Recensie

A Nightmare on Elm Street (2010)

Zestien jaar na het origineel heeft Samuel Bayer een remake gemaakt van A Nightmare on Elm Street. Zijn zinloze versie doet afbreuk aan de vermakelijke horrorfilm van Wes Craven.

door Fabian Melchers om 23:44 in RECENSIES
A Nightmare on Elm Street poster
Regie: Samuel Bayer | Cast: Jackie Earle Haley (Freddy Krueger), Rooney Mara (Nancy Holbrook), Kyle Gallner (Quentin Smith), Katie Cassidy (Kris Fowles), Thomas Dekker (Jesse Braun), e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2010

Waarom worden er remakes gemaakt? Af en toe is het zo dat een nieuwe versie van een film daadwerkelijk iets toevoegt, zoals Vanilla Sky of The Departed. Auteurs als Cameron Crowe en Martin Scorsese kunnen hun films een eigen flair meegeven. Veel vaker komt het echter voor dat men erop uit is makkelijk en snel geld te verdienen, waarbij de kwaliteit van de film geen issue lijkt te zijn. Zie hier nu ook de remake van Wes Cravens A Nightmare on Elm Street uit 1984.

Het is sowieso een vreemde keuze geweest om deze film in een nieuw jasje te steken. Waar een groot publiek wellicht afhaakt bij een horror als Dawn of the Dead omdat hij inmiddels verouderd kan overkomen, of wegblijft bij een prachtige film als Abre los Ojos vanwege de taalbarrière, is er in dit geval geen enkele reden te bedenken voor een remake. De producenten (onder wie Michael Bay) waren beter af geweest als ze de originele versie opnieuw hadden uitgebracht (à la horrorklassieker The Exorcist die in 2000 in een hermontage verscheen).

De paar aanpassingen die nu zijn gedaan werken uitsluitend nadelig. De meest concrete verandering van het origineel is een meer uitgebreid achtergrondverhaal van seriemoordenaar Freddy Krueger; een stupide keuze. Is zo’n moordenaar niet veel griezeliger als hij minder goed te bevatten is? De engerd met messen aan zijn vingers, die toeslaat in nachtmerries waarbij de slapende slachtoffers daadwerkelijk sterven, was vroeger een conciërge op een basisschool. In de flashbacks blijkt hij eigenlijk een lief persoon en wordt hij zowaar in een slachtofferrol gemanoeuvreerd. Moeten we meeleven met een psychotische seriemoordenaar? Een gemakzuchtige twist vlak voor het einde weerhoudt ons daar nog net van.

Het is opmerkelijk dat de Oscargenomineerde Jackie Earle Haley het risico heeft genomen de rol van Krueger op zich te nemen. Niet alleen omdat zijn naam nu bovenaan de cast van een belabberde film prijkt, maar ook omdat de originele acteur Robert Englund een cultstatus heeft. Earle Haley kan redelijk dreigend uit de hoek komen, maar brengt nooit de sadistische en gestoorde humor van Krueger over die het origineel zo leuk maakte. Deels is dat ook een fout van de scenaristen.

Het meest vervelende aan A Nightmare on Elm Street is het feit dat de hoofdpersonages geen millimeter diepgang krijgen. Het zijn gillende en rennende poppen die een voor een worden afgeslacht, en dan nog niet eens op een inventieve manier à la Saw mocht u daarin geïnteresseerd zijn. De openingsscène, waarin een jongen in staat van trance zijn eigen keel open snijdt, is ook meteen de enige gebeurtenis die echt shockeert.

En van shockeren zou de film het toch moeten hebben, want A Nightmare on Elm Street heeft geen verhaal dat zich voor goede spanning leent. Zodra we iemand in slaap zien vallen, weten we dat zijn of haar laatste uurtje hoogstwaarschijnlijk heeft geslagen. Het trucje dat iemand droomt dat hij wakker wordt, werkt daarbij maar één keer, maar dat blijkt videoclipregisseur Samuel Bayer niet te begrijpen.

