Recensie

The Last Airbender (2010)

M. Night Shyamalans nieuwste film is vooral erg teleurstellend.

door Frank Stol om 23:03 in RECENSIES
The Last Airbender poster
Regie: M. Night Shyamalan | Cast: Noah Ringer (Aang), Dev Patel (Zuko), Nicola Peltz (Katara), Jackson Rathbone (Sokka), Aasif Mandvi (Zhao), Cliff Curtis (Ozai), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2010

Kruis de levenloze vertelkunst van Lady in the Water met de knulligheid van Dragonball Evolution en je hebt iets wat op The Last Airbender lijkt. Shyamalans nieuwste werd eerder door de Amerikaanse filmpers volledig afgekraakt en nu zijn film ook ons land heeft bereikt is één conclusie onvermijdelijk: hoofdpersonage Aang beheerst de elementen beter dan Shyamalan de regiekunst. Op bijna elk vlak slaat The Last Airbender namelijk volkomen de plank mis. Jammer, want als we iemand weer eens een goede film gunnen, dan is het M. Night Shyamalan wel.

Met het bovennatuurlijke The Sixth Sense brak de regisseur ruim tien jaar geleden definitief door. Hoewel de film een aardige twist in petto had, zijn dat soort sleetse trucs tegenwoordig steeds moeilijker te verkopen aan het bioscooppubliek. Originaliteit is een groot goed en wil je verrassend uit de hoek komen, dan zul je buiten het verwachtingspatroon van je publiek moeten kunnen denken. Shyamalan toonde zich hierin behoorlijk vaardig met films als , en . Misschien dat de ronduit domme afwikkeling in daarom extra pijnlijk aanvoelt. Geen twist. Geen verrassing. De fantasie is blijkbaar op bij de regisseur.

En dat terwijl de animatieserie van Nickelodeon voldoende grond biedt voor een fantasievolle live-action speelfilm. De wereld van Avatar: The Last Airbender, zoals de serie oorspronkelijk heet (door de komst van Camerons blauwe aliens moet de film het zonder Avatar in de titel stellen) bestaat uit vier rijken: water, aarde, lucht en vuur. De stammen in deze mystieke rijken hebben zich allemaal meester gemaakt van één van de elementen. Om de vrede te bewaren is er slechts één persoon die alle elementen naar zijn wil kan buigen, maar waar hij uithangt is al honderd jaar een raadsel. De vuurnatie ziet in de tussentijd haar kans schoon om de vloer aan te vegen met de overige rijken, maar had niet gerekend op de komst van Aang. Bijgestaan door Sokka en Katara vertrekt hij naar het waterrijk om daar zijn kunsten aan te scherpen. Op de rug van een vliegende bizon met zes poten welteverstaan.

Iemand als Andrew Lesnie aan je productie verbinden is dan zeker geen slecht plan. Als cinematograaf voorziet hij de film van zijn enige sterke punt, en dat zijn de mooie plaatjes. Maar mooie plaatjes alléén maken nog geen goede film. Hoewel er flink met vliegende beesten en rokende stoomschepen wordt gestrooid, wil het geheel maar niet tot leven komen. Dit is een fantasiewereld waar elke bezieling aan onttrokken is. Voor een groot gedeelte komt dat doordat Shyamalan bij het introduceren van zijn wonderland te vaak verzandt in overdreven uitleggerigheid. Ieder personage krijgt daarom nadat hij of zij een vraag stelt, direct een antwoord in volzinnen en dat doet denken aan een dialoogvoering uit een schoolmusical.

Niet verwonderlijk dus, dat de film op het emotionele vlak geen enkele snaar weet te raken. Schaamteloos worden personages geïntroduceerd die enkele minuten nadat ze hun tekst hebben opgelezen weer het leven laten. Moeten we daar nu rouwig om zijn? Zulk vals sentiment misstaat zelfs in een film die louter op formules en clichés draait. Daarbij krijgt het beroerde scenario weinig ondersteuning van de hoofdrolspelers, die nauwelijks een poging lijken te doen om enige geloofwaardigheid aan hun personages te geven.

