Recensie

The Bourne Ultimatum (2007)

Bourne is terug. En hoe!

door Hedwig van Driel om 20:24 in RECENSIES
The Bourne Ultimatum poster
Regie: Paul Greengrass | Cast: Matt Damon (Jason Bourne), Julia Stiles (Nicky Parsons), David Strathairn (Noah Vosen), Joan Allen (Pamela Landy), Paddy Considine (Simon Ross) | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2007

Jason Bourne is terug en op jacht naar zijn verleden. Er wordt wel eens gezegd dat hij de James Bond van deze tijd is (ze delen in elk geval de afkorting JB), maar wat zegt dat dan over de tijd waarin we leven? Terwijl de oude Bond rebels was, maar toch ferm verankerd zat in het systeem, is de nieuwe Bond juist constant op de vlucht voor datzelfde systeem. Zijn grootste tegenstander is de CIA, de Amerikaanse tegenhanger van de MI-6 van Bond. In de Bondfilms, ook in het recente Casino Royale, is spionage iets noodzakelijks om de onwetende burger te beschermen. In de Bournefilms, met name The Bourne Ultimatum, is de regering veel te ver doorgeschoten en wordt de constante surveillance als iets engs en gevaarlijks gepresenteerd.

Bond was misschien een spion, maar het undercover blijven was duidelijk niet zijn sterkste punt. Bourne is de man in de schaduw, onzichtbaar door zijn allemansgezicht en onopvallende kleding, iemand die op deskundige wijze alle camera’s die er tegenwoordig om ons heen hangen weet te ontwijken. Zelfs de camera van Greengrass lijkt moeite te hebben hem te volgen. Bourne is soms maar net in beeld en de camera beweegt heen en weer om hem te pakken te krijgen, zoomt in, zoomt uit, is dan weer scherp en dan weer niet. Je moet de chaos en drukte een minuut of vijf ondergaan voordat de oorspronkelijke duizeligheid wegebt en je in het ritme komt. En hoe! Je wordt door de ADHD-montage en soundtrack totaal meegesleept in de adrenalineachtbaan die Greengrass hier heeft afgeleverd, met slechts af en toe een half minuutje rust om op adem te komen.

In alle drukte krijg je als kijker maar weinig tijd om je aandacht op de plot te vestigen. Die komt in het kort neer op het volgende: Simon Ross, een journalist van de linkse krant The Guardian, schrijft een artikel over Bourne en het project dat hem heeft gecreëerd. Bourne wil graag weten wie zijn bron is. De CIA wil juist alles geheim houden, en voilà, je hebt de plot voor een film: Bourne graaft in zijn verleden, terwijl Noah Vosen van de CIA, een man die “het doel heiligt de middelen” wel erg ver doorvoert, hem dwarsboomt en probeert te doden. Bourne zoekt de informatie vervolgens een treetje hoger en ga zo maar door. Verder krijgt Julia Stiles eindelijk iets te doen in de franchise en is Joan Allen weer van de partij als de uiterst slimme Pamela Landy.

Natuurlijk is dit geen film die om de plot draait. Het gaat om de actie die - zoals we ondertussen wel gewend zijn van de Bourneserie - keihard is en op korte afstand plaatsvindt: de klappen doen hier nog echt pijn en Bourne ontsnapt niet miraculeus aan kogelregens. Het gaat hier om de paranoïde sfeer: overal schuilt het gevaar en nergens ontsnap je aan de observatie van de CIA. Het gaat erom dat je gespannen op het puntje van je stoel blijft zitten en niet durft te knipperen omdat je dan misschien iets mist.