De doelgroep begrijpt hij blijkbaar wel, want deze remake deed het zo goed in het openingsweekend in de Verenigde Staten dat er direct voor werd gekozen een tweede deel te maken. Maak je borst maar nat.

26 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

leidenaar

Avatar

Oei,wat een slechte recensie,jammer!
Ik vond de trailer erg sterk,en schrok er zelfs in,iets wat me zelden gebeurt.
Jammer,ik had best goede hoop,maar ja,1ste recensie die ik lees pas over deze film,dus zegt nog niet alles.

Turkish

Avatar

Niet elke remake heeft alleen het doel om het spreekwoordelijke laatje te vullen, ze wilden de klassieker overbrengen naar de jeugd van nu. Als ik het alleen zo lees is dit helaas niet gelukt. Als Freddy fan ga ik deze film nog wel even kijken voordat ik mijn oordeel luid.

Havoc

Avatar

"De meest concrete verandering van het origineel is een meer uitgebreid achtergrondverhaal van seriemoordenaar Freddy Krueger; een stupide keuze."

Als ze dit niet gedaan hadden had hier gestaan dat er wat meer diepgang in het karakter had mogen zitten.

"Het zijn gillende en rennende poppen die een voor een worden afgeslacht, en dan nog niet eens op een inventieve manier à la Saw mocht u daarin geïnteresseerd zijn. "

Juist, precies zoals we van het genre gewend zijn en zoals we willen. We willen geen Saw achtige dingen, gewoon mooie mensen die voor hun leven rennen en gillen.

Heb er van genoten in ieder geval.

setheelen

Avatar

Wel, ik heb ook van deze film genoten! ;) ik ben zeker 5x geschrokken (oké, ook wel van domme dingen, maar dat komt gewoon door de luidsprekers die gewoon erg luid stonden)
ik vond Freddy Krueger in deze remake vele bruter dan in de originele, hij sleurt bv. een griet gewoon uit de auto, hij laat een andere alle muren van de kamer van dichtbij bekijken (en zeker niet op een zachtaardige manier) - dus ik vind het vreemd dat er in de recensie staat dat enkel de eerste 'moord' in deze film 'shockerend' is?! :?
de eerste 40 minuten en de laatste 30 minuten waren het meest enge/leuke aan de film, het stuk hiertussen vond ik helaas ook wel redelijk saai :}

toch krijgt ie van mij een 7/10, hopelijk krijgt de sequel iets meer diepgang, anders gaan we dezelfde kant op als de originele reeks (waarbij enkel de eerste en de laatste echt goed waren) }:

MikeyMo

Avatar

setheelen "toch krijgt ie van mij een 7/10, hopelijk krijgt de sequel iets meer diepgang, anders gaan we dezelfde kant op als de originele reeks (waarbij enkel de eerste en de laatste echt goed waren) }:"

de derde was ook goed

Steve-O

Avatar

" In de flashbacks blijkt hij eigenlijk een lief persoon en wordt hij zowaar in een slachtofferrol gemanoeuvreerd. Moeten we meeleven met een psychotische seriemoordenaar? Een gemakzuchtige twist vlak voor het einde weerhoudt ons daar nog net van."
Wil ik dit weten? Kom op zeg, ik lees nooit meer recensies nu, waarom moet er zoveel van de film verteld worden!!!!! Ik heb niet meer verder gelezen hierna.
:'(, jullie gaan er vast over zeuren dat ik dan maar geen recensies moet lezen, veel plezier:B

Steadicam

Avatar

Steve-O "" In de flashbacks blijkt hij eigenlijk een lief persoon en wordt hij zowaar in een slachtofferrol gemanoeuvreerd. Moeten we meeleven met een psychotische seriemoordenaar? Een gemakzuchtige twist vlak voor het einde weerhoudt ons daar nog net van."
Wil ik dit weten? Kom op zeg, ik lees nooit meer recensies nu, waarom moet er zoveel van de film verteld worden!!!!!"
Euh, wat wordt er precies verklapt? Dat de ontknoping geheim moet blijven lijkt me logisch (en dat blijft hij ook), maar mag je nu ook al niet meer schrijven dát er een twist in zit?

benjamin

Avatar

leidenaar "Oei,wat een slechte recensie,jammer!
Ik vond de trailer erg sterk,en schrok er zelfs in,iets wat me zelden gebeurt.
Jammer,ik had best goede hoop,maar ja,1ste recensie die ik lees pas over deze film,dus zegt nog niet alles."


