The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

From the smallest beginnings come the greatest legends.

Reviews (19)

Glennekeeeee

Avatar

In 2012 was het zover: Een nieuwe episode in de ondertussen legendarische LOTR-trilogie. Anno 2015 weten we dat deze prequels nooit volledig het niveau van hun voorgangers kon halen, maar dan nog is de Hobbit-trilogie met gemak beter dan de meeste blockbusters.

Toen ik de film in de bios (48hfr 3D) zag en de nostalgie nog de overhand nam heb ik deze film een 10/10 gegeven. Nu 2 jaar later ben ik toch gezakt naar een 8. Niet dat de film me tegenviel, integendeel. Ik heb weer ontzettend genoten van deze film en hij bevatte zelfs meer tempo dan ik me kon herinneren maar laat ons beginnen bij het begin...

Het begin is subliem, het kleine voorverhaaltje, de terugkeer naar de gouw, de aangename kennismaking met Freeman als Bilbo Ballings en het wederzien met Gandalf en een zeer kleine cameo van Frodo (ik dacht dat die langer was).
Daarna komt het eerste hoogtepunt: de samenkomst van de dwergen en het mountain-nummer. Maar na dat hoogtepunt is het wel even gedaan. Mooie plaatjes krijgen we zeker wel, en die middle-earth is op zich al boeiend genoeg om een film te vullen, maar de film blijft toch wat te lang in het grijze waardoor de vaart eruit gehaald word. Het is wachten tot de entree bij de elfen in Livendel voor we weer iets te zien krijgen. Eerst een ijzersterke scène tussen de tovenaars en vanaf dan krijgen we een film die het niveau van de originele kan handhaven. Spetterende variërende actie gecombineerd met enkele komische noten en spannende momenten. We gaan van de ene naar de actiescène met een geweldig intermezzo van Gollum, wat ongetwijfeld het hoogtepunt is van deze film. Daarna zakt de film niet meer in en is de finale een mooi orgelpunt van een eerste deel. Dat de laatste minuten dan wat lachwekkend zijn die vogels hadden gerust die paar kilometer verder kunnen vliegen tot veel dichter bij de berg neemt niet weg dat de rit een voorbeeld van top entertainment was. En na het zien van de trilogie vond ik dit misschien nog wel de film die het dichtst bij het niveau kwam van de LOTR-trilogie, ondanks een iets lichtere toon en buiten Bilbo en Gandalf de rest van de dwergen nergens uitsprongen.

De eerste Hobbit is een leuke, entertainende, actievolle episode van de wereld van Middle Earth. Na een wervelende opening zakt de film iets te veel in maar vanaf Livendel scheert de film hoge toppen met alles wat je van deze wereld verwacht

een dikke 8/10

Olrik

Avatar

The Hobbit : An Unexpected Journey is een van de avontuurlijkste en vermakelijkste films van 2012, maar is de film van het zelfde niveau van The Lord of the Rings????
Het is erg moeilijk ( zelf voor Peter Jackson zelf ) om het niveau van The Lord of the Rings te overtreffen en dat is hem ook niet gelukt met het eerste deel van The Hobbit, maar laten we niet vergeten dat The Hobbit oorspronkelijk een kinderboek van 250 bladzijdes was en om dat te verwerken in drie films is erg lastig.
Het verhaal is tevens een beetje kinderlijker en zachter dan Lord of the Rings, maar daar ergerde ik me helemaal niet aan en maakte me eigenlijk ook niks uit.
Niet zo goed als Lord of the Rings, maar zeker het kijken waard en de film bied zeker een nieuwe kijk op Midden-aarde!

8,0 / 10

Tarkus

Avatar

Uiteraard heb ik deze film opnieuw bekeken naar aanleiding van het verschijnen van het 2de deel.
Het is een pracht van een film met schitterende beelden en een prachtig verhaal.
Meer heb ik daar niet aan toe te voegen.

Commentaar 2013:
Wederom, net als bij Lord Of The Rings, adembenemende beelden en prachtige locaties.
De film moet het vooral hebben van de grootsheid van de beelden, de special effects en de wondermooie decors, al dan niet ontwikkeld op computer.
Dat de film ook in 3D is opgenomen is duidelijk te merken, maar anders dan andere 3D producties wordt hier het verhaal niet uit het oog verloren, wat natuurlijk een pluspunt is.
Voor mij was het verhaal ook wel mooi, maar ik vermoed dat het bij een 2de of zelfs 3de kijkbeurt (ik heb de LOTR trilogie tenslotte ook al 3 maal bekeken) nog beter gaat zijn.
En dat zal ik in de toekomst zeker met deze reeks eens ze volledig is ook doen, ze allemaal een keer na mekaar bekijken.
Nu is het uitkijken naar deel 2.... kan haast niet wachten...
Een aanrader alweer dit pareltje van Peter Jackson !!

