Recensie

Freek (2019)

Theater als religie.

door Sam Duijf om 00:13 in RECENSIES
Freek poster
Regie: Dennis Alink| Cast: Freek de Jonge (zichzelf), Hella de Jonge (zichzelf) | Speelduur: 80 minuten | Jaar: 2019

Collega's blijven zich erover verbazen: de onvermoeide drift en ambitie van cabaretier Freek de Jonge. Hij kan zijn ogen maar niet van het toneel afhouden. Nu nog steeds: een fontein van grappen, verhalen, spinsels en wat nog niet meer. Op de planken staan is pure noodzaak: "op toneel ben ik vrij", bekent De Jonge. En daar, onder de warme spotlichten en voor een volle zaal ontstaat steeds weer die aanstekelijke mix van lichaam, geest, maar ook ego, zo beaamt de cabaretier. De Jonge wil alsmaar doorgaan. Optreden! Optreden! Optreden! Maar voor wie en waarom zoveel? En ook niet onbelangrijk: voor hoe lang nog?

Die laatste vraag wordt al direct opgeworpen wanneer de documentaire opent met een sterk stukje slapstick: een klungelige lijkschouwer (gespeeld door komiek Henry van Loon) duwt op onhandige wijze een brancard voort met daarop een lijk. Duwtje hier, tikje daar en uiteindelijk krijgt hij het lijk waar hij het hebben wil. Wie onder dat laken ligt? We raden het al. Maar De Jonge houdt zich verre van doodstil.

Freek heet niet voor niets 'Freek' en niet 'Freek de Jonge'. Onder regie van Dennis Alink (slim, vlot en soms zelfs brutaal) maken we openhartig kennis met De Jonge en zijn intimi: vrienden, collega's en partner Hella ("maar niet mijn kinderen, dat hadden we niet afgesproken!"). We zien flarden Freek de Jonge: lollig, eerlijk en serieus. Vooral de momenten met Hella zijn mooi en veelzeggend. Niet alleen omdat de twee onafscheidelijk zijn (ze doen alles samen), maar ook omdat ze elkaar op scherp zetten. Soms hard tegen hard.

Dat De Jonge voor weinig terugdeinst heeft hij altijd al laten zien en horen: op toneel, in talkshows, in Neerlands Hoop en laatst nog: toen hij tijdens het Boekenbal vanuit de zaal in de rede viel. De Jonge praat als hij iets te zeggen heeft. Het allerliefst in theatervorm. In een paar fraaie zwart-witscènes zien we De Jonge alleen op toneel, zonder zichtbaar publiek en bijgestaan door een enorme schijnwerper die hem volgt. Daar vertelt hij over leed en liefde, als een soort biecht tegen zichzelf. Het theater als zijn kerk. Daar op de planken beoefent hij afgezonderd zijn religie.

Want De Jonge gelooft onbeschaamd in 'zijn' verhaal. In het verhaal dat volgens hem nog lang niet af is en vandaag de dag nog wordt aangevuld. Allereerst voor zichzelf en wie daar nog meer interesse in heeft, die luistert maar mee. Zolang De Jonge op het podium staat, blijft hij leven. Of misschien wel beter: dan blijft hij ín leven.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Al moeite met grijnzen om Freek.

Moviemagic

Avatar

Dit is één van de meest overgewaardeerde cabaretiers in Nederland. Ik heb nog nooit 1 grap van hem gehoord dat ook maar een mondhoek deed rijzen.

Master Of Films

Avatar

Eens met Moviemagic + Frietgezicht en dat is incl. Neerlands Hoop.

Al vond ik De Illusionist een aardige film en vond ik het liedje leven na de dood wel geinig. Ik beschouw De Illusionist film en leven na de dood liedje als zijn beste werk.

Frietgezicht

Avatar

^ Precies guys.

Het is ook vooral zo’n narcist die zichzelf erg leuk vindt en neerkijkt op de rest.

Ook het opstaan tijdens het boekenbal om tegen Baudet op te staan zegt heel veel over de smeerlap die hij is.
Zo’n type die is voor democratie maar zodra een partij wint dat je niet zint telt democratie niet meer, telt het volk niet meer en gaat het om zijn eigen wensen.

Heel eng mannetje.

Master Of Films

Avatar

^ gevalletje linkse extremist IRL en niet op toneel.

SeanDeNiro

Avatar

De subtitel moet zijn: een azijnzeikende komiek die eens grappig was maar dat totaal niet meer is. Laat staan relevant. Een wereldvreemde islamiet knuffelende kneus.

SunChaser

Avatar

Vier sterren? Heeft Freek de recensie zelf geschreven?

Mikw

Avatar

Nu ik de mij bevreemdende reacties lees, op de in mijn ogen prima recensie en de commentaren op de man Freek zelf, blijkt maar weer eens te meer dat smaak erg doet verschillen. Niet alles dat Freek maakt is altijd prima en dus goud, maar door de bank genomen kan ik de man zijn werk zeer waarderen, en hem zeker ook als mens. Hij is getalenteerd, principieel, meestal origineel en heeft een vaak terecht kritische leuke verwoorde realistische kijk op en in het leven . Zal wel een leeftijd dingetje zijn. Zijn humor is blijkbaar niet voor iedereen altijd even hapklaar en makkelijk te consumeren zonder bij een dus blijkbaar niet herkenning ervan, er dan te veel bij te moeten gaan nadenken om het vervolgens niet te kunnen waarderen. Het commerciële tegenwoordig o zo populaire no brains entertainment viert hoogtij dezer dagen. De zure reacties horen blijkbaar bij een huidige jonge(re) generatie . Een dikke 8 voor dit programma.

Mikw

Avatar

was dubbel geplaatst, verwijderd.

acties