Recensie

The Tourist (2010)

Zelfs Depp en Jolie kunnen deze film niet redden. The Tourist is een passieloze, saaie film die op geen enkel vlak weet uit te blinken en snel in de vergetelheid mag raken.

door John Baak om 00:17 in RECENSIES
The Tourist poster
Regie: Florian Henckel von Donnersmack | Cast: Angelina Jolie (Elise Clifton-Ward), Johnny Depp (Frank Tupelo), Paul Bettany (inspecteur John Acheson), Timothy Dalton (hoofdinspecteur Jones), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2010

Verwachtingen moet je niet onderschatten. Ze kunnen een film maken of breken. Films die je met laaggespannen verwachtingen tegemoet treedt, pakken soms verrassend leuk uit, terwijl hooggespannen verwachtingen vaak op een teleurstelling uitdraaien. Denk bijvoorbeeld aan het onlangs verschenen Red. Alle ingrediënten zijn aanwezig: wereldklasse acteurs, een uitstekende comic als basis en een niet onverdienstelijke regisseur aan het roer. Critici met hoge verwachtingen sabelden de film genadeloos neer. Filmliefhebbers die daardoor hun verwachtingen naar beneden bijstelden, vonden de film veelal erg vermakelijk. Ook van The Tourist werd veel verwacht, maar ook deze film werd door critici de grond in geboord. Helaas hadden ze het dit keer bij het rechte eind: The Tourist is een aanfluiting die iedereen kan missen als kiespijn.

Amerikaans toerist en wiskundeleraar Frank Tupelo wordt in een trein verleid door de prachtige Elise. Ze neemt hem zelfs mee naar haar zeer exclusieve suite in Venetië, en ook een kus blijkt er nog af te kunnen. Dan breekt echter de hel los voor de timide Amerikaan: Russische gangsters beginnen op hem te schieten en Frank is genoodzaakt zich al rennend over Venetiaanse daken uit de voeten te maken. Vanaf dat moment is niks meer normaal in het anders zo rustige leven van de toerist en raakt hij verstrengeld in zaken waar hij zijn vakantie liever niet aan had verspild.

Johnny Depp en Angelina Jolie in één film samen, het moet de droom van elke regisseur zijn. Zo ook voor Florian Henckel von Donnersmack, de man die we kennen van het uitstekende Das Leben der Anderen. Je zou dus verwachten dat de film bol staat van intrigerende personages, scherpe dialogen en uitdagende situaties. Niets van dit alles helaas. De dialogen zijn uitermate zwak, soms op het belachelijke af, en de goed verstopte humor is zo slap dat hij totaal niet overkomt. Depp en Jolie mogen dan fantastische acteurs zijn, ook zij kunnen weinig brengen als ze niks aangereikt krijgen. En hoewel Jolie een redelijke Engelse tongval weet te imiteren, komt ook dit geforceerd over.

The Tourist is meerdere malen van hoofdrolspelers en regisseur gewisseld. Dat toont zich, want de film lijdt duidelijk aan een identiteitscrisis. Voor een actiefilm is hij niet enerverend genoeg en op veel momenten ronduit saai. De lange introductie van de personages suggereert een poging tot drama, maar ook op dit vlak valt er weinig te genieten. De personages komen nooit tot leven en hun leuke aspecten blijven onderbelicht. Noem je de film een thriller dan daag ik je uit op zoek te gaan naar spanning en een goede opbouw. De afwezigheid hiervan maakt van The Tourist een aardig doodse aangelegenheid.

En zo is het met vrijwel elk ander aspect van de film. Nooit heb je het idee naar een interessante, mooie of grappige film te kijken, nooit zul je gegrepen worden door de dialogen, de situaties of de beelden die je voorgeschoteld krijgt. Het is allemaal niet verschrikkelijk slecht, maar in zijn geheel weet The Tourist op geen enkel vlak te overtuigen. Angelina Jolie gaf in een interview toe dat ze alleen aan de film heeft meegewerkt omdat het een korte shoot was in Venetië. Misschien is dat nog wel het grootste probleem van The Tourist: een compleet gebrek aan passie.

