Recensie

The Incredibles (OV) (2004)

Een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van de meest succesvolle filmstudio ter wereld en tevens de beste superheldenfilm van het jaar.

door Kenji Stamet om 18:27 in RECENSIES
The Incredibles poster
Regie: Brad Bird | Cast: Craig T. Nelson (Bob Parr/Mr. Incredible), Holly Hunter (Helen Parr/Elastigirl), Brad Bird (Edna Mode), Jason Lee (Syndrome), Samuel L. Jackson (Frozone), e.a.

Zelfs Steven Spielberg moet wel eens jaloers zijn op de meer dan vlekkeloze reputatie die animatiestudio Pixar wereldwijd geniet. Vanaf het moment dat met ingehouden adem het revolutionaire Toy Story werd uitgebracht, heeft iedere nieuwe Pixar-film een creatief en commercieel hoogtepunt gemarkeerd. En nog blijken de meesters van de digitale animatie hun kruit niet verschoten te hebben, want The Incredibles is ronduit fantastisch: niet alleen alwéér het beste wat Pixar ooit gemaakt heeft, maar ook de beste superheldenfilm van 2004, en überhaupt één van de beste films die dit jaar zijn uitgebracht. De bundeling van krachten met schrijver/regisseur Brad Bird (The Iron Giant, The Simpsons) heeft een absolute knaller opgeleverd, een heerlijke avonturenfilm die op alle fronten bevredigt.

Het verhaal, dat draait om een gezin van superhelden, zit vernuftig in elkaar. De proloog speelt zich af in een futuristisch uitziend verleden (denk aan de van gadgets vergeven wereld uit oude Bondfilms) en laat ons een glimp zien van het gouden tijdperk van de ‘Supers’, zoals Mr. Incredible. Op handen gedragen door vredelievende burgers en gesteund door de overheid zorgen hij en zijn collega’s, waaronder de kittige Elastigirl, ervoor dat schurken als de Franse superboef Bomb Voyage achter de tralies belanden. Maar het tij keert wanneer de afgunst van de gewone man om de hoek komt kijken. Ineens regent het aanklachten tegen de Supers, die naast groot goed ook klein leed veroorzaakt blijken te hebben. Onder druk van de regering verdwijnt de ene na de andere held in het Superhero Relocation Program, om als gewoon burger een leven in anonimiteit te leiden.

Vijftien jaar lang leven Bob en Helen Parr als een doorsnee echtpaar. Bob werkt voor een verzekeraar, Helen is huisvrouw, en ze hebben drie kinderen: Violet, een onzekere puber, de hyperactieve Dash en baby Jack Jack. Dash zou dolgraag meedoen aan atletiek, maar mag niet van zijn ouders; hij zou ieder wereldrecord aan diggelen rennen en het hele gezin dwingen weer ergens anders onder te duiken. “Everybody’s special”, probeert zijn moeder hem te sussen, maar Dash doorziet het cliché: “Which is another way of saying that nobody is.” Ook Bob is gefrustreerd; zuchtend staart hij naar krantenknipsels uit de tijd dat hij, de oersterke Mr. Incredible, iedere week de wereld mocht redden.

Op dat punt in het verhaal barst de film bijkans uit zijn voegen van ingehouden energie. We weten allemaal dat Mr. Incredible zal terugkeren, dat Helen tegen wil en dank weer Elastigirl zal worden, en dat ook hun kinderen de kans zullen krijgen om eindelijk te ontdekken waartoe ze in staat zijn. Met die bijna tergende opbouw schroeft Bird onze verwachtingen torenhoog op, om ons vervolgens alsnog van onze sokken te blazen. Als kijker ervaar je een enorm gevoel van bevrijding wanneer The Incredibles eindelijk losbarst, een gevoel dat wordt bekroond door dat onbetaalbare moment waarop Dash voor het eerst in zijn leven zo hard moet rennen als hij kan, en er achter komt hoe snel hij werkelijk is.

