Recensie

The Karate Kid (2010)

Remake die weinig toevoegt aan wat we al kenden uit de vier The Karate Kid-films uit de jaren tachtig en negentig, maar daarom niet minder onderhoudend is.

door Frank Stol om 23:52 in RECENSIES
The Karate Kid poster
Regie: Harald Zwart | Cast: Jaden Smith (Dre Parker), Jackie Chan (Mr. Han), Taraji P. Henson (Sherry Parker), Wenwen Han (Meiying), Zhenwei Wang (Cheng), Rongguang Yu (Master Li) e.a. | Speelduur: 140 minuten | Jaar: 2010

Spottend wordt Dre “The Karate Kid” genoemd, waarna hij door de pestkoppen in elkaar getrapt wordt en in de kreukels op de grond belandt. De trucjes die hij heeft geleerd van televisie zijn op het schoolplein blijkbaar niets waard. Hier in China is namelijk niemand onder de indruk van die karatekunstjes, want de gemiddelde scholier heeft naast een stapel huiswerk een gezonde dosis kung-fu tot zijn beschikking. Wanneer blijkt dat de pesterijen aanhouden, wendt Dre zich tot een klusjesman die hem de fijne kneepjes van de vechtsport wil bijbrengen. Want: kung-fu gaat niet over rake klappen uitdelen, maar over beheersing en zelfvertrouwen.

De leermeester van bullebak Cheng denkt daar heel anders over. Genade is voor zwakkelingen en als je tegenstander onderuit gaat moet je vooral op hem in blijven rammen tot hij fysiek helemaal gebroken is. Gezellig hoor, zo’n sadistische instelling. Gelukkig is niet iedereen zo van haat vervuld als deze kung-fu meester, want de fijngevoelige Meiying heeft een oogje op nieuwkomer Dre. In een wereld die de Amerikaanse jongen volstrekt vreemd is, bereidt Mr. Han hem voor op de ultieme confrontatie: een toernooi waarbij hij zijn plaaggeesten één voor één keihard tegen de vlakte kan trappen.

Dat gegeven is al vier keer eerder uitgewerkt in -films uit de jaren tachtig en negentig. Toen was het nog Pat Morita die leermeester Mr. Miyagi speelde en daarmee een onvergetelijk personage neerzette. Met zijn stoïcijnse voorkomen en halfbakken Engels trainde hij de jonge Daniel om zich te kunnen verweren tegen een stel karate-heethoofden in deze knokfilms. Hoewel, knokfilms? Het hart van deze films bestond toch echt uit het principe van de vader-zoon relatie die de onverstoorbare Miyagi met de jonge Daniel deelde; de karate kwam op de tweede plaats. Anno 2010 is zo’n thema nog lang niet versleten, zo bewijst regisseur Harald Zwart met zijn nieuwe versie.

Vader en zoon zijn toevalligerwijs ook verbonden aan deze nieuwe bewerking: Will Smith produceerde de film en zoon Jaden mocht de hoofdrol op zich nemen. Een prima keuze, want het kindsterretje - dat overigens als twee druppels water op zijn vader lijkt - beschikt over voldoende kwaliteit om de eigenwijze Dre een ruime twee uur lang geloofwaardig te houden. Zijn spel is aandoenlijk, vooral omdat soms zichtbaar is hoe Jaden zijn emoties met alle macht uit zijn gelaat probeert te persen. Toch overtreft hij Taraji P. Henson, die in een irritante bijrol verschijnt als Dre’s overbezorgde moeder. Jackie Chan is als Mr. Han voor de verandering eens opvallend ingetogen. De cultstatus van Mr. Miyagi zal zijn personage nooit bereiken, maar het is wel fijn dat Chan zich weer eens van zijn serieuze kant laat zien.

bewandelt platgetreden paden en bevat geen toonbeeld van een vernuftig plot. Van begin tot eind is dan ook te voorspellen wat er gaat gebeuren. Een verliefd schoolmeisje, een referentie naar de “wax-on, wax-off”-sequentie en een aantal tergend melodramatische scènes, het verschilt allemaal niet zo wezenlijk veel van wat we al kenden. In de lange aanloop naar het beslissende toernooi doet Zwart er zelfs nog een paar schepjes bovenop door Mr. Han een traumatisch verleden mee te geven dat niet helemaal geloofwaardig wordt. Met dramatische uitspraken als: “We kiezen er zelf voor om weer op te staan in het leven”, zinspeelt de regisseur op het aansterken van een emotionele lading vlak voor de climax.