Moet ik je teleurstellen, alle recensies over deze film zijn slecht. Gewoon overslaan zou ik zo denken.

e_washington

Avatar

Inderdaad je moet niet altijd naar een ander luisteren als deze film jou gewoon aantrok voor je deze recensie las ga er gewoon naartoe
heb vaak genoeg mee gemaakt dat bijv een film op tv maar 2 sterren kreeg in de tv gids en het gewoon een heel goede film bleek te zijn wat gewoon 4 sterren waard was

Frank_Costello

Avatar

e_washington "inderdaad je moet niet altijd naar een ander luisteren als deze film jou gewoon aantrok voor je deze recensie las ga er gewoon naartoe
heb vaak genoeg mee gemaakt dat bijv een film op tv maar 2 sterren kreeg in de tv gids en het gewoon een heel goede film bleek te zijn wat gewoon 4 sterren waard was"

Met alle respect naar de tv gids mensen, maar dat zijn een stel gasten die vaak alleen maar de synoposis overnemen van internet en dan op basis daarvan een beoordeling geven.

marcjeb

Avatar

Damn het gaat in die hele recensie niet eens over de film.. het gaat allemaal maar over vergelijken van films.... Waarom ???

leidenaar

Avatar

Ik hou wel van die sterke horrorfilms a la Wrong Turn,The Hills Have Eyes-remake,The Texas Chainsaw Massacre-remake(ja ik noem films uit deze eeuw) en nu duurde het alweer een tijdje voordat een lekkere slachtfilm uitkwam die vermakelijk is(want de Halloween-remake en Friday the 13h-remake vond ik erg matig) en ik had me hoop op deze film gezet.

Ik hoef echt geen oscar-winnende film,maar deze film wordt erg vergeleken met de oude delen(die ik als jong pikkie ooit schijtend gekeken heb) maar dat ze remake hebben gemaakt boeit me niet,ook andere acteur voor Freddy niet,dus we zullen zien als je de film op zich bekijkt en niet vergelijkt wat het brengt.

MJA

Avatar

Turkish "Niet elke remake heeft alleen het doel om het spreekwoordelijke laatje te vullen, ze wilden de klassieker overbrengen naar de jeugd van nu. Als ik het alleen zo lees is dit helaas niet gelukt. Als Freddy fan ga ik deze film nog wel even kijken voordat ik mijn oordeel luid."


Overbrengen naar de jeugd van nu? Is het orgineel niet te huren/kopen/downloaden dan?

Steadicam

Avatar

leidenaar "dus we zullen zien als je de film op zich bekijkt en niet vergelijkt wat het brengt."

marcjeb "Damn het gaat in die hele recensie niet eens over de film.. het gaat allemaal maar over vergelijken van films.... Waarom ???"
Hè ja, laten we maar helemaal vergeten dat dit een remake is en doen alsof regisseur Samuel Bayer en de scenarioschrijvers alles zelf hebben verzonnen. Het origineel is er nou eenmaal, dus vergelijken is niet alleen logisch, maar ook geoorloofd. Voor degenen die de jarentachtigversie kennen is het onmogelijk om blanco naar deze film te kijken.