Omdat ook niet kan ontsnappen aan de voortslepende 3D-hype, mogen de brillen weer op. Die extra dimensie heeft helaas geen enkele toegevoegde waarde. Zelfs als gimmick voor wegschietende vuurballen en massieve muren van water is de 3D-techniek de film hier niet van dienst. Wat echter bovenal irriteert is de drang van de regisseur om zijn film als een bloedserieus spektakel te presenteren. Zo serieus zelfs, dat de toon moeizaam wordt en daarmee elke gelegenheid voor wat luchtigheid opslokt. Laat staan dat er gevatte grappen of knipoogjes worden gemaakt. En dat is toch een beetje kwalijk te noemen voor een film die gebaseerd is op een animatieserie. Wat een teleurstelling.

31 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MovieInsider

Avatar

Weet nog niet steeds niet helemaal of ik boos moet zijn op meneer Shyamalan of dat het zielig vind. Er valt filmisch gezien helemaal niets te beleven aan The Last Airbender. Hebben trouwens een podcast gewijd aan de regisseur op www.movieinsider.nl Een poging zijn neerwaartse spiraal te verklaren. The Curious Case of M. Night Shyamalan...

Jman

Avatar

YepYep "LOL - T+) Jman!!
Sith Sense was aardig maar daarna hield het wel eerlijk gezegd een beetje op...
en de 'kwaliteit' van iets verschilt niet veel met de 'smaak' van iets. Al dat geklets over 'smaken verschillen' vind ik geen argument om een slechte film film 'goed' te vinden... :P"

ja inderdaad, bijna iedereen die de film leuk vind komt bijna met argumenten die nergens op slaan (smaak verschillen) of die niemand kan begrijpen..(acteer werk goed, verhaal goed) of de ALLER ergste (de film is leuk omdat ik de series leuk vind, punt.)
PS bedankt voor de duimen ;)

Jman

Avatar

almika1974 "\het gaat hier over de verfilming van op een tekenfilmserie gebaseerd verhaal. wie de serie goed kent kan niks anders zeggen als geweldig"

..uhm, nee niet echt. vergleken met de serie is het ook slecht. de acteurs lijken niet op de spelers, het verhaal past niet meer goed in elkaar. en logische dingen in de serie worden of niet uitgelegd of veranderd. en natuurlijk de normale dingen, acteer werk, script (script blijft het ergste) en hoe snel het verhaal ging mijn moeder hield het niet meer bij, zelfs ik merkte dat er dingen niet klopte. of uit niets kwamen.
ik ken de serie zeer goed, maar ik wens dat ik de film niet kende :(.
dus : deel 2, als dat komt eet ik mijn sokken op..

almika1974

Avatar

MuadDib "Iedereen is zo overdonderd van het 3D-tijdperk.
Naar het ware verhaal van de film wordt niet meer gekeken.
Diegene die negatieve kritiek uiten op zo een film zijn gewoon verwent.
Liever een remake van "Karate Kid". Een film die vroeger qua originaliteit al een dikke nul was en die nu nog minder origineel zal blijken.
Ik vond "The Last Airbender" geweldig. Iemand die deze film afkraakt heeft er gewoon geen bal van verstaan.
The last airbender = 8/10
Critici die het tegendeel beweren = 0/10"


:(:( ook wij kunnen boos worden van recensies en vergelijkingen met andere films. het gaat hier over de verfilming van op een tekenfilmserie gebaseerd verhaal. wie de serie goed kent kan niks anders zeggen als geweldig,zit spanning in en leuke goede special effects.doelgroep van de serie is 6-10, in de film is hij wat diepgaander als in de serie maar moet ook wel als je en breder publiek wilt trekken. de karakters zijn goed gescreend en precies zo. blijft immers verfilming van.....