Tegen alle verwachting in werkt die eenvoudige truc wel. vertelt in wezen namelijk een kleiner verhaal dan de grootse setting in China wil doen geloven. Hoe mooi de plaatjes van de Chinese muur en de Verboden Stad ook mogen zijn, uiteindelijk gaat het over een jongen die zijn eigen angsten de baas wil zijn. Daarom is het zo bewonderenswaardig dat als Dre eenmaal de mat op stapt om zijn tegenstanders aan te pakken, je volledig in hem gelooft.

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Beter dan deel 1, oude is idd jeugdsentiment maar sfeer, beelden, acteurs, ze overtuigen allemaal hier. En geen man die een kind speelt maar een echt kind.

Oja over dat trauma. In het origineel zit een soortgelijke scene waarin Mr Myagi ook een trauma heeft.

Darthmar

Avatar

Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem beter vindt dan het origineel. Hoeweel het origineel altijd jeugdsentiment voor me blijft.
Jaden Smith speelt leuk en vooral de vechtscenes zijn overtuigend.
Jacky Chan is goed gecast voor de rol als de oude wijze leraar.

jrn

Avatar

timbo75 "Van remakes hou ik normaal gesproken niet zo maar deze nieuwe versie van The Karate Kid viel reuze mee. De andere omgeving zorgt ervoor dat het niet al te veel op het origineel lijkt. Minpuntje is de lange duur van de film. Een half uurtje korter was ook wel goed geweest."


oh ik vond juist dat hij te snel was afgelopen, had graag nog even verder gekeken.

leuke film 5 van 5

timbo75

Avatar

Van remakes hou ik normaal gesproken niet zo maar deze nieuwe versie van The Karate Kid viel reuze mee. De andere omgeving zorgt ervoor dat het niet al te veel op het origineel lijkt. Minpuntje is de lange duur van de film. Een half uurtje korter was ook wel goed geweest.

Remco

Avatar

Decepticon "Enerzijds heb je gelijk, remakes zijn onnodig, maar wat deze remake betreft heb je ongelijk.
Als ze van dit niveau en beter dan het origineel zijn als deze, moedig ik het toe.
Dit is dus geen onnodige remake, want hij is beter het origineel en 1 om van te genieten en doet het wereldwijd goed, dus goed voor de filmindustrie ;)"


Onnodig is inderdaad misschien wat overdreven omdat het niet een exacte kopie is van het origineel en het zeker geen slechte film is. Ik draag alleen het origineel persoonlijk een warm hart toe. Ik zie liever remakes van films die in de basis een goed verhaal hadden maar slecht zijn uitgewerkt.
The Fly van Cronenberg is een remake maar wel een verbetering van het origineel net als The Thing. Maar die shot voor shot remake van Psycho destijds was echt de meest overbodige film aller tijden voor mij.

Decepticon

Avatar

Remco "Wat The Karate Kid betreft: een volledig onnodige remake. De feel good sfeer van de originele film wordt nooit gehaald. Daarnaast vind ik het niet echt een goed idee om kinderen te kiezen voor de diverse rollen. Omdat in het origineel de hoofdrolspelers tieners waren leefde je meer mee dan nu. En Miyagi was ook wat unieker hoewel Jackie Chan wel beter acteerde dan in vele van zijn andere films ;)"
Enerzijds heb je gelijk, remakes zijn onnodig, maar wat deze remake betreft heb je ongelijk.
Als ze van dit niveau en beter dan het origineel zijn als deze, moedig ik het toe.
Dit is dus geen onnodige remake, want hij is beter het origineel en 1 om van te genieten en doet het wereldwijd goed, dus goed voor de filmindustrie ;)

Decepticon

Avatar

Ereptile "Recentie niet gelezen, maar ik zag *** :P Dat is goed genoeg voor mij om hem te zien Smiley face Lijkt me echt een leuke film! (p.s. waar is de "[Recentie]")?!"
Je moet hem echt gaan kijken! Het is niet alleen een mooie film, maar ook echt een goede film. Zoals al links en rechts vermeld wordt beter dan het origineel.
Ook de actie is keihard, niet van dat softe gedoe als in het origineel.

