Kevin Hart & Chris Rock: Headliners Only [Netflix]
Recensie

Kevin Hart & Chris Rock: Headliners Only [Netflix] (2023)

Een gezellig onderonsje van twee beroemde komieken, en een hele hoop anderen.

in Recensies
Leestijd: 2 min 37 sec
Regie: Rashidi Natara Harper | Cast: Kevin Hart (zichzelf), Chris Rock (zichzelf) | Speelduur: 82 minuten | Jaar: 2023

De nieuwe voorstelling die Kevin Hart en Chris Rock samen doen heet Headliners Only, twee grootheden in de wereld van de komedie die samenkomen, zonder minder bekende komieken in het voorprogramma. De documentaire over die voorstelling zou naar verwachting wel voor een avondje flink lachen kunnen zorgen. Maar het eindresultaat is minder komisch dan de voorstelling zelf waarschijnlijk is.

De teaser voor Kevin Hart & Chris Rock: Headliners Only laat de documentaire eruit zien als een gezellig samenkomen. En zo verloopt het precies. Kevin Hart en Chris Rock zijn vooral bezig elkaar op te hemelen, zoals Amerikanen dat zo graag doen. Ook vele andere van hun collega's komen aan het woord, veelal om diezelfde reden. Niet iedereen zal door de gemiddelde Nederlander herkend worden.

Ook de onderwerpen, de vele referenties aan oude programma's of komedieclubs bijvoorbeeld, zullen niet altijd aankomen bij de niet Amerikaanse kijker. Helaas gaat het wel erg veel over de geschiedenis van de stand-upcomedy in de V.S., wat er belangrijk was en waarom, en nog meer droge feiten. Wie het idee had dat de documentaire vooral uit een reeks grappige fragmenten zou bestaan, komt bedrogen uit.

Hier en daar zijn natuurlijk wel clips van de standup-optredens van beide heren te bekennen, vooral oude fragmenten. Er wordt ingegaan op de opbouw van de carrières van zowel Hart als Rock, in chronologische volgorde en gelijktijdig. Niet dat er echt veel nieuwe zaken aan het licht komen, of dat er een vergelijking tussen de twee gemaakt wordt. Er wordt niet veel toegevoegd, maar vooral samengevat.

Ook zijn er weinig opnames achter de schermen van hun nieuwste voorstelling. Wederom gaat het vooral over de droge feiten achter de show, vooral het gegeven dat er twee grote komedianten samen één voorstelling geven. Het is niet zo dat Hart in het voorprogramma van Rock staat namelijk - al maakt Rock daar in de promo natuurlijk wel dankbaar een grap over.

Deze twee even populaire beroemdheden wilden samen op gelijkwaardig niveau een avond vol entertainment neerzetten. Hen werd verteld dat dat niet kan, maar waarom zou dat eigenlijk niet kunnen? Uiteraard deden ze het toch, en krijgen nu lof dat ze iets op poten hebben gezet dat niemand anders ooit deed. Op zich geen baanbrekende prestatie, maar het is de heren gegund.

Hart en Rock zijn dol op elkaar, zo blijkt ook uit de uitgebreide grap van Hart aan het einde van de laatste voorstelling. De bewondering voor elkaar en de liefde voor het vak komt goed naar voren in de documentaire. Hoewel er niet bijzonder veel te lachen valt, is Kevin Hart & Chris Rock: Headliners Only wel de moeite waard voor de echte fans.

Vooral liefhebbers van Amerikaanse stand-upcomedy, en dan vooral de Afro-Amerikaanse doorbraak daarbinnen, zal deze verzameling feiten over het hoe en waarom van deze vorm van komedie interessant vinden. Al weet Chris Rock het in het begin van de documentaire al zeer goed samen te vatten in één legendarische zin: "Some people are just fucking funnier than other people".

Kevin Hart & Chris Rock: Headliners Only is te zien bij Netflix.