FilmTotaal Filmoverzicht April

Met Avengers: Age of Ultron, Fast & Furious 7, Frank en Ex Machina.

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zeven in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

Home (1 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Tom J. Astle | Matt Ember
Genre(s):
...
Animatie | Avontuur | Komedie






De maand april gaat van start met een matig ontvangen animatiefilm van DreamWorks Animations. Hierin zien we hoe de Aarde wordt veroverd door een buitenaards ras met de naam Moefs. Zij zeken een nieuwe thuisplaneet en hebben die hier gevonden. Ze besluiten, voordat ze de planeet compleet gaan bewonen, alle mensen te verplaatsen naar een andere locatie. Het vindingrijke meisje Tip (Rihanna) weet hieraan te ontkomen en krijgt daarbij gezelschap van Oh (Parsons), een verbannen Moef. Tijdens hun bijzondere avontuur, beseffen de twee vluchtelingen dat er meer op het spel staat dan alleen de verhoudingen in het universum. Volgens RottenTomatoes was ongeveer 45 procent van de critici die de film zagen positief, waarmee de tomaten niet bepaald meer rijp zijn. "Kleurrijk, dom en goed bedoeld. Home is een redelijke afleiding, maar er is geen tekort aan superieure geanimeerde alternatieven."

Bekijk de trailer


Fast & Furious 7 (2 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Chris Morgan
Genre(s):
...
Actie | Misdaad | Thriller






Het noodlottige ongeluk waarbij acteur Paul Walker om het leven kwam, maakte het even ongewis of Fast & Furious 7 er zou komen. Cast en crew besloten echter de film af te maken als eerbetoon aan de acteur en riepen daarbij de hulp van zijn broers in. Dominic Toretto (Diesel), Brian O'Connor (Walker) en de rest van de crew mogen weer terug naar de VS. Owens oudere broer Ian Shaw (Statham) wil echter wraak en brengt de met moeite verkregen rust in gevaar. En dus slaat de crew de handen weer ineen, om Shaw een halt toe te roepen. De ontvangst van de film is positief; critici noemen het de meest over the top film uit de franchise tot nu toe. Verder voorspellen experts dat de film mogelijk de beste opening ooit in april gaat beleven, met 115 miljoen dollar.

Bekijk de trailer


The Look of Silence (2 april)


Regie:
...
Genre(s):
...
Documentaire



Regisseur Oppenheimer keek eerder met het Oscar-genomineerde The Act of Killing naar de manier waarop men in Indonesië omgaat met de massamoord op een miljoen (vermeende) communisten tussen 1965 en 1966. De daders van de moorden worden nog altijd gezien als helden en de waarheid achter de gruweldaden verdraaid. Ditmaal volgen we Adi, die twee jaar na de moord op zijn broer Ramli geboren werd. Adi bekijkt de interviews die Oppenheimer filmde met de leden van het verantwoordelijke doodseskader. Daarin tonen de betrokkenen geen berouw en vertellen ze soms lachend over hun gruweldaden. Adi confronteert de betrokkenen in The Look of Silence persoonlijk met de schuldvraag, maar dan wijzen ze naar anderen, kappen ze de gesprekken af of bedreigen ze hem met geweld. De film won diverse prijzen bij het 71ste Internationale Film Festival van Venetië, waaronder de Grand Jury Prize en de award van de FIPRESCI, de vakvereniging van internationale filmcritici.

Bekijk de trailer


Frank (9 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jon Ronson | Peter Straughan
Genre(s):
...
Drama | Komedie | Muziek






Bijna een jaar na de release in andere delen van de wereld, krijgen we eindelijk cultfilm Frank te zien. Centraal staat Jon (Gleeson), een beginnend muzikant, die de unieke kans krijgt om zich aan te sluiten bij een zeer onconventionele popband. Aan het hoofd daarvan staat de mysterieuze Frank (Fassbender), een charismatische zanger die altijd een masker draagt. Samen met Clara (Maggie Gyllenhaal) zet hij diens leven op de kop. We hebben dan wel een jaar gewacht op de film, maar het lijkt erop, dat dit niet voor niets is. Op RottenTomatoes staat Frank op 92 procent, waarbij critici het volgende vinden: "Grappig, slim en opmerkelijk ongewoon. Frank overstijgt de valkuilen van zijn gekheid en levert een indrukwekkend en tot denken aanzettend verhaal."

