The Jewel Thief [Disney+]
Recensie

The Jewel Thief [Disney+] (2023)

Sympathieke boef blijkt niet zo sympathiek in deze documentaire waarin de juwelenroof ook nog eens ontbreekt.

in Recensies
Leestijd: 2 min 41 sec
Regie: Landon Van Soest | Cast: Joe Barlam (Uniformed Police Officer), James Dale (Swat officer), Joseph Flore (Gerald Blanchard), Jaime Peralta (Uniformed Police Officer), Tristan Welsh (Jeff Baker), e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2023

Gerald Blanchard is al een meesterdief sinds zijn tienerjaren. Deze documentaire, waarin hij zelf aan het woord komt, poogt hem als een soort James Bond neer te zetten, een sympathieke boef. Hoewel sommige van zijn diefstallen niet zouden misstaan in een Hollywoodfilm, is Blanchard als hij aan het woord komt allerminst charmant. Emotieloos doet hij zijn verhaal, en laat doorschemeren dat hij wel degelijk een harteloze crimineel is.

In zijn prille jeugd kwam Blanchard al in aanraking met armoede, toen zijn moeder van zijn stiefvader scheidde en als alleenstaande moeder zeer moeilijk het hoofd boven water kon houden. De weg naar diefstal werd begrijpelijkerwijs geplaveid door deze sociale ongelijkheid. Maar Blanchard stopt niet met zijn criminele bestaan als hij en zijn familie voldoende geld hebben, zelfs niet nadat hij miljonair is geworden - of tijd in de gevangenis heeft moeten doorbrengen.

Blanchards misdaden zijn ingenieus en bij vlagen briljant, dat is zeker fascinerend. Maar zijn koude, afstandelijke manier van vertellen maakt dat menig kijker toch niet van hem onder de indruk zal zijn. De grijns op zijn gezicht na opmerkingen over wraak nemen op wie hem respectloos behandelt en dat zo iemand in een weiland teruggevonden zal worden, is huiveringwekkend.

Zijn bekendste roof is die van het juweel uit de titel, een sieraad ooit gedragen door koningin Sissi, dat zwaar bewaakt in een museum in Oostenrijk lag. Helaas kan Blanchard niet teveel vertellen over deze diefstal, omdat hij in Oostenrijk nog niet veroordeeld is. De meesterlijke wijze waarop dit juweel gestolen moet zijn, blijft vooralsnog pure fantasie.

Dat is best een grote teleurstelling voor de kijkers die deze documentaire zijn gaan kijken om juist hierachter te komen. Een inbraak in een zwaar bewaakt museum heeft nu eenmaal veel meer glamour dan de biljettendiefstal uit de vele bankgebouwen waar Blanchard zich meestal mee bezig hield. En de film is er nota bene naar vernoemd. Helaas geeft The Jewel Thief geen inspiratie voor een mogelijk gelijknamige verfilming.

Blanchards arrogantie werd begrijpelijkerwijs zijn ondergang. Meerdere geïnterviewden in de documentaire merken op dat hij had kunnen stoppen toen hij genoeg geld had, maar toch doorging. De kick van het stelen moet te sterk zijn geweest, en de arme puberjongen die ooit zijn moeder wilde steunen maakt plaats voor een man die verslaafd is aan het criminele bestaan, ongeacht de gevolgen. En de uiteindelijke gevolgen zijn misschien nog wel het meest verrassende in de The Jewel Thief.

Het einde heeft geen Hollywoodglamour, maar past toch goed bij een meesterdief die telkens weer tussen de mazen van de wet door glipt. En Sissi's juweel? Wellicht wil Oostenrijk met de hand over het hart strijken, zodat Blanchard ons eindelijk kan verblijden met de waarheid over deze vermoedelijk briljante roof. Maar liever dat iemand die minder griezelig overkomt dan hierover vertelt. Er zou een verfilming komen met Zac Efron, maar dit ging niet door. Wanneer de details over Sissi's sieraad aan het licht komen, zal deze film hopelijk weer op de planning gezet worden.

The Jewel Thief is te zien bij Disney Plus.