Bilbo

Avatar

Zojuist de extended edition gekeken. Na meerdere malen kijken blijft dit een film die me op geen enkel moment weet te vervelen. Nu een extended edition van 182 minuten, wat betekent dat er 13 minuten aan nieuw materiaal in de film gepropt is. De nieuwe en uitgebreide scènes zijn leuk en aardig om te zien, maar hebben voor een groot deel weinig echte invloed op de loop van het verhaal (behalve dan een aantal dingen die je in de volgende films misschien zou kunnen verwachten, zoals een gesprek tussen Gandalf in Elrond waarin de mogelijkheid genoemd wordt dat Thorin net als zijn vader en grootvader compleet zou kunnen ontsporen.). Nogmaals. het zijn wel aardige scènes waarvan de echte fan zeker zal smullen, ik heb dat in ieder geval gedaan. Zo krijgen we het lied "The Man In The Moon" eindelijk te horen, iets wat volgens vele fans toch wel ontbrak aan LOTR. Ik weet zeker dat als je nog niet kan wachten op The Hobbit: The Desolation Of Smaug, dit een goede manier is om die honger even tijdelijk te stillen, en als je geen genoeg kan krijgen van Midden-Aarde, zul je van deze extra 13 minuten echt genieten!

8,3/10

Tarkus

Avatar

Wederom, net als bij Lord Of The Rings, adembenemende beelden en prachtige locaties.
De film moet het vooral hebben van de grootsheid van de beelden, de special effects en de wondermooie decors, al dan niet ontwikkeld op computer.
Dat de film ook in 3D is opgenomen is duidelijk te merken, maar anders dan andere 3D producties wordt hier het verhaal niet uit het oog verloren, wat natuurlijk een pluspunt is.
Voor mij was het verhaal ook wel mooi, maar ik vermoed dat het bij een 2de of zelfs 3de kijkbeurt (ik heb de LOTR trilogie tenslotte ook al 3 maal bekeken) nog beter gaat zijn.
En dat zal ik in de toekomst zeker met deze reeks eens ze volledig is ook doen, ze allemaal een keer na mekaar bekijken.
Nu is het uitkijken naar deel 2.... kan haast niet wachten...
Een aanrader alweer dit pareltje van Peter Jackson !!

MArnoldi

Avatar

Eindelijk was het dan zo ver.... Een plekje kunnen bemachtigen voor de IMAX 3D HRF versie.

Hoge verwachtingen? Alleen van de special effects. Vergelijkingen met Lord Of The Rings zullen altijd gemaakt worden, en dat kan alleen maar tot een teleurstelling lijden. Als je de top hebt bereikt, kan je het alleen maar minder worden. Daarnaast heeft het verhaal van THE HOBBIT andere thema's dan LOTR. In die zin kan je het ook niet vergelijken.

Maar, wow...wat een filmervaring was dit. Het is heerlijk om voor 1x weer terug te gaan naar Midden-Aarde. Het voelde als een reunie door alle acteurs nog een keer te zien die bij LOTR al meededen. Het opnieuw beleven van The Share, Rivendel, Elrond, Galadriel, Gollem, Gandalf, Frodo gaf een speciaal gevoel. LOTR heeft mij zo veel vreugde gebracht en dat merkte ik tijdens het kijken.
Men zegt dat het verhaal soms wat langdradig is. Ik kan het mij voorstellen, als je de films los van elkaar ziet. Maar vergeet niet dat alle drie de films bij elkaar horen. Daarom is er een langere aanloop nodig, want je moet nog twee films gaan ervaren. Het einde zal vast ook langdradig zijn. Goed, dat is een minpuntje, maar op een gegeven moment word je er in gezogen en laat de film je niet meer los. En dan tikt de tijd snel weg.
Wat ik goed vind is dat de regisseur extra materiaal aan het verhaal toevoegde. Zoals de reden waarom Gandalf is meegegaan. Dat is gelukkig niet aan de oppervlakte gebleven met het idee ''ooh leuk, laten we op avontuur gaan, een uitje voor ons allen''. Dat idee kreeg ik bij het verhaal absoluut niet. Er werd diep ingegaan op de geschiedenis en totstandkoming van deze reis. Hoe het komt dat dwergen en elfen elkaar niet zo mogen (was minder duidelijk in LOTR). En hoe koppig dwergen eigenlijk zijn.
Ook vind ik goed het verband tussen THE HOBBIT en LOTR. Dingen die ik tijdens THE HOBBIT heb gezien, kon ik terug herleiden naar LOTR. Die verbanden zijn ook duidelijk te horen in de muziek. Weer geweldig gedaan van Howard Shore. De thema's van oa de hobbit en de ring zijn nu zuiverder.
Qua inhoud kan de Hobbit niet tippen aan LOTR, maar dat ligt meer aan het verhaal dan aan de verfilming. De verfilming hebben ze prima gedaan en je merkt wel dat als je letterlijk het boek verfilmd, het langdradig kan zijn (Gollem-Bilbo-scene). Voor de rest weer prachtig werk, prachtige shots, goede acteurs. Gollem zag er geweldig uit.

