Recensie

Captain America: Civil War (2016)

Derde 'solo'-avontuur van Captain America is alles wat Avengers: Age of Ultron had moeten zijn.

door Jim Pedd om 21:40 in RECENSIES
Captain America: Civil War poster
Regie: Anthony Russo & Joe Russo | Cast: Chris Evans (Steve Rogers / Captain America), Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Scarlett Johansson (Natasha Romanoff / Black Widow), Sebastian Stan (Bucky Barnes / Winter Soldier), Anthony Mackie (Sam Wilson / Falcon), Jeremy Renner (Clint Barton / Hawkeye), Paul Bettany (Vision), Daniel Brühl (Zemo), Chadwick Boseman (T'Challa / Black Panther), Tom Holland (Peter Parker / Spider-Man), Don Cheadle (Lt. James Rhodes / War Machine), e.a. | Speelduur: 147 minuten | Jaar: 2016

Avengers: Age of Ultron diende als apotheose van Phase Two van het overkoepelende filmisch universum van Marvel Studios. De film, waarvoor regisseur Joss Whedon terugkeerde na het door critici en publiek bejubelde The Avengers, werd echter minder enthousiast onthaald dan verwacht. De hoop is nu gevestigd op de broers Joe en Anthony Russo, die na het zeer goed ontvangen Captain America: The Winter Soldier ook deze derde solofilm van Captain America mochten maken. Al snel bleek Marvel grote plannen te hebben met de film: de in de comics iconische Civil War-verhaallijn moest verfilmd worden. Niet gek dus dat velen deze solofilm als Avengers 2.5 beschouwen. Een terechte denominatie zo blijkt.

Ondertussen is het gemeengoed bij films van dit kaliber: er wordt geopend met een gigantisch actiespektakel. Ditmaal speelt de actie zich af in Lagos, Nigeria. Daar zit het geïntroduceerde Avengers-team de slechterik Crossbones achterna. De missie eindigt in een bloedbad. Na hun betrokkenheid bij rampen in New York, Washington en Sokovia is dit de zoveelste actie van de Avengers waar veel burgerslachtoffers bij vallen dat de wereldgrootmachten besluiten dat het niet meer zo verder kan. De Verenigde Naties sluiten daarom de Sokovia Accords, waarin vastgelegd is dat de Avengers enkel op verzoek van diezelfde VN in actie mogen komen.

Tony Stark tekent maar al te graag de documenten, vooral na een confrontatie met de moeder van één van de slachtoffers van de ramp in Sokovia. Zijn oud-collega Steve Rogers vindt het echter een slecht plan, juist omdat de Avengers daarmee hun handelingsvrijheid opgeven. Ze zouden dan zomaar eens misbruikt kunnen worden door de VN. Hij tekent samen met vertrouwelingen als Scarlet Witch, Hawkeye en Falcon niet. Tijdens de ceremonie waarin de rest wel tekent, wordt vervolgens een aanslag gepleegd waarbij de koning van het land Wakanda om het leven komt. Hoofdverdachte is de Winter Soldier. Uiteindelijk is het de klopjacht op deze voormalige vriend van Steve Rogers die de kloof tussen de Avengers nog verder vergroot.

Deze dertiende Marvel-film draait vooral om thema’s als loyaliteit, familie en vriendschap. Uiteraard is het Steve Rogers op wie de focus ligt; hij is het boegbeeld van vriendschap en loyaliteit en laat zijn vriend Bucky nooit in de steek. Toch voelt die rechtschapenheid overdreven. Steve twijfelt geen moment aan het verhaal van Bucky en is om hem te verdedigen zelfs bereid andere Avengers te bevechten. Hier hebben we ook meteen een knelpunt van de film te pakken, want scenarioschrijvers Stephen McFeely en Christopher Markus weten die loyaliteit van Steve nooit helemaal aannemelijk te maken. Je verwacht te makkelijk dat hij toch wel voor zijn Avengers-vrienden kiest. Het is gek genoeg vooral Tony Stark die de meeste diepgang krijgt en niet zo ultrarechtlijnig is als Steve.

Niet dat de confrontatie tussen de Avengers onderling – een lange vechtscène in en rond het vliegveld van Leipzig – hierdoor minder emotioneel is. Na acht jaar en twaalf films krijgt elke mep die de superhelden tegen elkaar uitdelen extra lading. Het is daarnaast een fantastisch gechoreografeerde scène, met een paar mooie vondsten en ook een mooie rol voor de nieuwe helden van de film: Black Panther en Spider-Man. Vooral die laatste springt echt van het doek en het is een meesterlijke keuze geweest van de makers om de jonge Tom Holland voor de rol te casten. Daarentegen krijgen personages als Black Widow en War Machine vrijwel niets te doen.

