Recensie

No Country for Old Men (2007)

De gebroeders Coen weer helemaal terug met hun nieuwste werk.

in Recensies
Leestijd: 1 min 15 sec
Regie: Ethan & Joel Coen | Land: Verenigde Staten

[doemaarrood]Hedwig van Driel[/doemaarrood]

De gebroeders Coen zijn weer terug - en hoe! Javier Bardem speelt in deze verfilming van een boek van Cormac McCarthy de badass van het jaar, en twee derde van de film lang kijk je naar de beste thriller in jaren. Dan doen de Coens iets onverwachts en wordt het opeens een ingewikkeldere, interessantere film, die nog dagen in je hoofd blijft spoken. Het beste is van tevoren niet te veel te weten dus ga hier naartoe en laat je overdonderen.


[doemaarrood]Kaj van Zoelen[/doemaarrood]

Na twee tegenvallers zijn de gebroeders Coen weer helemaal terug met hun nieuwste werk, hun meesterwerk volgens sommigen. Daar is het misschien nog wat te vroeg voor, maar het is zeker één van hun beste films, en sowieso hun spannendste sinds hun debuut.[/b]

No Country For Old Men is namelijk grotendeels een ijzersterke thriller over een man die een zak geld vindt die hij beter niet had kunnen vinden, omdat een moordenaar die er ook op aast een nietsontziende natuurkracht is die zich door niemand laat tegenhouden. Bardem laat een onuitwisbare indruk achter en wint daar terecht allerlei prijzen voor. Elke scène met zijn fascinerende personage is een genot om naar te kijken, maar dat geldt eigenlijk voor de hele film die van begin tot eind haast perfect geschreven, geregisseerd en geacteerd is. Het einde zal het publiek verdelen, maar aan de uiterste bekwaamheid van de Coens als filmmakers valt gelukkig voorlopig niet meer te tornen.