wij vonden het een geweldige film die boeide en laat deel 2 maar komen

ghossler

Avatar

Ik de film gezien en omg hij viel zo zwaar tegen of het ligt aan de film of mijn te hoge verwachting.. maar aangezien alle recensies op inet... denk ik dat het tog echt aan de film lag...

geen diepte in de karakters, dialogen lijkt alsof het bij elkaar opgeraapte zinnen waren, flash backs gedaan zonder enige goede reden hiervoor, het lijkt alsof de acteurs niet eens moeite doen om de karakters tot leven te brengen... etc etc...

iig k zou niet in bios zien.. was egt waste of money.. kon beter expendables kijken -_-'

BeQuietAndDrive

Avatar

Tja, te verwachten na alle eerdere negatieve recensies. Wat me wel verbaasd na het lezen van de recensie hierboven: wat moet een film doen om 1 ster te krijgen?

patrick_h

Avatar

Ereptile "
Ba Gua = Air Bending
Shaolin Fist = Fire Bending
Tai Chi = Water Bending
Hung Gar = Earth Bending

vraag me af hoe goed ze dat in de film hebben laten zien. "


Ben niet zo bekend met kung fu, maar dat Water Bending op Tai Chi is ge-ent was zelfs mij overduidelijk. Ik heb er verder niet zo op gelet, dus van de rest kan ik het niet echt zeggen.

YepYep

Avatar

Jman "nee, we hebben er geen bal van verstaan, maar dat is onze schuld niet, M night maakt de meest zielloze verfilming ooit! hoe iemand dit leuk kan vinden is boven mijn begrip...acteerwerk-slecht script-misselijkmakend elementensturing-(dat ik dat nog moet uitleggen) zwanen meer op speed met stenen en vlammetjes.

The last airbender = 0/10"


LOL - T+) Jman!!
Sith Sense was aardig maar daarna hield het wel eerlijk gezegd een beetje op...
en de 'kwaliteit' van iets verschilt niet veel met de 'smaak' van iets. Al dat geklets over 'smaken verschillen' vind ik geen argument om een slechte film film 'goed' te vinden... :P

Jman

Avatar

Lord Voldemort "Ik vond de film best leuk. Het is zo dat de film meer een verzameling van gebeurtenissen dan een episch verhaal is, maar wat wil je dan? Book I van Avatar is dacht ik acht uur aan materiaal.
Ik hoop zeer dat M. Shy de vervolgen mag maken. Als hij leert van de fouten met deze film kan hij het zeker wel redden."

Hij leert het nooit, geloof mij maar.

Jman

Avatar

MuadDib "Iemand die deze film afkraakt heeft er gewoon geen bal van verstaan.
The last airbender = 8/10
Critici die het tegendeel beweren = 0/10"

nee, we hebben er geen bal van verstaan, maar dat is onze schuld niet, M night maakt de meest zielloze verfilming ooit! hoe iemand dit leuk kan vinden is boven mijn begrip...acteerwerk-slecht script-misselijkmakend elementensturing-(dat ik dat nog moet uitleggen) zwanen meer op speed met stenen en vlammetjes.

The last airbender = 0/10

Jman

Avatar

Ereptile "
vraag me af hoe goed ze dat (Bending) in de film hebben laten zien. Ik ga hem hoe dan ook kijken ;) voor mij een grote bak popcorn en een cola (en zo'n stomme rotbril)."

ik zal het je vertellen, stel je voor dat je een optreden van het zwanen meer zag, de acteurs zijn klaar met hun lange dans en opeens vlieg er een steen langs, zo komt het over in deze film.

Mcjansen

Avatar

Gisteravond gezien, in 3D dus, als fan van Shyamalan kan ook ik ook deze film waarderen, maar daar is wel het meeste mee gezegd.

Gelet op de verfilming van een 'kinder' anime cartoon is The Last Airbender opzich goed uit de verf gekomen, maar als je verder kijkt naar het script, de dialogen, en het acteerwerk, dan is deze toch ver beneden maats. Het verhaal springt voor de niet Avatar kenners van hak op de tak, en geeft geen tijd voor karakter ontwikkeling of enigzins interesse in de plotwendingen. De special effects en de muziek van James Newton Howard verbloemen het, maar zonder deze elementen is het een slecht toneelstuk.

