Eyes Wide Shut

Eyes Wide Shut (1999)

Cruise. Kidman. Kubrick.

discussie

40 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

sadrak kabir

Avatar

Spoiler 1:

Vader - Zwart haar

Moeder - Rood haar

De kans dat hun kind - Helena - Rood haar heeft = 0%,

http://sadrakkabir.blogspot.com/2016/09/eyes-wide-shut-aaa-amateur-approach.html

Olrik

Avatar

Magalaan "Over zo veel slap gelul zou Kubrick ook graag een film gemaakt hebben. Welke wereld is immers valser dan die van de kunst en die haar zeggen aan te hangen en haar bedekken met ingebeelde lulkoek en lege complimenten?

Tom Cruise fantastische acteerprestatie? Tom Cruise is zulk een karton figuur dat je je kan afvragen of er onder die huls nog wel een andere persoon zit. Dat is wat eindeloos herhaalde psychoanalyse door halve zolen met je doet. Als scientology ambassadeur slaat hij al even grote onzin uit als de oprichter van het gezelschap. En als homo blijft hij lekker in de kast zitten. Misschien heeft Kubrick daarom hem en botox ambassadrice Kidman wel gekozen, omdat ze zo heerlijk leeg zijn van zichzelf en hun masker nooit afzetten."


Dit mag je vinden Magalaan, maar Tom Cruise is en blijft een fantastische acteur. Hij is uitstekend in Eyes Wide Shut en ik snap niet wat je tegen hem hebt. Als hij één ding niet is in deze film is het wel een cartoon karakter. Er is niks mis met zijn acteerprestatie in Eyes Wide Shut en het feit dat hij bij de scientology zit wil niet zeggen dat hij geen goede acteur is.

Magalaan

Avatar

JamesBond "Ik denk dat ik Tom Cruise zelden zo goed heb zien acteren. Ik zou eigenlijk niet eens willen zeggen dat Tom Cruise de hoofdpersoon van de film is, want naar mijn mening is de hoofdpersoon van de film gewoon de mens in het algemeen en geeft Cruise alleen gestalte aan de tweestrijd die een persoon kan hebben. Zijn innerlijke strijd tussen de seksuele onderwereld van New York en zijn familieleven was erg mooi om te zien en de gevolgen van zijn avontuur in eerdergenoemde onderwereld vond ik oprecht spannend, ondanks dat er aan de oppervlakte niet veel lijkt te gebeuren."


Over zo veel slap gelul zou Kubrick ook graag een film gemaakt hebben. Welke wereld is immers valser dan die van de kunst en die haar zeggen aan te hangen en haar bedekken met ingebeelde lulkoek en lege complimenten?

Tom Cruise fantastische acteerprestatie? Tom Cruise is zulk een karton figuur dat je je kan afvragen of er onder die huls nog wel een andere persoon zit. Dat is wat eindeloos herhaalde psychoanalyse door halve zolen met je doet. Als scientology ambassadeur slaat hij al even grote onzin uit als de oprichter van het gezelschap. En als homo blijft hij lekker in de kast zitten. Misschien heeft Kubrick daarom hem en botox ambassadrice Kidman wel gekozen, omdat ze zo heerlijk leeg zijn van zichzelf en hun masker nooit afzetten.

JamesBond

Avatar

Olrik "Erg mooi geschreven! Ben het op elk vlak met je eens!"


Dank je! Fijn om te horen! Smiley face

Olrik

Avatar

JamesBond "Eyes Wide Shut (1999, Stanley Kubrick)

Waar moet ik in hemelsnaam beginnen bij deze film… Ik had al van Remon begrepen dat dit één van zijn favoriete films was, dus ik was zeer benieuwd waarom deze film dan zo goed is. Ondanks dat ik wel had verwacht dat het een goede film zou zijn, had ik nog niet echt een idee wat ik me er precies bij moest voorstellen en aangezien het niet de meest toegankelijke film van Stanley Kubrick is heb ik er een tijdje mee gewacht, maar ik besloot hem vandaag dan toch maar eens op te zetten en ik heb eerlijk gezegd geen idee wat ik er van moet vinden…

