Recensie

Dawn Of The Dead (2004)

Ondanks vele verschillen is deze nieuwe versie een goede horrorfilm, die misschien niet zo goed is als het origineel, maar er zeker niet veel voor onder doet.

door Kaj van Zoelen om 11:14 in RECENSIES
Dawn of the Dead poster
Regie: Zack Snyder
Cast: Sarah Polley (Ana), Ving Rhames (Kenneth), Jake Weber (Michael), Mekhi Phifer (Andre), e.a.

In 1978 maakte George A. Romero met zijn Dawn Of The Dead een klassieker in het horrorgenre. Terwijl de Amerikaanse maatschappij in elkaar stort door de grootschalige verschijning en vermenigvuldiging van zombies komen 4 mensen vast te zitten in een groot winkelcentrum, omgeven door een groot aantal levende doden. Een tijdlang lukt het ze daar te overleven door gebruik te maken van de voorzieningen aldaar, terwijl het gebouw door een toenemend aantal zombies omsingeld wordt. Dawn Of The Dead onderscheidde zich van het gros van het horrorgenre door zijn unieke mix van spanning, actie, humor, horror, satire en menselijkheid. In die zin blijft de film tot op de dag van vandaag onovertroffen, en heeft hij absoluut geen remake nodig. Deze ‘remake’ is dan ook niet echt een remake, maar eerder een herziening van het origineel die zijn eigen weg inslaat. De vraag is dan natuurlijk: blijft het een goede film, ondanks de vele aanpassingen en vernieuwingen?

De film begint met een miniportretje van het leven van verpleegster Ana, dat enigszins zombieachtig genoemd kan worden door de eentonigheid ervan. Al snel wordt haar rustige leventje echter verstoord door het feit dat Ana’s met bloed besmeurde buurmeisje haar tanden zet in Ana’s man, waardoor deze ook verandert in een zombie en vervolgens Ana aanvalt. Zij kan nog net met de autosleutels in haar hand door het raam van de badkamer ontsnappen. Terwijl ze naar haar auto loopt, ziet ze dat de hele stad in chaos verkeert.
Overal staan gebouwen in brand, zijn mensen op de vlucht en worden mensen opgegeten door zombies. Ze weet nog net in haar auto te stappen en weg te rijden voordat haar voormalige man haar kan te grazen kan nemen. Luisterend naar de autoradio beseft Ana dat het hele land en mogelijk de hele wereld in rep en roer is, en dat er overal dode creaturen rondlopen. Verschillende mensen roepen om hulp maar Ana negeert hen en rijdt door. Ze stopt ergens om te kijken naar hoe op de achterbank van een bus een vrouw door twee zombies wordt opgegeten. Terwijl ze, uit angst, zachtjes begint te huilen, wordt ze verrast door een man die de auto opent en zegt dat hij de auto wil. In paniek laat Ana hem achter door van de weg af te scheuren, om uiteindelijk op een boom in te rijden. Nu pas komen de begintitels!

Na dit zeer intense begin en de begintitels die de chaos waarin de mens zich bevindt nog eens onderstrepen ontmoet Ana andere overlevenden, waaronder een politieagent (Rhames) en een man met een zwangere vrouw. Samen besluiten ze naar een enorm winkelcentrum te gaan, om te proberen daar te overleven.

De zombies in de film zijn met hun tijd meegegaan. Ze zijn snel en sterk geworden en hebben een licht jagersinstinct ontwikkeld. Mede hierdoor ligt het tempo van de film redelijk hoog, iets wat ook een kenmerk van de moderne horror is. Andere kenmerken zijn de obligate, clichématige schrikmomenten, die gelukkig de film niet overheersen en tot een bescheiden aantal beperkt blijven. Debuterend regisseur Zack Snyder weet een paar andere clichés van het genre helaas ook niet te ontwijken, waardoor de film op sommige momenten enigszins voorspelbaar wordt. Tijdens de aftiteling wil hij echter weer iets doen wat niemand anders nog gedaan heeft, en helaas gaat hij daarmee eigenlijk weer iets te ver.

Ondanks deze schoonheidsfoutjes weet Dawn Of The Dead wel de spanning erin te houden. Spanning die geen hinder ondervindt van de humor en actie die ook in de film voorkomen. De geslaagde satire op de consumptiemaatschappij van het origineel is, hoewel nog steeds aanwezig, wel een stuk beknopter geworden, maar dat past in de film, die ook een stuk korter is dan het origineel en meer gericht is op actie. Wat gelukkig het best bewaard is gebleven van het origineel, is de menselijkheid. Terwijl de zombies het winkelcentrum omsingelen, gebeurt er in het winkelcentrum van alles wat nauwelijks iets met de dreiging van buiten te maken heeft:
machtspelletjes, verraad, egoïsme, cynisme, dapperheid, compassie, liefde, etc.

