Featured

FilmTotaal Filmoverzicht November

Met deze maand Interstellar, The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 en Aanmodderfakker.

door Jim Pedd op 31.10.2014 om 10:53 in Featured
Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

Aanmodderfakker (6 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Anne Barnhoorn
Genre(s):
...
Komedie | Romantiek


Aanmodderfakker is een tragikomedie over de 32-jarige eeuwige student Thijs (Naber), die maar niet op wil groeien. Hij leeft al jaren op dezelfde manier en hangt overdag maar wat met zijn huisgenoot op de bank. Maar als Thijs de zestienjarige oppas van zijn zus ontmoet, een jongvolwassen meisje met torenhoge ambities en een groot plan voor haar leven, wordt Thijs geconfronteerd met de gevolgen van zijn bestaan. De film won tijdens de uitreiking drie beeldjes: die voor het beste scenario, beste acteur en de hoofdprijs voor de beste film. Het scenario was volgens de jury "met durf geschreven [...] waarbij juist niet de gebaande paden worden bewandeld." En dan is er nog het gevoel van de film, waar de jury helemaal weg van was: "Een gevoel van fris, anders en pittig." Genoeg reden dus om de film te belonen met de hoofdprijs van het Nederlands filmfestival.

Bekijk de trailer


Interstellar (6 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jonathan Nolan | Christopher Nolan
Genre(s):
...
Avontuur | Mysterie | Sci-Fi


De nieuwe film van regisseur Christopher Nolan draagt een grote belofte met zich mee. Begin dit jaar nog gokten we dat de film de nummer vijf van het jaar zou worden, als het aankomt op de box office verdiensten. Interstellar speelt zich in de nabije toekomst af, waarin de Aarde onbewoonbaar is geworden. De mensheid vecht voor zijn bestaan en ruimtevaartorganisatie NASA vindt een manier om het voortbestaan van de soort te verzekeren. Via een wormgat moet een groep ontdekkingsreizigers op zoek naar een andere planeet, waar de mens opnieuw kan beginnen. De film was oorspronkelijk bedoeld voor Steven Spielberg, die sinds 2006 aan het project verbonden was. Maar de regisseur kon zijn draai niet vinden en besloot in 2012 er de brui aan te geven. Daarop wendde scenarist Jonathan Nolan zich tot zijn grote broer Chris, die de film daarop regisseerde. Critici reageren overigens gemengd op de film en vinden het meer van hetzelfde visuele spektakel van Christopher Nolan, alleen slaat Interstellar sommige planken mis.

Bekijk de trailer


Nightcrawler (6 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Dan Gilroy
Genre(s):
...
Drama | Misdaad | Thriller


Nightcrawler toont via het verhaal van de ambitieuze kruimeldief Lou Bloom (Gyllenhaal) de duistere kant van Los Angeles. Lou voelt zich aangetrokken tot de onderwrreld van de stad en stuit op een nacht per ongeluk op een paar aasgieren in actie. Hij koopt een goedkope videocamera en politiescanner en gaat op jacht. Televisieproducente Nina is daarvan onder de indruk en geeft Lou de kans om misdaadjournalistiek te bedrijven. Concurrentie heeft Lou echter ook, in de vorm van Joe Loder, een professional met contacten bij de politie. Al snel loopt Lou daardoor tegen de grenzen van zijn werk... Nightcrawler scoort positieve recensies, blijkens de score van 85 procent op RottenTomatoes. Recensenten vinden de film visueel mooi en het ateerwerk van Gyllenhaal sterk. Een duistere en tot nadenken stemmende sensatie."[/i]

Bekijk de trailer


Violet (6 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Bas Devos
Genre(s):
...
Actie | Drama | Familie


Violet begint met de stille moord op een tiener, in een leeg winkelcentrum. De moord wordt op beeld gevangen door verschillende beveiligingscamera's en de enige getuige van de moord is zijn vriend Jesse (De Sutter). Hij moet om zien te gaan met het gewelddadige verlies van zijn vriend. Violet is de debuutfilm van de Belgische regisseur Bas Devos en werd niet bepaald slecht ontvangen. Violet ging in première tijdens het filmfestival van Berlijn en werd daar positief ontvangen. De stille en kalme weergave van het rouwproces van een 15-jarige jongen kan op goede recensies rekenen van de internationale filmpers. The Hollywood Reporter schrijft dat de kijker net als hoofdpersoon Jesse op zoek moet naar antwoorden en vindt het een sterke weergave van het moeilijke rouwproces dat hij moet doorgaan.

