1000% Me: Growing Up Mixed [HBO Max]
Recensie

1000% Me: Growing Up Mixed [HBO Max] (2023)

Het bewijs dat kinderen meer begrijpen dan we denken.

in Recensies
Leestijd: 2 min 6 sec
Regie: W. Kamau Bell | Speelduur: 60 minuten | Jaar: 2023

De laatste jaren is er een hernieuwde blik op racisme in de Verenigde Staten. Na de dood van George Floyd, de opmars van de Black Lives Matter Beweging, en de anti-Aziatische aanslagen tijdens en na de Covid-19 pandemie werden we er nogmaals aan herinnerd hoe ongelijkheid, zowel op individueel als institutioneel niveau, diep in de samenleving geworteld is. In de documentaire 1000% Me: Growing Up Mixed laat W. Kamau Bell kinderen aan het woord over hun ervaringen als personen met een gemengde achtergrond, en wat dat betekent voor hun plek in de maatschappij.

Volwassenen hebben vaak de neiging kinderen te beschermen tegen moeilijke onderwerpen. We bewaren gesprekken daarover vaak voor wanneer ze wat ouder zijn. Omdat we denken dat ze het dan beter begrijpen, maar vooral omdat we er zelf dan ook nog even niet aan hoeven geloven. Growing Up Mixed toont dat kinderen meer begrijpen dan we denken. De jonge sprekers zijn intelligent en welbespraakt, en kunnen in hun eigen woorden heel goed uitleggen hoe zij de wereld zien.

Toegegeven, alle kinderen en hun ouders komen uit hetzelfde gebied in Californië, dat over het algemeen bekend staat als vooruitstrevend en inclusief, dus echt veel verschillende ervaringen komen niet aan bod. Desalniettemin zal het voor veel kijkers een ervaring zijn die anders is dan die van henzelf en hun omgeving, dus dit doet niet veel af aan het belang van de documentaire.

Het blijft enigszins onduidelijk voor welk publiek Growing Up Mixed bedoeld is. Het begin van de documentaire draait om de kinderen en hun verhaal, hier en daar ondersteund door oudere generaties, en zou goed kunnen dienen als een film voor ouders en kinderen om samen te kijken en te leren. De rest van de docu focust echter meer op de ouders en de keuzes die zij maken in de opvoeding van hun kinderen, en de gesprekken die zij als gezin met elkaar voeren. Nog steeds interessant voor ouders, maar niet meer heel aantrekkelijk voor kinderen.

Hoewel de toon van de documentaire hier en daar dus wat onduidelijk blijft, is de boodschap helder. Growing Up Mixed is bedoeld om het gesprek over raciale en culturele diversiteit gaande te houden en uit te breiden. Het gaat hierbij niet alleen om het behoren tot een gemarginaliseerde groep, maar ook om het behoren tot meerdere gemarginaliseerde groepen en het creëren van een intersectionele identiteit, met een compleet nieuwe combinatie aan uiterlijke kenmerken, tradities en uitdagingen.

1000% Me: Growing Up Mixed is te zien bij HBO Max.