Helaas kan Greengrass het niet laten om in het morele moeras van Bournes motivatie te duiken. De eerste film was júíst zo fascinerend omdat die morele kwestie in het midden bleef: Bourne wist niet of hij bij de goeden of de slechten hoorde. In de tweede film had hij vervolgens een motief dat iedereen kan begrijpen: wraak. In deel drie klimt het dodental toch voornamelijk omdat Bourne vervelende flashbacks heeft. En al doodt hij vooral uit zelfverdediging, het is toch een mager excuus. De film draait uiteindelijk vooral om de vraag hoe goed of slecht Bourne vóór zijn amnesie was; of hij zich vrijwillig aanmeldde om opgeleid te worden tot moordmachine of wellicht toch protesteerde. Door daar de nadruk op te leggen wordt het interessantere vraagstuk, namelijk of Bourne nú goed of slecht is, netjes omzeild: men zou het publiek toch niet in gewetensnood willen brengen door ze met plezier naar een bloedbad te laten kijken. Daarom wordt de introspectie beperkt tot een kort shot van Bourne die even op de rand van een bed schuldbewust naar zijn handen staart.

Er is meer tegen de film in te brengen. Sommige plotgaten zijn zo groot dat je er doorheen kunt rijden, de film is ondanks alle kritiek op de CIA toch (te) nationalistisch, en ook in deze film leeft het rare, naïeve idee dat als je iemands leven spaart, dit later je leven kan redden. Maar ach, al deze dingen bedenk je pas een paar uur na de film, als de adrenaline is uitgewerkt en je hersens langzaam weer op gang komen. De film kan dan ook zonder omhaal worden aanbevolen, hooguit niet aan epilepsiepatiënten. Het is een film die vooral in de bioscoop tot zijn recht komt en zich dan als een strakke snelle geoliede machine (net als Bourne) aan je vastklampt en je niet meer loslaat tot het triomfantelijke laatste shot. Het einde biedt een dubbelzinnig beeld: het laat de mogelijkheid tot verdere films open, maar tegelijkertijd zijn we terug bij af en is het cirkeltje rond. In ieder geval mag deze franchise, mits de kwaliteit zo hoog blijft, net zo lang doorgaan als die van de oudere James Bond.

36 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

siempjah

Avatar

Eindelijk! Ik ga vrijdag, kan niet wachten.

Breug

Avatar

Ik ben wel benieuwd naar de supergrote plotgaten.
Ik heb deze in de speciale voorpremiere gezien afgelopen vrijdag en was zeer onder de indruk. Dit is de overtreffende trap van deel 2.
[rating 4.5]

Baski

Avatar

Ik ga as. Zaterdag en inderdaad, ook ik kan niet wachten! ;)

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Goede recensie, deze film is de beste van het jaar 2007 T+)

En het klopt dat je deze film echt in de bioscoop moet zien, je word meegezogen in de actie en zit inderdaad op het puntje van je stoel en probeer niets te missen van deze fantastische film!!!

Veel kijkplezier!!!

Timmay

Avatar

The Butcher "matt damon...."


ja?

ot: Weer even geweldig als de vorige twee delen. Jammer dat dit het laatste deel is.

siempjah

Avatar

The Butcher "matt damon...."


Haha, zeker afgelopen dinsdag Team America gekeken?

Oja trouwens, ik denk dat ik vanavond bij Brad Pitt Matt Damon, want ik ben Morgan Freeman! :P


Timmay "
ot: Jammer dat dit het laatste deel is."

Is toch helemaal niet zeker?

Deweb

Avatar

Damon heeft gezegd: Nu niet, maar als Greengrass over 5 á 10 jaar met een te gekke nieuwe impuls komt dan zal ik zeker meedoen.

Ondertussen kunnen we uitkijken naar een soortgelijke reeks van televisiefilms, namelijk de verfilming van de strip XIII die enkele vergelijkingen heeft met het verhaal van Ludlum maar toch een stuk interessanter is qau plot.

Deze film wil ik zeker gaan zien. Maar wanneer, dat moet ik nog even beslissen.

Dragon

Avatar

Ik heb hem vandaag gezien en vond het geweldig.

De eerste minuten hebben ze de tijd genomen voor het verhaal vervolgd met acktie zoals je wel verwacht van Bourn.

