Scouts Honor: The Secret Files of the Boy Scouts of America [Netflix]
Recensie

Scouts Honor: The Secret Files of the Boy Scouts of America [Netflix] (2023)

Over de val van nóg een gevestigd Amerikaans instituut.

in Recensies
Leestijd: 2 min 41 sec
Regie: Brian Knappenberger | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2023

De Boy Scouts of America is een instituut in de Verenigde Staten. Het is waar goed opgevoede, kortgeknipte christelijke jongens naartoe gaan om te leren hoe ze een man moeten zijn. Ruim twee jaar geleden werd echter faillissement aangevraagd, nadat de organisatie geconfronteerd dreigde te worden met meer dan tachtigduizend rechtszaken van voormalige scouts die seksueel misbruikt zouden zijn door hun kampleiders. Scouts Honor: The Secret Files of the Boy Scouts of America vertelt het verhaal van een aantal slachtoffers en de mensen die vechten voor hun zaak, op een pakkende manier die sterk op emotie inspeelt.

De documentaire maakt slim gebruik van een wij-tegen-hen-structuur, met een duidelijke held en schurk. Die schurk komt in de vorm van Steve McGowan, de voormalig algemeen raadsman van de Boy Scouts of America. McGowan heeft dapper toegestemd met een interview om namens de organisatie tekst en uitleg te geven over de misstanden die door de jaren heen aan het licht zijn gekomen. Helaas voor hem vult hij het interview met onhandige excuses en doet hij een poging de aandacht af te leiden van zijn geliefde Boy Scouts naar "het bredere probleem dat in de maatschappij leeft".

De held die dit verhaal moet rechttrekken is Michael Johnson. Johnson werkte lange tijd voor de organisatie als directeur van de jeugdbeschermingsprogramma's. Het was zijn taak om ervoor te zorgen dat de jongens en meisjes die zich aanmeldden als scout te allen tijde veilig zouden zijn. Een taak waarin hij in zijn eigen woorden gefaald heeft, maar waar hij zich nog steeds voor inzet, ook nu hij niet langer onderdeel is van de Boy Scouts. Ook journalist Patrick Boyle, die veel van de zaken aan het licht heeft gebracht, speelt een grote rol.

De algemene structuur van de documentaire had wat strakker gekund en de afwisseling van oude, korrelige archiefbeelden en portretbeelden van geïnterviewden gaat op den duur vervelen, maar Scouts Honor geeft een vernieuwende blik op een inmiddels veelbesproken onderwerp. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is niet meer weg te denken uit de dagelijkse conversatie, maar vaak focust de discussie zich op vrouwelijke slachtoffers. In Scouts Honor kunnen we zien wat dit soort misbruik voor mannen in onze maatschappij betekent.

Deze slachtoffers krijgen ook de kans om aan het woord te komen. De meeste mannen die meewerken aan de documentaire zijn al wat ouder, dus het misbruik ligt voor hen al in een ver verleden. Toch geven velen aan dat de ernst van de situatie voor hen pas veel later duidelijk werd. Eén slachtoffer geeft zelfs aan dat hij op zijn veertigste pas voor het eerst aan iemand vertelde wat er met hem was gebeurd als kind.

Het was interessant geweest als er iets meer ruimte was gecreëerd voor het verkennen van het stigma en de schaamte van mannelijke slachtoffers van seksueel misbruik. Maar het is een goede zaak dat er licht wordt geworpen op dit enorme schandaal dat meerdere keren is begraven ten koste van de tienduizenden, als het er niet meer zijn, kinderen die dachten te gaan leren vuur maken, knopen en navigeren tijdens hun kampeertripjes met de Boy Scouts.

Scouts Honor: The Secret Files of the Boy Scouts of America is te zien bij Netflix.