Om eerlijk te bekennen ben ik niet zo objectief, omdat ik een liefhebber ben. Als je van LOTR niet houdt, kan ik mij indenken dat deze film te lang duurt of te avontuurlijk.
Toch geef ik deze film een 9 uit 10. Domweg, omdat het me emotioneel raakt en omdat er echt weer werk van gemaakt is. Het is niet het beste verhaal, maar een mooie toevoeging aan LOTR en vice versa. Midden-Aarde komt op het doek echt weer tot leven!

pmw84

Avatar

Waarschijnlijk ligt het aan mij, maar ik vond The Hobbit dus echt drie x niks :s, terwijl ik Lord of the rings ongelofelijk mooi en spannend vond !!! Ik vond de eerste 1.5 uur echt super langdradig en te veel gepraat. Maar special effects waren super. Ik ben wel benieuwd hoe deel 2 zou gaan lopen dus die ga ik sowieso volgende jaar nog eens in bios kijken. Maar deze deel vond ik totaal niet mooi en 3D effecten vond ik erg tegenvallen. Maar vond het wel leuk hoe men die hele verhaal van "The RING" probeerde uit te leggen, was leuk !! Maar deze deel krijgt een 5 van mij. Dus mensen niet gelijk gaan aanvallen op mijn bericht hahaha lol

fijne kerstdagen voor iedereeeeen ;)

Peebo

Avatar

Heb hem gisterenavond gezien : ben een grote fan van de originele drie films en heb het eerste boek gelezen ( ben begonnen aan het tweede maar heb het nooit uitgelezen ) en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Ik had al veel negatieve dingen gehoord over de film maar ik vond dat de film het boek nauwkeurig heeft gevolgd. Ik had ook gehoord dat het begin nogal traag was maar ik vond het fantastisch om lang in ' the shire ' te zijn. Het beste aan de film is natuurlijk de visuele stuff , waw , deze film ziet er prachtig uit. En dan heb ik nog niet gesproken over de acteurs :W , deze acteurs zijn perfect voor hun rollen : Sir Ian Mckellen als gandalf :W , en Martin Freeman is PERFECT als Bilbo en hij is één van mijn favoriete Britse acteurs nu. Maar de film is niet perfect , hij heeft ook enkele minpunten : Namelijk de ene scene is super dramatisch en dan de volgende scene is het een totaal andere sfeer , ik vind dat de film nog een perfecte balans moet vinden tussen serieuze scenes en grappige scenes en sommige lines zijn echt corny. Toch was deze film fantastisch en ik geef het een welverdiende 9 / 10 :p

wijma45

Avatar

Ik behoor tot 1 van de grootste LOTR fans in Nederland waarschijnlijk, en ik was dolblij dat eindelijk de Hobbit is gekomen! Afgelopen zaterdag heen geweest, en in tegenstelling tot veel mensen hier viel hij mij vies en vies tegen. Ik snap niet dat mensen deze film beter kunnen vinden dan het meesterwerk wat LOTR toch echt is. Deze film kan op geen enkele manier tippen aan LOTR, behalve dan mss de graphics, die wel adembenemend zijn.

