Recensie

Pokémon Detective Pikachu (2019)

Kleurrijke film is smullen geblazen voor de fans, maar biedt weinig meer dan een nostalgietrip.

door Lukas Schröder om 00:52 in RECENSIES
Pokémon Detective Pikachu poster
Regie: Rob Letterman | Cast: Ryan Reynolds (Detective Pikachu), Justice Smith (Tim Goodman), Kathryn Newton (Lucy Stevens), Bill Nighy (Howard Clifford), Ken Wantanabe (Lieutenant Hide Yoshida) e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2019

Vele generaties zijn opgegroeid met Pokémon. Over de hele wereld bekeken miljoenen mensen de populaire animeserie, speelden de spelletjes op een gameconsole en genoten van de films. Het merk groeide langzaam uit tot één van de grootste entertainmentproducten ter wereld, op gelijk niveau met Star Wars en Marvel. Dat de onstopbare geldmachine van Hollywood nog niet eerder een speelfilm rond de wezentjes uitbracht mag dus eigenlijk een wonder heten. Maar nu is daar dan Pokémon Detective Pikachu, met Ryan Reynolds in de titelrol van de doorgaans zo stille compagnon van Ash Ketchum. Het resultaat is een film die te zwaar leunt op zijn nostalgiefactor, waardoor een vlot verhaal erbij inschiet. Het zal de doelgroep weinig uitmaken.

In deze film spreekt Reynolds, geheel in lijn met zijn nieuw aangemeten Deadpool-imago, een ludieke versie van de Pokémon in, die samen met Tim Goodman (de relatief onbekende Justice Smith) op onderzoek gaat na de verdwijning van Tims vader. Wat helpt is dat Tim kan communiceren met Pikachu, tot grote verbazing van beiden. Het onwaarschijnlijke duo gaat op avontuur in een kleurrijke wereld waarin Pokémon samenleven met mensen, wat voor de meest absurde situaties zorgt.

Reynolds is vermakelijk als het titelpersonage. De film lijkt haast om de snelle acteur heen te zijn gebouwd. Alsof hij zijn komisch talent, dat hij de laatste jaren volledig omarmd heeft, een paar uur de vrije loop mocht laten in de studio. Er schijnt genoeg materiaal te zijn voor een Deadpool-achtige volwassenenvariant van de film. Gezien de energie die Reynolds in de film legt, neem je ogenblikkelijk aan dat ook die versie vermakelijk is.

De wereld die regisseur Rob Letterman bouwt, lijkt uit een computerspel van de franchise te komen. Overal zie je details uit het uitgebreide Pokémon-universum. Voor de doelgroep is dat genoeg om naar de bioscoop gelokt te worden. Je kunt er zelfs zo in opgaan, dat de gebreken amper nog opvallen. Toch zijn ze er wel degelijk.

Het verhaal is flinterdun met een uitgangspunt dat niet veel meer omhelst dan een pratende Pikachu. De personages zijn - buiten Reynolds' razendsnelle Pokémon - allemaal verwaarloosbaar en het schort hier en daar nog wel eens aan de visuele effecten, ondanks een overschot aan fantasie en ambitie bij de makers. Vooral in het tweede deel, als de kleurrijke stad plaatsmaakt voor saaiere locaties en de scènes minder aansprekend worden, komen de minpunten sterker aan het licht. Bij vlagen voeren ze zelfs de boventoon en dat is zonde, want de potentie tot een vermakelijke film is er wel degelijk.

Wie naar Pokémon Detective Pikachu gaat voor meer dan een snelle nostalgieboost en een grappige rol van een kindvriendelijke uitvoering van Deadpool, komt waarschijnlijk bedrogen uit. Voor iedereen die opgroeit of opgegroeid is met de kleurrijke wereld van de Pokémon, biedt de film voldoende vertier.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Heb nooit wat met Pokémon gehad. Het is dat ik een Pathé Gold Kaart heb . probeer m wel in imax

Groomie

Avatar

Een nostalgietrip is alles wat ik nodig heb. Bij Pokémon hoef ik geen goede verhaallijn.