The Bourn Ultimatum zou ik niet kijken als je de voorgaande delen niet heb gekeken want dan snap je er niet veel van, maar als je de eerste 2 delen heb gezien dan MAG je de derde zeker NIET missen.

Vond het een meesterwerk, de film heeft me uitermate vermaakt.T+)

Wosko Jagora

Avatar

Naar mijn mening gaat deze recensie veel te makkelijk voorbij aan het verhaal, zie ook mijn eigen recensie.. Hier wordt gedaan alsof het een niemendalletje is als excuus om alle actie op je af te vuren. Ik vind echter dat het verhaal veel beter is dan bij de meeste moderne actiefilms en juist de uitdieping van het personage Bourne zorgt ervoor dat je extra betrokken raakt bij zijn belevenissen. Als het echt zo'n flinterdun verhaal was geweest, dan had het de kijker weinig kunnen schelen wat er met de personages gebeurt.

Darthmar

Avatar

Geweldige film. De belangrijkste stukjes vallen op hun plek. Fantastisch hoe het einde van de Bourne Supremacy is verwerkt in dit deel.

Ik hoop dat ze er minimaal nog eentje maken om het verhaal geheel af te ronden.

Baski

Avatar

Baski "Ik ga as. Zaterdag en inderdaad, ook ik kan niet wachten! ;)"


Ik kon niet wachten tot vanavond en ben hem gisteren al gaan kijken.
Ben niet ontevreden, vond het geheel goed uitgewerkt en de actie was echt prima.
De auto achtervolging(en), deden mij een beetje denken aan de actie in 'Ronin', dus dat was lekker wegkijken.
Hij krijgt een dikke 8,5 van me! Smiley face

siempjah

Avatar

Wat ik me afvraag hè, zouden we dit het beste deel kunnen noemen? Bij The Bourne Supremacy zat iedereen zo te zeuren dat The Bourne Identity beter was, maar wat vind iedereen nu? Ik weet niet zeker of ik het de beste vind, maar het was zeker wel een topfilm!!!

Movieholic

Avatar

Morgenaaf is the day!

therealalexander

Avatar

siempjah "Wat ik me afvraag hè, zouden we dit het beste deel kunnen noemen? Bij The Bourne Supremacy zat iedereen zo te zeuren dat The Bourne Identity beter was, maar wat vind iedereen nu? Ik weet niet zeker of ik het de beste vind, maar het was zeker wel een topfilm!!!"


Ikzelf vind de eerste de minste. Vond het verhaal nog niet ijzersterk en de vriendin van bourne was te naief. Steeds ook een nieuw mannetje uit een nieuwe stad, bourne maakt hem dood en hup nieuw mannetje... beetje monotoon. Deel 2 is de beste naar mijn idee, maar deel 3 zit daar maar vlak onder. Grootste nadeel van 3 vind ik het hier en daar herhalen van scenes uit 2. En dan bedoel ik niet de flashbacks maar bij het verloop en einde van een car chase die me wel HEEL erg deed denken aan het einde in de tunnel van deel 2.

Prima filmpje maar deeltje 2 is net wat beter Smiley face

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Ik ben voor de tweede keer naar de bioscoop geweest om deze topfilm nog eens te bekijken!!! :W

Baski

Avatar

::DFC::Nohands[NL "]Ik ben voor de tweede keer naar de bioscoop geweest om deze topfilm nog eens te bekijken!!! :W"


Ik denk dat ik dat ook ga doen! :E

Remco

Avatar

Heb hem net gezien goede film maar vond inderdaad dat er wat teveel dingen uit The Bourne Supremacy herhaald werden. Weer in een internet cafe dingen op zoeken weer een dergelijke auto achtervolging (vond overigens de achtervolging in Moskou beter). Daarnaast vond ik het camera werk af en toe echt irritant. Thuis valt het erg mee maar als je in het midden van een bioscoop zaal zit met een groot scherm wordt je af en toe draaierig.
Vooral in Tanger met de ontsnapping op die motor zag je af en toe alleen wat ramen en had je geen idee wie nou wie was.

