Gladiator (2000)

Summer 2000 A.D.

Reviews (24)

Tarkus

Avatar

De film opnieuw bekeken en het is en blijft een geweldige spektakel film.
Wel een kleine rechtzetting bij mijn vorige commentaar.
Oliver Reed overleed nog tijdens de opnames en sommige van zijn scènes werden alsnog gemaakt met trucages.
Maar na 14 jaar is dit nog steeds een aanrader !!

Commentaar 2006:
Dit is en blijft de beste historische film ooit gemaakt.
Heb de extended version nu gezien en ondanks de lengte is deze film zo voorbij. Je blijft gekluisterd aan het scherm, geen seconde is deze film vervelend.
De actie is er van in het begin tot eind. Het verhaal is groots, alsook de decors, een pluim voor de special effects crew zoals die Rome in beeld brengen.
Russel Crowe heeft terecht een Oscar voor zijn rol gekregen en ook Joaquin Phoenix laat het beste van zijn kunnen zien.
De rol van Oliver Reed is perfect, helaas was dit ook zijn laatste, kort na het beëindigen van de opnames overleed Reed.
Ook weer een prachtprestatie van Djimon Hounsou, die ik altijd veel te onderschat vind en ook veel te weinig aandacht krijgt, hoe klein of groot zijn rol ook mag zijn.
Voor wie een echte spektakelfilm wil zien met alles erop en eraan, dan is deze Oscarwinnende prent de perfecte keuze.

Secret1994goesFilm

Avatar

Gladiotor (2000)
één van de hoogtepunten van Russel Crowe.
Verhaal is redelijk... al vind ik de haat van de bad guy tegenover the Gladioter beetje dom...
gewoon een sul die liefde wilt,maar geen krijgt door z'n stomme acties. En dus ZIEKJALOERS is...
Maar voor de rest heb je dan wel de sterke motivatie van The Gladiotor om deze film te overleven en z'n doel te bereiken!
Mooi film met mooi ontroerend einde :T
9.4/10
(zit wel soms Pirates of the Carribean muziek in :P)

Joeri67

Avatar

Fantastisch meesterwerk van Ridley Scott.

Totaal geloofwaardige figuren.
Ieder speelt zijn rol in dit drama tot in finesse.

Machtig om te zien hoe één man een keizer tot buigen krijgt.


De gevechten zijn heftig, bloederig, gewelddadig, minstens zo gewelddadig als in natural born killers, maar voor mij makkelijker te verteren omdat het waarschijnlijk histories correct is.
De film gaat in die zin ook meer over de acceptatie van geweld als entertainment dan dat natural born killers dat doet.

De muziek is ook dramatisch, maar naar mijn smaak mooi.
Af en toe lijkt het op muziek van Gabriel Yared ( English Patient ).

De film is erg lang ( tja, voor sommige thuis kijkers misschien te lang om hun plasje op te kunnen houden ) maar nergens traag.

De connectie met het heden, verleden en toekomst, waardoor er een goede grond voor eer ontstaat, vind ik mooi in beeld gebracht met een wandeling door een graanveld.
Thema van de film is toch, waar doe je het allemaal voor.

Een film die je makkelijk vaker kan kijken en steeds weer nieuwe dingen in ziet.

Filmp@ssie

Avatar

De historische actie-drama film Gladiator uit 2000 werd geschreven door David Franzoni en geregiseerd door Ridley Scott van o.a.Alien.De hoofdrollen worden gespeeld door Russell Crowe en Joaquin Phoenix.Crowe kennen we ook uit "A Proof Of Life "en "A Beautiful Mind".Phoenix werd beroemd door zijn rol in "Walk The Line "over het leven van Johnny Cash.
De film speelt zich af in de Romeinse tijd, maar werd grotendeels opgenomen in Marokko en Malta, waar een replica van het Colosseum werd nagebouwd.De openingsscene werd in Bourne Wood, Surrey in Engeland gefilmd.
Het verhaal is grotendeels geinspireerd op keizer Commodus en zijn vader keizer Marcus Aurelius.Gladiator werd alom geprezen voor de gigantische vechtscenes, maar is historisch gezien onjuist en bevat veel fouten.In de gevechtscene aan het begin van de film gaat het al mis wat betreft de historische feiten.In de film winnen de Romeinen, terwijl ze toen juist hebben verloren.
In die scene word ook Duits gesproken dat zijn tijd ver vooruit was, de zin "Ihr seid verfluchte Hunde "is in modern Duits en dat spraken ze toen nog niet.
Ondanks alle continuiteitsfoutjes en historische onjuistheden was Gladiator een groot succes.
In 2000 werd de film in maar liefst 36 individuele Awardshows voor meerdere categorieën genomineerd.De film won 5 Oscars waaronder beste film en beste acteur Russell Crowe.
Het succes van Gladiator heeft ervoor gezorgd dat het historisch epos genre een revival doormaakte.Opeens kwamen er meer van dit soort films uit de lucht vallen, zoals Troy, Alexander en Kingdom Of Heaven, de laatste werd ook door Ridley Scott geregiseerd.