Erg jammer! maar ondanks alles vond ik de film vermakelijk, een tweede waar de film onder de lijden heeft is dat de film als '3D' wordt verkocht. in heb maar liefst 4 a 5 minuten aan 3D effecten gezien, waarvan 2 minuten de begin credits waren. Erg jammer, en een schande dat Shyamalan zich heeft begeven aan dit marketing truckje.

Al met al, kan er best een tweede deel worden uitgebracht, de film moet het niet hebben van de opbrengsten, helaas.

Gelet op de verfilming, ik zat in een zaal vol met kinderen en die klaagden, vooral dat de karakters niet op de hun anime iconen leken, en dat het verhaal voor de fans ronduit te 'saai' was.

Het had vrij groots kunnen zijn, de trailers leken veel belovend, maar er mankeert te veel aan deze film om te wachten op een succesvolle sequel ben ik bang.

Shyamalan moet het kleiner houden, meer focussen op de karakters en emoties dan een actie verfilming. dat is zijn kracht, laat dit werk maar over aan de grote mannen als Jackson, Spielberg, en Cameron.

Jammer. ik geef de film een 6,5

timdekw

Avatar

Ik heb mijn neefje van 11 beloofd om hem als verjaardagscadeautje mee te nemen naar The Last Airbender, dus ik ga gewoon. Morgen is het zover.
En ondanks alles blijf ik hopen. Sinds ik Lady in the Water voor de tweede keer heb gezien kijk ik met andere ogen naar Shyamalan's werk, mijn geloof in de man is dus nog niet helemaal weg na één slechte film (The Happening).

Steve-O

Avatar

Ik wil deze nog steeds wel zien hoor. Maar ik hoef er niet voor naar de bioscoop, dit is meer iets voor thuis:9

11qqaazz

Avatar

Weet iemand trouwens waar de recensie van Marmaduke is?? Ik wil deze film graag in de Bioscoop zien...

PKP

Avatar

Na het lezen van diverse recensies heb ik toch maar besloten niet te gaan zaterdag. Was van plan een avondje The Last Airbender, met daarop volgend The Expendables te doen, maar geloof dat ik wel op de DVD wacht.

Moet bekennen dat ik normaal niet me enorm veel aantrek van wat men schrijft, maar dit was wel enorm vernietigend allemaal en dan vind ik het zonde om die 9 euro te spenderen aan iets wat ik maar beter kan hebben op DVD later.

Masterbrain

Avatar

En terecht was in de belgische bios UGC 2 weken geleden al na 40 minuten weg ..wel zonde van het geld O+ maar dit :N

Lord Voldemort

Avatar

Ik vond de film best leuk. Het is zo dat de film meer een verzameling van gebeurtenissen dan een episch verhaal is, maar wat wil je dan? Book I van Avatar is dacht ik acht uur aan materiaal.
Ik hoop zeer dat M. Shy de vervolgen mag maken. Als hij leert van de fouten met deze film kan hij het zeker wel redden.

Ereptile

Avatar

marcjeb "Daar ben ik het niet mee eens.. vrijwel ALLE films zijn beter als DB evo. en avatar ziet er een STUK beter uit.. in avatar zitten iig nog special effects.. bij db evo zag je de touwtjes zitten."


