Recensie

Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

Prachtige kunstdino's en overtuigende actie, maar de beste quotes en momenten zijn nog steeds geleend uit eerdere delen.

door Martijn Hamerling om 23:17 in RECENSIES
Jurassic World: Fallen Kingdom poster
Regie: J.A. Bayona | Cast: Bryce Dallas Howard (Claire Dearing), Chris Pratt (Owen Grady), Ted Levine (Ken Wheatley), Jeff Goldblum (Ian Malcolm), Toby Jones (Gunnar Eversol), James Cromwell (Benjamin Lockwood), BD Wong (Dr. Henry Wu), Rafe Spall (Eli Mills), Daniella Pineda (Zia Rodriguez), Justice Smith (Franklin), Isabella Sermon (Maisie Lockwood), e.a. | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2018

De laatste dinopopulatie moet gered worden. Oude helden worden uitgenodigd in een kasteelachtige villa om een wanhopig reddingsplan te bespreken. Zij zien het als een verschrikkelijk idee, een domme sollicitatie naar een Darwin Award. Maar hun emoties worden gemanipuleerd en ze gaan uiteindelijk toch, om iemand te redden. Ondertussen sturen naïeve zakenlui ook een overambitieuze jager naar het eiland, om de dieren te vangen. Klinkt dit misschien bekend?

The Lost World: Jurassic Park dient als sjabloon voor het verhaal van Jurassic World: Fallen Kingdom; de eerste akte is nog net geen overschrijfwerk. Dat de 'soft reboot' uit 2015 veel zou overnemen uit het origineel leek vanzelfsprekend. Om voor de tweede Jurassic World het minder succesvolle The Lost World ook te kopiëren, is wel een opvallende keuze. Terwijl Trevorrow met zijn heropening van het park niet kon tippen aan het meesterwerk van Spielberg, maakt Bayona nog een kans.

Spielberg bleef behoorlijk lang in de jungle hangen met The Lost World. Zodanig lang dat de brute actiescènes ietsjes eentonig werden, althans tot de finale in de stad. Bayona probeert hier duidelijk van te leren, door zoveel mogelijk variatie en spektakel in één junglescène te proppen, om Isla Nublar daarna zo gauw mogelijk weer te verlaten. Hij kiest voor een vulkaanuitbarsting die zorgt voor een onafgebroken reeks van actiescènes met elk denkbaar element. Soldaten worden uit elkaar gereten, dinosauriërs houden een episch duel terwijl het menselijk vee toekijkt en de vulkaan kan elk moment ploffen. Achtervolgingen in donkere halletjes, lavarivieren, verdrinkingsdood, dinokuddes en voertuigen die dienen als doodskisten. Bayona weet prima om te gaan met de lava- en watereffecten in dit indrukwekkende en peperdure stukje actiefilm.

Pas vanaf dit punt begint Fallen Kingdom een beetje te leven met nieuwe ideeën. Owen die probeert bloed te tappen uit een T-Rex vindt een goede balans tussen humor en gevaar. Daarnaast zorgt een nieuwe superdino, die echt spelletjes speelt met zijn slachtoffers, voor heerlijke sadistische momenten. Voornamelijk wanneer dit beest losgaat in het donker laat Bayona iets meer zijn achtergrond zien in horrorachtig drama. Toch gaat hij hier niet te ver in en probeert hij de finale nog wat trekjes te geven van de originele thema's: onbeheersbare natuur versus menselijke arrogantie en kapitalisme; onmisbaar in een echte Jurassic Park-film.

Vergeleken met de eerste Jurassic World is het verhaal iets sterker, of in ieder geval coherenter. Trevorrow en zijn team hadden zoveel elementen in de film gestopt dat het een grote achtbaanrit werd met een hoop onlogische scènes. Ditmaal geen kinderen met krokodillentranen, zakenvrouwen op hakken of een overdosis aan subplots. Er wordt vol ingezet op de morele kwestie rondom het opnieuw laten uitsterven van de dinosauriërs, of ze juist te redden. Bayona komt hier meermaals op terug, één keer met een prachtig beeld waarin de boodschap kristalhelder overkomt.