Dit is de derde film die ik van Kubrick kijk en ik denk dat ik nu al wel kan zeggen dat hij de beste regisseur is op visueel vlak. Hij staat erom bekend een perfectionist te zijn en dat is absoluut te merken. Wat mij allereerst opviel is dat Kubrick in Eyes Wide Shut veel gebruikt maakt van lange shots, wat ik erg goed vond werken. Ik let tijdens het kijken van een film tegenwoordig heel veel op het gebruik van de camera omdat dat een interesse van mij is, maar bij deze film was er geen enkel shot wat ik anders gedaan zou hebben. Iets anders wat mij opviel bij de film was het gebruik van kleur, en dan vooral de kleuren rood en blauw, die in het oog sprongen. Ik durf wel te zeggen dat Eyes Wide Shut visueel een perfecte film is.

Met een speelduur van 159 minuten lijkt Eyes Wide Shut wat aan de trage kant, wat het deels ook is. Het eerste uur van de film is voornamelijk opbouw naar een bepaalde scène die zeer belangrijk is voor het verloop van de film. En toen die scène eenmaal aan de gang was voelde ik mijn hart bonken in mijn keel. En dan niet omdat het zo spannend was, maar ik voelde gewoon dat ik helemaal werd meegezogen in het verhaal van de film. Deze scène was zo waanzinnig dat ik ademloos zat te kijken. Door het camerawerk, het gebrek aan dialoog en de fantastische muziek werd er zo'n akelig mooie toon gezet dat ik zeer geïnvesteerd raakte in het verdere verloop van het verhaal.

Ik denk dat ik Tom Cruise zelden zo goed heb zien acteren. Ik zou eigenlijk niet eens willen zeggen dat Tom Cruise de hoofdpersoon van de film is, want naar mijn mening is de hoofdpersoon van de film gewoon de mens in het algemeen en geeft Cruise alleen gestalte aan de tweestrijd die een persoon kan hebben. Zijn innerlijke strijd tussen de seksuele onderwereld van New York en zijn familieleven was erg mooi om te zien en de gevolgen van zijn avontuur in eerdergenoemde onderwereld vond ik oprecht spannend, ondanks dat er aan de oppervlakte niet veel lijkt te gebeuren.

Dat mensen Eyes Wide Shut een saaie film noemen kan ik begrijpen. Het is één van Kubricks minst toegankelijke films, maar dat maakt hem niet minder indrukwekkend. De opnames van de film namen in totaal 15 maanden in beslag en dat is duidelijk te merken aan het resultaat. Het tempo van de film is op momenten nogal traag, maar dat voegt naar mijn mening juist heel veel toe aan de dromerige sfeer die over de film hangt. Het camerawerk, de fantastische muziek en het gebruik van specifieke kleuren is zo perfect dat er op visueel vlak niks op Eyes Wide Shut is aan te merken. De film verliep totaal niet hoe ik had verwacht en het einde vond ik ook zeer verrassend op een positieve manier.

Ik weet eigenlijk nog niet precies wat ik van de film moet vinden, maar ik weet wel dat het een zeer bijzondere film is. Vele noemen het één van, zo niet de minste film die Kubrick gemaakt heeft. Zelf kan ik daar nog geen goed oordeel over geven aangezien ik daarvoor nog te weinig van de meester gezien heb. Waar ik wel een oordeel over kan geven is de film op zichzelf staand en uiteindelijk vond ik Eyes Wide Shut een zeer bevreemdende ervaring. Ik denk niet dat ik ooit een film als deze gezien heb, en mijn cijfer ga ik dan ook baseren op hoe ik nu over de film denk. Wellicht dat dat cijfer nog verandert naarmate ik er meer over na ga denken, maar ik ben er wel van overtuigd dat Eyes Wide Shut beter wordt bij een tweede kijkbeurt. Eyes Wide Shut is zeer bevreemdend, maar voegt absoluut wat toe aan de filmwereld.