En het is Jackie Chan's beste filmrol tot nu toe. Geweldig om hem in zo'n serieuze rol te zien, met de nodige humor momenten. Ik ben het aardig eens met de redelijk goede recensie, maar dat het traumatische verleden niet geloofwaardig is, is onzin. En ook dat Henson's bijrol als moeder irritant is, slaat ook nergens op.

Er is 1 punt wat niemand is opgevallen en ook rencensent Frank Stol niet en dat is een kleine en minder belangrijke moeder Henson weet niet dat Dre gedonder heeft met jongens op school en krijgt ook niet medegedeeld dat en waarom hij aan het toernooi meedoet maar dat is niet storend. Het is een remake en dat zie je overal in weer, maar zoals gezegd 1 die behoort tot remakes die beter zijn dan het origineel en dat zijn er niet veel.
Je hebt ook helemaal niet door dat de film 139 minuten duurt.

Ik geef hem ondanks de spoiler 5 uit 5.

Remco

Avatar

Voor Inception staan hier al een reeks nederlandse recensies : http://www.popcornmeter.nl/film/477/Inception.html.
Wat The Karate Kid betreft: een volledig onnodige remake. De feel good sfeer van de originele film wordt nooit gehaald. Daarnaast vind ik het niet echt een goed idee om kinderen te kiezen voor de diverse rollen. Omdat in het origineel de hoofdrolspelers tieners waren leefde je meer mee dan nu. En Miyagi was ook wat unieker hoewel Jackie Chan wel beter acteerde dan in vele van zijn andere films ;)

Galu

Avatar

Waar blijft de recensie van Inception ??

benjamin

Avatar

Toch wel redelijk positieve recensies voor deze Karate Kid, mijn hoop was een beetje gekelderd toen ik zag dat Justin Bieber de titeltrack deed, maar wie weet wordt het toch wel wat (gewoon direct als de credits beginnen de zaal uitstormen).

En ik verwacht dat morgen een recensie van Inception zal verschijnen als hij officieel uitkomt in Nederland.

leidenaar

Avatar

Film die ik maar oversla,zelfs de oude delen(toen ik dus zelf nog jong was) vond ik weinig tot niks aan,en vind toch dat dit soort films op de jeugd gericht zijn(vanwaar de remake,voor de nieuwe generatie),maar je zal vast als volwassene er lol aan kenne beleven maar ik niet echt.

off-topic: Waar blijft de recensie van Interception,zelfs in de Veronica-magazine staat die al :E

B@chelor

Avatar

Galu "De film lijkt mij een soort van Kung Fu Panda verhaal maar het kan ook es leuk zijn"


haha

Ik had lage verwachtingen van deze flick, maar vind 'm toch leuk. Vooral Chan.

Galu

Avatar

De film lijkt mij een soort van Kung Fu Panda verhaal maar het kan ook es leuk zijn

tigermen3

Avatar

De film is een stuk beter ook omdat er nu wel les werd gegeven door een echte kung fu leraar Jackie chan.Dit was in de orginele niet zo die kon geen vechtsporten alleen maar dansen.Alleen de laatste trap had iets beter moeten gefilmt kon zien dat hij tever naast was.Maar ben benieuwd weer naar deel 2 als die er komt en met de zelfde spelers.Groetjes en nog veel plezier tigermen.PS ik geef de film een 8 T+)

Turkish

Avatar

Vond de film niet echt bijzonder, Had niet echt een connectie met "Dre", bij de eind gevechten maakte het me niet uit wat er gebeurde. Maar wellicht heb ik de film gekeken met een te subjectieve blik, dit door het feit dat de film karate kid heet en de hele film over Kung Fu gaat.

Havoc

Avatar

Vond em stukken beter dan de oude films.

Tware

Avatar

Het verhaal kennen we allemaal al, niks nieuws. Maar de uitwerking was veel beter dan ik had verwacht. Mooie beelden en muziek. Goed geloofwaardig spel van Chan en Jaden Smith. Sluit me aan bij de recensie.

PsYkOfOoL

Avatar

@ Erp

het is een leuke film naar te kijken meer niet, heb hem al een tijdje terug gezien en vond jackie heel goed spelen toppie

Ereptile

Avatar

Recentie niet gelezen, maar ik zag *** :P Dat is goed genoeg voor mij om hem te zien Smiley face Lijkt me echt een leuke film! (p.s. waar is de "[Recentie]")?!

The Karate Kid

acties