Recensie

Solomon Kane (2009)

Met alle filmmakers en scripts in de wereld: hoe is het mogelijk dat Solomon Kane is gemaakt?

door Thomas Hermssen om 00:11 in RECENSIES
Solomon Kane poster
Regie: Michael J. Bassett | Cast: James Purefoy (Solomon Kane), Pete Postlethwaite (William Crowthorn), Rachel Hurd-Wood (Meredith Crowthorn), Jason Flemyng (Malachi), e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2009

Doe je ogen dicht en neem de allerslechtste, clichématigste film die je ooit gezien hebt in gedachten. Doe je ogen weer open en bedenk: zoiets wil je toch nooit meer meemaken? Solomon Kane: hoe is het mogelijk?

Na een visueel hoopgevende opening werd er in de perszaal vooral gelachen, hard gelachen. Solomon Kane heeft namelijk een dusdanig zwak, voorspelbaar en (voor de laatste keer dat woord) clichématig verhaal dat het op de lachspieren werkt. De synopsis: Solomon Kane, een moordlustige kapitein, is heer en meester in de duistere Middeleeuwen. Hij ontmoet een gezant van de duivel, komt tot inkeer en wil een geweldloos leven. Op zijn weg door Engeland ontmoet hij een familie, reist met ze mee, hecht zich aan deze mensen en vindt het dus niet leuk als ze allemaal, behalve dochter en moeder, worden afgeslacht door duistere ridders van de gemaskerde Overlord. Dochterlief wordt door hen ontvoerd en vader zegt (letterlijk voorafgegaan door “mijn laatste woorden zijn”) dat Solomons ziel vrij is als hij de dochter redt. Solomon pakt zijn wapens en doet (in slowmotion!) zijn cape om. De afloop heb je bij dezen goed geraden.

Hoe is het mogelijk dat, met al het geld dat in films wordt gepompt en de talentvolle filmmakers die er rondlopen, Solomon Kane is gemaakt? En uitgebracht wordt? Het is oprecht onbegrijpelijk. De vechtscènes zijn zeer matig, de personages ronduit belachelijk en de dialogen en oneliners hilarisch. Om over de plotontwikkelingen nog maar te zwijgen. De film weet zichzelf bij de ontknoping echter nog te overtreffen door Kane nog één keer te laten samenvatten en uitleggen wat hij precies heeft gedaan en waarom. Vervolgens wordt de sequel ook maar vast aangekondigd en blijf je als kijker neeschuddend, leeg en verbijsterd achter.

Eerlijk is eerlijk; niet alles verdient een onvoldoende. De cinematografie bevat enkele mooie, epische shots en de vormgeving mag er sowieso zijn. Zowel de art direction als de special effects zien er prima uit, al lijkt Solomons outfit iets te veel op die uit Van Helsing. De volledig uit de computer getrokken monsters zien er alleszins acceptabel uit en bewegen redelijk ‘natuurlijk’. De veel te vaak gebruikte slowmotions doen hier echter weer afbreuk aan.

Voor alles is een markt, dat weet iedereen. Maar bij Solomon Kane zal ook de grootste fan van hersenloze actieavonturen (te) vaak denken “dit heb ik eerder gezien”. Solomon Kane laat zich voor elke niet-uitgesproken fan van het genre het beste omschrijven als een combinatie van al het slechte uit Van Helsing, 13th Warrior en In the Name of the King.

Nogmaals die vraag: hoe is het mogelijk? Het enige antwoord dat ik kan bedenken is dat de regisseur, de producent en/of de geldschieters een hekel hebben aan het medium film en het van binnenuit kapot willen maken.

20 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

PKP

Avatar

Na het lezen van de recensie, en het zien van de trailer ben ik alsnog wel geïnteresseerd hoor. En op IMDB zijn ze ook niet echt al te negatief over de film (Ja ja, kom er maar in met je "Je moet IMDB niet zo serieus nemen, blablabla". Hetzelfde kan gezegd worden over recensies van deze site, enfin..).

Maar goed, ik ben dus benieuwd!

Otmeister

Avatar

"Doe je ogen dicht en neem de allerslechtste, clichématigste film die je ooit gezien hebt in gedachten. Doe je ogen weer open en bedenk: zoiets wil je toch nooit meer meemaken?"

Avatar?

timdekw

Avatar

Otmeister ""Doe je ogen dicht en neem de allerslechtste, clichématigste film die je ooit gezien hebt in gedachten. Doe je ogen weer open en bedenk: zoiets wil je toch nooit meer meemaken?"

Avatar?"


Ach hou toch je mond eens een keer....

De film stond op mijn planning voor vandaag en ik schrik een beetje van de slechte recensie. Stiekem ben ik toch nog benieuwd en ik denk dat ik toch nog naar de film ga. Alleen dan zonder verwachtingen.
En bovendien kan de film toch nooit zo slecht zijn als In The Name of The King? Toch????

B@chelor

Avatar

timdekw "Ach hou toch je mond eens een keer....

De film stond op mijn planning voor vandaag en ik schrik een beetje van de slechte recensie. Stiekem ben ik toch nog benieuwd en ik denk dat ik toch nog naar de film ga. Alleen dan zonder verwachtingen.
En bovendien kan de film toch nooit zo slecht zijn als In The Name of The King? Toch????"


