FilmTotaal Filmoverzicht Januari

Met o.a. The Imitation Game, Taken 3, Birdman, Into the Woods en Michiel de Ruyter.

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

Of Horses and Men (1 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Benedikt Erlingsson
Genre(s):
...
Drama | Komedie | Romantiek







In een onherbergzame IJslandse vallei spelen paarden net zo'n belangrijke rol in de gemeenschap als mensen. Met hun karakteristieke, begrijpende ogen bezien zij het bestaan van hun berijders, die, net zoals zij, lijken te leven naar hun dierlijke instincten. De dorpelingen trotseren samen met de dieren - en dankzij de broodnodige hartversterkers - de ijzige omstandigheden in het oogstrelend mooie landschap. De gedrongen, maar ijzersterke IJslandse paarden hebben net zoveel karakter en ballen als hun bazen. Erlingssons verhaal is de IJslandse inzending voor de Academy Awards van 2014 en wordt tot dusverre positief ontvangen. Kijk je naar RottenTomatoes, zie je dat de film een score heeft van honderd procent, op basis van achttien recensies.

Bekijk de trailer


The Imitation Game (8 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Graham Moore
Genre(s):
...
Biografie | Drama | Thriller






The Imitation Game, genomineerd voor vijf Golden Globes, is een drama over het leven en werk van Alan Turing (Cumberbatch). Deze briljante maar emotioneel gecompliceerde Britse wetenschapper hielp met zijn werk de Tweede Wereldoorlog te verkorten en redde daarmee de levens van tienduizenden mensen. In de winter van 1952 werd Alan Turing door de autoriteiten opgepakt voor het toen strafbare feit homoseksualiteit, met een verschrikkelijke veroordeling tot gevolg. Wat echter bij niemand bekend was, was dat Turing enkele jaren daarvoor tijdens de oorlog in het diepste geheim leiding gaf aan een groep van knappe koppen. Hun opdracht was het kraken van de Enigma code die de Duitsers voor al hun communicatie gebruikten. De machine die Turing uitvond was niet alleen essentieel voor de beëindiging van de oorlog, ook was dit het prototype voor onze hedendaagse computer. De film wordt positief ontvangen. Op RottenTomatoes heeft deze een score van 89 procent, op basis van 167 recensies. Daarvan waren er dus 149 positief: "Het hoogstaand acteerwerk van Benedict Cumberbatch complimenteert het op feiten gebaseerde verhaal, waarmee The Imitation Game een goede toevoeging aan het 'prestige biopic' genre is."

Bekijk de trailer


Unbroken (8 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Joel Coen | Ethan Coen e.a.
Genre(s):
...
Biografie | Drama | Sport






Unbroken is de tweede film die Angelina Jolie regisseerde. Centraal staat het leven van Olympisch atleet Louis 'Louie' Zamperini (O'Connell). Toen de Tweede Wereld Oorlog uitbrak nam Zamperini dienst in de Amerikaanse luchtmacht. In mei 1943 stortte zijn bommenwerper neer boven de Stille Oceaan. Samen met twee andere bemanningsleden overleefde hij 47 dagen op de open zee in een reddingsvlot en werd daarna gevangen genomen door de Japanse marine en naar een Japans krijgsgevangenenkamp gebracht. De film is gebaseerd op de bestseller Unbroken van Laura Hillenbrand. De ontvangst valt tot dusverre nog tegen. Op RottenTomatoes heeft de film een score van 51 procent op basis van 139 recensies. "Unbroken is ongetwijfeld gemaakt met goede bedoelingen, maar raakt wat te weinig van de verwachte hoogtepunten, om zo sterk over te komen als zou moeten."

Bekijk de trailer


La Distancia (8 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Sergio Caballero
Genre(s):
...
Mysterie | Sci-Fi






Vasiliy Lébedev was een jonge boer van de Krim, die besloot te verhuizen naar Siberië, om daar te werken in een kolenmijn. Met frisse moed, zijn gebrek aan scrupules en zijn slimme manier van het gebruiken van de Perestroika, kreeg hij al snel een positie aan het hoofd van een van de belangrijkste Siberische stroomcentrales. Na de val van de oude Sovjet-Unie en dankzij zijn eigen vernuft, werd hij de enige eigenaar van de centrale en van een van de grootste kolenreserves van Rusland. Vasiliy verzamelde al snel een enorm fortuin. Boordevol interesse in de paranormale wetenschappen, reisde hij continu rond, op zoek naar de zaken die voorbij het hier en nu zijn. Tijdens zijn laatste reis naar de Verenigde Staten, nam hij een performancekunstenaar mee. Die wordt nu vastgehouden in de verlaten Siberische centrale, maar Vasiliy, die is dood...