Soms voelt Civil War aan als een rommeltje. Naast de strijd tussen de Avengers onderling, de introductie van nieuwe superhelden en de pogingen om het verleden van Bucky uit te diepen, is er ook nog Baron Zemo, die er zo zijn eigen snode plannen op nahoudt. Kortom: er zijn veel ballen om hoog te houden en daar slaagt men niet altijd even goed in. De toevoeging van Zemo in het verhaal had bijna niet gehoeven en dient vooral ter introductie van de zoveelste inhoudsloze slechterik van het Marvel-filmuniversum. Gelukkig schittert de film wel op de momenten dat het moet: in de vechtscènes en de bij vlagen humoristische dialogen. Civil War is een knappe emotionele mix van actie, verhaal, vooruitgang en een redelijk geslaagde poging tot diepgang.

50 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SuPa

Avatar

Mocht wel even een mega spoiler alert bij zeg. Wat wordt er een hoop verklapt!

Ereptile

Avatar

SuPa "Mocht wel even een mega spoiler alert bij zeg. Wat wordt er een hoop verklapt!"


Daarom lees ik de reviews ook niet, maar kijk ik alleen even naar de sterren die FT geeft Smiley face

Morgen ochtend zit ik in de bios voor deze film! EINDELIJK :D

sakalunga

Avatar

Ereptile "Daarom lees ik de reviews ook niet, maar kijk ik alleen even naar de sterren die FT geeft Smiley face

Morgen ochtend zit ik in de bios voor deze film! EINDELIJK :D"


Ik ook! Ik kijk er heel erg naar uit Smiley face

Steve-O

Avatar

Whedon bakte er niks van, los van het feit dat de films financiële successen waren. De Russo's kunnen in ieder geval wat actie scenes filmen al was ik niet zo laaiend enthousiast over The Winter Soldier als anderen.

Ben hier wel benieuwd naar, zie dit overmorgen. Ga vooral voor Black Panther en Spider-Man :9

YankeeWaRRiaH

Avatar

DIDN'T READ... ik kijk hier zo naar uit. ik hoop dat deze de reden is waarom AVENGERS 2 suckte... dit weekend laat ik het weten!!

benjamin

Avatar

Net gezien en enorm van genoten

Decepticon

Avatar

SuPa "Mocht wel even een mega spoiler alert bij zeg. Wat wordt er een hoop verklapt!"
Net zoals Ereptile, lees ik ook GEEN reviews van films die ik wil zien! Als je een bepaalde film wil zien, altijd de review na tijd lezen. Ik kijk ook altijd even wat de sterrenscore is en heel soms, afhankelijk van welke film, lees ik de laatste alinea wel eens, maar dat is zelden.

Ik zit morgenavond in de bios om hem eindelijk te zien!

Decepticon

Avatar

YankeeWaRRiaH "DIDN'T READ... ik kijk hier zo naar uit. ik hoop dat deze de reden is waarom AVENGERS 2 suckte... dit weekend laat ik het weten!!"
:?

Waar slaat dit op? Waarom hoop je dat dat de reden is? Waarom moet er een reden zijn?

Teknootje

Avatar

Net terug van de Cap America marathon en het is een zere mooie film. De actie, humor en ook de verhaallijn zit allemaal mooi in elkaar.

SuPa

Avatar

Ereptile "Daarom lees ik de reviews ook niet, maar kijk ik alleen even naar de sterren die FT geeft Smiley face

Morgen ochtend zit ik in de bios voor deze film! EINDELIJK :D"


I know...

Probleem bij FT is dat goed en slecht geschreven recensies elkaar afwisselen. Je weet niet wat je kan verwachten. Voortaan dus ook maar lezen NA de film gezien te hebben.

gotrunks

Avatar

Vanacht gezien DAMN de actie scene's zijn zo vet.
enige minpunt van de film is Baron Zemo

DeMuizenkoning

Avatar

Volgende week ga ik ergens, klinkt allemaal wel meer dan oke, en ik kan natuurlijk lastig oordelen, vanwege het feit dat ik de film nog niet heb gezien, maar zonde dat er nu weer een mislukte/onovertuigende bad-guy bij het al lange lijstje mag toegevoegd worden. Baron Zemo zal uitendelijk wel de reden zijn dat de Avengers weer bijeen komen of zo neem ik aan.

h0bb1t

Avatar

Ik ben het nogal oneens met het feit dat Baron Zemo een slechte villain is.

Ten eerste vind ik het personage nog niet eens echt een villain, en meer één van de zoveel slachtoffers die door de film verspreid zijn. Hij gaat tot in de extremen om zijn wraak te krijgen. Het einde tussen hem en Black Panther vond ik erg goed gedaan.

Maar, hij is tot nu toe de enige villain die er in slaagt in wat hij probeert te bereiken. En hij is tevens de minst krachtige villain die ze ooit hebben gehad, maar tegelijkertijd degene die de Avengers het meeste 'pijn' doet. Dat is best tof in contrast met vijanden zoals Ultron, Loki en Pierce.

But that's just my take-away.