Toch zijn er flinke kanttekeningen. Fallen Kingdom komt ondanks een paar ijzersterke nieuwe scènes toch over als een uitgekauwde boel. Door het hergebruiken en mixen van oude ideeën overheerst het gevoel dat men niet weet waar de franchise heen moet. Die doelloosheid wordt extra benadrukt door enkele verhaalwendingen die zo laat ingezet worden, dat het meer vage opzetjes zijn voor deel drie en niets toevoegen aan het eigen verhaal. Men had beter kunnen werken aan de relatie tussen Owen en Claire, die prima functioneren als actiehelden, maar niet als protagonisten met een diepere laag. Iets wat we best mogen verwachten gezien de originele Jurassic Park.

Jurassic World: Fallen Kingdom is net als zijn voorganger een remix van eerdere films. Ditmaal wordt het minder op puur spektakel gegooid - buiten de vulkaanuitbarsting - en meer op een paar kleine scènes in de moderne wereld. Hierbij komt vrijwel elke dino uit het oeuvre langs, zelfs de Pachycephalosaurus krijgt zijn grote moment. Terwijl Bayona de actie prima regisseert en meerdere actiescènes op zichzelf al een bioscoopkaartje rechtvaardigen, is er toch een nare nasmaak. Jurassic Park staat of valt niet met de prachtige kunstdino's, maar de reacties van de mensen eromheen. Hier stelt Fallen Kingdom wederom teleur met platte personages. De nieuwe samengestelde superdino is weliswaar af en toe echt imponerend, maar aan het eind van de rit is het vooral een metafoor voor de frankensteinachtige aard van de franchise. Dit deel heeft een eigen smoel, maar de beste momenten en quotes zijn nog steeds geleend uit de betere delen.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

aspers

Avatar

Is Fallen Kingdom een film die je met je kids kunt bekijken? Of is hij te grof/eng?

Rich Art

Avatar

Hoe oud zijn de kinderen? Er zitten namelijk wel een paar scenes in die op zich voor nachtmerries kunnen zorgen... :P

noah81

Avatar

Ja ik wil met mijn zoon vam bij 10 gaan, weet ook nog niet of dat verstandig is

spooklift

Avatar

Ik heb deze film gisteren gekeken. Bij het begin doet mij denken aan The Lost World. Daarna vond ik wel leuker. Wel minder goed dan vorige deel maar nog steeds vermakelijk en beter dan deel 2.

Er zit weinig gruwelijke scenes maar geen bloedige scenes. Deze film is geschikt vanaf 12 jaar oud. Maar misschien kunnen de jongere kinderen wel tegen. Ik was 4 jaar oud en keek naar bloedige film 'Jaws (1975)' en ik was niet bang.

Ereptile

Avatar

Al eerder gezegd in een ander gerelateerd topic, maar ik vind de film beter dan ik had verwacht Smiley face Hij is niet beter dan de eerste Jurassic Park film, maar er wordt doorgeborduurd op wat er in Jurassic World is opgebouwd. Dat vind ik goed. Daar kan Star Wars nog wat van leren...

Ik was ook zeer blij met het grote aantal dinosaurussen in de film Smiley face Ik als dino liefhebber kon niet genoeg krijgen als ze op beeld kwamen! Ben ook blij dat ze animatronics gebruikten en niet alleen maar CGI.

Ik vond het een goede film en een goed vervolg voor Jurassic World. Gewoon een vermakelijke film!

Er wordt vol ingezet op de morele kwestie rondom het opnieuw laten uitsterven van de dinosauriërs, of ze juist te redden. Bayona komt hier meermaals op terug, één keer met een prachtig beeld waarin de boodschap kristalhelder overkomt.


Dat ene kristalheldere beeld, ik weet precies wat er wordt bedoeld. Dat was ook een hele mooie en best emotionele scene in de film!

Nog even super nerdy doen: De Pachycephalosaurus in de film valt wel onder die soort, maar heet eigenlijk Stygimoloch! *Bril omhoog schuiven doet*

SAS1982

Avatar

Gewoon een rebooth dus

Marklar

Avatar

viel me erg tegen, de actie en special effects zijn prima, maar het script.... wat een onzin en cliches bij elkaar. Plotholes zijn niet te tellen en de hoofdkarakters maken ook regelmatig beslissingen waarbij je je afvraagt of je nog wel naar de helden van dit verhaal zit te kijken. Te dom voor woorden met enige regelmaat.

