Recensie

Roma (2018)

De Mexicaanse cineast Alfonso Cuarón brengt zijn publiek in vervoering met een meesterlijke sfeerschets van de seventies.

door Frank Stol om 00:14 in RECENSIES
Roma poster
Regie: Alfonso Cuarón | Cast: Yalitza Aparicio (Cleo), Jorge Antonio Guerrero (Fermín), Marina de Tavira (Sofía), Diego Cortina Autrey (Toño), Marco Graf (Pepe), Carlos Peralta (Paco), Verónica García (Teresa), José Manuel Guerrero Mendoza (Ramón), e.a. | Speelduur: 135 minuten | Jaar: 2018

Alfonso Cuarón maakt geen films, maar cinematografische ervaringen. De Mexicaanse cineast is befaamd om het veelvuldige gebruik van zogenaamde 'long takes': een vaak minutenlang durend, ononderbroken shot, dat in hoofdzaak de intensiteit van zijn werk bepaalt. Kijken en luisteren is niet voldoende - de toeschouwer moet deelgenoot van de situatie worden. Hij moet de wanhoop en angst in elke vezel van zijn lichaam kunnen voelen. Bijvoorbeeld wanneer een groep dollemannen de achtervolging inzet op een zwangere vrouw in een auto (zoals in Children of Men) of als twee astronauten door een ongeluk op drift geraken in de ruimte (zoals in Gravity). Het nieuwste werk van Cuarón is minstens zo intens en beklijvend, maar het spektakel komt ditmaal voort uit alledaagse situaties.

Mexico-Stad - de geboorteplaats van Alfonso Cuarón - vormt het decor voor het plotarme Roma, dat zich laat gelden als een bloemlezing op de jeugdjaren van de regisseur. Misschien is het daarom extra opvallend dat de aandacht niet uitgaat naar een blank jongetje uit een middenklassengezin, maar juist naar een zwijgzaam dienstmeisje dat Cleo heet. Dagelijks staat zij in de patio de hondendrollen van de vloer te boenen. Wie op basis van die informatie denkt snelle conclusies te kunnen trekken over de insteek van het verhaal, begaat een fout. Roma is niet het zoveelste relaas waarin de gevoeligheden omtrent klassenverschillen worden uitgebuit ten faveure van het drama. Integendeel: de sociaal-maatschappelijke kloof tussen de personages wordt vroegtijdig gedicht tijdens een scène waarin het hele gezin gezamenlijk televisie aan het kijken is. Een liefdevolle omarming van een kind - zo krachtig kan een simpel gebaar zijn.

Met Roma openbaart Alfonso Cuarón zich meer dan ooit als een meesterlijke visuele verteller. Hij laat de beelden voor zich spreken. Dat klinkt misschien logisch voor een filmmaker, maar in de praktijk blijken maar weinig regisseurs in staat om zo veel zeggingskracht binnen de beeldkaders van hun film te proppen. Uitstekend voorbeeld is het openingsshot, waarin een betegelde vloer is te zien waarover iemand continu water aan het uitgieten is. Met elke stuwing van het water, lijkt het beeld - en daarmee het perspectief op de werkelijkheid - te veranderen. Net zolang tot er zelfs een vliegtuig in de weerspiegeling van het water verschijnt. Water en vliegtuigen zijn leidmotieven in Roma, maar het staat de kijker vrij om zelf associaties te maken en naar de betekenis te gissen.

Kalme camerabewegingen bepalen in hoge mate het ritme van de film. De camera observeert, meandert, en zoekt voortdurend naar kleine details die in de handen van Cuarón iets monumentaals krijgen. Ooit gedacht dat het nadruipen van natte kleding aan een waslijn zo wonderschoon in beeld gebracht kon worden? Zo zit Roma vol met momenten van grote en kleine verwondering. Altijd dicht bij de realiteit, maar soms ook met een surreëel randje. Bijvoorbeeld als tijdens Oud en Nieuw een bosbrand uitbreekt en een Amerikaan in een monsterkostuum te midden van alle tumult plotseling een potje begint te zingen. Cuarón verdient alle lof dat hij de kijker op dit punt dermate in vervoering heeft gebracht dat fronsende wenkbrauwen of scheve gezichten uitblijven.

