Recensie

Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007)

Nadat de eerste film een (commercieel) succes was, moest het concept natuurlijk uitgemolken worden.

door Sara Madou om 23:08 in RECENSIES
Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer poster
Regie: Tim Story | Cast: Ioan Gruffudd (Reed Richards), Jessica Alba (Sue Storm), Chris Evans (Johnny Storm), Michael Chiklis (The Thing/Ben Grimm), Julian Mc Mahon (Victor Von Doom), Laurence Fishburne (The Silver Surfer, stem) | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2007

Je hebt goede (Sin City), middelmatige (Batman Returns) en heel slechte (Ghostrider) comicbookverfilmingen. Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer, het tweede deel over de vier vrienden met bovennatuurlijke krachten, schommelt samen met zijn voorganger rond ‘middelmatig’ met een lichte neiging naar ‘slecht’. De gedegen special effects konden en kunnen een zwak plot niet verbloemen.

Reed en Sue, twee van de vier bovenmenselijke creaties, gaan trouwen: een gebeurtenis die TomKat-achtige proporties aanneemt. Maar zoals te verwachten valt, gaat dat niet bepaald soepeltjes. Al geruime tijd doen zich namelijk vreemde klimaatomstandigheden en massale uitval van energiebronnen voor en tijdens de bruiloft ontstaat complete chaos. Opperslechterik Galactus heeft de aarde tot zijn volgende doelwit gemaakt en gebruikt daarvoor de Silver Surfer. Deze lijkt onverslaanbaar totdat Reed de bron van zijn krachten ontdekt. Maar om de Surfer te kunnen vernietigen, moeten de vier vrienden/collega’s wel samenwerken met aartsvijand Victor Von Doom (McMahon).

Het eerste half uur is oogverblindend. Nou zijn we inmiddels wel wat gewend wat betreft CGI-shots de laatste jaren, maar met de creatie van de Silver Surfer hebben de specialisten zichzelf overtroffen. Dit indrukwekkende plaatje (vooral erg mooi in een gevecht met ‘The Human Torch’) gaat echter vervelen als je eraan gewend raakt. Hoe goed het er ook uit ziet, op een gegeven moment heb je het wel gezien. En special effects, dat is toch waar Fantastic Four het van moet hebben. Want plotsgewijs is het wederom niet veel soeps. Goed, niemand verwacht doorwrochten karakterstudies in een dergelijk product, maar toch zou het fijn zijn als de personages tenminste énige ontwikkeling doormaken. Eigenlijk kan alleen Johnny Storm aan deze eis voldoen. Michael Chiklis als Ben is veel te weinig in beeld om indruk te maken en Jessica Alba is weliswaar een (zeer) mooi plaatje, maar wat betreft acteerprestaties weinig meer dan een bordkartonnen figuur.

Het is natuurlijk te verwachten dat er geen realistisch verhaal te zien is in een verfilming van een comic die an sich al ontzettend onwerkelijk is. Het probleem met The Silver Surfer is echter dat het plot ook amper realistisch is binnen de verzonnen verhaalwereld. Neem alleen al de overdosis aan vijanden. Die surfer doet het natuurlijk niet allemaal in zijn eentje. Al deze tegenstanders gaan samen met de plotwijzigingen op den duur behoorlijk duizelen. Het voegt allemaal niets toe en heeft overduidelijk als doel om de magere plot te verbloemen (hetgeen dus niet lukt, dat moge duidelijk zijn).

Toch zijn er redenen om deze film te zien als een aangenaam tijdverdrijf. Het valt niet te ontkennen dat de onderlinge grapjes tussen de vier af en toe voor een glimlach zorgen, en ja, die surfer is cool. Maar hoe cool hij ook is, hij doet de oppervlakkigheid niet vergeten. We missen legendarische quotes en scènes die weken later nog door je hoofd spoken en door filmgeeks over de hele wereld worden besproken. Wat rest is een berg mindless fun. Misschien iets voor degenen die erg gecharmeerd waren van Transformers.

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Geranimous

Avatar

Ik vind de vergelijking in het begin een beetje vreemd. Er worden 3 films genoemd en een daarvan is Batman Returns. Als ook echt die film bedoeld wordt is dat erg raar aangezien de 2 andere films en de film waar het mee vergeleken wordt allen actueel zijn en Batman Returns niet. Wat logischer zou zijn is dat Batman Begins bedoeld wordt. Maar zowel Returns als Begins zijn beiden geen middelmatige films.