Bekijk de trailer


Son of a Gun (9 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Julius Avery | John Collee
Genre(s):
...
Actie | Drama | Misdaad






"Ruw, stijlvol en slim, Son of a Gun serveert tal van sensaties van het genre en een verfrissende nieuwe wending voor Ewan McGregor," stellen critici volgens RottenTomatoes over Son of a Gun. De film krijgt daar een percentage van zestig procent en is daarmee redelijk goed ontvangen. De hoofdrol is voor Brenton Thwaites, die de 19-jarige JR speelt. Hij moet de bak in en krijgt daar bescherming van de beruchte Australische crimineel Brendan Lynch (McGregor). Maar dan moet hij eenmaal vrij wel meehelpen aan de uitbraak van Lynch. Die operatie bevalt zo goed, dat JR opgenomen wordt in de vaste crew van Lynch. Voor hij het weet is hij onderdeel van een grote goudroof die miljoenen moet opleveren. Als hij dan ook nog iets krijgt met het meisje in het team, komt hij lijnrecht tegenover zijn keiharde mentor te staan.

Bekijk de trailer


Torn (9 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Michael Richter
Genre(s):
...
Drama






In 2013 al in de Amerikaanse bioscoop, maar nu toch ook in Nederland in première. We hebben het dan over de aangrijpende film Torn, die draait om twee moeders. Enerzijds is er de Pakistaanse emigrante Maryam (Boloch) en anderzijds de gescheiden blanke Lea (Taylor). De twee raken met elkaar verbonden als hun tienerzonen omkomen tijdens een explosie in een winkelcentrum. Als blijkt dat het om een bomaanslag gaat valt de verdenking al snel op de zoon van Maryam, die leek te radicaliseren. De vriendschap die Maryam en Lea bij elkaar hadden gevonden en steun gaf aan hun verdriet begint al snel te rafelen. Maar dan duikt een andere theorie op, die de zoon van Lea als schuldige aanwijst. Het gezamenlijke verdriet van de moeders maakt plaats voor verwarring en waar ze eerst samen stonden in hun verlies, staan ze nu tegen een maatschappij die de schuldigen al heeft gevonden...

Bekijk de trailer


The Water Diviner (16 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Andrew Knight | Andrew Anastasios
Genre(s):
...
Drama | Oorlog






Russell Crowe maakt met The Water Diviner zijn debuut maakt als filmregisseur. Niet slecht ook, gezien de score van 79 procent op RottenTomatoes. Een consensus heeft die site nog niet te bieden, maar het lijkt erop dat critici wel te spreken zijn over de film, waarin Crowe zelf de hoofdrol speelt. Hij is de Australische boer Connor, die na de slag van Gallipoli in 1919 naar Turkije reist om zijn drie vermiste zoons op te sporen. Het is een belofte die hij maakte aan zijn overleden vrouw en dus zet hij zich daar helemaal voor in. Als hij eenmaal in Gallipoli is, vindt Connor de graven van twee van zijn zoons. Tegelijk ontdekt hij dat één van hen nog in leven kan zijn en mogelijk gevangen genomen is. Samen met hoteleigenares Ayshe (Kurylenko) gaat hij op onderzoek uit.

Bekijk de trailer


Lilting (16 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Hong Khaou
Genre(s):
...
Drama | Romantiek






Lilting vertelt het verhaal van Junn (Cheng), wiens zoon Kai plotseling en vroegtijdig overleed en zijn vriend Richard (Wishaw). ZIjn moeder Junn spreekt nauwelijks Engels en wist niet van het bestaan van Richard af. Terwijl Junn denkbeeldige gesprekken met haar zoon voert, probeert Richard een bang met haar op te bouwen. Een tolk schiet te hulp en samen beginnen ze aan de hand van hun herinneringen aan de man van wie ze allebei zielsveel hielden, diens leven te reconstrueren. Critici vinden het volgens RottenTomatoes een "vakkundig in elkaar gezet" en meeslepend geheel, dat een "mooi visitekaartje is voor schrijver-regisseur Hong Khaou". Geen wonder dus dat de film daar Certified Fresh is en een score van 81 procent heeft.