YOLO

Avatar

Teknootje "Net terug van de Cap America marathon en het is een zere mooie film. De actie, humor en ook de verhaallijn zit allemaal mooi in elkaar."
Mee eens. Hiermee ben ik erg blij dat de Russo bro's nog bij Marvel blijven. Ze zullen vast wel met Infinity War films nog betere Avengers films maken dan Whedon.

Ereptile

Avatar

Net weer terug van de film :D Wat een goede comicbook film, en weer een goede Marvel film! Ik vond hem geweldig, maar er had volgens mij NET iets meer uit gehaald kunnen worden.

Allereerst vond ik het geweldig om alle helden weer te zien, en hoe ze samenwerkten Smiley face De film voelt echter inderdaad meer aan als een Avengers 2.5, wat helemaal niet slecht is.

Interessant vond ik ook de standpunten van de personages. Maar hier had net iets meer uit gehaald kunnen worden heb ik het idee. Stel dat Tony Stark vanaf het begin al wist dat The Winter Soldier zijn ouders had vermoord, dan had dat naar mijn idee NET iets interessanter geweest qua standpunt.

Het acteerwerk van iedereen vond ik goed, en vooral Robert Downey Jr. vond ik erg sterk.

De nieuwe personages Black Panther en Spider-Man vond ik ook echt geweldig! Ik kijk hierdoor uit naar beide solo films. Tom Holland als Spider-Man vind ik, na het zien van deze film, super gecast! Ook leuk dat Aunt May op kwam dagen in zijn scenes.

Het gevecht op het vliegveld vond ik ook zeker een genot om te zien Smiley face Goede choreografie, en ook super om te zien dat alle krachten van iedere superheld goed worden benut.

Baron Zemo vond ik ook wel interessant. Niet echt een enorme villain met super krachten, maar wel een slim iemand.

Ik heb me zeker vermaakt met deze film. En blijf zitten tot na de credits. Er zijn namelijk TWEE credit scenes!!! :D

Secret1994goesFilm

Avatar

Ik wou beginnen en dan dacht ik... laat ik eerst kijken in de reacties of ze SPOILERS! roepen Smiley face
Blij dat ik eerst jullie reacties heb gecheckt!

Ik trek er woensdag naartoe :D

Roeltje

Avatar

Maandag ga ik het zien in D-BOX! :D

Decepticon

Avatar

Wat een waanzinnig goede en gave film! Echt een hele goede comic book movie!
Goed verhaal, waanzinnig goed gechoreografeerde actiescenes afgewisseld met perfecte en perfect getimede humor.
De Russo's zijn echte vakmensen! En ik zag op Collider Movietalk dat ze het regisseursduo van John Wick hadden ingehuurd voor second unit directors, om mee te helpen met de actiescenes! Good job!

De scene op het vliegveld is één en al pure awesomeness!!
De strijdt tussen Steve Rogers en Tony Stark en Bucky, wordt op het eind echt persoonlijk!

Black Panther en Spider-Man zijn awesome! En Spider-Man heeft echt een volwaardige rol, geen cameo!!
Het voelt imo ook echt meer aan als een Avengers (2.5) film dan een Captain America film, maar dat is zeker geen minpunt.

Baron Zemo is idd geen memorable schurk, amar is heel wat belangrijker in het verhaal dan Baron Von Strucker en voegt zeker wel iets leuks toe en we gaan hem zeker weer zien in de MCU.

Crossbones is 'helaas' een second rate villain en heeft exact dezelfde behandeling gekregen als Batroc in The Winter Soldier, om de boel lekker op gang te helpen, maar is zeker geen minpunt.

Echt een genot om te zien deze film en ik ga zaterdag direct weer!
En blijf idd zitten tot na de credits, er zijn in totaal idd 2 filmpjes!

mijack1985

Avatar

Gisteren gezien, topfilm hoor.

Hoewel het Cap zijn film is, vond Bucky, Black Panter toch veel cooler. Qua moves en vechten stalen zij de show. En Crossbones zijn skills en moves waren ook strak.

Spidey en Antman stalen wat mij betreft de show op de airport scène. Vooral hun interactie en humor.

Kan alleen niet helpen dat ik het 15 jarige neefje van mijn vriendin nu zie als Peter Parker. Die Tom Holland ziet er echt jonger uit dan dat hij werkelijk is. Spidey daarentegen is echt geweldig neergezet (skills, oneliners e.d.).

Baron Zemo is idd zoals die gene boven mij zei niet echt een badguy, maar eerder een slachtoffer (van Avengers) goes wrong.

Ik zou zeggen kijk die film zelf maar. Echt geweldig.

Team Bucky

MisterMarvel

Avatar

Ook ik ben gisteren naar de film geweest. Helemaal geweldig. De vecht scene's zijn zo geweldig opgenomen.

Ook qua verhaal zit hij heel goed in elkaar. Of hij beter is dan CA2 ga ik niet zeggen.