Hierbij vergeleken was the lost world een meesterwerk. Het einde biedt wel hoop dat we voor een 3de deel wat meer spektakel en eens wat anders mogen verwachten

Civilian Supreme

Avatar

Met Marklar eens! Zojuist gezien en hij begint heel sterk maar wordt eigenlijk steeds minder.
Had veel meer verwacht van deze regisseur.

filmbijtje

Avatar

Gisteravond deze film gezien. Voor de mensen die er met kinderen naar toe willen: ik denk dat kinderen boven de 8 of 10 jaar er wel tegen kunnen. Wellicht dat de jongere kijkers veel schrik momenten er aan over kunnen houden. Maar echt gruwelijk is ie niet.

Ik vond m matig. Je kunt merken dat een beetje een uitgekauwde boel wordt. In vergelijking met bijvoorbeeld het eerste deel vind ik het jammer dat er niet in wordt gegaan op de dino’s zelf. Er wordt hier teveel ingegaan op het spectakel. Het verhaal vond ik mwah. Een beetje standaard. Wat ik dan wel weer leuk vond is dat er wel een stukje naar Jurassic Park (het eerste deel) gerefereerd wordt. Dat sierde het wel. Maar ach, we hebben ons wel vermaakt. Smiley face

Jan231

Avatar

Ik vond de film een grote teleurstelling. Het heeft maar weinig van de magie van de eerste twee delen. De personages zijn slecht uitgewerkt en hun motivatie grotendeels onbekend. De actie is zeer voorspelbaar en op de een of andere manier niet boeiend. Het is overdreven en te extreem. En wat is dat rare subplot met het meisje en de opa?!
Het positieve punt van de film waren de animatronics, geweldig gedaan. De rex in de kooi, Blue op de tafel. Heel sterk. En er zit aan het eind van het gedeelte op Nublar een prachtig en hartverscheurend shot. De momenten zijn er wel, maar als geheel is het niet wat ik ervan verwacht had.

Civilian Supreme

Avatar

Nog een paar toevoegingen.
Zoals ik al zei was het begin heel sterk, de 1e 10 minuten had gelijk een goed sfeertje en deed me denken aan de sfeer in de 1e Jp,
wat natuurlijk altijd goed is.
De relatie tussen Blue en Pratt's karakter vond ik ook heel goed gedaan, geloofwaardiger dan in de vorige film. Ook de Indoraptor was lekker creepy met zijn sadistische trekjes.
Kortom er zaten zeker goede momenten in maar over het geheel toch een flinke domper, hier had veel meer uitgehaald kunnen worden en ook al was het 1e gedeelte op een groot eiland en het 2e gedeelte in de bewoonde wereld het voelde toch heel kleinschalig aan.
Dat gedoe met die veiling was ook raar.
Met het einde van deze film kunnen ze voor het volgende deel misschien weer Goldblum, Neil en Dern toevoegen aan de cast, misschien samen met Pratt, dan heb je veel interessantere hoofdpersonen. Bryce Dallas Howard is prima om naar te kijken maar ik vond haar in het vorige en dit deel totaal niet interessant. Toch hoop ik dat deze film het goed doet want ik zie graag een vervolg.

Femke K.

Avatar

wauw wat een toffe film weer. En heel leuk dat ik m gezien heb met een eerste date...wat een leuk vervolg had na de film Smiley face
Helaas was het eenmalig met hem, dus iemand een aanrader voor een andere bioscoopfilm?

Effie

Avatar

Volgens mij heb je een andere film gezien. Wat een troep. Wat een takkeherrie. Wat een verschrikkelijke eikels in die film. Ik vond dat de dino's er heel mooi uitzagen, maar mijn god, als je bij elke stap die je zet bijna een aardbeving veroorzaakt, wat voor een verschrikkelijke inefficiënte levensvorm ben je dan? Vinden ze het nog gek dat ze uitgestorven zijn, de sukkels. Oordoppen meenemen naar deze film! Of beter, gewoon lekker thuisblijven. Wat een ellende zeg.

TearsinRain

Avatar

Teleurstellend. Ik vond Jurassic World vele male beter dan de Jurassic Park III, maar deze is toch weer een behoorlijke stap achteruit. Actie scenes en dino's zijn supertof maar de karakters en waarom ze dingen doen volstrekt onlogisch. Er komt nog wel een zesde hoop dat ze voor mij weer meer de snaar van Jurassic World weten te raken.

Jurassic World: Fallen Kingdom

acties