10/10"


Erg mooi geschreven! Ben het op elk vlak met je eens!

Devosdav

Avatar

Super film!

Het is inderdaad een trage film, maar daarvoor zeker geen saaie!

Zeker eens zien!

CAG

Avatar

Zenuwslopend, vooral dat piano-geping.
Uitstekend verhaal.

Aoristus

Avatar

Ik had me er iets meer van voorgesteld, maar helaas, het bleef bij wat vergelijkingen met het obsessieve van de scientology kerk en een hoop onuitgewerkte details. Misschien had de film 2x zo lang moeten duren?

Rob

Avatar

Erg jammer dat dit de laatste film is van Stanley Kubrick.
Vooral omdat deze film, in tegenstelling tot zo'n 7 andere films van zijn hand me totaal niet kon boeien. ik vond het een flutscript met miscaste mensen en een irritant tempo.

Och ja, we maken allemaal wel eens een foutje.

Roi

Avatar

Een van mijn favorieten van Kubrick.

henkway

Avatar

Top film een van de beste

moet je gezien hebben

chuz

Avatar

Sommige mensen noemen iedere film gemaakt voor en door mensen met een IQ van boven de 80 automatisch vaag. Gelukkig dat deze mensen soms weten dat hun idee van vaag niet altijd maatgevend hoeft te zijn voor kwaliteit.

Steve Harwin

Avatar

AlwaysACritic "Gelukkig heeft er nog geen echte "Die Hard" Kubrick fan hier gereageerd. Daar word ik pas echt schijtziek van. Mensen die een film helemaal geweldig vinden omdat een vage kerel die eigenlijk alleen maar nog vagere zooi maakt (let op: hoeft niet per definitie slecht te zijn) hem heeft geregisseerd :r.
Bijvoorbeeld Tarantino, Reservoir Dogs en Pulp Fiction vind ik echt super, zijn latere, door velen ook als meesterwerken omschreven crap (zoals Jackie Brown en Kill Bill) echter :'(. Zo dus ook met Kubrick."


Een duidelijk staaltje van gebrek aan waardering voor echt vakmanschap, en dat tot twee keer toe! Dan kijk je toch lekker niet!

wiezo26

Avatar

Ik heb hem al eens eerder gezien, wel okeeje film hoor; alleen ik herinner me dat kidman de hele film door de gruwelijkst stem die ze maar kan hebben uit haar keel laat piepen- beetje britney-kraakje erin omvooral maar zo opwindend mogelijk over te komen...als zij haar mond had gehouden was het een topfilm geweest.

MellonCollie

Avatar

Ach, wat is vaag. Kubrick heeft een bepaalde unieke stijl en als je daar niet van houdt zul je snel geneigd zijn zijn films als vaag af te doen.

Zeurdoos

Avatar

AlwaysACritic "Gelukkig heeft er nog geen echte "Die Hard" Kubrick fan hier gereageerd. Daar word ik pas echt schijtziek van. Mensen die een film helemaal geweldig vinden omdat een vage kerel die eigenlijk alleen maar nog vagere zooi maakt (let op: hoeft niet per definitie slecht te zijn) hem heeft geregisseerd :r."


Een vage kerel die vagere zooi maakt... Nou kan er een hele hoop over Kubrick gezegd worden, maar die beschrijving? Neuh, dat slaat als een tang op een varken. Voor vaag moet je bij Lynch zijn ;)

MellonCollie

Avatar

Will de film wel zien, maar was niet van plan om tot half 1 wakker te blijven, morgen weer vroeg dag en ik ben nu al kapot. Misschien straks maar even lui op de bank naar Arnie kijken.

Eindbaas

Avatar

Wat ik altijd heerlijk vind in deze film zijn de lange goed uitgewerkte dialogen.
Dat trage praten met de sfeer die eromheen hangt is echt heerlijk.

Kubricks laatste afgemaakte film, jammer dat AI overgenomen werd door Spielberg.