Bekijk de trailer


Avengers: Age of Ultron (22 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Joss Whedon
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Fantasy






April is de maand van Marvel-film Avengers: Age of Ultron. Als onze vermoedens kloppen, wordt het waarschijnlijk de best verdienende film van het jaar, gezien de gigantische buzz rond de film. Het is de tweede Marvel-ensemble film van regisseur Joss Whedon en ook nog een met een verhaal dat hij naar eigen zeggen al in gedachten had sinds hij The Avengers (2012) regisseerde. Ditmaal probeert Tony Stark (Downey Jr.) wereldvrede te bewerkstelligen door de zelfbewuste robot Ultron (Spader) te bouwen. Hij moet leiding geven aan de Iron Legion en proberen bedreigingen het hoofd te bieden. Al snel concludeert Ultron dat de grootste bedreiging voor de wereldvrede de mensheid zelf is en dat het dus een goed plan is, om die uit te roeien. Aan de machtigste helden van de Aarde, waaronder Iron Man, Captain America (Evans), Thor (Chris Hemsworth), The Incredible Hulk (Mark Ruffalo), Black Widow (Johansson) en Hawkeye (Jeremy Renner), de taak hem daarvan te weerhouden. Nieuwe helden worden er ook geïntroduceerd in deze productie: Quicksilver (Aaron Johnson), Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) en The Vision (Paul Bettany).

Bekijk de trailer


When Marnie Was There (23 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Keiko Niwa | Masashi Ando e.a.
Genre(s):
...
Animatie | Drama






Met When Marnie Was There komt een einde aan het tijdperk van de Japanse Studio Ghibli. Nadat regisseur Hayao Miyakazi definitief zijn pensioen aankondigde, werd binnen de studio besloten voorlopig niet verder te gaan met het maken van films. Deze laatste draait om het introverte meisje Anna (Takatsuki), dat op jonge leeftijd haar ouders verloor. Ze wordt geadopteerd, maar als haar astma verslechterd, moet ze naar een dorpje bij de zee. Voor Anna is dat het begin van een zomer vol avontuur, die begint bij haar ontdekking van een huisje in een moeras. Hoewel de dorpsbewoners beweren dat het huisje al lang onbewoond is, ontmoet Anna daar een mysterieus meisje: Marnie (Arimura). Onze recensent Kaj van Zoelen gaf de film tijdens het IFFR vier sterren. " Een toepasselijke, fijne en ontroerende zwanenzang, die uiteraard weer heel fraai gemaakt is."

Bekijk de trailer


It Follows (23 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
David Robert Mitchell
Genre(s):
...
Horror






Horrorfilms scoren lang niet altijd zo goed als It Follows. "Slim, origineel en bovenal angstaanjagend. It Follows is het zeldzame type moderne horrorfilm, dat werkt op meerdere niveaus en een blijvend gevoel van ongemak geeft," omschrijft RottenTomatoes als consensus voor de film, die volgens 94 procent van de critici positief was. In de film volgen we het leven van de 19-jarige Jay (Maika Monroe), die vooral bezig is om met haar vrienden uit te gaan en te daten. Als een van haar dates een gruwelijke wending neem, staat ze ineens oog in oog met het kwaad. Het is het begin van een angstaanjagende achtervolging die iedereen de stuipen op het lijf jaagt. Want als HET je eenmaal volgt, kom je er maar op één manier vanaf...

