The Sixth Sense (1999)

There are ghosts walking among us, looking for help... They have found it.

Reviews (22)

johanmeesters

Avatar

Een prachtig verhaal over de jonge Cole die dode mensen ziet. jammer dat Haley de oscar niet mee mocht nemen want die had hij zeker verdiend zoals micheal caine al zei in zijn winnaars speech.
de film houd je vanaf het begin vast en laat je als je aftiteling over het beeld rolt pas los, geweldig! en over de twist op het eind wordt vandaag de dag nog steeds over gesproken, die was erg onverwacht! 9/10

nilofarish

Avatar

Shyamalan's meesterwerk. Met The Sixth Sense heeft Shyamalan de kijker echt in de ban. Vanaf het begin ben je al geinteresseerd aan het kijken naar wat er komen zal.

Het acteerwerk is uitermate goed. Vooral van Toni Colette als de moeder. En natuurlijk ook van Haley Joel Osment als het zoontje : who 'sees dead people'
Het verhaal is super origineel en het boeit je erg. En het einde is zo twist dat is waarschijnlijk een van de classic eindscenes uit de filmgeschiedenis. En natuurlijk de quote : 'I see dead people' is ook een klassieker.

Het is erg jammer dat Shyamalan dat jaar de Oscar voor Beste Regisseur niet mee naar huis mocht brengen. Misschien was dat een stimulans voor hem geweest om andere filmgenres uit te proberen en zijn creativiteit te stimuleren. Maar het had ook slecht kunnen aflopen als hij de Oscar had gewonnen : hij had kunnen doorblijven gaan met het maken van slappere films omdat hij denkt dat hij zijn roeping heeft gevonden in films met als thema het paranormale(wat hij eigenlijk nu al doet zonder dat hij de Oscar heeft gewonnen)

The Sixth Sense is echt een ware klassieker en je moet hem echt een keer hebben gezien. Ik zal het einde niet verklappen want dan is de film verpest

Mr.Pink

Avatar

Als je deze film nog nooit hebt gezien moet je em in je eentje kijken en er rustig de tijd voor nemen...pilsje erbij:+
Dan is het best een coole film, mooi plot en natuurlijk briljant geacteerd door dat kleine ventje. Jammer dat we niks meer van hem horen (op nog een mooie rol in A.I.).

Voor de anderen...denk niet dat dit zon leuke film is voor de 2e keer. En er zijn genoeg films op vandaag.
(Al is ie die 8.2 zeker waard.) T+)

CAGE

Avatar

Denk niet dat ie de fouten zal bestempelen. Zag het al eens eerder. Vraag je om nader uitleg en van degene die het beweerde kwam niet veel meer terug. Toch hoop ik dat ie wel de fouten noemt. Hij heeft tot vrijdag de tijd. Time is running out. :P
On-topic : Best verrassende film eigenlijk. Bruce blijft goed in waar die altijd wel in was : acteren. Na deze film kwam Unbreakable uit. En die had eigenlijk dezelfde sfeer. Ook dat misterieuze met die duistere muziek erbij. Vandaar dat ik die film ook wel goed vond. Ook al is het meer Drama dan dat er iets gebeurt in die film. Het spannende is altijd. Je weet dat er iets niet klopt, maar je moet blijven kijken totdat je erachterkomt wat het is,. En bij deze twee films was dat vooral het geval.

Lt. Dan

Avatar

Een prima film met als minpuntje een relatief eendimensionaal plot (voor een thriller dan), zeker als je deze vergelijkt met bijv. Se7en.
Maar dit wordt wat mij betreft ruimschoots goed gemaakt door goed acteerwerk, camerawerk en regie.
Vooral de scene waar moeder en zoon in de file staan, doordat er iemand is verongelukt, vind ik ijzersterk en een goed voorbeeld waarom ik deze film aan iedereen die hem nog nooit heeft gezien absoluut aanraad om te kijken!
Behalve als je niet houdt van Haley Joel Osment, dat rare poppetje/jongetje... ;)

[rating 4]

Yloony

Avatar

Erg leuke film als je traag van geest bent en aan het eind van de film verbaast opkijkt en "hij was dus al de hele tijd dood!" roept , maar voor de maar voor de meesten (waaronder ik), saai en voorspelbaar. Daar komt nog bij bij dat ik echt een hekel aan dat joch heb, ik weet niet wat het is, maar als ik hem zie wil ik hem kapotmaken! :P, maar da's mijn bescheiden mening...

KW

Avatar

Het film heeft twee plots. Waarvan de eerste geeneens meer een spoiler is (hij ziet dead people).Dit kom je namelijk pas halverwege de film te weten. De tweede dat malcolm eigenlijk dood is kom je pas op het laatst achter. Toch vind ik het jammer dat men de eerste al verknalt. "I see dead people" moet iedereen in zijn eigen gevoel ervaren en niet slap van te voren ingefluisterd krijgen. Period.