Colonel_Kurz

Avatar

Remco "Daarnaast vond ik het camera werk af en toe echt irritant. Thuis valt het erg mee maar als je in het midden van een bioscoop zaal zit met een groot scherm wordt je af en toe draaierig.
Vooral in Tanger met de ontsnapping op die motor zag je af en toe alleen wat ramen en had je geen idee wie nou wie was."
Toen had ik er geen enorme last van, maar waarom tijdens dat gesprek in het begin met die broer de camera nou zou moest schudden begreep ik niet.

Il Padrino

Avatar

Colonel_Kurz "Toen had ik er geen enorme last van, maar waarom tijdens dat gesprek in het begin met die broer de camera nou zou moest schudden begreep ik niet."


Precies! Het is natuurlijk een gekunstelde manier om een ongemakkelijk en onrustig gevoel te creëren. Vroeger deden ze dit door goed acteerwerk, tegenwoordig door met de camera te rammelen.

Ook is het handig om ontzettend met de camera te schudden in het midden van een gevecht, dan hoef je minder moeite te doen om een realistisch uitziend gevecht te voeren. Gewoon rammelen en de acteurs wat laten springen en de kijker verzint de rest wel.

Overigens verder wel een goede actiefilm, al begint Bourne wel erg veel superintelligente en onsterfelijkheidstrekjes te krijgen, wat het geheel toch (nog) minder realistisch maakt dan de vorige delen. Ook vind ik het jammer dat ze nog tig vervolgdelen zouden kunnen maken, ieder gebaseerd op een flard van een geheugen, daar was na het eerste deel de rek toch wel al een beetje uit...

Fonkmeistah

Avatar

Leuke actie maar wat een KUT einde. Lekker wazig over wat er nou precies gebeurd is en het einde slaat echt alles. Superman Bourne..

Overigens werd ik bijna misselijk van die warrige actiebeelden. Leuk voor even, maar dat constante gedraai maakt het minder. Zo kan ik ook wel een gevecht filmen, de camera vloog alle kanten op terwijl de spelers waarschijnlijk gewoon tegenover elkaar stonden. :}

siempjah

Avatar

Fonkmeistah "Leuke actie maar wat een KUT einde. Lekker wazig over wat er nou precies gebeurd is en het einde slaat echt alles. Superman Bourne..

"


Ik vond het juist een vet einde! En net alsof je superheld moet zijn voor wat hij deed :S .

Breug

Avatar

Waar zijn de grote plotgaten van Hedwig nou?

Hedwig

Avatar

Zucht. Gaat ie dan, al vind ik het niet echt relevant:

- Hoe komt Bourne opeens in het kantoor van Vosen? Hij had duidelijk nog niet de voice-id en vingerafdruk, en zo makkelijk zal het CIA-kantoor toch niet in te komen zijn. Leuk grapje, maar je moet er niet teveel over nadenken.

- Hoe heeft Bourne door dat dat niet zijn geboortedatum is?

- Julia Stiles had in de eerste film geen enkel probleem met helpen Bourne te vermoorden. Maar nu opeens "it was always difficult for me..with you"? Valt wel mee, lijkt me.

En ga zo maar door. Het zijn kleine dingetjes, maar om nou te zeggen dat het plot aan alle kanten klopt...

Darthmar

Avatar

Hedwig "Zucht. Gaat ie dan, al vind ik het niet echt relevant:

- Hoe komt Bourne opeens in het kantoor van Vosen? Hij had duidelijk nog niet de voice-id en vingerafdruk, en zo makkelijk zal het CIA-kantoor toch niet in te komen zijn. Leuk grapje, maar je moet er niet teveel over nadenken.

- Hoe heeft Bourne door dat dat niet zijn geboortedatum is?

- Julia Stiles had in de eerste film geen enkel probleem met helpen Bourne te vermoorden. Maar nu opeens "it was always difficult for me..with you"? Valt wel mee, lijkt me.

En ga zo maar door. Het zijn kleine dingetjes, maar om nou te zeggen dat het plot aan alle kanten klopt..."