Steadicam

Avatar

MJA "Overbrengen naar de jeugd van nu? Is het orgineel niet te huren/kopen/downloaden dan?"
Jawel, maar alles van voor 2000 wordt als oud en versleten beschouwd. Met uitzondering van The Godfather en Scarface misschien :E

Sandvink

Avatar

De oude versie zat zo vol filmatische fouten dat ze beter daaraan hadden kunnen werken i.p.v. het helemaal opnieuw uit de grond te stampen. Ik heb de nieuwe gezien, maar ondanks de foutjes kijk ik toch liever het oude deel.

3rd Rock

Avatar

Heb deze film in de bios mogen aanschouwen (Pathé Groningen, en de kwaliteit van het beeld was niet heel best: constant 1 of meer zwarte verticale lijnen over het beeld) en ik was teleurgesteld. Heb bewust zoveel mogelijk de recensies gemeden, maar deze had ik wel vlug doorgescrolld en gezien dat de recensie niet best was.

In mijn ogen compleet terecht. Deze remake kan niet tippen aan het origineel dat ik woensdagavodn nog even als opwarmertje heb gekeken.

De hoofdrolspelende tieners missen ieder charisma. Van Nancy een alternatief buitenbeentje maken was zeker geen verbetering. De kracht van het orineel vond ik dat Nancy gewoon een doorsnee, redelijk geliefde, tiener was. Haar vriend Quinten zagen we al eerder een poging tot acteren doen in The Haunting in Connecticut en helaas moet ik constateren dat hij wederom gezakt is.
De nieuwe Freddy daarentegen vond ik wel goed te doen toen ik éénmaal de gedachte aan Englund had verdrongen.

OVer het verhaal: ik vond het nogal makkelijk dat Quinten en Nancy er al meteen vanuit gingen dat Freddy onschuldig was en hen/Nancy helemaal niet had misbruikt . Dat er tegen het einde dan een enorme twist aankomt zie je natuurlijk al van verre aankomen aangezien er helemaal geen andere verdachte is. Bovendien: WAarom zou een onschuldige, zachtaardige man terugkeren uit het hiernamaals om de kinderen van zijn moordenaars te vermoorden? Het is dan toch veel logischer dat hij als kindervriend de kinderen met rust laat en de ouders gaat vermoorden? De kinderen waren een jaar of 5 toen het hele gebeuren gebeurde en een echte kindervriend had de kinderen hun verzinsels vergeven. Dat is in ieder geval mijn idee.

De moorden en schrikeffecten waren wel goed gedaan. Een aantal keer aardig geschrokken en er vloeide genoeg bloed. maar waar is verdorie de badscène gebleven? Dat is mijn favoriete scène uit het origineel en die hadden ze zeker intact moeten houden. Deze was wel heel magertjes!


Tja, ik kom toch uit op een dikke onvoldoende. Ik geef een 4, maar dit was hoger was geweest als dit geen Elm Street was geweest. Nu voel ik mij toch genoodzaakt het superieure origineel in mijn achterhoofd te houden en daar kan deze remake/reboot niet aan tippen.

B@chelor

Avatar

3rd Rock "

Maar waar is verdorie de badscène gebleven? Dat is mijn favoriete scène uit het origineel en die hadden ze zeker intact moeten houden. Deze was wel heel magertjes!"


Die scene zat wel in de trailers/tv-spots. Misschien net als bij Iron Man 2; de scene met Pepper Potts ('go get them boss')in het vliegtuig. Zat ook niet in de film.

Ik wil Freddy nog wel zien; ongeacht de recensies.

B@chelor

Avatar

Frank_Costello "Met alle respect naar de tv gids mensen, maar dat zijn een stel gasten die vaak alleen maar de synoposis overnemen van internet en dan op basis daarvan een beoordeling geven."