Zoals te verwachten heeft iedereen het over de scene op het vliegveld. Maar hoor niemand over GIANTMAN Die zag ik namelijk niet aankomen en had ook niet verwacht dat die in de film zou zitten.

Spiderman en Panther hebben de show gestolen voor mij. Vind persoonlijk dat je direct de invloed van Marvel terug ziet in Spiderman en de scene met hem en Tony op de slaapkamer is ook grappig en leuk gedaan.

Eind gevecht is BADASS. Had geen beter einde kunnen bedenken bij deze film en vind dat je de emotie ook echt van het scherm voelde komen.

Dankzij de Russo's gaat de kwaliteit van de films zo enorm omhoog dat ik er nu echt enorm van baal dat Infinity war nog 2 jaar wachten is.

Chris23

Avatar

Klnkt goed allemaal, kga zaterdag of maandag.

Relaxete dudes, die Russo brothers :

MenacE

Avatar

Ik (een DC fan), heb hem net gezien. Ik heb mij zeker vermaakt, maar ik was niet weggeblazen. En ja ik heb mij meer vermaakt met Batman v Superman en daar is niks mis mee, want smaken verschillen!

* SPOILERS *

Je weet gewoon van te voren dat er niet een superheld dood gaat in een Marvel film. Daarom zijn die gevechten tegen elkaar allemaal zo'n onzin. Het enige wat ze durfden was War Machine uit de lucht schieten en dat was nog per ongeluk ook! Maar ja dat is waarschijnlijk de DC fan in mij, waardoor ik dat kinderlijke niet kan waarderen.

Fijne dag verder!

Steve-O

Avatar

Was weer een brave marvel film. De poging tot diepgang lijkt in principe toch eindelijk iets te worden, maar dan gooien ze er weer een dosis humor overheen wat het conflict onderuit haalt. Steve was inderdaad te simpel rechtlijnig, Iron Man was stukken beter.

Spider-Man was gelukkig wel top. Voelde wel meer alsof hij tegen een groepje onbekenden vocht dan andersom, wat vreemd is aangezien hij de nieuwe aanwinst is.

Het voelde ook aan als een rommeltje, was lang niet altijd duidelijk wat voor film het nou was. Gezien de titel zich op Cap focust was dat in het verhaal niet altijd het geval. Er is weinig diepgang te bekennen in Steve. De emotionele lading is niet echt te vinden.. Wederom, zit dat meer bij Tony dan bij Steve of Bucky.

Ik vond het maar matigjes. Blij toe dat ze het wel proberen met de diepgang maar geslaagd vind ik het niet.

DanielFilm12

Avatar

Ik heb de film gezien en heb de eerste end credit scene gezien maar niet de tweede wat gebeurt er daar dan in?

Ereptile

Avatar

DanielFilm12 "Ik heb de film gezien en heb de eerste end credit scene gezien maar niet de tweede wat gebeurt er daar dan in?"


We krijgen een blik te zien op Peter Parker, die Aunt May verteld dat hij heeft gevochten op school met ene Steve. (Hij vertelt niet dat het Captain America was). Het shot eindigt met een lazer projectie vanuit zijn nieuwe web shooters van het Spider-Man logo dat ook bij Spider-Man: Homecoming in de titel te zien is. Smiley face

Ed Crane

Avatar

Steve-O "Was weer een brave marvel film. De poging tot diepgang lijkt in principe toch eindelijk iets te worden, maar dan gooien ze er weer een dosis humor overheen wat het conflict onderuit haalt. Steve was inderdaad te simpel rechtlijnig, Iron Man was stukken beter.

Spider-Man was gelukkig wel top. Voelde wel meer alsof hij tegen een groepje onbekenden vocht dan andersom, wat vreemd is aangezien hij de nieuwe aanwinst is.

Het voelde ook aan als een rommeltje, was lang niet altijd duidelijk wat voor film het nou was. Gezien de titel zich op Cap focust was dat in het verhaal niet altijd het geval. Er is weinig diepgang te bekennen in Steve. De emotionele lading is niet echt te vinden.. Wederom, zit dat meer bij Tony dan bij Steve of Bucky.

Ik vond het maar matigjes. Blij toe dat ze het wel proberen met de diepgang maar geslaagd vind ik het niet."


Dat komt omdat Civil War eigenlijk geen Captain America 3 moest zijn, maar door DC's BvS heeft Marvel de plannen aangepast en is besloten de film naar voren te schuiven, naar de Cap3-slot.

Vraagje. Ik heb de film niet gezien, maar zou jij zeggen dat er daadwerkelijk een burgeroorlog gaande was in de film? M.a.w. dekt de titel de lading van de inhoud?

Steve-O

Avatar

Ed Crane "Dat komt omdat Civil War eigenlijk geen Captain America 3 moest zijn, maar door DC's BvS heeft Marvel de plannen aangepast en is besloten de film naar voren te schuiven, naar de Cap3-slot.

Vraagje. Ik heb de film niet gezien, maar zou jij zeggen dat er daadwerkelijk een burgeroorlog gaande was in de film? M.a.w. dekt de titel de lading van de inhoud?"