Ik zal mijn ergernissen met jullie delen... Eigenlijk het enige wat Peter Jackson heeft overgenomen uit het boek is de naam van de film, voor de rest heeft hij er een compleet verhaal omheen verzonnen. De echt leuke delen uit de film, waren gelijk ook originele stukken uit het boek, zoals Riddels in the dark, met Gollum. Vanaf het moment dat het gezelschap de Shire verlaat is het een ren-je-rot-naar-de-berg-van-Smaug. Letterlijk. Op de huid gezeten door allerlei zelf-bedachte wezens holt het gezelschap zich door de film heen, en ondertussen doodden ze 32423464565625, orcs 84578476846464096 en goblins 85468646464 wargs, vallen ze door grotten en ravijnen zonder zelf een krasje op te lopen.

De graphics en het geluid 10/10
Verhaal 6/10

Alles met elkaar bleef ik met een behoorlijke kater achter, waar LOTR voor 90% trouw aan het boek was, is de Hobbit dat voor 25%.

Bilbo

Avatar

Eindelijk. Na het lange wachten was het moment eindelijk daar! En was het wat ik er van verwachte? Nee, niet echt, maar dat is niet negatief. De film was namelijk meer!

De film begint met een proloog waarin we Ian Holm als Bilbo Baggins zien terugkeren. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Ook is het zien van Frodo weer iets als een warm welkom. Het verhaal dat verteld word door Bilbo is prachtig in beeld gebracht, en Holm's stem is heerlijk om naar te luisteren. En dan begint het verhaal pas echt.

Wanneer Gandalf bij Bilbo aankomt voel je al aan dat dit een heerlijke film gaat worden. Ian McKellen is weer een geweldige Gandalf en Martin Freeman is GENIAAL als Bilbo. De scène met de dwergen in Bilbo's huis was geweldig en op sommige momenten zeer mooi. En wanneer Bilbo beseft dat hij toch mee wilt, kom je pas echt in Midden-Aarde en ben je daar even niet meer uit te sleuren. Prachtige beelden worden ondersteund door prachtige muziek. Ook is het briljant geacteerd. De opbouw naar wat dus het herrijzen van Sauron moet voorstellen is veelbelovend en dan is ook de plaatsing van Radagast The Brown in het verhaal zeer logisch en voegt het zeker nog wat toe.

De film heeft een zeer dik verhaal, waarbij je soms echt wegdroomt in de wereld die Tolkien gemaakt heeft (en wat Jackson ermee gedaan heeft). Over de decors en kostuums ben ik ook wel te spreken. Zeer mooi allemaal! WETA stelt niet teleur.

De film is net als een uitgebreid buffet; er is van alles maar als het op is ben je teleurgesteld en moet je helaas wachten op het volgende buffet. Ik kijk zeker uit naar The Desolation Of Smaug T+)

10/10

kevindemen

Avatar

Let op voor spoilers!

Gisteren The Hobbit: an unexpected Journey gezien. Peter Jackson doet het weer! Een geweldige film, die het boek verfilmd, maar daarnaast nog zoveel meer geeft. Toch heb ik op deze film wel wat kritiek. Want al is hij zeer vermakkelijk, en mag hij van mij vele prijzen winnen, perfect is de film niet.
Zo begint de film naar mijn mening waardeloos. We blijven veel te lang in het maar al te vrolijke The Shire hangen, voor er eindelijk een reis gaat worden gemaakt. En dan is het begin van die reis nog niet zo indrukwekkend ook. Het duurt even voor er vaart in komt. Gelukkig maakt de film dit allemaal goed, wanneer het verhaal op gang komt, maar voor dit kan gebeuren krijgen we ook nog eens twee keer hetzelfde verhaal te horen. Zo zien we eerst wat vooraf ging in een filmpje, en vertellen de dwergen vervolgens het verhaal nog eens aan de tafel, samen met Gandalf.
Net als het boek heeft deze film een minder serieuse ondertoon dan de Lord Of the Rings triologie. Dit is op vele punten een verbetering. Zoals al in de trailers weggegeven: Smeagol gaat een raadspelletje spelen, wat duister, maar ook humoristisch uitpakt. Een rare combinatie, die vreemd genoeg nog werkt ook.
De Hobbit is echter niet vernieuwend. Gandalf komt gewoon weer terug (al is deze beschrijving misschien verkeerd gekozen, aangezien het 60 jaar voor Lord of the rings afspeeld) als hoe hij was. We zien weer zijn oude truckjes. Het meest opvallende: waar hij tegen de lamp liep in Fellow Ship of the Ring, doet hij hier nog eens doodleuk hetzelfde. Zoals we Gandalf al in Lord Of The rings de zagen, zal hij niet anders zijn in the Hobbit. Is dit slecht? Helemaal niet. Sterker nog: zo hoort het ook. Alleen zijn zulke dingen als de lamp misschien toch te veel van het goede, om die te herhalen in deze film.
De orc's hebben in deze film een veel belangrijkere rol gekregen dan in het boek. Zo zorgen zij voor extra vaart, door de Hobbits eens flink op te jagen. Echter vind ik de Orc's minder dan in de Lord of the Rings serie. Neem bijvoorbeeld Azog, die toch wel goed naar voren komt en vergelijk die met Uruk-Hai uit de Lord of the Rings reeks. Op de een of andere manier vond ik de Uruk-Hai Lurtz toch wel een stukje overtuigender in zijn vormgeving. Ook de Orc's in Return of The King vond ik meer hebben. Dit is echter een persoonlijke mening. Anderen kunnen het weer andersom vinden. Daarentegen vond ik de Wargs wel in positieve zin veranderd.