Bekijk de trailer


Dumb and Dumber To (13 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Sean Anders | John Morris | e.a.
Genre(s):
...
Komedie


Dumb and Dumber To speelt zich twintig jaar na de idiote avonturen van Lloyd Christmas (Carrey) en Harry Dunne (Daniels) in Dumb & Dumber af. De twee prettig gestoorde vrienden zijn geen steek wijzer geworden dan de vorige keer dat we ze zagen. Na een grap waar Lloyd twintig jaar voor uittrekt, gaat het duo op pad, om de dochter van Harry te vinden. Dat komt goed uit, want Harry heeft een donornier nodig. Maar de roadtrip verloopt natuurlijk niet zoals gepland, met de nodige hilarische situaties als gevolg. Er is jaren gespeculeerd over de mogelijkheid van de film, en in oktober 2011 bevestigden de Farrelly broers dat Dumb and Dumber To er zou komen. Al snel tekenden hoofdrolspelers Jim Carrey en Jef Daniels voor de film, en kon de productie in september 2013 van start. Overigens ging dat niet geheel zonder problemen, want filmstudio Warner Bros., dat de rechten in handen heeft, vond het scenario niet goed genoeg om de film te financieren. Daarom moesten de Farrelly broers uiteindelijk op zoek naar een andere filmstudio om het scenario te kunnen verfilmen, iets waar New Line Cinema al snel voor in bleek.

Bekijk de trailer


Horns (13 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Keith Bunin
Genre(s):
...
Drama | Fantasy | Horror


Al in september 2012 begonnen de opnames van Horns, een verfilming van Joe Hills gelijknamige boek. In de film wordt Ig Perrish (Radcliffe) ervan beschuldigd zijn vriendin (Temple) verkracht en vervolgens vermoord te hebben. Hij houdt stug vol dat niet gedaan te hebben en vlucht in drank. Als hij de volgende ochtend wakker wordt, heeft hij niet alleen een enorme kater, maar zijn er ook hoorns uit zijn hoofd gegroeid. Daar blijft het echter niet bij, want Ig ontdekt al snel dat zijn hoorns mensen ertoe aanzetten fouten op te biechten en toe te geven aan hun egoïstische impulsen. Met behulp van zijn bizarre nieuwe kracht, probeert Ig uit te zoeken hoe zijn vriendin om het leven is gekomen en wie daar verantwoordelijk voor is. Critici hebben tot nu toe gemengd gereageerd op de film. Op RottenTomatoes scoort deze een percentage van 62 procent, op basis van 29 getelde recensies. De toon van de film klopt niet helemaal, maar er zit genoeg werk in om de film meeslepend te maken voor fans van het horror-comedy genre.

Bekijk de trailer


Sunset Blvd. (13 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Charles Brackett | Billy Wilder
Genre(s):
...
Drama | Film-noir


Sunset Boulevard mag dan wel meer dan zestig jaar oud zijn, de film van regisseur Billy Wilder geldt nog altijd als het scherpste portret van de filmindustrie. Voormalig stille-filmster Norma Desmond (Swanson) leeft sinds de komst van de geluidsfilm een teruggetrokken bestaan in een donker huis aan Sunset Boulevard. Haar enige gezelschap bestaat uit Max von Mayerling (Von Stroheim), tevens haar vroegere regisseur en echtgenoot. De jonge scenarist Joe Gillis (Holden) belooft Desmond een comeback, maar is in werkelijkheid enkel in haar fortuin geïnteresseerd. Desmond laat echter niet met zich spotten. Critici zijn nagenoeg unaniem positief over de film. Op RottenTomatoes scoort deze op basis van 58 recensies een score van 98 procent. "Zonder twijfel de beste film ooit over Hollywood. Het meesterwerk van Billy Wilder is een geweldig onderhoudende combinatie van noir, zwarte komedie en een karakterstudie."

Bekijk de trailer


Whiplash (13 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Damien Chazelle
Genre(s):
...
Drama | Muziek


De jonge jazzmuzikant Andrew Neyman (Teler) is vastberaden de beste drummer van zijn elitaire conservatorium te worden. De briljante muziekdocent Terrence Fletcher (Simmons), die bekend staat om zijn gevreesde, spartaanse lesmethodes, leidt het beste jazz-ensemble van de school. Hij ontdekt de ambitieuze drummer en zorgt ervoor dat Andrew in zijn band terecht komt. Onder invloed van de tirannieke Fletcher wordt Andrews streven naar perfectie een onoverkomelijke obsessie. Zijn meedogenloze leraar drijft hem tot het uiterste van zijn muzikale en fysieke kunnen, maar ook bijna tot waanzin. Critici reageren getuige de score van Whiplash op RottenTomatoes overweldigend positief. Daar is 96 procent van de 137 getelde recensies positief. De film is "intens, inspirerend, goed gespeeld en een briljante inspanning van regisseur Damien Chazelle en een meeslepend vehikel voor sterren J.K. Simmons en Miles Teller."