Oja dat was waar ook.

Geen burgeroorlog lol, was gewoon een mooie titel. In eerste instantie slaat het natuurlijk op de "strijd" tussen Cap en Iron Man maar nergens voelt het ook echt dreigend of levensgevaarlijk aan. Wederom is er teveel humor, vooral in de actie scenes, dat het conflict onderuit haalt. Niet te vergeten dat Iron Man zelfs meer ontwikkeling krijgt en Downey Jr meer om mee te werken dan Cap.

Ed Crane

Avatar

Steve-O "Oja dat was waar ook.

Geen burgeroorlog lol, was gewoon een mooie titel. In eerste instantie slaat het natuurlijk op de "strijd" tussen Cap en Iron Man maar nergens voelt het ook echt dreigend of levensgevaarlijk aan. Wederom is er teveel humor, vooral in de actie scenes, dat het conflict onderuit haalt. Niet te vergeten dat Iron Man zelfs meer ontwikkeling krijgt en Downey Jr meer om mee te werken dan Cap."


Ja verbaast me niet zo. Iron Man, daar kun je nog wel iets mee. Captain America is in de MCU een in de kern één dimensionaal personage, karakterontwikkeling wordt zo onmogelijk. Zou mooi zijn als ze de Nomad-verhaallijn ooit zouden gebruiken :D Maar dat zou, in ieder geval hoe het destijds bedoeld was, te gewaagd zijn. Het is dus zoals verwacht eerder Captain America: Gang War? En dit lezende neem ik aan dat je BvS de betere van de twee films vindt?

Joslyn

Avatar

MenacE "Ik (een DC fan), heb hem net gezien. Ik heb mij zeker vermaakt, maar ik was niet weggeblazen. En ja ik heb mij meer vermaakt met Batman v Superman en daar is niks mis mee, want smaken verschillen!

* SPOILERS *

Je weet gewoon van te voren dat er niet een superheld dood gaat in een Marvel film. Daarom zijn die gevechten tegen elkaar allemaal zo'n onzin. Het enige wat ze durfden was War Machine uit de lucht schieten en dat was nog per ongeluk ook! Maar ja dat is waarschijnlijk de DC fan in mij, waardoor ik dat kinderlijke niet kan waarderen.

Fijne dag verder!"


Geen probleem dat je meer genoten hebt van BvS dan Civil War, smaken verschillen idd. Maar je opmerking dat het kinderlijk is dat Marvel geen helden dood gaat niet op. De Dood van Superman [/spoiler ] heeft nul impact, bij mij in ieder geval, met de JLA films op komst.
Dan is de [spoiler]verlamming van Warmachine
een onverwacht slachtoffer zijn

Ed Crane

Avatar

SPOILER

Maar hoezo dan? Als er geen personage dood gaat, dan kun je het al helemaal geen Civil War noemen, toch :? Dat klinkt eerlijk gezegd toch wel een beetje kinderachtig: wel een 'oorlog' willen, maar er mogen in de film geen doden vallen... Dit klinkt allemaal wel heel erg watered down zo. :}

JamesBond

Avatar

Sterke film! Absoluut één van de beste (al dan niet de beste) Marvel-films. Goed verhaal, heerlijke actiescènes en de humor was ook weer geweldig, al was het af en toe wat misplaatst... Robert Downey Jr. en Chris Evans zijn nog nooit zo goed geweest in een Marvel-film! Ik voelde echt de spanning tussen Cap en Iron Man! Ook Spider-Man was perfect! Enige minpunten die ik heb waren Zemo (zijn aanwezigheid was nogal overbodig) en de editing die op momenten behoorlijk ergerlijk was. Ook had er gewoon iemand dood moeten gaan...

Ik zou de film een 8/10 geven.

Turbowizard

Avatar

Donderdag gezien. Echt geweldig. Alleen de 3d. Zoals altijd voegt het weer niets toe. Ik wil hem liever in 2d zien maja kan niet hier in de buurt.

Ik kan hem niet vergelijken met bvs omdat ik die niet heb gezien. Hoe dan ook ik hoorde dat batman en superman al heel snel vriendjes waren ondanks de titel. Bij deze film was de strijd onderling echt tot het einde. Maargoed bvs niet gezien dus mijn mening hierover telt niet haha

Antman en spidey waren geweldig. Ook panther was cool.

Acties scenes geweldig en eind gevecht was erg spannend. Grote vliegveld scene was een hoogtepunt.

Echte schurk vond ik het niet maar wel perfect voor het verhaal. Kan niet wachten om te zien hoe nu verder helaas duurt dat nog even. Veel vertrouwen die russo broeders voor avengers.

