Recensie

Rabbit Hole (2010)

Nicole Kidman zet een indrukwekkende rol neer in deze bloedmooie film over rouwverwerking.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Arman Avsaroglu om 00:33 in RECENSIES
Rabbit Hole poster
Regie: John Cameron Mitchell | Cast: Nicole Kidman (Becca), Aaron Eckhart (Howie), Dianne Wiest (Nat), Miles Teller (Jason), e.a. | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2010

Het ging de laatste jaren niet heel erg goed met de carrière van Nicole Kidman. De Australische actrice maakte een reeks flops achter elkaar en was de laatste drie jaar alleen te zien in de matig ontvangen films Australia en Nine. Het contrast tussen die twee epische films en het bijzonder ingetogen Rabbit Hole, de eerste film die Kidman zelf produceerde, kon haast niet groter zijn. Het is dan ook niet toevallig dat Kidman in haar rol in dit laatste drama eindelijk weer eens laat zien waarom ze tot de beste actrices van deze tijd behoort.

Rabbit Hole is gebaseerd op een toneelstuk van David Lindsay-Abaire, die er de Pulitzer Prize voor won en het stuk zelf bewerkte tot een scenario. De film draait om het echtpaar Becca en Howie Corbett, die acht maanden geleden hun zoontje verloren nadat hij werd aangereden door een auto. Becca en Howie proberen zo goed als het kan hun leven weer op te pikken, maar dat is een moeilijke opgave die niet alleen een zware wissel trekt op henzelf en hun omgeving, maar vooral ook op hun huwelijk.

In alles is merkbaar dat Howie en Becca, die elkaar al kennen sinds hun studententijd, zielsveel van elkaar houden. Ooit waren ze gelukkig, zoveel is duidelijk, maar die tijd is voorbij. De dood van Danny heeft ervoor gezorgd dat beiden zich hebben teruggetrokken in een eigen cocon waarin ze de ander weigeren toe te laten. Howie probeert het verlies van zijn zoon te verwerken door elk moment van de dag aan hem te denken, naar video’s van hem te kijken en zijn originele kamer intact te laten. Becca heeft een andere aanpak; ze probeert de herinnering van haar zoon zo veel mogelijk uit te wissen zodat de pijn misschien wordt verlicht.

Natuurlijk hebben we die verschillende stadia van rouw al in talloze andere films langs zien komen, maar toch lukt het Rabbit Hole, opmerkelijk ingetogen geregisseerd door provocateur John Cameron Mitchell, de genreclichés te vermijden en een diepe indruk achter te laten. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de verrassend aanwezige humor. Het overlijden van je kind is voor een ouder het ergste wat er kan gebeuren, daar laat de film geen misverstand over bestaan, maar het betekent niet dat de wereld stopt met draaien. Het leven gaat door, of Howie en Becca dat nou willen of niet. Daar speelt humor een belangrijke rol bij, en misschien kan het zelfs een beetje helpen om het allergrootste verlies een plekje te geven. In een film die gaat over de dood, ademt Rabbit Hole door die humor opmerkelijk veel leven.

Toch is het een ander aspect van de film dat de meeste indruk achterlaat. Door een toevallig incident komt Becca namelijk in contact met Jason, de zeventienjarige jongen die haar zoontje aanreed. De twee knopen een gesprek aan en worden, zo goed en kwaad als het kan, vrienden. Becca weet niet goed wat ze zoekt in haar relatie met Jason, en de verlegen, onschuldige student probeert op zijn beurt onder woorden te brengen hoeveel het hem spijt, hoewel hij niets aan de dood van Danny kon doen. Prachtige scènes zijn het, die op schrijnende wijze laten zien dat er in zo’n situatie alleen maar verliezers zijn.

Toch zijn het juist de momenten met Jason die Becca stukje bij beetje uit het dal trekken waar ze acht maanden geleden in is beland. “Gaat het ooit over”, vraagt ze tegen het einde van de film aan haar moeder die ook ooit een kind verloor. Het antwoord luidt: “Nee, maar ooit wordt het draaglijk”.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

marcjeb

Avatar

Genre ? horror ?

rjnacken

Avatar

marcjeb "Genre ? horror ?"

Drrraaaama van de bovenste plank.
Echt een ongelooflijke film, fantastisch!
En ook een gigantisch contrast met de vorige films van Mitchel (shortbus, Hedwig and the Angry Inch)

SaulKarath

Avatar

Wauw, Nicole Kidman die emoties kan tonen. Een hele prestatie met al die botox ^^

transp

Avatar

Toch. Toch. Toch.

Favoriet woord van de schrijver?