Bekijk de trailer


The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (19 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Danny Strong | Peter Craig
Genre(s):
...
Avontuur | Sci-Fi


Sinds 2012 kunnen we in de bioscoop genieten van de Hunger Games-franchise. Deze maand is het de beurt aan de derde film in de franchise, Mockingjay - Part 1, waarin het verhaal van Katniss Everdeen (Lawrence) voortgezet wordt. Nadat ze aan de derde Quarter Quell ontsnapt is, wordt ze een vertwijfelde heldin en het symbool van hoop voor Panem. Dat doet ze onder het leiderschap van President Coin (Julianne Moore) en samen proberen ze niet alleen het Capitool omver te werpen, maar ook Peeta (Hutcherson) te redden. Als de reacties op de twee eerdere films in de franchise als indicatie kunnen dienen voor wat we mogen verwachten van Mockingjay - Part 1, kunnen we uit gaan van veels goeds. De eerste film in de franchise kreeg nog 3,5 ster van onze recensent Arjan Welles en Jelle Fastenau gaf vervolgfilm Catching Fire 4 sterren.

Bekijk de trailer


Wiplala (19 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Tamara Bos
Genre(s):
...
Avontuur


In 1957 verscheen bij uitgeverij Querido het boek Wiplala, van Annie M.G. Schmidt. Zowat zestig jaar later verschijnt de verfilming van het kinderboek in de bioscoop. De rol van het tien centimeter lange mannetje uit de titel wordt gespeeld door Géza Weisz. Hij komt uit een land waar iedereen kan toveren, al noemen ze het daar tinkelen. Wiplala is daar niet zo goed in en heeft het land daarom verlaten. Kruipend door een hele lange gang belandt hij in de keukenkast van de familie Blom. Meneer Blom (Muller), de vader van dit eenoudergezin, heeft weinig tijd en aandacht voor zijn kinderen, de verlegen Johannes (Sasha Mylanus) van negen jaar en de zelfstandige elfjarige Nella Della (Kee Ketelaar). Wanneer Johannes per toeval Wiplala in de keuken achter een pot pindakaas vindt is hij blij iets voor zichzelf te hebben, maar het lukt hem niet lang zijn vondst voor de rest van het gezin verborgen te houden. Nella Della vindt het kleine mannetje wel interessant en spannend, maar meneer Blom gelooft helemaal niet in tinkelende kleine mannetjes, totdat Wiplala per ongeluk de hele familie in een restaurant klein tinkelt. Als hij niet in staat blijkt te zijn ze weer groot te maken begint een spannend avontuur over hele kleine mensen in een hele grote wereld.

Bekijk de trailer


Still Life (20 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Uberto Pasolini
Genre(s):
...
Drama | Komedie


John May (Marsan) is een gemeenteambtenaar die belast is met het vinden van nabestaanden van hen die alleen zijn gestorven. Met zijn zeer perfectionistische instelling probeert hij zoveel mogelijk informatie over de overledene te achterhalen, zodat er een passende uitvaart geregeld kan worden waar uiteindelijk niemand anders bij zal zijn dan hij. Wanneer zijn afdeling wordt afgeslankt, zet John alles op alles om voor zijn laatste zaak een waardig afscheid te organiseren. Het blijkt een bevrijdende reis te zijn die hem in staat stelt om eindelijk zijn eigen leven echt te gaan leiden. De film van regisseur Uberto Pasolini was te zien tijdens het 70ste Filmfestival van Venetië en won daar de prijs in voor de beste regisseur. Verder won de film de hoofdprijs van het Abu Dhabi film festival. Er zijn dus genoeg positieve reacties op deze film, wat ook blijkt uit de score op RottenTomatoes. Op basis van 12 recensies krijgt de film daar een percentage van 92 procent.