Ik bedoelde eigenlijk meer in de trend van: "Een succesvolle animatie-serie die een real life verfilming krijgt, en dan flopt." Van The Last Airbender verwacht ik namelijk nog wel dat de film oke is. Ik heb Dragonball Evo nooit gezien, omdat ik mezelf dat niet wilde aandoen, aangezien ik iemand was die vroeger de TV reserveerde voor DBZ :P Airbender wil ik echt wel zien, en dat gevoel had ik niet gekregen toen ik de Dragonball trailer zag :P

Sinds de Super Bowl trailer van TLA was ik echt entausiast over de film. Ik was dus ook verbaasd toen ik de recenties las. Ik ga Airbender hoe dan ook bekijken ;)

En als je zelfs de touwtjes ziet in Dragonball, ben ik super gelukkig dat ik die film (nog) niet heb gezien Smiley face Wacht wel tot hij eens op tv komt :P

Maar met: Dragonball Evo achterna gaan bedoelde ik dus dat "de real life film (blijkbaar) tegenvalt in vergelijking met de animatie serie." Nu nog een real life pokemon film...XD

SunChaser

Avatar

Avatar is gefilmd in 3D, Alice, Clash en Airbender zijn gefilmd in 2D en later bewerkt met popups voor het 3D effect.

marcjeb

Avatar

Ereptile "Echt jammer :( Had echt verwacht dat het een goeie film zou worden. De trailers zagen er ook goed uit. Leek er echt op dat deze film niet Dragonball Evolution achterna zou gaan. "


Daar ben ik het niet mee eens.. vrijwel ALLE films zijn beter als DB evo. en avatar ziet er een STUK beter uit.. in avatar zitten iig nog special effects.. bij db evo zag je de touwtjes zitten.

benjamin

Avatar

MuadDib "Iedereen is zo overdonderd van het 3D-tijdperk.
Naar het ware verhaal van de film wordt niet meer gekeken.
Diegene die negatieve kritiek uiten op zo een film zijn gewoon verwent.
Liever een remake van "Karate Kid". Een film die vroeger qua originaliteit al een dikke nul was en die nu nog minder origineel zal blijken.
Ik vond "The Last Airbender" geweldig. Iemand die deze film afkraakt heeft er gewoon geen bal van verstaan.
The last airbender = 8/10
Critici die het tegendeel beweren = 0/10"


Wat bedoel jij met 'het ware verhaal van de film', want al die opmerkingen over slecht acteerwerk en een belabberd script gaan daar toch over.

Mij leek "The Last Airbender" wel tof, tot ik die stortvloed aan negatieve recensies las. Razzies?

SunChaser

Avatar

Ligt het aan mij of spreekt de reviewer zich hier enorm tegen

Hoewel de film een aardige twist in petto had, zijn dat soort sleetse trucs tegenwoordig steeds moeilijker te verkopen aan het bioscooppubliek. Originaliteit is een groot goed en wil je verrassend uit de hoek komen, dan zul je buiten het verwachtingspatroon van je publiek moeten kunnen denken. Shyamalan toonde zich hierin behoorlijk vaardig met films als Unbreakable, Signs en The Village. Misschien dat de ronduit domme afwikkeling in The Last Airbender daarom extra pijnlijk aanvoelt. Geen twist. Geen verrassing. De fantasie is blijkbaar op bij de regisseur.


Ten eerste, TSS had geen 'aardige' twist maar een geniale twist. Daarna zegt de schrijver dat een twist steeds moeilijker is te verkopen en dat het niet meer origineel is maar dan noemt hij Unbreakeble, Signs en The Village die alle drie weer die twist had, de een meer gelukt dan de ander. Daarna klaagt de reviewer dat Airbender geen twist heeft en dat Nights fantasie op is. Terwijl hij juist zegt dat het ouderwets is en niet meer origineel, die twists. Bovendien hadden Lady Water en Happening ook al geen twists meer.

Darthmar

Avatar

MuadDib "
Liever een remake van "Karate Kid". Een film die vroeger qua originaliteit al een dikke nul was en die nu nog minder origineel zal blijken.
Ik vond "The Last Airbender" geweldig. Iemand die deze film afkraakt heeft er gewoon geen bal van verstaan.
The last airbender = 8/10
Critici die het tegendeel beweren = 0/10"


Karate Kid was zeer vermakelijk hoor - ik vraag me af of je hem wel gezien hebt. Over The last Airbender kan ik weining zeggen omdat ik hem niet gezien hebt en ik ken de serie al helemaal niet.
Aan de andere kant zijn er mensen die Norbit en Gigli Oscarwaardig vonden dus iedereen zijn eigen mening en smaak.