De film heeft ook een zwart randje omdat acteur Oliver Reed die de rol van Proximo speelt, tijdens de opnames in Malta overleed aan een hartaanval.
De rol werd overgenomen door een body double en er werden digitale opnames van Reed gebruikt zodat het wel leek alsof hij het echt was, Gladiator is aan hem opgedragen.

Al met al goede film die meer succesvol was dan de bovengenoemde opvolgers 8.5/10

Info bron deels van Veronica.

roelz

Avatar

Prima, puike voorstelling.
Vrij realistisch (bloederig wanneer "nodig") en naar mijn weten de eerste film waarbij je, als kijker, echt midden in een gevecht/veldslag zit. Het verhaal is goed en de rollen worden goed vertolkt. Filtertjes voor een passende sfeer ontbreken ook niet.
Eens met Ravaged; De Extended Version is een aanrader (groot scherm, lichtjes uit, en dolby aan).
Eén van de betere films uit dit genre en de 8,5 is dan ook zeker terecht.

dexxa007

Avatar

Dit is dus NIET de gladiator uit 2000, maar die uit 1992!!!
Volgens mijn gids is dat ook (de Televizier)!
En inderdaad duurt de gladiator uit 2000 meer dan 2 uur, wat dus nooit zou passen in het schema van RTL 7...

Dat mensen maar eens een originele naam verzinne voor een film O+. Ik heb die uit 1992 dan wel nog nooit gezien, maar ik verwacht er vrij weinig van. Waarschijnlijk weer zo'n slappe drama film... jammer, dan hadden ze denk ik beter de Gladiator uit 2000 kunnen uitzenden.

jur

Avatar

Volgens mij heb jij geen goede Veronica gids.
Dit is wel degelijk dè "Gladiotor film" die in de afgelopen maanden al tig keer is uitgezonden.
Maar hoeveel tig keer ze deze film ook hebben uitgezonden, ik blijf het een goede film vinden.
Vooral de manier waarop Russell Crowe zijn rol speelt. Let maar eens op het eind van deze film. Je ziet maar weinig films met zo'n goed dramatisch eind.(emotioneel vooral)

lennart90

Avatar

Ik ging deze film vorige week met hoge verwachtingen kijken, maar het maakte totaal geen impressie op mij. slecht acteerwerk van Connie Nielsen was de grondslag voor een belabberde film. gezein het exorbitante bedrag wat in deze film is gestoken zou je denken, prachtige special effects. maar die special effects waren juist allesbehalve imponerend. Ridley Scott die al meerdere flaters op zijn naam heeft mogen schrijven slaat een modderfiguur met deze melodramatische baggerfilm. David Schofield was ook zichzelf niet meer, hij zet een absolute wanprestatie neer nadat hij nog de show stal met films als Scorpio en King Lear. een zeer ongeloofwaardige film.

nietpiet

Avatar

Tja,
ik snap dat SBS graag wil dat iedereen naar hun reclame kijkt, hoe meer reclame hoe meer inkomsten.
maarja,
als ik de hele film niet kijk omdat ze zonodig "nieuws" ertussendoor moeten doen, dan zie ik juist minder reclame.

tijd dat SBS dat oppikt, dat ze nog zo'n goeie film kunnen uitzenden, dat hart van nederland het dan toch verpest.

een film onderbreken voor 'de kat van de buren is dood', dat doen ze zelfs in de VS niet.

hetisjantje

Avatar

Ik vond de film zeer teleurstellend en overgewaardeerd. Het gaat werkelijk helemaal nergens over. Na een lachwekkend begin waar meneer in 1 ruk een afstand me paard overbrugt waar je nu met de auto nog twee dagen over doet, wordt er wat af gevochten met zwaarden en zo, en op een gegeven moment slaat een tot dan toe 1-dimensionele foute slavenhandelaar compleet om, om hem te helpen in het koppensnellen. En dat was het dan weer. Niemand die me heeft kunnen uitleggen wat er nou precies zo goed is aan deze drek.