Kort gezegd ik zou hem nog maar eens gaan kijken als ik jouw was Hedwig. Hoe Bourne in de het kantoor van Vossen komt is duidelijk te zien. Het kantoor is nou niet echt goed afgesloten!

Geboortedatum: Bourne twijfelt aan alles en herkent feilloos(?) informatie & personen.

Het waarom mbt Nicky wordt mischien in een eventueel volgend deel uitgelegd.

geertvdheide

Avatar

Ik ben het grotendeels met de recentie eens: The Bourne Ultimatum is een geweldige achtbaanrit, en wat mij betreft één van de beste spionage/actie-films aller tijden. Dit geldt trouwens voor de gehele trilogie naar mijn mening. En welke de beste van de drie is, dat weet ik niet. Maakt me ook weinig uit, want alle drie zijn ze geweldig.

Het verhaal en de karakters worden in al het geweld niet vergeten, waardoor ik meeleefde met de personages. Het camerawerk is druk en chaotisch, maar ik vond dat juist wel iets toevoegen, een unieke sfeer en montage die ik niet als vervelend ervaarde. De actie is sterk en het acteerwerk is prima.

De plotgaten zoals hierboven genoemd zijn wat mij betreft te verwaarlozen. Enkele kleine dingen worden niet dan feilloos uitgelegd, maar waarom zou dat beslist moeten? Kunnen we als kijker dan niets zelf invullen? Bourne is tenslotte een meester in wat hij doet. Ik stoorde me er absoluut niet aan, terwijl ik dit in veel andere actiefilms wel als negatief ervaar.

Het enige minpuntje vond ik dat Bourne in enkele scènes wel erg veel doorstond zonder knock-out te gaan, zelfs voor zijn doen.

Al met al een aanrader voor fans van het actie/spionage-genre. Wel eerst deel 1 en 2 kijken natuurlijk.

[rating 4]

Geranimous

Avatar

Ik denk dat de mensen die roepen dat de camera zo heen en weer schudt om het monteren en dergelijke wat makkelijker te maken wat meer films van meneer Greengrass moeten gaan kijken.

Steadicam

Avatar

Geranimous "Ik denk dat de mensen die roepen dat de camera zo heen en weer schudt om het monteren en dergelijke wat makkelijker te maken wat meer films van meneer Greengrass moeten gaan kijken."
Ik denk het juist niet, want Greengrass schudt altijd met de camera. Te pas en te onpas. Hij denkt misschien dat dat altijd indringend realisme oplevert, maar daar vergist hij zich in. Soms is het alleen maar irrtitant.

geertvdheide

Avatar

Steadicam "Ik denk het juist niet, want Greengrass schudt altijd met de camera. Te pas en te onpas. Hij denkt misschien dat dat altijd indringend realisme oplevert, maar daar vergist hij zich in. Soms is het alleen maar irrtitant."


Is dus puur een kwestie van persoonlijke voorkeur. Over smaak valt niet te twisten. Ik vind het voor de Bourne-films niet vervelend, en juist wel passend. Maar als Greengrass dit tot in het oneindige blijft herhalen in al zijn (actie-)films, dan wordt het inderdaad wel wat gemakkelijk.

Breug

Avatar

geertvdheide "Is dus puur een kwestie van persoonlijke voorkeur. Over smaak valt niet te twisten. Ik vind het voor de Bourne-films niet vervelend, en juist wel passend. Maar als Greengrass dit tot in het oneindige blijft herhalen in al zijn (actie-)films, dan wordt het inderdaad wel wat gemakkelijk."

In zijn documentaire achtige films vind ik het ook goed tot zijn recht komen. Bij United 93 heb je het gevoel dat je ook in het vliegtuig zit. Als hij ooit een romantische komedie maakt zal het wat minder tot zijn recht komen denk ik.