Maar deze kubrick komt uiteraard niet bij mijn Nr.1 kubrick in de buurt; A Clockwork Orange...

jacq

Avatar

Vind dit absoluut niet de beste Kubrick film. Sommige dingen vind ik wat overtrokken. Nicole vind ik hierin erg goed, beter nog dan Cruise. Ga hem vanavond nog maar eens bekijken, ben benieuwd.

saiko

Avatar

Daar benik gister ook achter gekomen.. dat je hem niet met je vriendje of vriendinnetje moet kijken damn.. had de grootste moeite de film te volgen.. ik vond Nicole BEHOORLIJK irritant moet ik zeggen... Ik vond de film erg tegenvallen ook al waren sommige dingen wel goed bedacht!

Niet voor herhaling vatbaar vind ik zelf maar wil wel ander werk van die gast zien (Kurbick????)

Bootje

Avatar

De film kan me niet echt bekoren. En behalve dat, iedere keer als ik hem samen met mijn vriendin probeer te kijken zien we het einde niet! ;)

Natasja

Avatar

mic-abuser "Ik vond van wel :Y"


smaken verschillen ;)

Meninho

Avatar

Onderschatte film, met een onderschatte tom cruise. vond hem veel sterker dan Nicole, die ik eigenlijk een beetje irritant vond... Niettemin sterke film over Jaloezie en lust. veel plezier voor mensen die als ik na gisteravond een beetje voetbal moe zijn geworden. Dickie bedankt

jazzie

Avatar

Crepppppppy music echt eng

flip

Avatar

Ik dacht eerst dat dit een saaie film was maar toen ik hem eindelijk een keer heb afgekeken was het in een woord: WOW. Je weet niet wat je mee maakt, sterke script en mooie wendingen. Ook de categorie is moeilijk te bepalen: Drama? Thriller? Of toch softporn?
Kijk hem en oordeel zelf.

Natasja

Avatar

Gare film, die ik niet zo goed snapte.
Maja Tom Cruise :P ( daar bedoel k mee, goed geacteerd ;) )

[rating 2]

-HellHawk-

Avatar

Als je het verhaal van Minority Report niet snapt heb je het IQ van een drol.
Anyway, Kubrick was één van de besten natuurlijk, Full Metal Jacket blijft mijn favoriet, en op twee the Shining, maar ik betwijfel het of ik deze wel wíl zien.

wasthatlatin

Avatar

De meester zelf..... voor de laatste keer

ALL HAIL KUBRICK

Hans

Avatar

smsreminder...;)

Ja, ga jij je eigen programma's ff lopen promoten Smiley face
Maar dat was een idee geweest, te laat...
Ik zal het onthouden voor als ie weer komt (hoop ik) ;)

Tako

Avatar

Damn, zou hem opnemen... vergeten! }:


smsreminder...;)

Hans

Avatar

Damn, zou hem opnemen... vergeten! }:

johannes

Avatar

Film viel me ook wat tegen had al veel moois van de regirreur gezien wel zeer onderhoudend maar niet meer dan dat

robertos

Avatar

Toch duidelijk de mindere Kubrick vind ik. Verder best aardige film.

Bukowski

Avatar

Was dit niet het begin van het einde van de relatie cruise-kidman? Misschien dat ze zich iets te veel in rollen hadden ingeleeft. >Smiley face

mic-abuser

Avatar

film sucks best wel... niet egt interessant of soow }: :Z


Ik vond van wel :Y

Natasja

Avatar

Film sucks best wel... niet egt interessant of soow }: :Z

Zero Cool

Avatar

Cuz.....

baby did a bad, bad thing :+

Hans

Avatar

De film is wel traag, maar zeker de moeite waard.
Helaas werd ik elkaar keer afgeleid door anderen en was ik een half uur voor het einde het plot compleet kwijt.
Zeer aparte muziek idd. Smiley face

Oboema

Avatar

Mwoah. beetje traag en hé?! wat was dat verhaal ook alweer?

gert

Avatar

Erg goede film nog beter door de enorm freaky muziek van Gyorgy Ligeti :W