Ga snel nog een keer heen

Steve-O

Avatar

Ed Crane "SPOILER

Maar hoezo dan? Als er geen personage dood gaat, dan kun je het al helemaal geen Civil War noemen, toch :? Dat klinkt eerlijk gezegd toch wel een beetje kinderachtig: wel een 'oorlog' willen, maar er mogen in de film geen doden vallen... Dit klinkt allemaal wel heel erg watered down zo. :}"


Geen van de helden legt het loodje in Civil War, dus nee, ik zou dit geen Civil War noemen. Eerlijk gezegd is Steve Rogers geen eendimensionaal personage maar ze hebben hem alleen wel zo gemaakt in de films. Het is een interessant concept dat iemand na zo'n 60 jaar ontwaakt en zich moet aanpassen aan de moderne tijd, niet te vergeten in een wereld waar mensen met speciale krachten en technologische hoogstandjes (op z'n zachts gezegd) als normaal gezien worden. Helaas komt er vrijwel niks van dit aan bod in de film.

Ik vind het een beetje oneerlijk om dit met BvS te vergelijken. Natuurlijk zijn er logische vergelijkingen te maken gezien de thema's in beide films en dat ze beide omgaan met massa vernietiging en nog eens beide een missie hebben in het begin van de film die redelijk dramatisch aflopen. Het grote verschil is dat BvS de thema's meer naar de voorgrond brengt, niet alleen in dialoog maar ook in wat er daadwerkelijk gebeurt, zoals bijvoorbeeld de dood van Superman.
Civil War is gewoon een crowd pleaser, er is op niemand's teentjes getrapt, geen grote gebeurtenissen die het tij gekeerd hebben, gevoel van dreiging is ook nergens te bekennen.

En dan nog te bedenken dat er nog zo'n halfuur in BvS mist, dus eigenlijk kan je ze pas echt gaan vergelijken als de Ultimate Cut van BvS uit is.

Ed Crane

Avatar

@Steve-O:
Ja dat bedoel ik ook, dat Cap in het filmuniversum tot een één-dimensionaal personage is gemaakt. Smiley face Een rechtlijnige 'boyscout' die geen karakterontwikkeling doormaakt. Ik weet inderdaad dat het in de comics anders is, daarom haalde ik de Nomad-verhaallijn aan, waarbij hij in een identiteitscrisis terechtkomt en een dramatische ontwikkeling doormaakt.

Het klopt ook eigenlijk niet. Hij is al een boyscout in de 40s, maar de Amerikaanse waarden waren toen behoorlijk anders dan nu. Toch sluit hij als hij ontdooit is met z'n idealen zogenaamd aan bij wat nu als goed/ boyscout wordt gezien. Alsof de waarden van de VS altijd dezelfden waren, Amerika wil altijd graag over zijn eigen duistere verleden heenstappen. Zoals je zegt zou het interessant zijn geweest een beetje te behandelen het verschil tussen toen en nu. Toén werd racisme en ongelijkheid voor vrouwen etc. breed geaccepteerd in de samenleving, had de gewone man veel minder rechten. Ze doen in de films alsof zo'n beetje het enige wat verandert is enige technologische ontwikkelingen zijn, wat films en shows etc. (dat lijstje dat 'ie doorwerkt). Maar misschien ben ik wat vergeten en zag hij ook beelden van Martin Luther King ofzo. Ook zou ik wel een scène willen zien waarbij hij ontdekt dat apartheid is afgeschaft, vrouwen gelijke rechten hebben, homoseksualiteit niet meer strafbaar is (enige achterlijkheden in bepaalde staten daargelaten die via de achterdeur - pun not intended - nog wat wetten hebben) etc. :D

Steve-O

Avatar

Ed Crane "@Steve-O:
Ja dat bedoel ik ook, dat Cap in het filmuniversum tot een één-dimensionaal personage is gemaakt. Smiley face Een rechtlijnige 'boyscout' die geen karakterontwikkeling doormaakt. Ik weet inderdaad dat het in de comics anders is, daarom haalde ik de Nomad-verhaallijn aan, waarbij hij in een identiteitscrisis terechtkomt en een dramatische ontwikkeling doormaakt.

Het klopt ook eigenlijk niet. Hij is al een boyscout in de 40s, maar de Amerikaanse waarden waren toen behoorlijk anders dan nu. Toch sluit hij als hij ontdooit is met z'n idealen zogenaamd aan bij wat nu als goed/ boyscout wordt gezien. Alsof de waarden van de VS altijd dezelfden waren, Amerika wil altijd graag over zijn eigen duistere verleden heenstappen. Zoals je zegt zou het interessant zijn geweest een beetje te behandelen het verschil tussen toen en nu. Toén werd racisme en ongelijkheid voor vrouwen etc. breed geaccepteerd in de samenleving, had de gewone man veel minder rechten. Ze doen in de films alsof zo'n beetje het enige wat verandert is enige technologische ontwikkelingen zijn, wat films en shows etc. (dat lijstje dat 'ie doorwerkt). Maar misschien ben ik wat vergeten en zag hij ook beelden van Martin Luther King ofzo. Ook zou ik wel een scène willen zien waarbij hij ontdekt dat apartheid is afgeschaft, vrouwen gelijke rechten hebben, homoseksualiteit niet meer strafbaar is (enige achterlijkheden in bepaalde staten daargelaten die via de achterdeur - pun not intended - nog wat wetten hebben) etc. :D"

Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar vergeet niet dat het hier alleen maar op geld draait. Een film over die onderwerpen of waar die onderwerpen zelfs ook maar een beetje in verwerkt zijn, gaat volgens Disney/Marvel logica niet veel geld opbrengen. Stel je eens voor als iemand als Nolan Captain America films gemaakt had, dan hadden we fantastische films gehad.. Maar helaas.
Ik vind het wel grappig dat het reguliere publiek dit allemaal maar accepteert. Het komt meer neer op pure escapism zonder het publiek echt uit te dagen of een echt verhaal te vertellen. Aan de andere kant, films als Transformers brengen ook enorm veel geld op, dus dit past daar wel een beetje bij.
Ik moet wel zeggen dat ik nu meer uitkijk naar de Inifnity War films, vooral omdat Thanos dan niet alleen eindelijk wat te doen krijgt maar hij toch ook echt wat achter moet laten. Sommigen helden zouden wat mij betreft toch echt moeten sterven. Vraag me af of ze dat ook gaan doen en hoe ze dat dan in beeld gaan brengen.

Hercule

Avatar

Ed Crane "SPOILER

Maar hoezo dan? Als er geen personage dood gaat, dan kun je het al helemaal geen Civil War noemen, toch :? Dat klinkt eerlijk gezegd toch wel een beetje kinderachtig: wel een 'oorlog' willen, maar er mogen in de film geen doden vallen... Dit klinkt allemaal wel heel erg watered down zo. :}"


Het lijkt wel alsof je zoekt naar redenen om de film bij voorbaat niet leuk te vinden.

benjamin

Avatar

Steve-O "Aan de andere kant, films als Transformers brengen ook enorm veel geld op, dus dit past daar wel een beetje bij. "
Het verschil in ontvangst tussen een film als Civil War of eentje uit die bewuste reeks zullen we maar even negeren zeker.

YOLO

Avatar

MenacE "
* SPOILERS *

Je weet gewoon van te voren dat er niet een superheld dood gaat in een Marvel film. Daarom zijn die gevechten tegen elkaar allemaal zo'n onzin. "

Zelfde geld voor DC. Je weet toch dat Superman niet dood is in Batman v Superman. Dus die gehele death of Superman had totaal geen impact en was totaal zinloos. :+

YOLO

Avatar

Steve-O "Ik vind het een beetje oneerlijk om dit met BvS te vergelijken."
Dat zeggen heel veel fanboys van deze film.

Steve-O "En dan nog te bedenken dat er nog zo'n halfuur in BvS mist, dus eigenlijk kan je ze pas echt gaan vergelijken als de Ultimate Cut van BvS uit is. "
Er is een 4 uur cut. Joost mag weten wat ze daar hebben weggelaten.
Of het warrige verhaalstructuur, waar uiteraard David Brenner ook verantwoordlijk ivm editing, wordt opgelosd is dus vraag 2.

Steve-O

Avatar

Ach ja het is wat anders om te discussiëren met iemand die duidelijk een DCEU hater is. Maar ik kan het niet laten:

YOLO "Zelfde geld voor DC. Je weet toch dat Superman niet dood is in Batman v Superman. Dus die gehele death of Superman had totaal geen impact en was totaal zinloos. :+"

Niet als je zou begrijpen dat Superman als een soort messias wordt afgebeeld. Dat ze hem zichzelf laten opofferen om de mensheid te redden lijkt toch behoorlijk veel op Jezus. Het past ook in het thema van de film. Moet er een Superman zijn? Die is er nou eenmaal dus zullen daar altijd gevolgen aan vastzitten, wat hij ook doet. Hetzelfde thema wordt tussen neus en lip in Civil War naar voren gebracht gezien Vision's argumenten. Helaas komt hij dan precies op het verkeerde moment met de "catastrofaal" quote tijdens het vliegveld gevecht, aangezien er wel wat verwoesting is geweest maar niks zo catastrofaal als in de voorgaande films. In BvS was het ook nog eens Lex' god complex wat ervoor zorgde dat Superman zich op moest offeren. Hij wilde aan de wereld laten zien dat als god almachtig was, hij niet goed kon zijn en als hij goed was, hij niet almachtig kon zijn. Het blijkt dat hij dat dus wel is, dus jammer voor Lex ;) Dat Superman zich opofferde laat de wereld zien dat ze in hem kunnen geloven, dat hij voor hun bescherming is. Als hij eenmaal terugkomt uit zijn dood zal hij de rol als redder ook volledig accepteren. Al komt daar nog bij dat een zekere Darkseid roet in het eten gaat gooien in Justice League, dus hoe dat precies gaat weten we nog niet. Superman's dood had in ieder geval zeker impact en was ook nog eens zeer nuttig. Doomsday is verslagen en de Justice League is niet compleet zonder Superman, ze zullen hem hard nodig hebben.
YOLO "Er is een 4 uur cut. Joost mag weten wat ze daar hebben weggelaten.
Of het warrige verhaalstructuur, waar uiteraard David Brenner ook verantwoordlijk ivm editing, wordt opgelosd is dus vraag 2."