De geloofwaardigheid van de personages geeft de kijker de mogelijkheid om zich met hen te identificeren en hun angsten mee te beleven.
Angst en spanning is dan ook wat Dawn Of The Dead levert, de film is zeer effectief en in die zin is Dawn Of The Dead een geslaagde horrorfilm. Sterker nog, Dawn Of The Dead is ondanks zijn gebreken één van de beste horrorfilms van de afgelopen tien jaar, met een openingsscène die misschien wel de beste in het genre is.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Metsada

Avatar

Ben benieuwt, heb wel weer een keer zin in horror Smiley face

over openingsscene, ik vond de openingsscene van 28 days later briljant... perfecte sfeer en magistrale muziek! Jammer dat de film later wat afzwakt met een irritant subplot ('mensen-zijn-ook-niet-te-vertrouwen-plotje', bah zo suf)

hermit elephant

Avatar

Die opening heb ik laatst op Veronica mogen zien. GEWELDIG inderdaad.Het lijkt me even wennen om zombies te zien rennen i.p.v. 'als een zombie' vooruit te schuifelen. Die uitdrukking kan nu dus ook de prullenbak in...
Thanx voor je positieve verhaal. Nu durf ik wel naar de bios om zelf te gaan kijken.

nummer 10

Avatar

Ja boys and girls, het nieuwe Zombie tijdperk is aangebroken en terecht. Deze undead (of wat het ook mag wezen) zijn minstens net zo snel als de levenden en veranderen ook een stuk sneller tot bloeddorstige monsters. In 28 days later waren ze al kneiter snel en ook in Dawn of the dead 2004 sprinten ze er op los en dat is veel angstaanjagender. Eigenlijk onbegrijpelijk dat een schuivelende zombies (zoals in het George A. of Peter Jackson tijdperk) nog zoveel vlees wist te pakken te krijgen..

Sara19

Avatar

De opening was inderdaad erg goed! Ik ben een echte horror fan dus ik ben blij dat ze het origineel niet helemaal hebben gekopiëerd.. Hoewel, bij het origineel viel ik op een gegeven moment wel zo'n beetje in slaap. Jaja, weer een zombie. Nou weten we het wel...
Laatst twee van mijn favorieter horrorfilms aangeschaft: Invasion of the bodysnatchers (de 1978 versie met Donald Sutherland) en My little eye. Die laatste is ook echt een aanrader. Wel wat cliché horror dingetjes (trap...) maar een origineel verhaal en spannende sfeer.

Enriquillo

Avatar

Ik vond die openinsscene af en toe erg op een computerspelletje lijken.
Met name dat stuk dat ze met haar auto de stad ontvlucht en je overal explosies en botsingen ziet, dit alles gefilmd van bovenaf. Erg leuk!

ash_

Avatar

Ik heb de openingsscene afgelopen weekend ook gezien. Het zag er goed uit en was ook spannend maar ik kan nog niet wennen aan die rennende zombies. Persoonlijk vind ik een langzaam lopende zombie stukken enger en vooral dreigender dan zo'n rennend geval (de 'renners' deden mij gewoon aan geflipte mensen denken ipv aan zombies). En de reden dat die langzame zombies zo veel vlees te pakken kregen was dat ze met zo velen waren en voor niets of niemand stopten (behalve een schot door het hoofd dan). Maar goed, ik ga hem vanavond zien dus misschien verander ik nog van mening.

Marty Feldman

Avatar

Het origineel heb ik in 1978 in de bioscoop gezien. Een echt heel toffe film met oa. de scenes van het proletarisch winkelen ( in de gunshop enz.) En de aan botten knabbelende zombies.
Ga zeker naar de remake kijken !

Reaper

Avatar

Deze film schopt kont!!

WoUtoMatiC

Avatar

Wijze woorden van Reaper. Leve de kettingzaag!

don_siavash

Avatar

>Smiley facelijkt me een harde film.>Smiley face

basset

Avatar

Idd een goede film. Heb me prima vermaakt!

Shogo

Avatar

Idd ik heb me ook hiermee heel erg vermaakt. Origineel is beter maar dit is zeker een waardige remake. Smiley face

SaraM

Avatar

Het leukste vond ik nog wel het 'ongelukje' in de bus...

Djie

Avatar

Het ongelukje was idd echt lache! De openingsscène op Veronica heeft mij doen besluiten om te gaan kijken. Het origineel vond ik eerder lachwekkend dan angstaanjagend (heb hem een jaar geleden gezien), de zombies waren blauw/grijs; uit de kluiten gewassen smurfen, naar mijn idee, maar een klassieker behoor je eigenlijk niet belachelijk te maken. Maar ik vond deze remake/variant zeker de moeite waard!

BackGround

Avatar

Ik heb deze remake nu eindelijk gezien (na 2 week downloaden) maar ik verwachtte er niets van... Maar tot mijn stomme verbazing moet ik eerlijk toegeven dat ie best wel de moeite waard was. De rennende zombies leek me eerst maar niets.. maar was ff wennen. En natuurlijk kan ie niet aan het origineel tippen.. Maar hij is wel moeite waard om te kijken.. En voor alle mensen die de film hebben gezien raad ik aan om eerst de versie van romero te kijken (of erna) en daarna pas een oordeel te geven.

Dawn of the Dead

acties