Zoals te verwachten viel laat deze film opnieuw zien wat de ‘state of the art’ is op het gebied van digitale animatie. Hoewel atmosferisch minder subtiel dan de onderwaterwereld van Finding Nemo, is de stofuitdrukking (of ‘rendering’) van details als nat mensenhaar of door vuur belichte rotswanden weer eens ongekend goed. Maar Pixars evolutie tekent zich niet alleen af op technologisch gebied. Weg zijn de talloze parodieën op en vette knipogen naar andere films en populaire cultuur; die heeft deze film niet nodig. De humor vloeit voort uit het verhaal en de personages, die vaak geloofwaardiger zijn dan hun tegenhangers in live-action superheldenfilms. Vooral Helen alias Elastigirl spreekt – dankzij een uitstekende Holly Hunter – tot de verbeelding, met haar combinatie van moederlijke warmte en gestaalde onverschrokkenheid. En de moraal van het verhaal wordt, hoewel zeker aanwezig, gelukkig niet door middel van slijmerige Aunt May-speeches door je strot geperst.

Maar die dingen zijn allemaal bijzaak. Wat The Incredibles tot hét middel tegen de komende winterdepressie maakt, is de onweerstaanbare overvloed aan inventiviteit, humor, dynamiek en visueel snoepgoed die deze film over je heen strooit. Ook aan wie inmiddels tabak heeft van al die superheldenfilms (en wie heeft dat niet) is het advies: doe jezelf een plezier, ren naar de bioscoop en geniet van de beste digitale animatiefilm ooit gemaakt… tot nu toe.

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

rvg1983

Avatar

Uitstekende recensie T+)
En de film? Ja ag.... niks aan toe te voegen, tis na mij menig 1 van de beste films van dit jaar.
Kan nie anders zegguh dan: :-S Ga Dit Zien

Durkie

Avatar

Oelemachtig... Bolo! Wat kun jij enthousiast vertellen! Ik krijg spontaan zin in deze film! Ik ga 'm sowieso zien...

koenimex

Avatar

Ik heb em in de sneak gezien en me geen moment verveeld. Humor, goede actie, spanning en een leuk verhaal. Leuker dan Finding Nemo.

Eva-filmfan

Avatar

Deze ga ik zeker zien. Traditiegetrouw met mijn broertje, waarmee ik tot nu toe bijna alle Pixars ben gaan kijken.

robbieraider

Avatar

The Incredibles staat zeker niet tussen mijn top 3 films van Pixars!

Het verhaal vond ik niet echt super, voorspelbaar soms, af en toe grappig maar wel beter gedaan dan Shark Tale. Er is iets wat ik bij deze Disney/Pixar film mis en dat is de warmte uit Toy Story of Monsters.inc. Het ziet er allemaal mooi uit maar toch. Finding Nemo had het ook. maar ja, het is maar een mening!

LangeLoeder

Avatar

Heb hem nog niet gezien dus weet niet waar ik over praat maar hij lijkt me geweldig en ik ga hem woensdag met mijn zuster bekijken in de bios! wish me luck!

JB

Avatar

Puike recensie Bolo, die volledig recht doet aan deze fantrastische flm! The Incredibles in de bioscoop is een waar feest. Dacht je na Finding Nemo nog lang te moeten wachten op een waardige opvolger, nou: Nemo kan het beslag in en opgebakken worden want The Incredibles overtreft Nemo in bijna alle opzichten. Een geweldig leuk verhaal over een gezin superhelden, heerlijk nostalgisch qua verhaal en uitwerking en de details zijn waarlijk adembenemend. Pixar heeft zichzelf weer overtroffen en de lat wederom hoger gelegd. Een absolute aanrader voor een heerlijk avondje in het donker!
[rating 4,5]

dalien

Avatar

Zeker leuke pixar film!! Deze film MOET je wel in 't Engels zien.. anders wordt ie geheid verkracht..
Aanrader

GeNiUz

Avatar

Wat een heerlijke film! Gister in Rotterdam naar de OV geweest en wat heb ik genoten. Zoals de recensie al zegt, deze film heeft geen andere films nodig om op te leunen maar staat geheel op eigen benen, wat de film zeer origineel en grappig maakt. Ik verder ook met open mond zitten kijken naar de visuele hoogstandjes. Petje af voor de heren van Pixar!!

