Zomer 2010: de grootste releases op een rijtje!

Naar welke films kunnen we deze zomer uitkijken?

Hier staat een volledig overzicht van de grootste releases dit jaar. Om het geheugen even op te frissen vandaag een overzicht met de grootste filmreleases deze zomervakantie.

Juni: The A-Team; Toy Story 3
Juli: Shrek Forever After; The Last Airbender; Inception; Predators
Augustus: The Karate Kid; The Expendables


De zomer begint goed, met in juni de film The A-Team, die op 10 juni uitkomt. De film volgt de mythologie van de welbekende televisieserie, en keert terug naar de wortels van het team, bestaande uit een aantal Irak-veteranen, op de vlucht voor het Amerikaanse leger. Het team probeert haar naam te zuiveren, en vervult ondertussen onder leiding van Kolonel Hannibal Smith (Liam Neeson) allerlei opdrachten. Daarnaast zijn er nog Templeton ‘Face’ Peck (Bradley Cooper), B.A. Baracus (Quinton Jackson) en H.M.. ‘Howling Mad’ Murdock (Sharlto Copley). Het team wordt achterna gezeten door de onvermoeibare luitenant Chariso Sosa (Jessica Biel), die ooit de geliefde was van Templeton. De regie van de film werd gedaan door Joe Carnahan.


Dertien dagen na The A-Team, komt Toy Story 3 uit in de Nederlandse bioscopen, namelijk op 23 juni. Disney heeft bij dit deel FilmTotaal op de ‘knuffellijst’ gezet, waardoor we jullie met een aantal leuke dingen kunnen verrassen. De film begint tien jaar nadat Toy Story 2 is geëindigd. Andy is ondertussen ouder geworden en staat op het punt om naar de universiteit te gaan. Daarbij wacht het speelgoed, onder leiding van Woody (Tom Hanks) en Buzz (Tim Allen), haar lot af. Uiteindelijk belanden ze in een kinderopvang, vol losgeslagen kinderen die niet kunnen wachten om met ze te spelen, waarop de speelgoedstukken besluiten het dagverblijf te verlaten, maar dat blijkt zo gemakkelijk nog niet. De regie van dit derde deel uit de trilogie werd gedaan door Lee Unkrich, die eerder verantwoordelijk was voor Finding Nemo. Het is het eerste deel dat in 3D uitkomt, maar daarmee lang niet de enige 3D film die deze zomer uitkomt.


Een andere 3D film komt namelijk op 7 juli uit, namelijk Shrek Forever After, dat ondanks de eerdere plannen vijf films te maken, het laatste deel vormt van de franchise. Wel kunnen we een spin-off verwachten, die zal gaan over Puss in Boots (Antonio Banderas). De vierde Shrek pakt het verhaal op waar the Third eindigde. Shrek (Mike Myers is tot een gewone familieman verworden en wil weer terug naar de tijd waarin hij als Ogre dorpelingen de stuipen op het lijf joeg. Ten einde dat doel te bereiken, sluit hij een deal met de gluiperd Repelsteeltje. In de nieuwe versie van Far Far Away is Repelsteeltje koning, worden Ogres opgejaagd en is Shrek Fiona (Cameron Diaz) kwijt. Aan hem dus de taak alles weer recht te zetten. Van de gebruikelijke cast is natuurlijk ook Donkey (Eddie Murphy) van de partij. De stem van Repelsteeltje wordt ingesproken door een complete nieuwkomer: Walt Dohrn.


Op 22 juli komt The Last Airbender uit. Het is de zoveelste kans die gegeven wordt aan regisseur M. Night Shyamalan, die na een aantal sterke films een aantal mislukkingen regisseerde (denk maar aan The Village, Lady in the Water of The Happening). Gelukkig kan er bij deze film weinig misgaan, aangezien het verhaal al volledig vastgelegd is door Nickelodeon, dat de televisieserie produceerde. De film zal zich net als de serie concentreren rondom de nieuwe Avatar, Aang (Noah Ringer), die leeft in een wereld waarin verschillende stammen leven. Elk van de stammen beheerst één van de vier elementen: water, aarde, vuur en lucht. De Avatar is de enige op de wereld die alle elementen beheerst, en daarmee moest zorgen voor balans op de wereld. De oude Avatar verdween, en daarmee de balans, waardoor de vuurnatie de andere naties kon overheersen. Zo’n honderd jaar later wordt Aang gevonden, door Katara (Nicola Peltz) en Sokka (Jackson Rathbone), beiden lid van een waterstam. Tijdens hun queeste, om de balans op de wereld te herstellen, worden ze achterna gezeten door de kwaadaardige Zuko (Dev Patel).