Om dus een kort verhaal langer te maken, (want dat is de Hobbit) een top film die je gezien moet hebbe! Want al bewijst deze film dat Peter Jackson een echte lijntrekker is, toch blijft de film spannend en denk je er tijdens de film geen seconde over na dat hij eigenlijk (net als de Lord of the rings reeks) veel te lang duurd. Want het is een geweldige film, maar even tussendoor kijken, omdat je het zo'n mooie film vind: dat zit er niet in.
Eigenlijk zou ik deze film een acht en een half willen geven, omdat ik hem beter vind dan de Lord of The rings reeks. Echter zit FilmTotaal mij tegen, omdat ik alleen hele getallen kan geven. Een negen vind ik te hoog, maar een acht vind ik eigenlijk te laag. Maar deze film is wel meer waard dan de 8 die ik hem kon geven.

JamesBond

Avatar

Fantastische film!

Ruim tien jaar geleden werd het eerste deel uit de 'Lord of the Rings' reeks verfilmd, een legendarische trilogie was geboren. En nu, ruim tien jaar later is het de beurt aan 'The Hobbit', het boek voorafgaand aan 'Lord of the Rings' om verfilmd te worden.

De film begint met Bilbo die aan Frodo zijn verhaal vertelt, dit stukje hebben ze vlot laten overlopen in het begin van 'The Fellowship of the Ring'. Een paar momenten later zijn we zestig jaar terug in de tijd, de jonge Hobbit Bilbo Baggins wordt bezocht door de tovenaar Gandalf die hem een avontuur aanbied. Bilbo weigert. Diezelfde avond wordt hij bezocht door dertien dwergen, en het avontuur van Bilbo begint.

De dertien dwergen worden op een erg grappige manier geïntroduceerd en ze zien er erg goed uit. Bilbo's reactie als hij de dwergen tegenkomt is onbetaalbaar, het overdonderd hem en dat is erg grappig om te zien.

Waar 'Lord of the Rings' al spectaculair was op het gebied van veldslagen en actiescènes is 'The Hobbit' nog mooier en spectaculairder. Je vraagt je soms echt af waar ze de ideeën vandaan halen, en dat maakt die scènes ook zo goed!

Martin Freeman zet hier een voortreffelijke rol neer als Bilbo Baggins. Door zijn vertolking is Bilbo mijn favoriete personage uit de reeks geworden. Je ziet hem langzaam veranderen van een rustige Hobbit naar een anti-held. Hij is aan het begin van de film niet echt dapper, maar naarmate de film vordert en vooral tegen het einde laat Bilbo zien dat hij toch dapper kan zijn.

Natuurlijk zet Ian McKellen hier weer een voortreffelijke Gandalf neer. De verstrooide tovenaar die nooit ouder lijkt te worden. Hij heeft een aantal mooie scènes en hij laat de indruk achter dat hij onsterfelijk is.

Andy Serkis is als Gollum gewoon meesterlijk! Gollum ziet er nog echter uit dan in 'Lord of the Rings' en toch krijg je medelijden met het personage.

De dwergen ga ik niet stuk voor stuk behandelen, maar laten we het erop houden dat ze ongelooflijk cool zijn! Ze zien er erg goed uit en ze zijn ook erg komisch!

