De superheldenfilms tot en met 2020

Komende jaren héél véél superhero's op het witte doek!

Ondertussen is het superhelden-genre niet meer weg te denken uit de bioscopen. Elk jaar verschijnen er wel een aantal films die zijn gebaseerd op personages uit de comics van Marvel Comics, DC Comics of een minder bekende uitgever van superhelden-strips. Komende jaren wordt het aantal releases flink opgeschroefd. Hieronder een snel overzicht en we sluiten af met een stelling: Nog meer superheldenfilms? Awesome, laat maar komen!

Warner Bros./DC Entertainment
Enkele weken geleden werd bekend dat DC Entertainment en Warner Bros. de komende jaren flink wat films gaan maken over de (super)helden van DC. Waarschijnlijk maken deze titels onderdeel uit van de DC Cinematic Universe, die in 2013 werd gestart met Man of Steel en in 2016 een impuls moet krijgen met Batman v Superman: Dawn of Justice, die vermoedelijk in 2017 wordt opgevolgd door Justice League. Warner gokt op twee films per jaar, vanaf 2016.

Marvel Studios
Warner Bros./DC Comics neemt uiteraard een voorbeeld aan de Marvel Cinematic Universe van Marvel Studios en Walt Disney. Deze werd in 2008 gelanceerd met Iron Man en bereikte onlangs een nieuw hoogtepunt met de sci-fi (super)heldenfilm Guardians of the Galaxy. Volgend jaar wordt Phase 2 afgesloten met Avengers: Age of Ultron en Phase 3 begint nog datzelfde jaar met Ant-Man. Ook Marvel Studios kondigde dit jaar een reeks nieuwe data aan voor hun toekomstige superheldenfilms. Disney zet in op twee tot drie films per jaar.

20th Century Fox/Marvel
En dan hebben we nog de films van 20th Century Fox. Deze studio is eigenaar van de personages uit het X-Men en Fantastic Four-universum. Fox heeft vooral met de X-Mannen een gouden groep superhelden tot hun beschikking. Naast de gezamenlijke avonturen blijft het publiek geboeid door de avonturen van Wolverine. Daarnaast moeten er meer spin-offs gaan komen, bijvoorbeeld over Gambit. Ook staat er een nieuwe reeks Fantastic Four-films in de planning. Fox focust zich op één titel per jaar, met mogelijk een tweede.

Sony Pictures/Marvel
Sony heeft de rechten in handen van Spider-Man. De studio rebootte in 2012 de Spider-Man-franchise en heeft niet alleen grote plannen met Spider-Man zelf, maar ook met enkele andere personages. Zo is de eerstvolgende film The Sinister Six, een film die zich waarschijnlijk vooral focust op villains. Ook daarna moeten er nog een aantal titels gaan verschijnen. Sony lijkt het komende jaren bij één superheldenfilm per jaar te houden.

Overige projecten
Naast de blockbusters van Warner Bros., Marvel Studios, 20th Century Fox en Sony Pictures is er ook nog de kans op titels die niet zijn gebaseerd op comics van DC of Marvel. Zo is een derde Hellboy-film niet compleet ondenkbaar en wachten we nog steeds op een Spawn reboot.

De komende jaren
Hieronder de complete lijst van 2015 tot en met 2020. Als er al een Nederlandse releasedatum bekend is, dan staat deze vermeld.

2015
Avengers: Age of Ultron (23 april)
The Fantastic Four (18 juni)
Ant-Man (6 augustus)

2016
Batman v Superman: Dawn of Justice (24 maart)
Captain America 3 (11 mei)
X-Men: Apocalypse (19 mei)
Marvel Studios film (8 juli) - waarschijnlijk Doctor Strange
DC Comics film (5 augustus)
The Sinister Six (10 november)

2017
The Wolverine 2 (2 maart)
Marvel Studios film (5 mei)
DC Comics film (23 juni)
The Fantastic Four 2 (13 juli)
Guardians of the Galaxy 2 (28 juli)
Marvel Studios film (3 november)
DC Comics film (17 november)
Spider-Man film: vrouwelijk personage (2017)
Venom (2017 / 2018)

2018
DC Comics film (23 maart)
Marvel Studios film (4 mei)
Marvel Studios film (6 juli)
20th Fox Century film (13 juli)
DC Comics film (27 juli)
Marvel Studios film (2 november)
The Amazing Spider-Man 3 (12 december)

2019
DC Comics film (5 april)
Marvel Studios film (3 mei)
DC Comics film (14 juni)

2020
DC Comics film (3 april)
DC Comics film (19 juni)



NieuwsFilm

meest populair