O en het is The Silver Surfer en niet The Zilver Surfer zoals het bij de cast geschreven staat uiteraard.

ash_

Avatar

Geranimous "Maar zowel Returns als Begins zijn beiden geen middelmatige films."
Dat wordt ook niet gezegd, er wordt gezegd dat hij als comicbook verfilming middelmatig is en dat klopt imho ook wel.

Voor de rest een duidelijk verhaal deze recensie; als je deel 1 te pruimen vond, vind je dit ook leuk. Vond je deel 1 bagger dan vind je hier ook niks aan.

Jnk18

Avatar

Vond het 2e deel echt heel erg tegenvallen hoor.. 1e deel vond ik nog wel cool, maar ze hebben het weer voor elkaar gekregen,.. dit word net als spiderman fkin boring.. met hun fkin love story en blabla... dat einde met de surfer vond ik ook maar een makkelijke einde.. tjees wat een kutfilm.. nog nieteens 2 fuckin sterren waard.

ben F4 fan maar fuck de films...

Moviemagic

Avatar

Deel 1 vond ik echt minder, maar deze ging nog wel. Jammer dat je Galactus niet echt te zien kreeg. Ik kan me helemaal vinden in de recensie. Het is niet de topfilm, maar prima tijdverdrijf.

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Ik heb hem nog niet gezien, maar begrijp uit de recensie dat er teveel vijanden in de film verwerkt zijn, net als bij de laatste spiderman dus?

Dit zijn leuke films voor thuis op DVD.....

spacey

Avatar

Waar ik mij zo aan stoorde bij deze film, waren de herhalende 'grappen' van Mr Fantastic met z'n lange armen. En het is lang geleden dat ik mij ze depressief voelde na een film. Ow, en op het moment dat de 'fantastic' 4 voor het eerst in beeld verschijnen, weet je binnen 20 seconden hoe de film verder verloopt en afloopt.

Absoluut één van de slechtste films ooit gemaakt!

[rating 0]

silaz

Avatar

Ik heb me erg vermaakt tydens deze film .

een keer wat luchtig en korter als de rest wat ik deze zomer heb gezien.

geef zelf 3 sterren aan de film.

Roi

Avatar

Wat een draak van een film.

Gewoonweg slecht geacteerd, een slecht verhaal met veel gaten en grappen waar je mischien een keer om moet lachen maar daarna niet meer.

dragonspirit

Avatar

Sorry hoor, maar te veel vijanden??

Je hebt:

- The Silver Surfer (die in opdracht van Galactus werkt)
- Galactus (die je nauwelijks ziet, omdat het verhaal ook niet over hem gaat, maar over The Silver Surfer)

en Victor Von Doom. dat vind ik nogal meevallen eerlijk gezegd met de hoeveelheid vijanden.

Technisch gezien is The Silver Surfer zelf niet eens een vijand, maar da's een ander verhaal

Ik vond de film zelf wel vermakelijk, goed is een ander verhaal, maar dat wist ik (mijns inziens) al van te voren.

MrMister

Avatar

Nog slechter dan de eerste, er was maar een echt gevecht, verder alleen halfgare grappen die niet echt aanslaan.. echt jammer, hoop niet dat er een derde komt want dat is echt een zonde

Spider-fan

Avatar

Wie gaat er in een film over een man met een elastieken lichaam, een onzichtbare vrouw, een menselijke fakkel, een bakstenen vent en iemand die het universum doorkruist op een surfboard nog op zoek naar een plot??????

Kom op, mensen! Je gaat voor de special effects, voor de fun en niet in het minst voor Jessica Alba. En dat zat er allemaal met wagonladingen in! Ik heb me prima vermaakt met deze film!

spacey

Avatar

Spider-fan "Wie gaat er in een film over een man met een elastieken lichaam, een onzichtbare vrouw, een menselijke fakkel, een bakstenen vent en iemand die het universum doorkruist op een surfboard nog op zoek naar een plot??????