Bekijk de trailer


Horrible Bosses 2 (27 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Sean Anders | John Morris | e.a.
Genre(s):
...
Komedie


Vrij snel nadat bleek dat Horrible Bosses in de Verenigde Staten een financieel succes was, bevestigde regisseur Seth Gordon dat er gesproken werd over een vervolg. Dat is er nu dus ook. Nadat Nick (Bateman), Dale (Day) en Kurt (Jason Sudeikis) de beslissing nemen om een eigen berijf op te richten, verschijnt een investeerder (Christoph Waltz) ten tonele om hen ten gronde te richten. De wanhoop nabij en zonder juridische poot om op te staan, bedenken de drie het plan om de zoon (Pine) van de investeerder te ontvoeren en dan losgeld te eisen en daarmee hun bedrijf weer terug te krijgen. Er zijn helaas nog geen recensies van deze vervolgfilm, maar kijken we naar de resultaten op RottenTomatoes van het origineel, valt op dat de reacties niet overweldigend positief, maar ook zeker niet zijn. De film krijgt daar een percentage van 69 procent toegekend, op basis van 206 recensies.

Bekijk de trailer


Jessabelle (27 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Robert Ben Garant
Genre(s):
...
Horror | Thriller


Oorspronkelijk zou Jessabelle al in januari uit zijn gekomen. In september 2013 besliste Lionsgate echter dat de film later uit moest komen, in augustus 2014. Op dat moment werd de film wéér uitgesteld naar november en krijgt nu dus een kleine release. Tegelijk wordt Jessabelle uitgebracht op video-on-demand. In de horrorfilm keert Jessie (Snook) na een heftig ongeluk waarbij ze de controle over haar beide benen verliest met haar vader terug naar haar ouderlijk huis in Louisiana. Ze hoopt hier rust te vinden en zo goed mogelijk te herstellen. In plaats daarvan vindt ze een aantal oude tapes, waarop duidelijk wordt dat ze een gave geërfd heeft van haar overleden moeder. Ze wordt op een mysterieuze manier geconfronteerd met haar verleden en krijgt te maken met een kwaadaardige geest. En deze is vastbesloten Jessie niet te laten ontsnappen.

Bekijk de trailer


My Old Lady (27 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Israel Horovitz
Genre(s):
...
Drama | Komedie


Komedie My Old Lady gaat om de berooide New Yorkse schrijver Mathias Gold (Kline), die van zijn vader een waardevol appartement in Parij serft. Direct reist hij naar de Franse hoofdstad, met als doel het appartement te kunnen verkopen. Maar eenmaal daar komt Mathias erachter dat een oude dame, Mathilde (Smith) met haar dochter Chloé (Scott Thomas) in het appartement woont. De Franse wet schrijft voor dat het appartement pas verkocht mag worden asl Mathilde overlijdt. En dit is niet de enige verrassing die Mathias te wachten staat, want hij leert al snel dat hij zijn vader eigenlijk helemaal niet gekend heeft. My Old Lady is het speelfilmdebuut van israel Horovitz en een verfilming van zijn toneelstuk Très chère Mathilde. De reacties zijn niet zo positief als die op zijn bekroonde toneelstuk. Op RottenTomatoes heeft My Old Lady namelijk een score van 58 procent op basis van 53 recensies. De consensus is dat de film niet helemaal gebruik maakt van de talenten van de hoofdrolspelers.

Bekijk de trailer

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

HeroNeill

Avatar

Absolute must-sees van mijn kant zijn: Interstellar, Nightcrawler en Whiplash. Heel veel zin in!

Banned

Avatar

Interstellar, Nightcrawler en Mockingjay.

Roeltje

Avatar

Kan absoluut niet wachten!!! 6 november is het zover!! Dan ga ik erheen!
Nu moet de bios eindelijk die kaarten vrijgeven! Zit er echt op te wachten.

benjamin

Avatar

Meeste zin in de nieuwste Nolan, maar ook Nightcrawler en Mockingjay hebben m'n interesse en over Whiplash heb ik ook niks dan positieve dingen gehoord.

YOLO

Avatar

Lol, Sunset Blvd. & Horns al gezien. Dus die hoef ik nog niet een keer te gaan kijken in de cinema.

Het wordt Interstellar, Mockingjay. John Wick en 2 films die namelijk erg positief zijn ontvangen namelijk Nightcrawler & Whiplash.

Waarom staat John Wick niet vermeld?

Vanaf 20 november:
afbeelding

batmaster

Avatar

Voor mij deze maand: Intestellar, Nightcrawler, Horns, Dumb and Dumber Too, The Hunger Games 3, John Wick, Horrible Bosses 2 en misschien Aanmodderfakker. Lekker rustig maandje zo voor de Pathe Unlimited pashebber die ook nog naar school moet Smiley face.

schrader

Avatar

Banned "Interstellar, Nightcrawler en Mockingjay."


Mijn exacte gedachtes

nieuwslaatste nieuws

meest populair