Recensie

Step Up 3D (2010)

Komisch meesterwerk! Als Ben Stiller een rol had gespeeld.

door Thomas Hermssen om 23:12 in RECENSIES
Step Up 3D poster
Regie: Jon Chu | Cast: Adam G. Sevani (Moose), Rick Malambri (Luke), Sharni Vinson (Natalie), Alyson Stoner (Camille), Keith Stallworth (Jacob), e.a. | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2010

Step-up 3D: een komisch meesterwerk met Ben Stiller. Niet helemaal waar, maar had hij een rol gespeeld dan was hij zeker trots geweest op dit 3e deel in een reeks van clichématige dansfilms. Dit is namelijk een onbedoeld vervolg op Dodgeball, waarin alleen de trefbal werd vervangen door een paar Nikes. De rest is een feilloze kopie. Geen Stiller dus, wel 3D. Dat overigens op een uiterst originele manier in de titel werd verwerkt!

Moose, een personage dat we helaas al kenden uit het tweede deel, gaat naar de universiteit in New York. Hij belandt daar op volstrekt logische wijze in het danscircuit, ontmoet andere lotgenoten (lees: idioten) en inderdaad, uiteindelijk dansten ze nog lang en gelukkig. Om het feest nog groter te maken introduceren de schrijvers een nieuw hoofdpersonage genaamd Luke (over zijn naam kunnen we namelijk geen flauwe grappen maken). Toch is het niet hij, maar zijn vriend Jacob die de show steelt wanneer hij de ene tegeltjeswijsheid na de andere uitbraakt.

Een scenario dat een ieder zal verbijsteren, onovertroffen acteerprestaties en een cinematografie die een nieuw tijdperk inluidt. Kortom: woorden en alinea's schieten tekort bij deze hilarische film. Om nog maar te zwijgen over de vernieuwende inzet van 3D-beelden. U hebt het gevoel niet helemaal serieus genomen te worden? Correct, de makers lijken niets anders dan dat voor ogen te hebben gehad.

Tussen alle neonlichten en tegeltjeswijsheden door komt een kromgebogen schoenlogo om de vijf minuten voorbij. Dit is de duurste Nike reclame ooit gemaakt,. "Jij hebt onze dromen waargemaakt, het is tijd dat jij je eigen dromen waar gaat maken!" Zei hij dat nou echt? De zin wordt in de bioscoopzaal met een collectief lachsalvo ontvangen. De ene plotlijn wordt nog niet aangebroken of er begint alweer een andere. Liefdesrelaties bloeien, verwelken en bloeien weer op. Dromen gaan in vlammen op, maar uit de as ontstaat als een feniks alweer een nieuwe. Dan is er de financiële noodzaak om het eindtoernooi te winnen. En de achtergronddansers die ook een pratende rol hebben maar nooit iets zinnigs zeggen: er komt maar geen einde aan de voorgekauwde soappret.

Er zijn overigens opvallend veel gelijkenissen met een cult klassieker. Dit is The Warriors light. Ook hier moet één groep zien te overleven in een vijandig New York. Ditmaal zijn het The Pirates, ook al heeft geen enkel lid van deze gang een ooglapje, een pratende vogel, laat staan een houten been. Nee, deze piraten dansen en ze dansen goed. In verschillende rondes werken The Pirates zich omhoog, maar de top is ver weg. Hun dansconflicten worden op straat uitgevochten, in Chinatown - tussen gokkende opa's - of in andere arena's...

Nou moet er toegegeven worden dat er een oprecht goede scène inzit. De Fred Astaire-achtige dans in de straten van New York is in één lange take opgenomen. Er wordt daarin veel met de omgeving gedaan en de choreografie is goed. Dat moge zeker gezegd worden. Ook de andere dansen zijn knap gechoreografeerd en de acteurs zijn weliswaar een houten klaas in het pratende gedeelte van de film, als ze dansen komen ze tot hun recht. Dat zijn overigens ook de enige stukken waarin het 3D enigszins opvalt. In de rest van Step Up 3D is het net als in zoveel films weer eens armoe troef. Stomme hype. Lekker in die ouderwetse twee dimensies kijken, je mist weinig.

