Recensie

Die Hart: The Movie [Prime Video] (2023)

Gewoon de serie, maar dan alle afleveringen aan elkaar geplakt en dat maakt het niet grappiger.

door Terence Shea om 20:43 in RECENSIES
Regie: Eric Appel | Scenario: Tripper Clancy, Derek Kolstad | Cast: Kevin Hart (Kevin Hart), John Travolta (Ron Wilcox), Nathalie Emmanuel (Jordan King), Jean Reno (Claude Van De Velde), Josh Hartnett (Josh Hartnett), e.a. | Speelduur: 83 minuten | Jaar: 2023

Acteur Kevin Hart speelt de hoofdrol in komedies, maar in een actiefilm zal hij nooit de held zijn. Het is echter al jaren zijn wens om ook een keer de stoere protagonist te zijn. Een regisseur heeft interesse en stuurt hem naar een actie-opleiding in een verlaten pand in het bos, gerund door een vent met dubieuze praatjes. Na een paar vreemde incidenten vraagt Kevin zich af of dat allemaal bij de opleiding hoort, of dat zijn instructeur oprecht in de nesten zit.

Het is natuurlijk niet echt Kevin Hart, maar een fictieve versie. Maar de basis klopt wel: hij is nooit de actieheld. Men kan het Hollywood niet kwalijk nemen, de kleine man met de schelle stem heeft nou eenmaal niet de juiste uitstraling. Dus in dat geval maken ze er een komische actiefilm van. Tenminste, beeldmateriaal van speelfilmlengte.

Die Hart: The Movie is namelijk een serie met afleveringen van minder dan tien minuten, gemaakt voor gefaald platform Quibi. De filmversie is letterlijk alle afleveringen aan elkaar geplakt. Niks is opnieuw gedraaid, geen toegevoegd beeldmateriaal. Als je de serie hebt gezien kan je dit dus overslaan. De film is puur gemaakt voor de vele mensen die het bestaan van de serie volledig hebben gemist. Want wie had er nou Quibi?

Naast geen echte film is Die Hart: The Movie niet echt komisch. Jammer en onbegrijpelijk. Want alle ingrediënten zijn aanwezig: het plot leent zich voor humor en de cast heeft talent voor grappig zijn. Het is zeker geen slechte film, maar simpelweg vermakelijk met hier en daar een gniffel. Oprecht hardop gelachen zal er niet worden.

Kevin Hart is zelfs niet eens de grappigste. Hij probeert af en toe lollig te doen, maar dat werkt zelden. John Travolta daarentegen speelt zijn rol als actieheldinstructeur doodserieus, wat hem het meest humoristische personage maakt. En hij is oprecht dreigend als potentiële psychopaat die allerlei regels oplegt en geen tegenspraak duldt.

Op zich is dat wel teleurstellend van Hart, met een goed scenario kan hij hilarisch zijn. In de tweede Jumanji speelde hij een bejaarde in het lijf van een middelbare man, en acteerde consequent op hoog niveau. Nergens koos hij voor een makkelijke uitvlucht, terwijl hij in Die Hart steeds voor de makkelijke uitvlucht kiest. Gewoon een doorsnee sukkelig ventje dat graag wat stoerder zou willen zijn maar het niet in zich heeft.

Die Hart: The Movie is een vermakelijk niemendalletje dat niet te lang duurt. Een luchtig filmpje dat zichtbaar oorspronkelijk een serie was met een middelmatig budget. Dichter dan dit zal Kevin Hart nooit komen bij de actieheld zijn, deze poging kan er mee door.

Die Hart: The Movie is te zien bij Prime Video.

Die Hart: The Movie

acties