28 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

KeesjeNL

Avatar

Mooie inhoudelijke recensie, ik kan deze film missen als kiespijnSmiley face!

uitje1

Avatar

Kut, ik heb 'm in de italiaanse bioscoop gezien en ik vondt hem niet zo erg slecht, ik vondt het zelfs leuk. Misscien komt dat doordat ik mijn vrienden moest beloven om niet critisch te zijn xD.
Hmm... Ik begin achteruit gegaan op smaak van films, moet ik toch 's naar de Film-Psychiater

uitje1

Avatar

Kut, ik heb 'm in de italiaanse bioscoop gezien en ik vondt hem niet zo erg slecht, ik vondt het zelfs leuk. Misscien komt dat doordat ik mijn vrienden moest beloven om niet critisch te zijn xD.
Hmm... Ik begin achteruit gegaan op smaak van films, moet ik toch 's naar de Film-Psychiater

Pete_027

Avatar

Hier 1 ster en in de Veronica gids 4 sterren:?:?:?
Maar zoals voor de 'meeste' films geldt: eerst zien dan pas oordelen.

Zwake dialogen. Ik vond de dialogen in bijvoorbeeld The Town ook erg zwak en kinderlijk maar dat was een goede film.

B@chelor

Avatar

Pete_027 "Hier 1 ster en in de Veronica gids 4 sterren:?:?:?
Maar zoals voor de 'meeste' films geldt: eerst zien dan pas oordelen.
"


Haha, dat zie je wel vaker. Met de beoordelingen van Veronica ben ik meestal wel eens. Maar deze film zou ik sowieso al overslaan. Trekt me totaal niet.

Pete_027

Avatar

B@chelor "Haha, dat zie je wel vaker. Met de beoordelingen van Veronica ben ik meestal wel eens. Maar deze film zou ik sowieso al overslaan. Trekt me totaal niet."


De veronica gids veranderd wel vaak van beoordeling met sterren. Komt vaak voor dat een film eerst wordt afgekraakt en weinig sterren krijgt maar als deze film dan vervolgens een succes wordt in de bios krijgt deze film meer sterren en een goede beoordeling als deze op dvd/blueray uitkomt. Het zal me niks verbazen als The Tourist, als deze uitkomt op dvd/blueray, maar 2 sterren krijgt.

In de troskompas kwam ik laatst ook al een onjuistheid tegen. De meesten 'recenisten' schrijven maar watO+

BatMotor

Avatar

1 Ster? 2,5ster oke maar 1? dat had ik niet verwacht.ik heb 'm nog niet gezien,maar de recensies vind ik vaak wel kloppen,dus hiervoor ga ik niet naar de bios.

skullsplitter

Avatar

Ik wacht wel tot ik hem elders opdoe. Denk ik.

MovieBoom

Avatar

Hadden ze Tom Cruise maar moeten houden... :P

John Baak

Avatar

Pete_027 "Hier 1 ster en in de Veronica gids 4 sterren:?:?:?
Maar zoals voor de 'meeste' films geldt: eerst zien dan pas oordelen.

Zwake dialogen. Ik vond de dialogen in bijvoorbeeld The Town ook erg zwak en kinderlijk maar dat was een goede film."
Helemaal mee eens over The Town. Ook ik vond de dialogen niet top, maar verder zat de film gewoon erg goed in elkaar en de acteurs speelden hun rol uitstekend.
In The Tourist daarentegen worden zijn de dialogen vaak erg slecht, maar ook de acteurs krijgen heel weinig ruimte om echt iets te doen met de personages. Plus er is een groot gebrek aan chemie tussen Depp en Jolie.
De film straalt gewoon een algeheel gebrek aan passie uit, er is niks dat echt goed in elkaar zit of waar goed over nagedacht is. Er zullen zat mensen zijn die de film niet belachelijk slecht vinden, maar de meer 'geoefende' filmliefhebber zal vooral veel irritatie voelen bij het kijken van The Tourist.

Pete_027

Avatar

John Baak "Plus er is een groot gebrek aan chemie tussen Depp en Jolie."


Als er geen chemie is dan houdt het al gauw op. Gezien de reacties van Depp en Jolie tijdens de Golden Globes, toen de film in de zeik werd gezet, interesseerd het hun ook niet. Ze hebben de miljoentjes natuurlijk ook al lang op de bank staan:E

DirtyHarryCallahan

Avatar

De veronica hou op zeg die geeft alle twilight films vier of meer sterren, tja het is een 'jong' blad zullen we maar zeggen...