Hugo

Avatar

Poeh. Leuke discussie. Het zesde zintuig kwam bij sommigen al heel vroeg boven drijven. Bij mij niet. Najjah, ik ben dan ook niet zo imtelliegend. (grapje, het wel of niet doorhebben van het plot heeft mijns inziens helemaal niets met intelligentie te maken) Het valt me wel op dat de mensen die het plot al vroeg doorhadden de film duidelijk minder waarderen. (Wat natuurlijk logisch is). Mensen die hem niet doorhadden vinden hem veelal geweldig goed.

Ik ben dan ook blij dat ik hem niet doorhad.

Pres

Avatar

Inderdaad. Laat me raden. Meneertje is net aan zijn studie begonnen en denkt nu dat hij het fijne van het vak zich eigen heeft gemaakt. Het doet me denken aan mensen die een dagje naar de sportschool zijn geweest en dan denken dat ze iedereen op straat in elkaar kunnen slaan. Jij laat hier je 'spierballen' zien, maar niemand is onder de indruk. Je valt keer op keer door de mand en je hebt het zelf niet eens in de gaten. De film is overigens zeker de moeite waard om te zien.

Jorinoot

Avatar

Reactie op mijn eerdere bericht en alle daaropvolgende. De film leunt sterk op het terugblikeffect. Als je dat gelijk in de gaten hebt, haalt dat veel spanning uit de film. En dan is er dus niet veel aan, naar mijn mening. Ik kijk heel graag films, heb deze zelfs op aanraden van een vriend gekocht op DVD. Dat maakt het dus extra zuur. Desondanks is de film natuurlijk nog stukken beter dan bijvoorbeeld "driven" om maar eens een draak te noemen.... Maar de waardering is m.i. veel te hoog. Er zijn veel betere films in dit genre.

Mao

Avatar

Ik vond het een supergoeie film, ik had het plot niet door en was blij verrast aan het eind.

Volgens mij kan je als je gewoon naar zo'n film gaat het plot (bijna) nooit raden simpelweg omdat je er niet vanuit gaat dat er een vreemde wending aan het eind komt. Als je echter al van iedereen gehoord heb hoe goed die film wel niet is en hoe verrassend het einde ga je op een ander manier naar de film kijken en (constant) gissen naar het einde

Alfredt

Avatar

Ik heb de film gezien, na een klein half uur doorzag ik opeens het plot...
ik vertelde het wel tijdens de film... de volgende keer ga ik liever bij die club mensen van na de film horen. Ik heb namelijk zelden mensen zo pissig gezien :X

Aangezien deze film erg op het plot drijft, is het als je het doorhebt toch minder leuk dan als je het niet doorhebt.

(Mag ik de telefoonnummers van de mensen die graag hebben dat ik ze tijdens de film opbel om het plot uit de doeken te doen?)

anakha

Avatar

*grinnik*

Een stuk hierboven ga je tekeer tegen mensen die zich intellectueel proberen voor te doen, maar nu probeer je zelf met zoveel mogelijk ongebruikelijke woorden als 'gepercipieerde' etc. te strooien, om toch blijkbaar intelligent over te komen.
Nou maak je daar helaas wat te veel typ- danwel spelfouten voor, maar je probeert het toch leuk.

Overigens vind ik dat je, voor iemand die beweert goed te kunnen debatteren, wel vrij vaak dingen zegt die absoluut niet in een serieus debat thuishoren, zoals 'krijg toch de pip allemaal'. Daarmee plaats je jezelf buiten de discussie, door aan te geven er niet tegen te kunnen als mensen het niet met je eens zijn.

Even on-topic verder: best een leuke film, de 2e keer inderdaad leuk om te kijken of het allemaal klopt. Smiley face

[rating 3.5]

986

Avatar

Ik dacht dat het hier ging om het geven van meningen over de film en niet op het beledigen van elkaar, ik val hier niemand mee aan, k geef alleen aan hoe het op mij overkomt, maar misschien heb ik t mis omdat ik hier nog niet zolang zit.

Verder vond ik de film zelf niet voorspelbaar en wel goed, het gaat meer om het effect dat de film na t kijken heeft, ik had de hele tijd t gevoel dat er iemand bij mij in de kamer was, zo bleef die film in mijn hoofd zitten. Heel mooi gefilmt en een mooi einde.
Ik denk dat ik m ga kijken als ik tijd heb.
Groetjes

Meneer

Avatar

Uit mijn eigen omgeving weet ik dat The sixth sense een film is die redelijk goed in elkaar steekt. Geen simpele film dus (red. Free Willy). Ik refereer naar de personen waar iedereen weleens mee te maken heeft gehad; namelijk de betweters. Tuurlijk kan ik er in komen dat je te pas of on te pas deze film "door kan hebben" MAAR ga dit nou niet op dusdanige wijze doen waarbij anderen de haren recht van overeind gaan staan. Goed je wilde overzichtelijk criteria voor de zo geroemde club.

