Trees and Other Entanglements [HBO Max]
Recensie

Trees and Other Entanglements [HBO Max] (2023)

Een visueel feest over boom en mens, en hoe onze verhalen met elkaar verweven zijn.

in Recensies
Leestijd: 2 min 1 sec
Regie: Irene Taylor | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2023

In haar nieuwe documentaire toont Irene Taylor bomen, en hoe mensen zich verhouden tot bomen en elkaar. De Emmy-winnende en Oscar-genomineerde regisseur wilde in eerste instantie de wereld over om internationaal te kijken hoe de relatie tussen boom en mens ervoor staat, maar door Covid-restricties werd ze belemmerd tot het noorden van de VS en een deel van Canada. Het mag dan een iets minder ambitieus project zijn geworden wat betreft schaal, het verhaal wordt er alleen maar meer gefocust en indrukwekkend van.

Trees and Other Entanglements laat fragmenten zien uit het leven van mensen die zich dagelijks met bomen bezighouden. We zien onder andere een Amerikaan met een diepgaande passie voor de Japanse kunst van bonsai, een fotografe die bekendstaat om haar levensgrote prints van zeldzame bomen en een man die eigenhandig poogt de planeet weer te voorzien van volle bossen. Maar we horen en zien ook George Weyerhaeuser, een man die het houtimperium van zijn familie liet groeien door middel van een kapmodel dat enorme natuurschade heeft aangericht. Extra bijzonder omdat Weyerhaeuser slechts drie maanden voor zijn dood werd geïnterviewd voor de documentaire.

Trees and Other Entanglements grijpt meteen door het visuele spektakel. Geen overdosis van kleurrijke en gevulde beelden, maar juist door de groene rust. De beelden van eeuwenoude bomen in weelderige, groene natuurgebieden, afgewisseld met beelden van houtkap en halflege bossen spreken boekdelen.

In vergelijking met de stapel Netflix-documentaires die anderhalf uur proberen te vullen met archiefbeelden, maken de stapels omgekapte boomstammen in deze documentaire een stuk meer indruk. De beelden ondersteunen de verhalen die worden verteld. Als Weyerhaeuser bijvoorbeeld vertelt hoe hij op zijn negende werd ontvoerd en verborgen in een greppel, gebruikt Taylor animatiebeelden om de kijker in zijn positie te plaatsen, en beelden van een triomfantelijk rechtopstaande boom vergezellen het moment dat fotografe Beth Moon hem na lang zoeken eindelijk vindt.

Die combinatie van beeld en geluid maken invoelbaar hoe belangrijk het welzijn van de bomen voor de geïnterviewde mensen is in hun leven. Of dat nu gaat om een prachtige, gecultiveerde bonsai, een oude boom die is vergaan door klimaatverandering, of de familiestamboom. Die emotie die voor hen onlosmakelijk verbonden is met bomen is exact wat Trees and Other Entanglements overbrengt. Na het zien van de documentaire kijk je naar een stapel gekapt hout alsof het een stapel lijken is.

Trees and Other Entanglements is te zien bij HBO Max.