Master Of Films

Avatar

Over de hele wereld bekeken miljoenen mensen de populaire animeserie, speelden de spelletjes op een gameconsole en genoten van de films.
Ben net zoals SunChaser een uitzondering mbt deze franchise. Niks animeserie/films, niks Nintendo Pokemon games, niks Pokemon kaarten, niks Pokemon T-shirts. Niks nostalgiefactor Nada. Zero.

Toch is dat gele beestje Pikachu mij niet onbekend. Bijna iedereen weet immers ook wie Chewbacca is, men hoeft daar geen Star Wars films e.d. te zien. Zo ook dus de namen Pikachu en Pokemon. Je kon b.v. niet onder die gekte uit van Pokemon Go

Aangezien Deadpool de stem verzorgt voor Pikachu. En dat de CGI van Pikachu goed is gedaan dankzij de schaal modellen die ze hebben gebruikt heb ik een poging gewaagd. Pokémon Detective Pikachu is dus een mijn Pokémon ervaring.
Daardoor vond ik b.v. de expositie hoe de wereld van Pokemons in elkaar steekt niet erg. Voor fans niet nodig, maar als je er niet mee bekend bent dan is de wereld moeilijker te accepteren als die expositie niet mee krijgt.

In het algemeen een aardige vermakelijke videogame verfilming dat wordt gered dankzij Deadpool in de rol van Pikachu. Ook scoort Psychoduck(!) goeie humorpunten. Ik weet niet hoe het zit met de videogame Detective Pikachu uit 2016, maar dat Pikachu de stem heeft van Deadpool heeft een goeie reden.

Mijn 2 grootste nitpicks die niet te zijn te vergeven.
Die vreselijke CGI van MewToo (of heet dat beest #MeeToo) De CGI van Pikachu en Psychoduck hadden dankzij die schaalmodellen nog echt gewicht in de wereld van Pokemon. Een wereld van verschil.

Tim Goodman (hier aangeduid als de relatief onbekende Justice Smith). Maar we kennen hem toch als de gillende keukenmeid van die zwaar overschatte Jurassic World: Boring Kingdom

Die gast kan gewoon niet acteren. De emotionale scenes worden gedragen door Pikachu. Het begin van de film werd met de minuut ondraagelijker door die gast.

davey1981

Avatar

Vond dat joch inderdaad ook niet echt leuk/interessant om naar te kijken.
Pikachu is wel heel leuk gemaakt!
En zn vriendinnetje en haar Pokemon waren leuk om naar te kijken...

Als niet Pokemon fan was ik wel af en toe even de weg kwijt... typisch verhaal van: the bad guy is eigenlijk the good guy, maar staat onder invloed van the bad guy. Of was die bad guy nou de good guy?

Zoiets...

Ach, prima popcorn vermaak met de humor van Pikachu en de andere pokemons...

Ereptile

Avatar

Leuke film om te zien Smiley face Zeker een feest van herkenning voor veel mensen die opgegroeid zijn met de Pokemon games of die later zijn begonnen met spelen.

Ik vind de Pokemon ZO tof gemaakt! Het verhaal was wel standaard, maar ik heb me zeker wel vermaakt hiermee!

flep

Avatar

Net de film gezien met mijn zoon en zijn vriendje. Echt een goede verfilming. Nostalgie erin mbt de Pokémon, humor voor zowel jong als oud.

Zelf begrijp ik de kritiek over het verhaal en de acteur hierboven niet. Het is een film bedoelt voor een breed publiek, dus maak zo'n verhaal niet te complex. Ik vind zelf hrt verhaal voldoende interessant. Geen moment verveeld.

Maac

Avatar

Ik had verwacht dat Ryan Reynolds als Pikachu één van de meest prominente problemen zou zijn, maar dat viel alles mee.
Hoofdrolspeler Justice Smith is daarentegen verantwoordelijk voor de meest schandalige performance die ik de afgelopen jaren gezien heb. Wat een rampzalig slechte acteur. Het script was natuurlijk niet best, maar deze gast kan nog geen lidwoord uitspreken zonder mij een plaatsvervangend gevoel van schaamte te bezorgen.

Aan de positieve kant: ik zie anime als bijna onmogelijk te verfilmen in live action vorm, maar Pokémon lijkt zich hier toch heel aardig voor te lenen. De executie was vrij belabberd, maar de potentie is er zeer zeker.

Pokémon Detective Pikachu

acties