Nieuw-Zeeland heeft echt een prachtige omgeving, de panorama-shots deden me weer verstelt staan. Voor films als dit is het een prachtige locatie om te filmen. Ook de special-effects zijn prachtig! Alles is prachtig geanimeerd en ziet er realistisch uit.

Peter Jackson is denk ik de enige persoon die dit soort boeken tot zijn recht kan laten komen. Je ziet dat hij de boeken begrijpt en geeft er ook weer zijn eigen draai aan.

De film begon wat traag, maar de tweede helft maakte alles goed. 'The Hobbit' is een spektakel van jewelste geworden, en één van de beste films van dit jaar!

10/10

benjamin

Avatar

Eerst en vooral: ik heb de film niet in de speciale 48fps-versie gezien, dus daar kan ik niks over vertellen. Wel in gewone 3D en die was zeer goed. Het vliegen op de adelaars was misschien wel de beste 3D die ik al gezien heb.

De film zelf is iets luchtiger en fantasierijker dan LOTR - al krijg ik de indruk dat ze het verhaal wel iets duisterder gemaakt hebben (door meer aandacht aan de orcs te geven bijvoorbeeld). Over de humor heb ik veel negatievere berichten gehoord, maar ik vond het best meevallen. Er zaten veel geslaagde grappen in en geen echt storende. Luidste lachsalvo's waren voor de scène met Gollum, die scène was één van de beste uit de film.

Maar liefst 2 uur en driekwart duurt deze film en die zijn voorbij gevlogen. Zowel toen de pauze begon als toen het duidelijk was dat het einde daar was, verschoot ik dat dat al zo rap kwam. Maar goed, ik kan amper wachten tot eind 2013 en dat is toch het teken dat dit prima entertainment is.

Frietgezicht

Avatar

Heb de film net gezien en was een fantastische film.
Het ziet er allemaal prachtig uit en de personages zijn leuk en natuurlijk is het ook leuk oude personages terug te zien zoals Saruman en Gollum(die de show steelt,hele zaal vond het echt fantastisch,dat was wel te horen)

Spoiler-alert: Mijn grootste punt van kritiek is wel dat er totaal geen slachtoffers/doden vallen in de groep waardoor dat wel ten koste gaat van de spanning.
Ze rennen door honderden orcs heen,knokken met enorme trollen, zitten op stenen reuzen die knokken,op bomen die tegen elkaar aanvallen en ze eindigen hangend boven een ravijn en er springen vaak zat enorme wolven tussen hun in maar ze komen er bijna zonder schrammetje vanaf.
Deed me denken aan Transformers waar Shia en Megan ook zonder moeite door ontploffingen heen konden rennen waardoor er geen spanning overbleef.
Hoop toch dat dat in de andere 2 delen anders zal zijn.

Ook de laatste woorden van de Goblin King 'ok,this will do it' was echt te flauw voor woorden.

Maar wel gewoon weer vermakelijk.
Gollum is een baas.

Banned

Avatar

Ben nooit echt grote fan geweest van de Lord of the Rings trilogie. Ondanks dat heb ik toch respect voor de makers ervan. Peter Jackson slaagde erin om boekverfilmingen te brengen die zowel filmliefhebbers als de lezers van de boeken tevreden stelde. De films waren vooruitstrevend op technisch vlak en vonden als het ware het genre 'fantasy' opnieuw uit. The Hobbit zal ongetwijfeld opnieuw een enorm succes worden maar de vraag is of de nieuwe films na bijna 10 uur Midden Aarde nog veel nieuws te bieden hebben ?

De fans zullen al zeker geen erg in hebben dat Peter Jackson weer komt aanzetten met een nieuwe trilogie. Als we naar het einde van The Return of the King kijken leek het wel of Jackson er nooit een einde aan wou maken en dus staat iedereen al te springen om opnieuw naar Midden Aarde af te reizen.
Laat mij eerst toevoegen dat ik persoonlijk genoten heb van dit nieuwe hoofdstuk dan van de hele trilogie samen. Het verhaal van The Hobbit vind ik persoonlijk een stuk boeiender dan dat van Lord of the Rings. Het grootste pluspunt is dat "het vinden van de ring door Bilbo" maar bijzaak en dat we niet weer opnieuw naar dat geleuter over die ring moeten luisteren. Ook de Dwergen zijn een aangename toevoeging en stelen de show.