Kom op, mensen! Je gaat voor de special effects, voor de fun en niet in het minst voor Jessica Alba. En dat zat er allemaal met wagonladingen in! Ik heb me prima vermaakt met deze film!"


Je noemt juist 3 redenen op om niet naar deze film te gaan:

1. Voor de special effects ga je niet naar deze film, maar naar Tranformers.

2. Voor de fun ga je niet naar deze film, maar naar Transformers.

3. Voor een lekker wijf ga je niet naar deze film (want ze is ontzichtbaar), maar naar Transformers.


En ook als je Transformers hebt gezien ga je nog niet naar deze film, dan ga je nog maar een keer naar Transformers!!!

Zeildude

Avatar

Goh de transformers.... daar ga ik heen ;)

spacey

Avatar

Jij snapt het T+)

Darthmar

Avatar

Die laatste regel in die recensie vond ik zeer beledigend en onnodig!! Transformers vond ik goed, heerlijk vermaak dat mij verrast had. The Fantastic Four vond ik een drama om te zien. Dus deel 2 ga ik zeker niet kijken!

Dus ben ik het helemaal met je eens Spacey:
Als je goeie special effect, humor en mooie dames wilt zien: ga naar Transformers!!!

spacey

Avatar

Ach, sommige mensen snappen gewoon niks van films! Je hebt films die mensen willen vermaken en je hebt films die een boodschap over willen brengen en daar moeten ze ook op beoodeeld worden.

Transformers is gemaakt voor het vermaak en slaagt daar duidelijk in. Fantastic 4 is ook gemaakt voor het vermaak, maar slaagt daar absoluut niet in. Dus die 2,5 ster is een belediging aan je eigen adres. Ik denk dat de recensent maar even naar Transformers moet gaan, dan kan ze gelijk die laatste regel uit haar recensie verwijderen.

Darthmar

Avatar

Misschien zijn de recenten boos nav de discussie over de recensie van Transformers?

Peter

Avatar

Spider-fan "Wie gaat er in een film over een man met een elastieken lichaam, een onzichtbare vrouw, een menselijke fakkel, een bakstenen vent en iemand die het universum doorkruist op een surfboard nog op zoek naar een plot??????"

Wie gaat voor een film over een man met een elastieken lichaam, een onzichtbare vrouw, een menselijke fakkel, een bakstenen vent en iemand die het universum doorkruist op een surfboard in hemelsnaam op zoek naar een recensie??????

Steadicam

Avatar

Darthmar "Misschien zijn de recenten boos nav de discussie over de recensie van Transformers?"
Ik zie hier inderdaad wel een sneer in richting al die onnozelen die uit hun plaat gingen bij de lage waardering voor Transformers. Way to go FT!

Chrischzz

Avatar

Toch grappig, dat een film, die door de media haast opzettelijk totaal genegeerd is in 2007 overzichtjes ( zoals spits, revu, preview etc ) eigenlijk de meest gewaardeerde en besproken film van dit jaar is geworden.. tot nu dan..

Wat dat betreft is Transformers wel de winnaar dit jaar .. :D


En tja.. FF2 RotS.. leuk, maar niet geweldig..

DVD-maniac

Avatar

Nou, aan de reacties te lezen ga ik 'm maar niet kijken in de bioscoop. Ik wacht wel tot ie op DVD verschijnt dan huur ik 'm wel.

geertvdheide

Avatar

Als mensen Transformers als zo enorm ophemelen in vergelijking met FF2, dan moet FF2 wel echt een matige film zijn. Want Transformers vond ik al niet geweldig. Wel vermakelijk, maar hier en daar ook redelijk irritant.

De beste actie/spektakel-film van 2007 vind ik nog steeds Die Hard 4. Hoewel die film ook lang niet foutloos is, is het qua actie/vermaak wel een goede film.

Misschien pik ik FF2 nog wel eens mee in de videotheek ofzo.

DVD-maniac

Avatar

Heb de eerste film gezien 'Fantastic Four' en die vond ik echt geweldig. Deze film werd al door Filmtotaal afgekraakt. En het vervolg wordt wederom op het niveau van 'waardeloos' bestempelt dus dan zal het wel een goeie film zijn in mijn ogen. Maar nee, toch maar wachten tot ie in de videotheek ligt.

Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer

acties