Rooster

Avatar

Jezus Kurz was zit je toch te ouwehoeren over historische incorrectheden en andere pietluttigheden. Straks ga je nog verkondigen dat de naden in de capes van de Praetorians helemaal niet dubbel gestikt horen te zijn of dat de struktuur van het zand in het colosseum niet overeenkomt met dat van het zand in Rome. Maar goed, als ik dit pretentieuse verhaal van je zo lees moet het een ware beproeving voor je zijn geweest om deze film uit te zitten. Hoe je in godsnaam die waardering van 4 uit 5 eruit geperst hebt gekregen is me een volledig raadsel.

CAGE

Avatar

Ja dat kan best. Maar Braveheart heeft geen geweldige soundtrack. Beter yet het heeft ook niet Russel Crowe. Mel Gibson doet het wel goed in Braveheart. Maar ik ben niet zo een Fan van hem. Wel van Russel dus. Smiley face Trouwens ik mag toch wel effe voorspellen dat het flopt. Zal wel niet want Orlando speelt erin. Heel populair bij het publiek. Vooral het vrouwelijke deel. Gebeurde bij Troy ookal met Brad Pitt . Maar ja Troy was ook wel een uitzondering dat was wel een goede film. Smiley face

CAGE

Avatar

Ok dan. Die twee films zijn wel beter die was ik even vergeten. Je kunt toch ook nooit de classics overtreffen. Dat hebben we wel gezien door de jaren. Dat is wel een van de dingen die regisseurs niet willen begrijpen. Ze doen het alleen voor het geld onder andere. Dat weten we nu wel. Maar toch tegenover de andere gefaalde spektakels die ik genoemd heb, buiten LOTR en Harry Potter dan, is dit wel echt een doorbraak. Dat wou ik alleen maar met mijn statement zeggen. En niet dat ik op mijn teentjes ben getrapt. Nee.Ik wil alleen niet dat je de goede dingen die de film bezit ook kleinert zoals je doet.

CAGE

Avatar

@ Plop wil je aub niet zo zeuren, je moet toegeven al die foutjes die er zijn in deze film, nemen niet hetgene weg wat belangrijk is en dat is de waarheid : Dit spektakeltje is goed en wat je ook doet je kan niet bewijzen dat het beter kan. Er hebben zoveel regisseurs geprobeert en kijk maar hoe ze gevaald hebben. King Arthur, Alexander, Kingdom of Heaven ... We moeten gewoon blij dat er tenminste een regisseur op de wereld het goed heeft klaar gespeeld. Ik in ieder geval wel. Blijf jij maar zeuren. Je maakt het alleen maar erger voor de anderen deze te waarderen. Zeuren maakt het niet beter meneer alleen maar erger.

leonardus

Avatar

Er is een scene in deze film waarin iemand word gestoken met een zwaard, het gevecht speelt zich af in een arena, hij word zogenaamd geraakt in zn borst, nu vind ik het altijd leuk om zulke stukjes in slowmotion te bekijken, om te zien hoe ze dat doen met special effects, dat had ik beter niet kunnen doen, want dan kan je heel goed zien dat het zwaard gewoon onder zn arm word gestoken, precies op de manier waarop je vroeger speelde dat je geraakt werd, verder is deze film natuurlijk heel goed, maar ik kon het niet laten om het even te zeggen.

Dr_Frickin_Evil

Avatar

Mooie film, maar wel erg pretentieus. De zg zware teksten, daar kan ik nooit zo goed tegen. "What we do in live, echoes in eternity", William Wallace had dit ook tegen zijn mannen kunnen zeggen in Braveheart. Braveheart, The Patriot, The Gladiator, Pearl Harbor, The Last Samurai, allemaal van dezelfde soort Amerikaanse spektakelfilms waar ik niet zoveel mee heb,

Verder heeft deze film natuurlijk erg mooie beelden, en goeie actie. "Are you entertained?!" Mooi stukje is dat ;)

dja

Avatar

Erg mooie film. Alleen net iets te Amerikaans... (Bedoel ik in bijna alle opzichten).