Geranimous

Avatar

Steadicam "Ik denk het juist niet, want Greengrass schudt altijd met de camera. Te pas en te onpas. Hij denkt misschien dat dat altijd indringend realisme oplevert, maar daar vergist hij zich in. Soms is het alleen maar irrtitant."


Ik begrijp best dat er mensen zijn die het irritant vinden. Maar Greengrass is een groot regisseur die in mijn opinie deze stijl niet gebruikt om het zich makkelijk te maken maar omdat hij het toepasselijk vindt. Dat is het punt dat ik wilde maken.

Breug "In zijn documentaire achtige films vind ik het ook goed tot zijn recht komen. Bij United 93 heb je het gevoel dat je ook in het vliegtuig zit. Als hij ooit een romantische komedie maakt zal het wat minder tot zijn recht komen denk ik."


Laten we hopen dat hij zich in de toekomst niet tot het maken van een romcom laat verleiden. Maar bij United 93 is het echt supergoed gelukt inderdaad. Ik hou van de stijl van Greengrass.

Steadicam

Avatar

Geranimous "Maar Greengrass is een groot regisseur die in mijn opinie deze stijl niet gebruikt om het zich makkelijk te maken maar omdat hij het toepasselijk vindt. Dat is het punt dat ik wilde maken.."
Ik begrijp je en ik deel je mening dat hij het niet uit gemakzucht gebruikt, maar omdat hij het functioneel vindt. Helaas ben ik het daar dus niet altijd mee eens. De achtervolging in Supremacy vond ik een wanordelijk zootje: veel korte, losse beelden van autoportieren, banden, vonken, metaal op metaal; daarmee gaan de spanning en het overzicht van de scène verloren.

Colonel_Kurz

Avatar

Steadicam "Ik begrijp je en ik deel je mening dat hij het niet uit gemakzucht gebruikt, maar omdat hij het functioneel vindt. Helaas ben ik het daar dus niet altijd mee eens. De achtervolging in Supremacy vond ik een wanordelijk zootje: veel korte, losse beelden van autoportieren, banden, vonken, metaal op metaal; daarmee gaan de spanning en het overzicht van de scène verloren."
Tja, bij bijna elke andere moderne actiefilm die met zulke cameraeffecten is gemaakt en gemonteerd, ben ik het met je eens, maar bij de Bourne films heb ik het altijd passend gevonden, en bovendien werkte het: waar ik me bij andere films ergerde aan het gebrek aan overzicht en de desoriëntatie, heb ik Bourne meestal het gevoel dat ik er midden in zit. Ik ben er alleen nog niet helemaal achter waardoor dat verschil precies ontstaat...

Konami

Avatar

Wilde graag naar The Bourne Ultimatum, kijk op de filmladder maar dan verschijnt dit...

Deze film draait de komende week nog niet in een bioscoop


Denk niet dat dat de bedoeling is, terwijl die film op nummer 1 staat van dit moment. Smiley face

Kan daar wat aan gedaan worden? Bijvoorbaat dank.

BlauweBanaan

Avatar

Heb deze film in de bios gezien, en man wat een heerlijke actie weer. Vind het prachtig als ze vanuit het controle centrum proberen uit te vinden met wie hij belt en waarom er geen verbinding is. Net zoals de voorgaande delen is er geen vast land verbonden aan Bourne en reist hij wat af op zoek naar z'n identiteit. De vechtscenes zijn goed opgezet, net als de achtervolgingen die ook in voorgaande delen lekker lopen, niet te lang ook niet te kort. Vind de film erg spannend en goed in mekaar gezet. Het geluid tijdens de dialogen vond ik minder, dat klonk teveel richting Center speaker. Totaal plaatje van de film was een dikke 8 Smiley face

mooffie

Avatar

Deze film is een grote TEGENVALLER !!!
Het is nagenoeg een kopie van deel twee. De CIA probeert Bourne te vermoorden en Bourne probeert de CIA te slim af te zijn en die schokcamera's was ik al bij deel 2 zat. Erg irritant allemaal. Je mist de helft van de actie door dat gestotter.

The Bourne Ultimatum

acties