WizardOfOss

Avatar

Top-recensie van een topfilm T+)
[rating 4]

leraar wiskunde

Avatar

Voortreffelijke computeranimatiefilm. Technisch wordt de perfectie nagestreefd en een uitstekende stemmencast maken van dit geanimeerd werk een meesterwerk.

Colonel_Kurz

Avatar

Je slaat de spijker weer eens vol op de kop en dwars door het hout heen, Bolo.
[rating 4.5]

Eva-filmfan

Avatar

Gisteren gezien en heb me erg vermaakt. Eerste helft is idd wat rustig, maar dat vond ik juist goed omdat ze tenminste aan karakteropbouw doen. Topfilm.

rilla

Avatar

Een hele grappige film. Ik hou totaal niet eigenlijk van teken/animatiefilms maar sinds Finding Nemo heb ik het aardig te pakken. Shrek vondt ik geen drol aan maar deze film was zeker vermakelijk. Mooie animaties, goede voice-acting en, hoewel misschien minder komisch dan Finding Nemo, toch heel leuk om te zien.

[rating 4]

prince b

Avatar

Ik heb voor deze film maar 1 woord over: BRILJANT!!!

marty

Avatar

[dubbelpost]

marty

Avatar

dalien "Zeker leuke pixar film!! Deze film MOET je wel in 't Engels zien.. anders wordt ie geheid verkracht..
Aanrader"

Sorry, ging wat fout. Eerste keer begrijp je.
Natuurlijk is ie leuker in het Engels, maar als je net als ik een dochter van 5 heb die ook graag naar de film wilt kijken moet je wel naar de nederlandse vesrie.
Kan iemand mij vertellen of deze film leuk is voor een 5 jaar oud meisje en of ie Nederlands gesproken ook de moeite waard is!!

Freeman

Avatar

Marty: Ja vast wel. De film is gewoon goed dus in het nederlands zal hij ook wel okay zijn, alleen het is goed voor je dochter's engels als je daarna ook naar de engelse versie gaat. Ik leer mijn kleine ook engels, dat is gewoon een veel betere taal dan nederlands. En ik vind een orginele versie sowieso beter, bv ik zag gister 'The Nanny' in het duits nagesynchroniseerd... beetje jammer.

Quatermain

Avatar

Een hele hoge james bond gehalte een mix van "you only live twice" en "the man with the golden gun" als je ook let op de music de trompetten van John Barry super cool

marty

Avatar

marty "
Kan iemand mij vertellen of deze film leuk is voor een 5 jaar oud meisje en of ie Nederlands gesproken ook de moeite waard is!!"

Nou, ik ben dus vanmiddag geweest. Nee, niet naar de engelse versie, niet naar de nederlandse versie.....maar naar de belgische versie. Het was in een woord schitterend. Genieten van het begin tot het einde. En laat iedereen naar de belgisch gesproken versie gaan in de Metropolis in Antwerpen. Dat belgische taaltje en spitsvondigheden maken het een mooie filmervaring.

Rudebox

Avatar

Geen slechte film, maar ook zeker niet de beste van Pixar. De animatie is van torenhoog niveau, alleen spreekt mij het thema niet aan. Wel weer cool is de stem van Jackson. Héérlijk :9

Nee, het thema race autootjes sprak mij meer aan. Daarom vind ik CARS ook veel beter. En FINDING NEMO was ook briljant. A BUGS LIFE en THE INCREDIBLES zijn voor mijn de minste uit de Pixar renstal.

The Incredibles

acties