Toch geeft Jackson, zonder zich er te snel vanaf te maken, de scène tussen Bilbo en Gollum genoeg aandacht. Misschien net iets teveel. De scène duurt net wat te lang maar dit wordt goedgemaakt door het feit dat Andy Serkis in topvorm is en ook Martin Freeman. De chemie tussen de twee is al vanaf de eerste seconden voelbaar. Martin Freeman zet trouwens een geweldige Bilbo Baggins neer. Hij weet hem grappig te brengen zonder aan overacting te doen. Hij staat trouwens goed z'n mannetje tussen al die Dwergen en een al even foutloze Ian McKellen. Al komt het natuurlijk ook omdat Peter Jackson z'n personages allemaal genoeg ademruimte geeft. Dat mag ook wel in een film van bijna 3 uur.

De film duurt lang maar net niet te lang. Toch trad onvermijdelijk het gevoel bij me op dat Jackson de film op sommige momenten aan het rekken was. Na een toch wel indrukwekkende proloog blijven we te lang steken in het huis van Bilbo en als kijker ben je blij eindelijk uit dat kleine huisje weg te zijn. Dat mag ook wel want na bijna een halfuur tussen die drukke zingende dwergen te zitten, was Bilbo door de groene weiden te zien hollen een letterlijke verademing. Peter Jackson last net op tijd wat actie tussen wat te lange rustpauzes. Al is die actie niet altijd even overtuigend. Zo zit er een actie-scène in de film met Orks die bijna volledige bestaat uit slow motion shots. Een montage stijl van Jackson die ik niet echt kon appreciëren in Lord of the Rings en ook hier kwam weer een zucht moment bij me naar boven.

Het gevecht met de Stenen Reuzen was compleet nutteloos en voegde eigenlijk niks toe aan de film. De scène rekt de film dan nog eens letterlijk en figuurlijk. Al snel werd duidelijk waarom deze scène in de film zat. Gewoon een simpele afleiding voor het publiek om te verhullen dat het reisgezelschap wel héél snel en gemakkelijk de grot van de Aardmannen binnen gaan. En kan iemand mij ook uitleggen waarom de Orks in godsnaam achter ons reisgezelschap aan zitten ? Volgens mij was daar helemaal geen aanzet voor.

Dat waren wel de enige pijnpunten die ik deze amusante avonturentrip kon toekennen. Ware het niet dat niet alle visuele effecten altijd even overtuigend waren. Zo zag Smeagol er bijvoorbeeld fenomenaal uit en zagen de "Wolven van de Orks" er dan weer uit alsof ze verloren gelopen zijn uit een Twilight-film. Begrijp me nu niet verkeerd dit was maar enkele keren het geval. Verder ziet alles er enorm goed uit. Ook waren de meeste actie-scènes best indrukwekkend. Met het gevecht tussen de dwergen en de Aardmannen als hoogtepunt. Ook een dikke pluim voor Kostuum en Make-Up. Tot in de kleinste details klopt alles en daardoor is het voor de kijker geen enkele moeite in mee te gaan in de wereld van Midden Aarde.

The Hobbit is anders en toch hetzelfde als Lord of the Rings. De regie-stijl van Jackson is hetzelfde gebleven maar de toon is anders. Een toon die misschien niet iedereen zal smaken maar de film bevat zodanig veel dat het onmogelijk om niet te genieten van de wonderlijke en avontuurlijke wereld die Tolkien schiep in The Hobbit. Met het eerste deel zijn we nog wel eventjes zoet tot volgend jaar maar het laatste shot doet wat het moet doen. Een verlangen opwekken naar het vervolg. 8/10

johanmeesters

Avatar

Vanmiddag was het dan zover, om 14:00 uur The Hobbit: An Unexpected Journey...
Ik ben liefhebber van LOTR: TFOTR, maar vond deel 2 en 3 toch wat minder. Natuurlijk heeft The Hobbit een heel ander verhaal, maar ik denk dat iedereen de film met de trilogie gaat vergelijken. Gelukkig had The Hobbit het meeste weg van het eerste deel van de LOTR trilogie.