-betweterigheid gedrag vertonen.
-altijd alles "doorhebben"
-dit willen kunnen, omdat je dan wel een heel groot
intellect zou hebben.
-dit op dusdanige manier willen communiceren dat gelijk staat aan een rode lap voor de ogen.

Hans

Avatar

Dat mensen zeggen dat ze het plot al van mijlenver aan zagen komen, stoort me niet eens zo erg.
In het geval van deze film kan ik me best voorstellen dat er iemand is/was die de clue voor het eind al doorhad, al was dat bij mij niet zo.
Ook al is het de waarheid in mijn ogen hoef je daar niet te koop mee te lopen, zeker niet als dat gelijksoortige reacties van anderen veroorzaakt.

We kunnen natuurlijk niet achterhalen diegene echt de waarheid spreekt en daarom zal het me voor de rest een zorg zijn. Ik kijk films omdat ik het zelf leuk vind en niet om anderen van mijn intelligentie en film-kennis te overtuigen.
(beide lukt toch nooit Smiley face)

Meneer

Avatar

Daar heb je gelijk in, maar zoals ik net al schreef. Veel gebrul maar weinig inhoud en dat is wat ik zo jammer vind. Bekend met de drogreden "stroman beredenering"? Waarschijnlijk niet anders krijg ik niet van die dommige antwoorden terug. En daaaaar word ik zo moe van he! Een goede discussie op gang brengen is kennelijk te veel gevraagd. Komt dat misschien omdat de meeste hier daar de cappaciteiten niet voor hebben? :Y

Peter

Avatar

Maar even serieus, de manier waarop je op iemand reageert die deze film wat minder vond (om inmiddels duidelijke redenen) brengt wel een vraag bij me naar boven.

Of iemand het plot bij The Sixth Sense wel of niet aan heeft zien komen voor het einde doet even niet terzake, een feit is (en dat zul je hopelijk met me eens zijn) dat er films zijn die zo overduidelijk inelkaar zitten dat je na zo'n 20 minuten al in grote lijnen kunt voorspellen wat er zoal gaat gebeuren. Dit heeft niks met verhevenheid te maken maar met een voorspelbaar script.

Wat ik me afvraag is wanneer jij iemand tot die befaamde club van je gaat benoemen. Ik kan me voorstellen dat als iemand over Free Willy of Lassie gaat zeggen dat hij dat een voorspelbare film vond, je niet aan komt zetten met "kijk eens, daar hebben we weer zo iemand die zich verheven voelt...".

Wat zijn precies de criteria?

jaimyluc

Avatar

Deze film vond ik super mooi! Je moet wel goed opletten anders snap je er niks van.
Maar even een tip: GOED HET BEGIN VOLGEN anders snap je het eind niet.... ik vond het einde van de film een beetje vreemd.... maarja gewoon kijken!
Hij is echt heeeeeeeeel goed.
Soms wel een beetje eng je schrikt dan een beetje maarja dat hoort erbij! :Y Ik heb zelf net De BLAIR WITCH PROJECT gezien die was ook heeeeeeeeel goed alleen het einde was ook een beetje vaag maar die moeten jullie ook maar is kijken is ook Skerryyyyyyy........>Smiley face

emperor

Avatar

De fun voor mij kwam pas toen ik het eind door kreeg,doordat ik dat op een forum las,dit leek mij zo waanzinnig,dat ik de 2e keer ben gaan opletten hoe het in mekaar stak, (ik voelde wel aan dat er iets niet klopte,maar wist niet wat) enja, verdorie het klopte!!
Ik kreeg er koude rillingen van.

(ik dacht eerst dat zijn huwelijk gewoon in een crisis zat,en zijn vrouw hem gewoon niet meer wilde zien)

briljant gedaan,meteen op DVD gekocht.
en die jongen speelt waanzinnig goed,petje af.

Novah

Avatar

Ik ben een echte fan van m night shyamalan, Signs en Unbreakable vond ik ook zeer sterk. Ik heb in de bios gezeten met kippenvel. Zo mooi... niet te verwoorden. Van zulke stukken kan je de emoties gewoon proeven. Het moment bijv met Cole en zijn moeder in de keuken, wanneer zijn moeder even naar de andere kamer loopt en wanneer ze weer terug is de hele keuken overhoop ligt Ik zit klaar, met videoband in de recorder (alhoewel ik hem al op DVD heb, maar handig om mee te nemen naar anderen en te kijken, geen reclame dit keer, zodoende).

Sjuu

Avatar

Deze film heb ik in de bioscoop gezien, met twee vriendinnen. Dat was helaas niet genoeg om me NIET bang te maken, aangezien ik de komende drie weken erna met het ganglicht aan moest slapen en altijd moest kijken of er geen enge dooie mensen in mijn huis rondliepen.
AAAH!!
Maar als ik er aan terug denk is het idd een geniale film met ubergoed acteerwerk en het einde zag ik indertijd ook niet aankomen... :W
8-)