Pete_027

Avatar

DirtyHarryCallahan "de veronica hou op zeg die geeft alle twilight films vier of meer sterren, tja het is een 'jong' blad zullen we maar zeggen..."


New Kids/Michel Bay niveau zeg maar:E

John Baak

Avatar

Pete_027 "New Kids/Michel Bay niveau zeg maar:E"
Met 't verschil dat de New Kids heel goed weten waar ze mee bezig zijn ;)

Moviemagic

Avatar

1 ster.... Abominabel : Beschrijving Een regelrechte schande voor de filmkunst. Met geen mogelijkheid lol aan te beleven. advies: Koste wat kost zien te vermijden. Niet kijken dus, ook niet stiekem.

Ongeloofelijk dat een film met Angelina en Depp toch zo'n niveau weet te halen... Ik wacht wel totdat de DvD/Bluray uitkomt.

John Baak

Avatar

Moviemagic "1 ster.... Abominabel : Beschrijving Een regelrechte schande voor de filmkunst. Met geen mogelijkheid lol aan te beleven. advies: Koste wat kost zien te vermijden. Niet kijken dus, ook niet stiekem.
"
En het klopt nog ook :P

Havoc

Avatar

Nou, ik heb me er best mee vermaakt. 1 Ster is wel heel laag... :S

Pete_027

Avatar

Het lijkt me echte Hollywood entertainment:

Mooie mensen, mooie locaties, dure kleren, veel geld, personages die standaard altijd extreem slim zijn en veel bereiken, simpel/zwak verhaal enz...

...maar ik moet de film nog zien dus is nog geen oordeel:E

RinusRR

Avatar

Ik vond dit ook nog wel een prima film. Niet heel sterk, dialogen inderdaad vaak zwak, maar het was wel aardig vermaak.

Ik heb hier het idee dat films op voorhand volledig negatief of volledig positief worden geschreven, erg jammer. 1 ster hiervoor geven is ook echt idioot. Maar ja, het blijft slechts de mening van 1 iemand natuurlijk...

Expendable

Avatar

Ik ben het totaal niet mee eens met deze recensie. Ik kom net van de film en 1 ster vind ik gewoon niet kunnen ik dacht meer aan 3 sterren....

John Baak

Avatar

RinusRR "Ik vond dit ook nog wel een prima film. Niet heel sterk, dialogen inderdaad vaak zwak, maar het was wel aardig vermaak.

Ik heb hier het idee dat films op voorhand volledig negatief of volledig positief worden geschreven, erg jammer. 1 ster hiervoor geven is ook echt idioot. Maar ja, het blijft slechts de mening van 1 iemand natuurlijk..."
Grappig dat je dat zegt, want ik heb juist geprobeerd deze film zo onbevooroordeeld te kijken. Nu is dat natuurlijk nooit helemaal mogelijk, maar als een film zelfs dan nog zo hard tegenvalt en zo belabberd in elkaar zit, verdient ie niet meer vind ik.

RinusRR

Avatar

Ik bedoel ook niet op voorhand voor het kijken, maar vooral dat je vanaf de 1e zin bijna al kunt opmaken of het vooral positief of puur 'bashen' wordt in de recensie. Dat is gewoon jammer, want zo voelt het heel erg aan alsof je even een paar alinea's met frustratie moet vullen om vervolgens een extreem lage waardering te mogen geven.

Er wordt simpelweg niet verder gekeken dan een eigen mening in de recensies, alsof werkelijk niemand anders deze film enigszins leuk kan vinden. Je schrijft dit toch niet als persoonlijk blog maar names FT? Dan is het toch wel zo gepast om een wat breder perspectief te hanteren (objectief is nauwelijks mogelijk natuurlijk bij ervaringen). Niet dat je alles een voldoende moet geven omdat het "voor de liefhebber/fan" wel leuk is, maar enige nuance ontbreekt jammer genoeg. 1 ster staat gewoon voor volledige rotzooi en er is absoluut ergere troep gemaakt dan dit.