De aankleding laat ten slotte opvallend veel te wensen over. Tussen alle reclames door vallen bepaalde kostuums (leer en kettingen) misschien nog wel het meeste op. Let ook eens op de enorme tent die midden in de uitvalsbasis van de Pirates is gedumpt. Waarom? Wat maakt het uit. Fout is het enige woord dat deze poging tot een serieuze Dodgeball 2 kan samenvatten. Waar is Ben Stiller gebleven? Dit is leuk om alle verkeerde redenen. Ik raad deze film daarom alleszins aan. Step Up 3Ds is cult in wording!

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

timbo75

Avatar

Step Up 3D heb ik vandaag gezien. Het acteerwerk was erg slecht. Dit leek nergens op. De dancemoves hebben we nu wel allemaal gezien en was niks nieuws. Nu dan het 3D gedeelte....dat was best verrassend zeg! Ik had een paar keer het gevoel alsof degene die voor mij zat opeens opstond en voor me begon te dansen! Smiley face Voor een goed verhaal moet je niet bij een film als deze zijn want het verhaal is erg matig. Kortom, een film die je best kan missen!

Baski

Avatar

Helemaal goed deze recensie.

Hij geeft mijn gedachten ook goed weer, vooral over hoe ik over dit soort dansfilms denk... :E

veger

Avatar

Hahaha! Toprecensie!
Hier ga ik wel een keer heen als ik echt alle betere alternatieven heb gezien. Gewoon, om me kapot te lachen!

Even tussen haakjes: Je had niet van te voren geblowd of zo, hè? Want dat telt niet! Smiley face

Bloyamind

Avatar

Wel jammer voor meneer de recensent overigens dat de recensie niet naar waarde ingeschat wordt. Hij is gewoon goed! Heerlijk vlot geschreven en een goed voorbeeld van intelligente humor in een recensie. Het knappe is, dat ik meer dan ooit weet wat ik kan verwachten van een film na het lezen van dit stuk.

Bloyamind

Avatar

RRR "Sarcisme, cynisme, een geintje: allemaal prima in een recensie..maar het aantal sterren moet toch altijd serieus gegeven worden.
Dat lijkt me hier niet het geval, en dat vind ik erg jammer van een site als FilmTotaal."


Hmm inderdaad, maar dat komt eigenlijk alleen maar door de grote hoeveelheid imbecielen die deze site bezoeken. Prima recensie, en de hoeveelheid sterren voeren de grap alleen maar verder. Ik hoefde de recensie niet eens te lezen om de 4 sterren te begrijpen voor wat ze zijn. Aan de andere kant, het is gemeen om mensen gebrek aan humor kwalijk te nemen.

Decepticon

Avatar

zinkstar "Je maakt nu kennis met het publiek dat naar de site komt en die snappen humor niet, die willen serieuze kwaliteitsrecensies zoals in de kranten"
Dat is het niet, je hebt op deze site te maken met mensen die echte filmliefhebbers zijn en doorgaans weten waar het om draait bij films.
Lees de comment van GeertvdHeide nog eens, daar slaat de spijker op zijn kop.

Maar om toch OT te blijven, ik ga hem wel een x huren, zodra die in de videotheek ligt. Heb alle deel 1 op tv gezien en het dansen zat wel goed in elkaar.

benjamin

Avatar

setheelen "Daarom dat ik deze film ook vier sterren geef. Je moet de film op zijn genre beoordelen, en niet naast Inception, Toy Story 3, The Dark Knight etc. In het dansfilm-genre is deze film echt wel een 8/10 waard hoor ;)"


Dat mag, maar je recensie lijkt echt wel vrij negatief op een grappige manier trouwens.

filmgast

Avatar

setheelen "Daarom dat ik deze film ook vier sterren geef. Je moet de film op zijn genre beoordelen, en niet naast Inception, Toy Story 3, The Dark Knight etc. In het dansfilm-genre is deze film echt wel een 8/10 waard hoor ;)"


Ja, maar er komt meer naar voren dat de film zo'n hoog cijfer krijgt vanwege het hoge "zo slecht dat het weer goed is" gehalte dan dat er word gesproken over de dans. Maarja, zal wel aan mij liggen.

patrick_h

Avatar

het is een DANSfilm!