Bekijk de trailer


Taken 3 (15 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Luc Besson | Robert Mark Kamen
Genre(s):
...
Actie | Misdaad | Thriller






Het leven van gepensioneerd CIA agent Bryan Mills (Neeson) valt in duigen als hij vals wordt beschuldigd van een moord die dicht bij huis staat. Als een slimme politie inspecteur in het leven van Mills duikt, komen de CIA vaardigheden van Mills goed van pas om de echte daders op te sporen en rechtvaardigheid af te dwingen. De film zou de allerlaatste zijn in de franchise, werd gemeld toen de film in oktober 2012 aangekondigd werd. Liam Neeson wilde eigenlijk al geen derde film maken, dus zo bezien lijkt de kans op herhaling klein. Toch lieten enkele castleden onlangs al weten nog graag een vierde film te willen maken. Of Neeson dat wil, hangt er nog even vanaf, maar wie zou (naar verluidt) een salaris van 20 miljoen dollar weigeren?

Bekijk de trailer


The Theory of Everything (15 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Anthony McCarten
Genre(s):
...
Biografie | Drama | Romantiek






The Theory of Everything vertelt het buitengewone en inspirerende levensverhaal van de briljante en gerenommeerde astrofysicus Stephen Hawking (Redmayne), zijn liefdesrelatie met Jane Hawking (Jones) en zijn gevecht tegen de ziekte ALS. De film is gebaseerd op de memoires Travelling to Infinity: My Life with Stephen geschreven door Jane en is geregisseerd door Academy Award winnaar James Marsh. Het verhaal concentreert zich op Hawkings vroege jaren op de Universiteit van Cambridge, waar hij verliefd wordt op de arts-studente Jane. Hij trouwt met haar, maar niet veel later wordt bij hem ALS, een ongeneeslijke spierziekte, gediagnosticeerd. Positief zijn critici sowieso: op RottenTomatoes scoort de film 81 procent op basis van 155 recensies. "Deels biopic, deels liefdesverhaal. The Theory of Everything groeit door de gepolijste regie van James Marsh en de kracht van zijn twee hoofdrolspelers."

Bekijk de trailer


Onder het Hart (15 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Peer Wittenbols
Genre(s):
...
Drama






Onder het Hart gaat over Masha (Van Kooten), een biologe van 37 jaar, niet op haar mondje gevallen en vaker gekwetst in de liefde. Zij ontmoet Luuk (De Graeve), een gedreven huisarts van 47 jaar met twee tienerdochters en redelijk recent, een ex-vrouw (Visschedijk). Tijdens een bezoekje aan een vlindertuin loopt hij door een onhandige manoeuvre de vrouw van zijn dromen tegen het lijf: Masha, die in die vlindertuin werkt. De aantrekkingskracht tussen de twee is onweerstaanbaar. De oplaaiende verliefdheid overvalt niet alleen het koppel. Luuks dochters hebben grote moeite om hun vaders nieuwe vriendin te accepteren en krijgen last van een loyaliteitsconflict, omdat ze niet willen kiezen tussen hun ouders. De moeder wil de nieuwe situatie én haar plaatsvervangster niet accepteren. Ondanks de spanningen in het gezin zetten Luuk en Masha de stap om samen een nieuw leven op te bouwen. Uitgerekend dan slaat het noodlot toe.

Bekijk de trailer


Birdman (22 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Alejandro González Iñárritu | Nicolás Giacobone e.a.
Genre(s):
...
Drama | Komedie







Birdman vertelt het verhaal van acteur Riggan Thomson (Keaton). Ooit wereldberoemd door zijn rol als een iconische superheld, nu worstelt hij met een toneelstuk op Broadway. In de aanloop naar de première gaat hij de strijd aan met zijn ego en probeert hij zijn familie, zijn carrière en zichzelf weer op de rails te krijgen. De film lijkt één van de belangrijkste kanshebbers voor de Oscars te worden. Niet alleen werd de film vier keer genomineerd bij de SAG Awards, maar ook zeven keer bij de Golden Globes. En critici zijn volgens RottenTomatoes bijna unaniem positief. Daar heeft de film een score van 93 procent op basis van 178 recensies. "Een spannende sprong voorwaarts van regisseur Alejandro González Iñárritu. Birdman is een ambitieuze technische prestatie, voortgestuwd door een gelaagd verhaal en geweldige performances van Michael Keaton en Edward Norton."

Bekijk de trailer


Blackhat (22 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Morgan Davis Foehl | Michael Mann e.a.
Genre(s):
...
Actie | Drama | Misdaad






Blackhat speelt zich af in de wereld van internetcriminaliteit. Een veroordeelde hacker (Hemsworth) wordt voorwaardelijk vrijgelaten. Samen met zijn Amerikaanse en Chinese compagnons moet hij in ruil voor zijn vrijheid een geavanceerd cybercrime-netwerk ontmantelen. Hun speurtocht naar het brein achter deze illegale organisatie leidt hen van Chicago naar Los Angeles, Hongkong en Jakarta. De thriller had eerst de titel Cyber en de opnames vonden plaats in plaatsen als Los Angeles, Californië, Hong Kong, Kuala Lumpur, Maleisië en Jakarta. Niet slecht dus, en de film heeft ook nog een nationaal tintje. Er is namelijk ook een rol weggelegd voor Yorick van Wageningen.