Ik moest wel lachen. Smiley face

En Uwe Boll rules!!

Gimmick

Avatar

Breug "Krijgt toch vrij veel positieve recensies. Vreemd"


Het hangt volgens mij ook veel af wat voor sfeer er in zo'n perszaal hangt. Als er daar een paar zitten die de boel verzieken en de hele tijd zitten te lachen en verveelde opmerkingen zitten te maken dan is de film en de beleving daarvan al snel verziekt.

Feit blijft als je goed je best doet is elke film wel af te kraken en gaat het uiteindelijk toch over wat je zelf vind en daar zijn film-sites zoals deze het bewijs. Het blijven meningen.

Dus gewoon zelf gaan kijken en dan kunnen we daarna ONZE mening hier verkondigen. T+)

Breug

Avatar

transp "Valt heel erg tegen."

Zeg dus niet dat ze er niet zijn maar omdat het hier omschreven wordt als 1 van de slechtste films van het jaar vind ik de rt-score(die ik iets hoger inschat dan de popcornmeter) hoog.

aspers

Avatar

transp "Valt heel erg tegen."


Ja, waar komen de slechte scores vandaan? Volkskrant, NRC, Parool... Met die zit ik nooit op dezelfde lijn!

akketa

Avatar

Zo slecht is de film nou ook weer niet. De film heeft vooral te lijden onder de montage. Steeds verder in het verhaal ga je je afvragen waarom hij opeens op deze plek is en waarom er bepaalde dingen gebeuren. Het hakwerk in de regen is redelijk cool en lomp, maar ik heb ook het idee dat er net als bij King Arthur een Director's Cut op dvd gaat komen met meer bloed en hopelijk een duidelijker verhaal.

Ook wordt de openingsscene nergens meer geëvenaard. Die gast met zijn vuurzwaard zegt dat hij terugkomt, maar dan zie je hem vervolgens niet meer. Doodzonde!

Dat hij op Van Helsing lijkt gaat eigenlijk niet op, want Solomon Kane is 80 jaar oud en Van Helsing was al een allegaartje van allemaal oud gedienden. Van Helsing lijkt mij eerder geïnspireerd door Solomon.

timdekw

Avatar

Ik heb de film vandaag niet gezien, de planning is een dag verschoven, morgen gaat het echt gebeuren Smiley face
Ik dacht dat vinden jullie vast interessant om te weten ;)

benjamin

Avatar

timdekw "Ik heb de film vandaag niet gezien, de planning is een dag verschoven, morgen gaat het echt gebeuren Smiley face
Ik dacht dat vinden jullie vast interessant om te weten ;)"


Ik zou vannacht anders niet kunnen slapen.

timdekw

Avatar

benjamin "Ik zou vannacht anders niet kunnen slapen."


Weltrusten Ben! Slaap lekker!!

11qqaazz

Avatar

Als de Metro en de Telegraaf het een goede film vind, moet het haast wel een kut film zijn.

Egodist

Avatar

Deze recensie klopt perfect.
strontvervelende saaie en voorspelbare film.
En na die 20ste keer O God Why. ben je die zin ook wel beu..

inderdaad onvoorstelbaar dat deze film is gemaakt en uitgebracht

MiJong

Avatar

Persoonlijk ben ik het totáál niet eens met de recensie. Uiteraard kun je het niet bestempelen als een 'goede' film, maar dat pretendeert het ook nergens te worden. Mijns inziens moet je het vooral met een grote knipoog opvatten.

Een paar maanden geleden probeerde The Wolfman dit ook. Deze film slaagde daar wat mij betreft helemaal niet in, maar Solomon Kane slaagt er wel in om leuk te zijn. Ja, we hebben het allemaal al eens eerder gezien (echter, welke film is tegenwoordig nog écht vernieuwend te noemen?). Ja, het is cheesy. Maar desondanks bekijk ik liever dit dan menig highbudget blockbuster die zichzelf wél serieus neemt!

7/10

Breug

Avatar

Ik heb hem gezien en ik was er minder enthausiast over. De film begint sterk en zakt daarna een beetje in dus. Vooral het einde was vrij zwak en idd met veel clichés. De rol van James Purefoy tilt de film nog wel enigszins boven het gemiddelde.

6/10

Railgunner

Avatar

Ik vond het een ronduit zwakke en teleurstellende film. Ik snap niet dat een filmmaatschappij hier $45 miljoen in wil steken. Voor mij de slechtste biosfilm van het jaar (tot nu toe uiteraard, en het jaar is nog jong).

Score: 5/10.

major malfunction

Avatar

Ach, hij is vast beter dan deze rukprent waarvan men het nodig vond deze binnenkort ook maar weer eens te re-booten pfffff..... kan het nog erger? ja!

SicMaggot

Avatar

Wat een slechte film zeg, ik heb me kapot lopen vervelen in de bioscoopzaal. De eerste scene vond ik erg interessant en mooi gemaakt, zeker de Death Taker. Maar daarna werd het als maar slechter en slechter, zeker de acteerprestaties. Wat ook een zonde was, was dat ze van het ene op het andere moment in het kasteel waren, zonder daar enige moeite voor te doen? Ik vind dat ze daar toch veel meer uit hadden kunnen halen, jammer...

3/10

Solomon Kane

acties