Daarom [rating 4]

De muziek is idd prachtig. Mooiste nummer van Hans Zimmer is trouwens dat nummer van Rain Man en die tragische muziek van The Rock. Vooral de muziek van The Rock is geweldig, jammer dat ze dat onder zo'n matige film hebben geplaast :N

Hans Zimmer vormt samen met Ennio Morricone en John Williams mijn favoriete filmmuzikant top 3

dh

Avatar

Nog even een reactie op Peter's uitspraak eerder over de muziek..

nou peter.. heb hem gisteravond nogmaals bekeken en specifiek op de muziek gelet.. maar ja mijn mening is en blijft dat de muziek toch erbij hoort!

hiermee bedoel ik dat ik hem niet zo overdreven vind dan b.v. jou... zonder deze muziek zou de eindscene bv toch een heel stuk minder zijn..

enfin..
deze ilm staat in ieder geval wel in de top 10 met FOTV reacties (naar mijn weten)

Pres

Avatar

Ieder zijn mening inderdaad. Alleen de vergelijking met een koe vind ik wat vreemd. Daarmee wordt er gesuggereerd dat het onmogelijk is voor jou als buitenstaander een film te maken dat beter gewaardeerd wordt. Het lekker vinden van melk en het waarderen van een film zijn twee verschillende dingen. Als het wel hetzelfde zou zijn dan zou er ook geen algemene 'rating' moeten zijn. Een film is namelijk wel objectief te beoordelen op verschillende elementen. Melk niet.

LordOgre

Avatar

Ik heb hem ook op dvd, echt een must-have...

Anyway, valt dat horloge van Rusell Crowe erg op?

Want ik heb het al vaak gehoord, net als die auto die voorbij rijdt bij het maisveld in de eerste LotR, maar ik heb bij de laatste al vaak opgelet, maar zie het nooit. Ik denk dat alleen de psychos daar opletten. diegenen die gewoon ECHT niets beters hebben te doen... (misschien valt het horloge wel goed op hoor, daar heb ik nog niet op gelet, dus ik kraak je niet af hoor :})

shaffa2

Avatar

Om de één of andere reden verwar ik deze film met Spartacus, want ik kan me niet meer herinneren wat er nou gebeurt in het stuk tussen de 'ontsnapping aan de aanslag' en de 'confrontatie in het Colloseum'. Zal 'm dus nog maar eens bekijken...
Weet nog wel dat ik 'm indrukwekkend vond; zeker de moeite waard. Het eind vond ik ietwat tegenvallen, hoewel zijn 'droom' mooi terugkwam.
De film begint meteen sfeervol, waardoor je, ik in ieder geval wel, onmiddellijk geboeid raakt.

Pres

Avatar

Zeker een film die je gezien moet hebben! De eerste scene laat je al herinneren hoe ver de Romeinen al waren voor hun tijd in tegenstelling tot degenen tegen wie ze oorlog voerden. Hun arrogantie en het ophemelen van Rome is dan wel voor te stellen. Vandaar die uitspraken als "There was a dream that was Rome" etc. Het Colosseum was de uitgelezen kans om je politieke standpunten te marketen omdat je zo de massa bereikt en je zelf dus op een voordelige manier kunt profileren. Ik wil nou niet zeggen dat deze film de Romeinse geschiedenis op de juiste manier weergeeft of dat wilt doen. Ik denk alleen dat die uitspraken erin zitten om een bepaalde sfeer en denkwijze van toendertijd over te brengen. Ik ben er in ieder geval niet over gestruikeld. Plechtstatig of aanstellerig danwel quasi-diepzinnig, het is een mooie film met mooie beelden gesteund door goede muziek en waar zeker geen tenenkrommende uitspraken zitten als "SHE'LL be back". ;)

Zero Cool

Avatar

Gladiator heb ik op DVD en hij is zeer gaaf.. heb hem gekeken met surround boxen vol open en ik moet zeggen dat bepaalde scenes zeer, zeer, zeer indrukwekkend waren. Op TV zal dit een stuk minder zijn en zal je lang niet zo worden meegevoerd als wanneer je de Video of DVD kijkt..

*Tip.. ben je van plan hem op tv te gaan kijken, ff naar de videotheek hollen en daar de video of dvd halen, want dan ben je weer een zeer goede ervaring rijker..

Kenji

Avatar

'Veronica' pakt uit op haar eerste avond...
Prachtige film om naar te kijken dit, meesterlijk gefilmd (vooral dat begin). En Russell Crowe is een enorme bikkel van een gladiator. Maar de dialogen vond ik vaak aanstellerig plechtstatig en quasi-diepzinnig, met dat geleuter over 'what is Rome?': 'There was a dream that was Rome', 'The beating heart of Rome is not the marble of the Senate, it is the sand of the Colosseum', etc. En de CGI van Rome is niet altijd om over naar huis te schrijven.
Desondanks een uiterst bevredigende spektakelfilm.
[rating 4]