Serieus....4 sterren voor een dansfilm???

Het is gewoon een dansfilm


Was het maar een dansfilm. De dansscenes zijn goed tot geweldig, maar wat er omheen zit is in het begin nog clichematig te noemen, later wordt het gewoon slecht. Er zitten meerdere punten in die een geweldige scene zouden kunnen zijn, maar die worden afgebroken omdat het verhaaltje doorgang moet vinden middels dialoog en slecht acteerwerk. Waarom moet een karakter zeggen dat hij met dans uitdrukking kan geven aan zijn gevoelens? Laat dat gewoon zien.

Achterland, dat is een dansfilm. A Mains Nues, dar is een dansfilm. Valse Wals, dat is een dansfilm (niet zo heel goed, maar deze staat tenminste op filmtotaal). Een 'urban'-dansfilm moet dan toch ook kunnen? Ik heb in ieder geval nog nooit een liefhebber gehoord die vindt dat de film niet zonder plot kan.

zinkstar

Avatar

@ setheelen

Jouw recensie is geweldig! fris cynisme is ook wel eens goed om te lezen.

Laat iedereen gewoon praten en reageer r niet op, met je humor zit t goed! Een cultrecensie in de wording!;)
Je maakt nu kennis met het publiek dat naar de site komt en die snappen humor niet, die willen serieuze kwaliteitsrecensies zoals in de kranten

de volgende x ben je gewoon weer serieus!:+

geertvdheide

Avatar

setheelen "en aan alle haters - check Rottentomatoes eens een keertje ;) hij krijgt daar 68%"

Voor een dansfilm is ie vast niet slecht, de choreografie en de opnames schijnen erg goed te zijn. Ook is ie vast grappig. Toch kan een film als dit wat mij betreft geen 4 van 5 sterren krijgen, al helemaal niet na zo'n sarcastische recensie hier op Filmtotaal. De tekst klopt niet bij het cijfer, en wat mij betreft is een correctie wel op z'n plaats.

Een film als dit is niet gemaakt voor diepgang, acteerwerk of realisme. Het gaat puur om dansen, met een romantisch verhaaltje als omlijsting. Dat is op zich prima, maar zo'n genre heeft enorme beperkingen en kan dus wat mij betreft nooit hoger scoren dan een 6 tot maximaal 7. Hogere cijfers zouden gewoon niet meer kloppen in vergelijking met genres waarin acteerwerk, plot, diepgang, intelligentie, karakterontwikkeling enzovoort, wel een rol spelen. Als Step Up 3D een 8 krijgt, dan zou Magnolia of Eternal Sunshine of the Spotless Mind bijvoorbeeld een 23 moeten scoren :D

Prudh

Avatar

Wat een huilebalken hier :D De film is echt zo grappig als dat er beweert wordt. Een goede slechte film mag toch best een hoog cijfer krijgen? Ofwel beoordeeld worden op de mate van vermaak in plaats van kwaliteit? Troll 2 anyone?

Op moment van posten 100% op http://www.popcornmeter.nl/film/744/Step-Up-3D.html#7967

setheelen

Avatar

En aan alle haters - check Rottentomatoes eens een keertje ;) hij krijgt daar 68%

setheelen

Avatar

Visualcatch "En nu komen er dus problemen voor de mensen die nooit de hele recensie lezen maar alleen naar de sterren kijken...


Het is gewoon een dansfilm en beoordeel de film daarop en beoordeel de film niet als een comedy want daar is hij niet voor bedoelt. Erg matige recensie."