Het is opbouwende kritiek hoor, ieder z'n mening natuurlijk, maar voor een filmsite van een beetje formaat is dit toch wel een zwaktebod naar mijn mening. Veel bezoekers of leuke statistieken maken uiteraard nog niet zomaar een goede site.

John Baak

Avatar

Ik snap je kritiek zeker, en ik heb dat ook vaak zat bij recensies.
Alleen ik zal de laatste persoon zijn die een film puur basht omdat ie alleen mij niet aan staat. Ik vind dan ook dat een echt goede recensie een film in een bepaald perspectief moet plaatsen: Transformers beoordeel je niet als hoogstaande artfilm bijvoorbeeld.
Echter, als een film in mijn ogen op alle vlakken de plank mis slaat en overkomt als een ondoordacht zondagavond project wil ik graag mensen waarschuwen daarvoor en helemaal in dit geval. Daarbij worden deze recensies over het algemeen vooral gelezen door mensen die toch wel aardig wat filmervaring hebben en mijns inziens prikken die volledig door de illusie die deze film wil presenteren heen.
Ik heb echter wel degelijk lang nagedacht over het aantal sterren dat ik de film kan geven en er is vast wat te zeggen voor een ster meer. Maar hoe langer ik erover na denk, hoe meer de film irriteert en hoe meer het de juiste score lijkt.
Het blijft altijd een moeilijk afwegen of ik met dezelfde blik kijk als anderen, maar bij het beoordelen moet ik me laten leiden door wat mijn gevoel en gedachten me zeggen en wellicht valt dat niet bij iedereen goed en heb ik het wel eens verkeerd. Daarom zijn er gelukkig anderen met een mening die je misschien de nuance die je zoekt kunnen geven ;)

RinusRR

Avatar

Blij te lezen dat je het zo ziet. Smaken verschillen uiteraard, al vind ik het in dit geval gewoon vrij arbitrair om er 1 ster op te plakken. Gelukkig heb ik medestanders. ;)

BatMotor

Avatar

De film herrinerde me weer aan de jeugdserie 'Bassie & Adriaan' eigenlijk.
Depp=Bassie en Jolie=Adriaan.Ze waren op de mooiste plekken en maakte echt dingen mee die te zot voor woorden zijn.Och wat heb ik in een deuk gelegen tijdens 't kijken van deze film.Die droge acteerprestaties van beiden :P
Je kon echt zien dat ze hun rollen niet al te serieus namen.'t was een tussendoortje voor ze.Wauw kon ik maar zo aan me miljoenen dollars/euro's komen.

Thiver

Avatar

RinusRR "Je schrijft dit toch niet als persoonlijk blog maar names FT? Dan is het toch wel zo gepast om een wat breder perspectief te hanteren..."

Nee, want een recensie beschrijft niet de consensus van alle FilmTotaal-recensenten: het is en blijft de (onderbouwde) mening van één recensent.

RinusRR "(objectief is nauwelijks mogelijk natuurlijk bij ervaringen)"

Correctie: het is onmogelijk. Ervaringen zijn per definitie objectief.

RinusRR "...al vind ik het in dit geval gewoon vrij arbitrair om er 1 ster op te plakken."

Wat is daar arbitrair aan? John geeft toch volop redenen waarom deze film waardeloos is?

Acer

Avatar

Hoe ga ik geld verdienen ? Ik neem 2 top acteurs en zoek een mooie locatie en dat is het....niet meer of minder

Alwayshappy

Avatar

Voordat ik deze film kocht afgelopen weekend had ik er gemixte verhalen over gehoord. Zelfs hier op filmtotaal zijn de meningen verdeeld. Ik moet echter na het zien van de film zeggen dat hij zo slecht nog niet is! Het is eigenlijk een erg goede film, en ik kan zo 100 andere films opnoemen die ik slechter vond dan deze. De 2 hoofdacteurs leveren goed werk, al is het niet fenomenaal. Maar ze hadden zeker chemie samen. De grote twist zag ik eigenlijk helemaal niet aankomen omdat die wending TE voorspelbaar zou zijn...en toch hebben ze het zo gemaakt dat het verrassend was. Ik vind dat zeer goed gedaan. Zeker een film die ik vaker ga kijken.

The Tourist

acties