Pete_027

Avatar

Nicole Kidman kan ik niet meer serieus nemen als actrice na haar overdosis botox gebruik. Deze dame heeft zichzelf helemaal laten volspuiten met botox om er jonger uit te gaan zien maar ze ziet er nu uit als een strakgestreken spook:r

Geen een rimpeltje meer. Haar gezicht totaal emotieloos. Dan kun je toch niet meer functioneren als actrice en zeker niet in een drama:?

Ze is nu alleen nog geschikt voor rollen als robot of opblaaspop:E

Thiver

Avatar

transp "Toch. Toch. Toch.

Favoriet woord van de schrijver?"

afbeelding

Geranimous

Avatar

Ik vond de film eigenlijk tegenvallen. De scènes met de moeder en de dader zijn inderdaad het sterkst. Kidman acteert erg goed maar ik vind Eckhart niet helemaal overtuigen. De eerste scène in de praatgroep is ook wel sterk maar daarna wordt het wat minder geloofwaardig en toch wel voorspelbaar. 3 sterren was wat mij betreft meer op zijn plaats geweest.

jochemb

Avatar

Pete_027 "Nicole Kidman kan ik niet meer serieus nemen als actrice na haar overdosis botox gebruik. Deze dame heeft zichzelf helemaal laten volspuiten met botox om er jonger uit te gaan zien maar ze ziet er nu uit als een strakgestreken spook:r

Geen een rimpeltje meer. Haar gezicht totaal emotieloos. Dan kun je toch niet meer functioneren als actrice en zeker niet in een drama:?

Ze is nu alleen nog geschikt voor rollen als robot of opblaaspop:E"


Ze gaat ook de Mannequin spelen in de remake van Mannequin

fabianmelchers

Avatar

Pete_027 "Nicole Kidman kan ik niet meer serieus nemen als actrice na haar overdosis botox gebruik. Deze dame heeft zichzelf helemaal laten volspuiten met botox om er jonger uit te gaan zien maar ze ziet er nu uit als een strakgestreken spook:r

Geen een rimpeltje meer. Haar gezicht totaal emotieloos. Dan kun je toch niet meer functioneren als actrice en zeker niet in een drama:?

Ze is nu alleen nog geschikt voor rollen als robot of opblaaspop:E"


Dat was zover ik weet alleen bij The Golden Compass zo. Botox werkt maar tijdelijk en ik merk nu weinig van dat emotieloze. Een beetje flauw, en onterecht, om hetzelfde argument drie jaar lang vast te houden. Bovendien: die vrouw heeft een fantastische rol neergezet waarin haar gezicht bijna onherkenbaar was door de make-up (The Hours). Rabbit Hole behoort tot een van haar beste rollen.

timdekw

Avatar

Ik had deze film niet in de planning staan voor zaterdag, maar nu ik Hall Pass eruit geknikkerd heb is er weer genoeg plaats hoor. Ben benieuwd!!
De trailer zag er goed uit, maar ik twijfelde toch nog. Dankzij deze recensie is alle twijfel weg, ben benieuwd (of had ik dat al gezegd :) )
En één van haar beste rollen?? Dogville nog nooit gezien???

fabianmelchers

Avatar

timdekw "En één van haar beste rollen?? Dogville nog nooit gezien???"

Die hoort er ook zeker bij :)

Frapcase

Avatar

Verrassend goede film. Ik vond Kidman goed spelen, maar vooral Aaron Eckhart wist mij te verbazen. Ik heb dit altijd een irritante acteur gevonden, maar in deze film wist hij me echt te raken. vooral de scene dat hij in hun huis tekeer gaat, is erg overtuigend neergezet

Acer

Avatar

Rabbit Hole geeft aan hoe zwaar het kan zijn om je kind te verliezen, hoeft geen slechte film te zijn. Maar wist mij niet te raken, simpelweg omdat ik me niet kan inleven in zo een situtie. (gelukkig maar) Kon verder ook geen band leggen met de acteurs, geen geschikte film voor mij in ieder geval. Matig zesje

Steadicam

Avatar

@Acer: zeer opvallend dat je je niet kunt inleven, want Rabbit Hole geeft juist heel precies aan wat het betekent om een kind te verliezen. Juist aan de details besteedt de film op prachtige en realistische wijze aandacht. Hoe kleine opmerkingen verkeerd kunnen vallen, hoe medeleven soms wel en soms niet op prijs wordt gesteld, hoe ontwrichtend het verschil in rouwverwerking tussen partners kan zijn, hoe de dader vergeven kan worden, hoe vrienden en kennissen zich distantiëren, hoe je het plezier in alles verliest, etc. etc. Ik vind het één van de beste films die ik dit jaar zag.

Rabbit Hole

acties