Bekijk de trailer


Atlantic. (23 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Abdelhadi Samih | Jan-Willem van Ewijk
Genre(s):
...
Drama






Van oorsprong is regisseur Jan-Willen van Ewijk vliegtuigontwerper en bankier, maar hij besloot zich in 2006 met Nu succesvol te wenden tot het filmmaken. Dit is zijn tweede film en deze draait om het verlangen naar vrijheid van de jonge visser Fettah (Ahllamara). Hij is vastberaden om op zijn surfplank via de Atlantische Oceaan helemaal naar Europa te reizen. Deze tweede film van regisseur Jan-Willem van Ewijk is gebaseerd op wilde verhalen van mensen die daadwerkelijk dit soort pogingen ondernomen zouden hebben. Of die kloppen, is maar de vraag, hoewel het idee in elk geval fascinerend is. Atlantic blinkt volgens recensent en nieuwsposter Jim Pedd vooral uit in prachtige beelden. Toch komt de motivatie van Fettah niet overal goed uit de verf. Hij geeft de film 3,5 ster.

Bekijk de trailer


Ex Machina (30 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Alex Garland
Genre(s):
...
Drama | Sci-Fi






Caleb (Gleeson) werkt als programmeur voor een zoekgigant. Hij wint een wedstrijd en mag een week doorbrengen in het privéhuis van zijn teruggetrokken CEO Nathan Bateman (Isaac). Als hij aankomt, ontdekt Caleb dat Nathan hem gekozen heeft om het menselijke element te zijn in een Turing Test. Hij krijgt dus de opdracht om te evalueren of Nathans experiment in Kunstmatige Intelligentie gelukt is. Dat experiment is Ava (Vikander), een adembenemende robot wier emotionele intellect slimmer en bedrieglijker blijkt dan de twee mannen zich ooit hadden kunnen voorstellen. Consensus is er nog niet volgens RottenTomatoes, al scoort de film daar wel al 88 procent op 42 recensies. Het lijkt er dus op dat we wel kunnen stellen dat het een goed ontvangen productie is en een goed regiedebuut van Garland.

Bekijk de trailer


The Search (30 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Michel Hazanavicius
Genre(s):
...
Drama | Oorlog






De tweede oorlog van Tsjetsjenië, 1999. Nadat zijn ouders vermoord werden in hun dorpje, vlucht een kleine jongen (Mamutsiev) samen met een grote groep vluchtelingen weg. Hij ontmoet Carole (Bejo), een delegatiehoofd van de Europese Unie en krijgt, beetje bij beetje, dankzij haar de kans terug te keren naar het gewone leven. Tegelijk zoekt zijn oude zus Raïssa (Zukhra Duishville) continu naar hem, want ze is hem kwijt. En er is de 20-jarige soldaat Kolia (Yemelyanov), die als nieuwe Russische rekruut al snel overweldigd raakt door het dagelijkse leven in een oorlog. Ondanks dat de 2,5 uur durende film mee mocht dingen naar de hoofdprijs van het Filmfestival van Cannes, is de ontvangst volgens RottenTomatoes niet heel positief. Daar staat de film na 15 recensies op een score van 27 procent.

Bekijk de trailer


De Ontsnapping (30 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Mirjam Oomkes | Olga Ponjee
Genre(s):
...
Drama







April wordt afgesloten met De Ontsnapping, een verfilming van de gelijknamige bestseller van schrijfster Heleen van Royen. De film draait om Julia (Isa Hoes), die alles heeft: een goede baan, een nieuwbouwhuis en twee kinderen met de zorgzame Paul (Kees Boot). Maar in de keukenla liggen antidepressiva. Ze had zich haar leven zo anders voorgesteld toen ze jong was en erover fantaseerde met haar broertje Jimmy (Van de Sande Bakhuyzen). Hun tragische afscheid was twintig jaar geleden, maar knaagt nog altijd aan haar. Na een ruzie met Paul besluit Julia het roer radicaal om te gooien. Ze vertrekt - in de geest van Jimmy - naar de Portugese Algarve. Ze maakt nieuwe vrienden en meet zich een nieuw uiterlijk aan, maar gaandeweg ontdekt ze dat ontsnappen niet hetzelfde is als gelukkig worden. Als ze de mysterieuze gigolo Romeo (Edwin Jonker) leert kennen, komt Julia's verleden dichterbij dan ooit.

 De Ontsnapping is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Heleen van Royen.

Bekijk de trailer

NieuwsFilm

meest populair