Daarom dat ik deze film ook vier sterren geef. Je moet de film op zijn genre beoordelen, en niet naast Inception, Toy Story 3, The Dark Knight etc. In het dansfilm-genre is deze film echt wel een 8/10 waard hoor ;)

filmgast

Avatar

En nu komen er dus problemen voor de mensen die nooit de hele recensie lezen maar alleen naar de sterren kijken...


Het is gewoon een dansfilm en beoordeel de film daarop en beoordeel de film niet als een comedy want daar is hij niet voor bedoelt. Erg matige recensie.

benjamin

Avatar

Fijn dat hij er nog mee kan lachen, maar 4 sterren??? Dat betekent haast dat de recensent vindt dat je beter je geld aan rotslechte bagger uitgeeft dan aan films die wel in orde zijn.

En die zin "Stomme hype" over 3D is ook nonsens. Misschien zijn veel mensen het er mee eens, maar van een recensent mogen we toch een beetje professionaliteit verwachten. Het is niet omdat 3D hier slecht toegepast zou worden (zou hij de film anders 5/5 hebben gegeven?) dat je direct de hele hype moet afkraken: er zijn films waar ze 3D wel kunnen toepassen.

laragabriel

Avatar

Kom op, ik las hier altijd alle recensies, wat is dit ineens voor meuk?
4 sterren? Kom op zeg, geef dat dan in elk geval nog serieus... Teleurgesteld in FilmTotaal

Colonel_Kurz

Avatar

Megalomaniac "Thomas, doe even je best en zorg dat je ook bij de persvoorstelling van The Expendables bent."
Helaas, die doe ik. ;)

Galu

Avatar

Een 4 komaaan... Dit meen je niet! Schandalig. Ik denk na over de kwaliteit van de recensies hier... hoor

RRR

Avatar

Sarcisme, cynisme, een geintje: allemaal prima in een recensie..maar het aantal sterren moet toch altijd serieus gegeven worden.
Dat lijkt me hier niet het geval, en dat vind ik erg jammer van een site als FilmTotaal.

Megalomaniac

Avatar

Thomas, doe even je best en zorg dat je ook bij de persvoorstelling van The Expendables bent.

leidenaar

Avatar

Een 4????????? Hahahaha no way!!
Een 4 geef je aan echte topfilms,krakers.Een 5 aan klassiekers bij voorbaat.
Maar een 4 voor dit?
Ik moest helaas erheen met een vriendin omdat ze graag wou naar de voorpremiere,en het was best leuk,maar het is weer een boy meets girl-verhaaltje,erg slap,voorspelbaar,en in de karakters zit ook totaal geen diepte,en voor de 3D hoef je ook niet te gaan.
3 sterren is meer dan genoeg,dan had je Predators wel een 5 mogen geven als dit al een 4 krijgt.

Frequence

Avatar

Balen van de 3D.. maar ik zal hem toch maar een kans geven. 4 sterren is niet niks to be honest dus stel me aub niet teleur :D. ( is echter ook nog niet gebeurd gelukkig)

xLvk

Avatar

Kloppen die 4 sterren? wtf

Decepticon

Avatar

Serieus....4 sterren voor een dansfilm??? Dus hij is op een halve ster na net zo goed als Inception? O+

Moet ik hem toch maar ff huren als ie in de videotheek ligt, heb alleen deel 1 gezien, vorig jaar op tv.

setheelen

Avatar

Wat een vreemde recensie :|
Ik heb net deze film gezien en ik vond het toch wel de beste van de 3. Er werden grapjes gemaakt in de film, maar om het een komedie te noemen? NEE!
De choreografie was PERFECT! De acteerprestaties zijn minder, maar wat had je nu verwacht - het is een DANSfilm! O+
Ben wel blij dat je de film een 8 hebt gegeven, omdat deze film dit wel in ZIJN genre verdiend.

Juvefan

Avatar

Jezus wat een synisme!

Step Up 3D

acties