Asir

Avatar

MuadDib "Iedereen is zo overdonderd van het 3D-tijdperk.
Naar het ware verhaal van de film wordt niet meer gekeken.
Diegene die negatieve kritiek uiten op zo een film zijn gewoon verwent.
Liever een remake van "Karate Kid". Een film die vroeger qua originaliteit al een dikke nul was en die nu nog minder origineel zal blijken.
Ik vond "The Last Airbender" geweldig. Iemand die deze film afkraakt heeft er gewoon geen bal van verstaan.
The last airbender = 8/10
Critici die het tegendeel beweren = 0/10"


Ik heb de film ook gezien, maar met alle respect.. hebben we over de zelfde film??? Ik ben fan van de animatieserie en herken idd veel van de serie terug in de film, maar de snelheid waar gebeurtenissen zich in afspelen, de personages, alles is gewoon in de film "vol gestouwd" en zonder enige bezieling. Als je de serie hebt gezien is de film een samenraapsel van scenes van de film, die achterelkaar geplakt zijn. Aang is een zielloze/levenloze figuur. Wat Soka leuk maakt in de serie is nergens te bekennen in de film. Wat positief is aan de hele film is idd de special effect.. Die zijn leuk, maar echt het verhaal de personages.. (ik val in herhaling) super slecht.. Van mij uit mochten ze de serie helemaal verfilmen ala Harry Potter.. en daarbij echt het hele verhaal uiteenzetten en verfilmen. dan had ik de boxset nu al besteld....

heywoodfloyd

Avatar

Ik hecht altijd veel waarde aan FT's recensies,
maar vooralsnog blijf ik erbij: eerst zien, dan
geloven

MuadDib

Avatar

Iedereen is zo overdonderd van het 3D-tijdperk.
Naar het ware verhaal van de film wordt niet meer gekeken.
Diegene die negatieve kritiek uiten op zo een film zijn gewoon verwent.
Liever een remake van "Karate Kid". Een film die vroeger qua originaliteit al een dikke nul was en die nu nog minder origineel zal blijken.
Ik vond "The Last Airbender" geweldig. Iemand die deze film afkraakt heeft er gewoon geen bal van verstaan.
The last airbender = 8/10
Critici die het tegendeel beweren = 0/10

Ereptile

Avatar

Echt jammer :( Had echt verwacht dat het een goeie film zou worden. De trailers zagen er ook goed uit. Leek er echt op dat deze film niet Dragonball Evolution achterna zou gaan.

Avatar: The Last Airbender (animatie serie) is zoo gaaf en heeft een enorm goeie storyline. De aziatische cultuur zie je er enorm duidelijk in terug (vandaar dus de dat de casting ook kritiek kreeg, vanwege blanke acteurs). En ook iedere "bending form" is gebaseerd op een vechtstyle:

Ba Gua = Air Bending
Shaolin Fist = Fire Bending
Tai Chi = Water Bending
Hung Gar = Earth Bending

vraag me af hoe goed ze dat in de film hebben laten zien. Ik ga hem hoe dan ook kijken ;) voor mij een grote bak popcorn en een cola (en zo'n stomme rotbril).

leidenaar

Avatar

De recensies waren al slecht en nu ga ik de film zeker niet in de bios kijken,want het ken niet zo zijn dat iedereen elkaar napraat.

BeeR89

Avatar

Aangezien de bioscoop mij maar 4 euro kost.
ga ik toch een poging wagen.
ik verwacht er helemaal niks meer van.
dus het kan alleen nog maar mee vallen.

Swoopp

Avatar

Jammer dat de film zo slecht bevonden wordt, er is volgens mij ook geen een recensie op internet te vinden die positief beoordeeld.
Toen ik de trailer zag een paar weken geleden leek me dit echt een coole film te gaan worden, nu zal ik hem wel eens huren of zo :P

The Last Airbender

acties