Vanaf deze week is Roma op Netflix te zien, maar wie zich volledig wil laten meesleuren door Cuaróns meesterlijke sfeerschets van de seventies doet er goed aan om gewoon een bioscoopkaartje te kopen. Op het grote witte doek komt bovendien de wonderschone zwart/wit-fotografie beter tot zijn recht. Naast het feit dat Roma op technisch vlak verbluffend is, weet de film ook op sommige momenten te ontroeren. Een allesbepalende scène speelt zich af op een strand - hoor hoe de golven steeds luider beginnen te donderen - en heeft een onverwachte uitwerking op de dynamiek tussen de personages. Het is een verhaal over mensen die elkaar voor het eerst in hun leven leren beschouwen als de wezens die ze daadwerkelijk zijn. Zet een doos met tissues klaar.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Cuarón heeft hier veel werk ingestoken. Niet alleen is hij hier regisseur maar ook schrijver, producer, editor (samen met Adam Gough) en cinematograaf. De reden dus om geen gemiste te zijn bij de Oscars.

Master Of Films

Avatar

Vanaf deze week is Roma op Netflix te zien, maar wie zich volledig wil laten meesleuren door Cuaróns meesterlijke sfeerschets van de seventies doet er goed aan om gewoon een bioscoopkaartje te kopen.
Daar hebben de meeste mensen geen boodschap aan. En wel om de volgende reden. Op Belbios zijn twee steden, Amsterdam en Maastricht vermeld waar je Roma kan zien. In heel Nederland is Netflix verkrijgbaar.

Straka

Avatar

Voor de thuiskijkers: zorg dat je je geluidinstallatie op orde hebt. Het surround geluidsdesign is prachtig en dit kwam in de bioscoop in ieder geval heel sterk over.

Master Of Films

Avatar

Niet geheel onbelangrijk. Roma is af gemixt in Dolby Vision en Dolby Atmos. Gelukkig ondersteunt Netflix ook Dolby Vision en Dolby Atmos.

Op AD staat een interview met Cuarón.
Waarom koos hij voor Netflix.

Toch koos Cuarón voor Netflix als partner om de film te maken en niet zijn heil te zoeken bij de filmmaatschappijen waar hij doorgaans mee samenwerkt. ,,Ik had mijn twijfels of ik bij de andere producenten de vrijheid kreeg om deze film helemaal op mijn manier te maken. Netflix legde mij geen strobreed in de weg. Zwart-wit? Geen probleem! Een film zonder sterren van naam? Ga je gang! Een film die twee uur en 15 minuten duurt? Helemaal akkoord! Ik geloof niet dat ik elders al deze privileges had gekregen.’’


Verder vermeld het AD dat Roma vanaf 3 januari in achttien andere filmtheaters gaat draaien.

Tycho Nestoris

Avatar

Ik heb zojuist de film gezien. Echt een fantastische ervaring. Tot nu toe de beste film die ik dit jaar heb gezien.

David Mills

Avatar

Heel veel moeite moeten doen om hier doorheen te komen. Geen slechte film maar wel zwaar overgewaardeerd.

eastbird

Avatar

Een ogenschijnlijk klein verhaal over Cleo, het toegewijde kindermeisje van een welgestelde familie in een wijk van Mexico stad. Als ze zwanger is geraakt zal alles onontkoombaar gaan veranderen. Met haarzelf, de kinderen waar ze binnen de familie zorg voor draagt, de relatie tussen de echte ouders en het kind dat Cleo draagt. Het speelt in de vroege jaren zestig terwijl Mexico grote ontwikkelingen doormaakte die op gezette tijden uitliepen op ongeregeldheden. Deze film MOET IN HET GROOT worden bekeken om alle kraakheldere nuances mee te kunnen beleven. Niet op een televisiescherm, maar in de bioscoop. Met zorgvuldige beelden in zwart wit -heel tijdseigen trouwens- wordt met een absoluut minimum aan dialoog of muziek en geluid een sfeer neergezet waarin het verhaal zich in alle rust -en in alle nuances kan afspelen. Alsof er geen scenario bestaat. Het spel van de acteurs, de locaties, de aankleding, montage en geluid zijn voor iedere scène apart weergaloos precies in beeld gebracht. Daarmee wordt ROMA een schitterend geheel. Een dikke plak leven die je in alle details voorbij ziet komen. Met alles erop en eraan: stille verhoudingen, ingehouden onrust, wrange, maar ook geestige situaties. Alles komt samen op het strand in een lange scène die in één enkel shot werd opgenomen. Alsof het op dat moment ook werkelijk gebeurt. ROMA is In alle opzichten een even eigenzinnige als prachtige film.

acties