Er zijn van wel meerdere films veel langere cuts, joost mag inderdaad weten wat ze daar weggelaten hebben. Beter mee verlegen dan verlegen.
Waarschijnlijk loopt de verhaalstructuur nog beter in de Ultimate Cut, het is ook duidelijk dat er vooral in het begin van de film wat dingen weggelaten zijn.
Ik hoop dat Civil War een extended edition krijgt. Het hoort een Captain America film te zien gezien de titel maar na een tijdje zien we helemaal geen ontwikkeling meer in Steve en weten ze zelf blijkbaar ook niet of ze nou een Captain America film zijn of Avengers 2.5, het was nogal oneven en warrig.

@Benjamin: ik hecht niet zoveel waarde aan wat voor recensies films krijgen, het blijft subjectief.

benjamin

Avatar

Steve-O "@Benjamin: ik hecht niet zoveel waarde aan wat voor recensies films krijgen, het blijft subjectief."
Niemand die tegenspreekt dat het subjectief is, maar als je op basis van de ontvangst een vergelijking wil trekken lijkt het wel een relevante factor.

Ondertussen lijken de spoilers wat BvS betreft weer lustig in het rond gegooid te worden, misschien hier toch wat op letten.

Ed Crane

Avatar

Hercule "Het lijkt wel alsof je zoekt naar redenen om de film bij voorbaat niet leuk te vinden."


Hoezo?

SuPa

Avatar

Gister eindelijk gezien. Topfilm en wat een gave actie scenes. RDJ speelt erg sterk, misschien wel zn beste performance als Tony Stark/Iron Man. Verhaal vond ik ook erg goed. Ben echt blij met de regisseurs. Spanning tussen Iron Man en CA en Bucky was wel voelbaar. Vooral op het eind.

Zemo vond ik juist een zeer sterke villain. Iemand die fysiek natuurlijk weinig voorstelt tov de Avengers, maar het gewoon heel slim heeft gespeeld.

Topfilm!

chefry1983

Avatar

Ik heb de film gisteren gezien.
echt gaaf, goed verhaal, goede karakter ontwikkeling en vooral captain america en iron man zijn erg sterk.
het eindgevecht was dan ook van zeer hoog niveau !

Chris23

Avatar

Begint langdradig.
Word later beter.
Mij iets te serieus. (maar gelukkig niet zo serieus als bvs)
Maar zeker wel kwaliteit en een paar hele vette en leuke scenes.
Kvond Winter Soldier spannender.

flep

Avatar

Ik vind deze film toch wel wat tegen vallen. Goede actie scènes, en soms wat leuke humor tussendoor. maar verder inmiddels alles wel gezien / mee gemaakt in de vorige films. En met de hoeveelheid personages er in is het wel een rommeltje aan het worden. De introductie van de 2 nieuwe vind ik erg slecht. er is gewoon geen tijd voor en het hele verhaal is daardoor ook niet diepgaand. Omdat BvS nog vers in me geheugen zit vergelijk ik het hier mee, maar vind BvS stukken beter en orgineler. Ik heb het wel wat gehad met de Marvel avengers. Laat ze maar even een rust pauze houden.

shellghost

Avatar

Als de film de titel Cap. America alles behalve Civil War was geweest had het geklopt, maar dat doet het nu totaal niet. De film doet de titel 0 recht aan. Dat hele stuk over de Civil War tussen de groepen word naar mijn idee zwaar onderbelicht. En laten we eerlijk zijn, max tien helden tegenover elkaar op een vliegveld is natuurlijk geen Civil War. Ook de verhaallijn die gevolgd wordt doet de titel geen eer aan.
Ik vond/vind het een leuke Cap. America film met een goede invulling van Bucky, maar niet meer dan dat.
Ze namen een gigantisch risico door deze film Civil War te noemen wat naar mijn bescheiden mening niet slim was.
Als Cap. America film zou ik de film drie sterren geven. Op basis van de complete titel, dus met Civil War erbij helaas maar 1.

Chris23

Avatar

Kmoest trouwens wel erg lachen om de i detected that too grap.

TearsinRain

Avatar

Vele male beter dan Ultron. Dialogen en actie tussen de Cap en Stark zijn de absolute hoogtepunten van de film, de schurk en zijn motief wel weer kleurloos. Maar wel een avondje MARVEL genieten. Ik ben nog steeds een Tobey Maguire fan als het om Spiderman gaat maar Tom Holland maakte wel een hele frisse indruk.

Captain America: Civil War

acties