Dit valt mij ook regelmatig op; het lijkt er inderdaad op dat ze film niet eens hebben gezien. Laatst las ik een recensie (weet niet meer welke en waar) en had 't idee dat 't letterlijk was overgenomen van een andere recensie.

setheelen

Avatar

3rd Rock "
maar waar is verdorie de badscène gebleven? Dat is mijn favoriete scène uit het origineel en die hadden ze zeker intact moeten houden.
"


deze scene zat trouwens WEL in de film!! (toch in de versie die ik in de bioscoop heb gezien) maar was niet exact hetzelfde als in het origineel, je krijgt het stukje uit de trailer te zien, maar dan draait het helemaal anders uit :P je wil een remake toch niet maken met enkel scènes die allemaal uit de originele versie komen? ik vond het leuk dat ze er een twist aan gaven Smiley face

3rd Rock

Avatar

setheelen "deze scene zat trouwens WEL in de film!! (toch in de versie die ik in de bioscoop heb gezien) maar was niet exact hetzelfde als in het origineel, je krijgt het stukje uit de trailer te zien, maar dan draait het helemaal anders uit :P je wil een remake toch niet maken met enkel scènes die allemaal uit de originele versie komen? ik vond het leuk dat ze er een twist aan gaven Smiley face"


nja, de scène zat sterk ingekort in de film. Juist het gedeelte waarin Nancy echt onder water wordt getrokken en wordt bedreigd is het spannendste/engste. Er wat nu gewoon te weinig met die hand uit het water gedaan. Dat is mijn mening tenminste.

En inderdaad, je moet een film niet beeld voor beeld remaken (hoewel Haneke dat wel deed met Funny Games), maar ik zat me in de bioscoop te verheugen op bovengenoemde scène en was gewoon hevig teleurgesteld dat de scène niet verder ging zoals ik het verwachte.

edit: heb net de trailer nog even bekekende en daar zit de betreffende scene inderdaad, maar de filmversie is nauwelijks uitgebreider.

MAar goed, genoeg over deze scene wat mij betreft. De film verdient in mijn ogen nog steeds een onvoldoende.

MJA

Avatar

Steadicam "Jawel, maar alles van voor 2000 wordt als oud en versleten beschouwd."


Helaas wel ja, some shameful shit!

rep_robert

Avatar

Helemaal eens met de recensie. De film sloeg helemaal nergens op! Heb me 1,5 uur verveeld in de bios. De schrik effecten waren goedkoop en voorspelbaar. Jammer dat ze tegenwoordig mensen proberen te laten schrikken door er een geluidseffectje in te gooien. :Z

gewoonwegdiego

Avatar

Steadicam "Jawel, maar alles van voor 2000 wordt als oud en versleten beschouwd. Met uitzondering van The Godfather en Scarface misschien :E"

Scarface met Al pacino is opzich al een remake ;) Dus dat zo een reremake worden :p

jrn

Avatar

Wat ik nou zo jammer vind is dat mensen bij elke film van te voren al zeggen dat het niets is. Tenminste als het om een remake gaat..

Kom net uit de bioscoop en heb me erg vermaakt bij deze film.. Ik ben zelfs een aantal keer geschrokken, wat niet vaak voorkomt tegenwoordig.

Ik lees hier en daar "goedkope schrik-effecten etc" en vraag me af "heb je de film wel gezien of ben je met een instelling zoal ik hierboven schreef heen gegaan..

Misschien heb ik wel een lager verwachtingspatroon als een ander dat kan ook..

ik kan iedereen de film aanraden, zeker als je de serie kent.. en de nieuwe freddy ?

Tja, anders maar zeker goed.

B@chelor

Avatar

Ik heb gisteravond deze film mogen "bewonderen". Het is niet een heel slechte film, maar zeker niet goed. De humor ontbrak; Freddy werd pas tegen het einde grappig. Ik heb me eigenlijk alleen maar vermaakt met de laatste 15min. De schrikeffecten waren goedkoop; meestal schrik ik wel een keer of 2 met dit soort films, maar bij deze totaal niet. Op een gegeven moment kakte de film ook in. Deze film haalt het totaal niet bij het origineel. Jammer. Oh, en het acteerwerk was om te huilen, behalve Jackie die deed het erg vermakelijk als Freddy.

A Nightmare on Elm Street

acties