De sfeer was warmer en de (te) serieuze toon van de LOTR trilogie was grotendeels verdwenen(uiteraard waren er genoeg donkere momenten ). Hoofdpersoon Bilbo wordt heerlijk neergezet door Martin Freeman, vooral aan het begin wanneer de dwergen komen eten. De gedeeltes met Radagast the Brown, zijn egeltjes en de slee met de konijnen ervoor waren een leuke afwisseling.
Vanaf het moment dat het reisgenootschap vertrekt is er wrijving in de groep, Thorin vertrouwd de elfen niet en vond dat Bilbo beter thuis had kunnen blijven, daardoor bleef het interessant om naar te kijken. De film werd nergens langdradig en vloog als een sneltrein voorbij.
De effecten en het camerawerk waren stukken beter dan bij LOTR. De muziek was weer een genot, melodieën uit de voorgaande films kwamen terug, maar er waren uiteraard ook nieuwe thema’s geschreven.
Gollum komt in The Hobbit beter uit de verf. De scènes samen met Bilbo en wanneer Gollum de ring kwijt is waren soms zelfs emotioneel. Door de realistische effecten was het meeleven met de personages.

Kortom: The Hobbit is in mijn ogen geslaagder, de sfeer was pakkend, de dialogen niet zo zwaar of langdradig, de hoofdpersoon was over de gehele linie zeer overtuigend (wat bij Frodo in LOTR niet altijd zo was) en de effecten zijn er op vooruit gegaan, waardoor het realistischer overkwam (voor zover dat mogelijk was, het blijft natuurlijk fantasy).

Ereptile

Avatar

Mijn mening over de film:

Vooral Martin Freeman (Bilbo) en Richard Armitage (Thorin) waren voor mij DE scene stelers. Ian McKellen als Gandalf was natuurlijk ook geweldig Smiley face Ik ben ook blij dat sommige andere dwergen goed werden uitgediept in dit eerste deel. Voornamelijk Balin en Bofur kregen veel meer diepte in de film. Maar alle dwergen bij elkaar was top om te zien!

De geschiedenis van Thorin was supermooi om te zien. En ook aparte en interessante personages zoals Radagast waren vermakelijk. Mindere personages vond ik o.a de Goblin King. Die op een iets TE komische wijze ten onder ging

Het leuke extra's van de film (in mijn ogen) waren De cameo's van The Witch King of Angmar, en bekende locaties zoals Weathertop.

Dan de soundtrack. Zeer mooi en het bezorgede me kippenvel. Sinds de eerste trailer was The Misty Mountains m'n favoriete nummer en de hele bioscoopzaal was stil toen de dwergen dat nummer zongen :W (Heb na de film dus ook meteen de soundtrack op CD aangeschaft).

Als laatste: Gollum. De scene tussen Bilbo en hem...Geniaal gewoon! Echt mooi gemaakt, en Gollum ziet er inderdaad nog echter uit dan in de Lord of the Rings. Op het laatst toen Gollum zijn ring kwijt was aan Bilbo, en Bilbo hem wilde doden, kreeg ik echt medelijden met Gollum. Het was supermooi in beeld gebracht allemaal.

De film eindigt bij Het moment dat de reuzen adelaren de dwergen, Bilbo en Gandalf hebben gered, en The Misty Mountain in beeld komt . En voor het einde met Smaug. Die krijgen we te zien. Maar het is alleen maar zijn oog en snuit. Meer krijgen we niet te zien. Zelfs nu is hij nog goed geheim gebleven. Maar hij ziet er wel uit zoals op het boek.


De bioscoop waar ik hem heb gezien, liet de 24 fps zien. Echt een film die ik vaker wil gaan zien in de bioscopen. Dus over 48fps kan ik niet oordelen.

Van mij heeft deze film een dikke 10 verdiend! :D Kijk nu al uit naar het vervolg!

MArnoldi

Avatar

Een paar jaar naar de LOTR was het zaadje al geplant....Nu is het eindelijk zo ver. Werd ook eens tijd, maar je ziet dat er veel bij komt kijken voordat iets eindelijk eens wordt opgestart.
En ik schrik me een hoedje dat 'Saruman' al 90 is.... Niet gedacht!

Deze films is een meer een groot avontuur met hopelijke mooie beelden. Ik weet niet of het de LOTR kan evenaren qua omvang, diepgang en productie. Ik ben benieuwd.

Bilbo

Avatar

Als ik deze film in december ga zien (en dat gaat gebeuren ook, ik ben een verschrikkelijk grote Tolkien-fan!) en het New Lien Cinema verschijnt in beeld doe ik het in m'n broek. Ook als de woorden 'In a hole, in the ground, there lived a Hobbit' worden gesproken zal ik waarschijnlijk gewoon huilen. De Hobbit werd vroeger door mijn vader voorgelezen voor het slapengaan en dit boek betekent veel voor me. Ik zie dit liever gedaan worden door SIR (!!!) Peter Jackson.