Bekijk de trailer


Il Capitale Umano (22 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Paolo Virzì | Francesco Bruni e.a.
Genre(s):
...
Drama






Il Capitale Umano is een stijlvol Italiaans drama naar de roman Human Capital van Stephen Amidon. De film begint op een donkere, besneeuwde nacht in Noord-Italië, waar een fietser van de weg wordt gereden en gewond in een gracht belandt. Vervolgens zien we de gevolgen van deze gebeurtenis voor twee zeer verschillende gezinnen: dat van Dino (Bentivoglio) en zijn tienerdochter en dat van de steenrijke Giovanni (Fabrizio Gifuni) en zijn vrouw Carla (Tedeschi). Het resultaat is een meeslepende, zorgvuldig geconstrueerde whodunnit. Op RottenTomatoes doet de film het goed, al zijn er nog maar 21 recensies geteld. Op basis daarvan kent de website de film een score van 86 procent toe. "Deels karakterstudie, deels socio-economische fabel, Il Capitalo Umano biedt commentaar, als ook meeslepend drama."

Bekijk de trailer


The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water (28 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jonathan Aibel | Glenn Berger e.a.
Genre(s):
...
Animatie | Avontuur | Komedie






Als een piraat de geheime formule van de vermaarde krabburger steelt, en heel Bikinibroek bedreigd wordt, moeten SpongeBob, Patrick en de bende op een zoektocht aan de kust, om de formule terug te vinden. Om het recept te vinden en de stad te redden, moeten ze een magisch boek terugvinden en transformeren in superhelden. Daarbij krijgen ze hulp uit een onverwachte hoek. Het is een vervolg op de in 2004 verschenen The SpongeBob SquarePants Movie. Toen die film uitkwam, liet producent Julia Pistor nog weten dat een vervolg erg onwaarschijnlijk was, ondanks de goede box office prestaties. Maar in 2009 liet producent Paul Tibbitt weten dat men van gedachten was veranderd. "Ik denk dat er gesprekken over worden gevoerd, maar ik heb nog nergens voor getekend." In 2010 werd officieel begonnen met werken aan de film, die er nu dus eindelijk komt.

Bekijk de trailer


Into the Woods (29 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
James Lapine
Genre(s):
...
Komedie | Familie | Fantasy






Into the Woods geeft een moderne draai aan de geliefde sprookjes van de Gebroeders Grimm. De verhaallijnen van een aantal sprookjes zijn met elkaar verweven. De wensen en zoektochten van de personages worden gevolgd om te kijken waar ze toe leiden. Deze humoristische en hartverwarmende musical volgt de klassieke verhalen van Assepoester (Kendrick), Roodkapje (Lilla Crawford), Jaap en de bonenstaak (Daniel Huttlestone) en Rapunzel (MacKenzie Mauzy). De sprookjes zijn met elkaar verbonden door een nieuw verhaal over een bakker en z'n vrouw (James Corden & Emily Blunt). Het bakkersechtpaar wil graag kinderen en heeft contact met de heks (Streep), die een vloek over hen heeft uitgesproken. De film doet het redelijk, als we uitgaan van RottenTomatoes. Daar heeft deze een score van 70 procent op baiss van 128 recensies, waarvan er dus 90 positief waren. "Over het geheel genomen, zit deze Disney verfilming van de Sondheim klassieker, comfortabel in de hoek van Hollywood en Broadway, zelfs al wordt het wat duister in de laatste akte."

Bekijk de trailer


Michiel de Ruyter (29 januari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Lars Boom | Alex van Galen
Genre(s):
...
Actie | Biografie | Geschiedenis






Na het overlijden van de legendarische admiraal Maarten Tromp (Hajo Bruins), is Michiel de Ruyter (Lammers) zijn gedoodverfde opvolger. In diverse zeeslagen heeft De Ruyter getoond dat hij een briljant strateeg is. Politiek gezien is het Hollandse volk verdeeld. Oranjeaanhangers en republikeinen vechten om de macht. De hyperintelligente republikein Johan de Witt (Atsma) is als raadspensionaris de machtigste man van de Republiek der Nederlanden, maar zijn tegenstanders proberen de onzekere, maar zeer ambitieuze jonge prins Willem III (Weeber) stadhouder te maken. De republikeinen is er alles aan gelegen dat de oorlog met de Engelsen wordt gewonnen. Met een ingenieuze strategie weet De Ruyter op spectaculaire wijze de Engelse vloot te verpletteren. Bij het volk is hij ongekend populair, maar onderlinge complotten en samenzweringen leiden tot conflicten tussen de regerende macht en de aanhangers van de prins. Het is één van de duurste Nederlandse films ooit, met zijn budget van tien miljoen euro. Alleen Zwartboek, Kruistocht in Spijkerbroek en The Discovery of Heaven waren duurder.

Bekijk de trailer

NieuwsFilm

meest populair