POLL: De films van DreamWorks Animation

Van 'Shrek' tot 'The Croods' en van 'The Prince of Egypt' tot 'How to Train Your Dragon'... Stem op jouw favoriet!

Eerder dit jaar riepen de FilmTotaal bezoekers de animatiefilm Finding Nemo (2003) uit tot hun meest favoriete animatiefilm van de animatiestudio Pixar Animation Studios. Via onderstaande POLL gaan we na welke animatiefilm van DreamWorks Animation, uiteraard de grootste concurrent van Pixar, het meest in de smaak valt.

De voorloper van DreamWorks Animation ontstond in 1995 door samenwerkingsverbanden van de moedermaatschappij DreamWorks Studios. De subdivisie DreamWorks Animation werd vervolgens in 2000 officieel opgericht. De eerste film van de animatiestudio verscheen in 1998 met de CG-titel Antz, de tegenhanger van Pixars A Bug's Life, welke twee maanden later in de bioscoop verscheen. Ondanks dat de animatietak van DreamWorks werd opgericht om computergegenereerde films te maken, verschenen er in de beginfase vooral voornamelijk met de handgetekende titels. Dit zijn The Prince of Egypt (1998), The Road to El Dorado (2000), Spirit: Stallion of the Cimarron (2002), Sinbad: Legend of the Seven Seas (2003). Ook bundelde DreamWorks in het begin de krachten met het Britse Aardman Animations voor het succesvolle Chicken Run (2000) en Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (2005).

Het ware gezicht van DreamWorks Animation werd in 2001 getoond met de CG-animatiefilm Shrek, die ook de Oscar won voor "Best Animated Feature". Het werd ook financieel een enorm succes en DreamWorks bracht in 2004 het vervolg Shrek 2, nog steeds DreamWorks' financieel succesvolste titel. Vanaf dat moment zette de studio alles op alles om Pixar te evenaren. Zo verscheen de Finding Nemo-tegenhanger Shark Tale (2004) en het eerste deel van de succesvolle franchise Madagascar. Ook gaf DreamWorks bijna elk volgend jaar na 2004 twee of meer animatiefilms uit. Na Over the Hedge en Flushed Away in 2006 verscheen in 2007 met Shrek Forever After de tweede sequel op Shrek en het mager ontvangen Bee Movie. Het jaar 2008 was uiterst succesvol met Kung Fu Panda en en de sequel Madagascar: Escape 2 Africa. In 2009 was het rustig rond de studio, aangezien het alleen op de proppen kwam met het magere Monsters vs. Aliens.

Met How to Train Your Dragon (2010) liet DreamWorks Animation zien dat de studio enorme stappen had gemaakt. Ook verscheen dat jaar de vierde Shrek film Shrek Forever After en Megamind. In 2011 was het weer raak met Kung Fu Panda 2 en met het alleraardigste Puss in Boots kwam DreamWorks' eerste spin-off uit. Afgelopen jaar mochten we ons opmaken voor Madagascar 3: Europe's Most Wanted en het verrassende, maar toch iets mager scorende Rise of the Guardians, alweer de 25e animatiefilm van DreamWorks Animation. De meest recente titel is The Croods, die de bioscoopzalen wederom flink weet te vullen.

Op Rotten Tomatoes heeft How to Train Your Dragon met 98% het hoogste percentage. Met 36% is het zwakste percentage voor Shark Tale. Nog zes andere titels worden op RT "rotten" bevonden. Financieel gezien boerde Shrek 2 het beste, aangezien het zo'n $920 miljoen noteerde aan wereldwijde opbrengst. The Road to El Dorado kwam niet verder dan $76,4 miljoen wereldwijd en is ook veruit de grootste flop van de studio. In totaal brachten de 26 films van DreamWorks Animation zo'n $11 miljard op aan de mondiale bioscoopkassa. De films Shrek en Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit wonnen de Oscar voor Beste Animatiefilm.

Voor komende jaren is al een hele reeks animatiefilms gepland. Nog dit jaar verschijnt Turbo en voor volgend jaar staan Mr. Peabody & Sherman, How to Train Your Dragon 2 en Happy Smekday! gepland. In de jaren daarop volgens titels als B.O.O.: Bureau of Otherworldly Operations, Mumbai Musical en Trolls. Ook moet de spin-off The Penguins of Madagascar en de sequels Kung Fu Panda 3 en How to Train Your Dragon 3 verschijnen voor het einde van 2016.

Succes met de overwegingen en wederom bedankt voor je stem!
surveys

Eerdere regisseur-POLLS op FilmTotaal.nl: Joel en Ethan Coen | Michael Bay | Tim Burton | Christopher Nolan | David Fincher | Steven Spielberg | Martin Scorsese | James Cameron | Quentin Tarantino | Overige POLLS



NieuwsFilm

meest populair