Diezelfde dag nog, dus ook op 22 juli, komt de langverwachte nieuwe film van Christopher Nolan uit, Inception. De beste man regisseerde eerder films als Memento, The Prestige, maar ook beide Batman films: Batman Begins en The Dark Knight. Lange tijd was onduidelijk waar de film nou daadwerkelijk over zou gaan, zelfs de cast zou in het niet zeker weten. Ondertussen is er natuurlijk het een en ander naar buiten gekomen, en weten we waar de film over zal gaan. De situatie is als volgt: een wetenschapper (Leonardo DiCaprio) maakt een onverwachte doorbaak. Hij vindt een manier waarmee mensen zich – via een injectie – kunnen verplaatsen in de gedachten en dromen van andere mensen. Alles is dus mogelijk. Als het middel echter wordt ingezet om een misdaad op te lossen, beginnen de problemen en wordt de wetenschapper flink gedwarsboomd door een afperser. Naast DiCaprio spelen onder andere Ellen Page, Ken Watanabe, Cillian Murphy en Michael Caine een rol in de film.


Op 29 juli komt Predators uit, een reboot van de filmserie die in 1987 begon, met – hoe kan het ook anders – Predator. Drie jaar daarna kwam nog Predator 2 uit, maar daarmee hield men het voor gezien. In tegenstelling tot de twee originelen, speelt deze film zich af op de thuiswereld van de Predators. Op de planeet huist een zogenaamde Mega-Predator, die elk jaar een groep gevaarlijke individuen van de aarde ontvoerd, om ze vervolgens als prooi in de jungle van zijn thuisplaneet los te laten. De groep moet vervolgens zien te overleven in de wildernis, terwijl ze wanhopig proberen uit te vinden wat er precies aan de hand is, en hoe ze er vandaan kunnen. Aan het roer van de film staat Nimród Antal, en de prooigroep bestaat onder andere uit Danny Trejo, Laurence Fishburne, Adrien Brody en Topher Grace. Verder zal niemand minder dan Arnold Schwarzenegger, die een hoofdrol had in het origineel, een cameo hebben in de film.

Ten slotte gaan we met augustus een nogal karige maand tegemoet. De enige film waar enigszins naar uit te kijken valt, is The Karate Kid, dat eigenlijk The Kungfu Kid moet heten. Dat is natuurlijk tenzij jullie zin hebben in films als Step Up 3D of Piranha 3-D. Een andere film die héél misschien de moeite waard is, is de nieuwste van Sylvester Stallone, namelijk The Expendables.


De remake van The Karate Kid (het origineel stamt uit 1984) heeft het concept een flinke update gegeven. Ging het in het origineel om Daniel LaRusso (gespeeld door Ralph Macchio), gaat het nu om het kleine jochie Dre Parker (Jaden Smith), het twaalfjarige zoontje van een carrièretijger (Taraji P. Henson), die naar China moet verhuizen, omdat zijn moeder daar een carrièrekans ziet. Dre valt als een blok voor zijn klasgenote Mei Ying – en het gevoel is wederzijds – maar culturele verschillen maken zelfs een vriendschap onmogelijk. Erger nog is het feit dat Dre’s gevoelens hem het doelwit maken van Cheng, de pestkop van de klas en Kungfuwonder. Als de klusjesman, Mr. Han (Jackie Chan), ziet dat Dre gepest wordt, besluit hij hem Kungfu te leren. Dit is natuurlijk een vreemde beslissing van de schrijvers, aangezien de film nog altijd de naam Karate Kid draagt. De vraag waarom ze de film niet gewoon in Japan, waar Karate vandaan komt, hebben gesitueerd, en Dre Karate laten leren lijkt in de trailer al snel beantwoord: het levert natuurlijk véél indrukwekkendere beelden op om het jochie Karate te laten leren op de Chinese Muur!


De laatste film heeft vooralsnog géén Nederlandse releasedatum, maar is wel al aangekocht door de BFD. Alsnog is de film misschien de moeite waard te noemen, namelijk The Expendables van Sylvester Stallone. De film volgt een aantal geharde Amerikaanse huursoldaten, die naar Zuid-Amerika trekken, waar ze in opdracht van de CIA het regime van een dictator omver moeten werpen. Een van de redenen waarom de film, die op 13 augustus uitkomt, misschien de moeite waard is, is omdat er drie van de grootste actiehelden ooit in voor komen. Het betreft natuurlijk Stallone zelf, Arnold Schwarzenegger en Bruce Willis. Ook Jean-Claude van Damme had een rol aangeboden in de film, maar heeft die niet geaccepteerd. Stallone heeft echt zijn best gedaan zoveel mogelijk actiehelden bij elkaar te krijgen, aangezien ook Steven Seagal, Wesley Snipes, Jackie Chan en Kurt Russell een rol aangeboden kregen. Zij sloegen allemaal af, maar in ruil daarvoor spelen onder andere Mickey Rourke en Jet Li nog een rol in de film. Stallone zelf reageerde niet al te teleurgesteld op het feit dat een aantal sterren die hij een rol aanbood afsloegen: "Trouwens, er zit genoeg testosteron en ego in de film om een groot continent vol olifanten te doen drijven. Maar ik geniet ervan."

NieuwsFilm

meest populair