Full Circle [Netflix]
Recensie

Full Circle [Netflix] (2023)

Een inspirerend verhaal over durven, leven en durven leven met een dwarslaesie.

in Recensies
Leestijd: 2 min 25 sec
Regie: Josh Berman | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2024

Als Trevor Kennison in 2014 een skiongeluk krijgt te midden van een sneeuwstorm, duurt het drie en een half uur voor de hulpdiensten bij hem zijn. Begraven in een dikke laag sneeuw en rillend van de kou gaat er in die drie en een half uur van alles door hem heen: adrenaline, later pijn, maar vooral ook alles wat hij straks niet meer zal kunnen doen. Trevor merkt namelijk direct dat hij zijn tenen niet meer kan bewegen, en realiseert zich dat hij hoogstwaarschijnlijk zijn rug heeft gebroken.

Vanaf dat moment is meteen duidelijk dat Trevor nog niet klaar is met leven. Terwijl hij wacht op medische hulp heeft hij namelijk maar één doel: niet je ogen sluiten, want dan word je niet meer wakker. In Full Circle volgen we Trevor na zijn herstel, wanneer hij die levenslustige mindset gebruikt om alles uit zijn nu rolstoel gebonden leven te halen. Aan de hand van voorgelezen teksten uit het boek Options van Barry Corbet zien we hoe Trevor het pad van herstel na ruggengraat letsel bewandelt.

De documentaire vertelt dus eigenlijk twee verhalen die indirect aan elkaar verbonden zijn. Trevor's verhaal wordt namelijk gelinkt aan dat van Barry Corbet, een skiër wiens naam is verbonden aan de gevaarlijke sprong die Trevor aan het begin van de docu maakt. Corbet is echter relatief onbekend in de skiwereld. Hij brak zijn rug toen hij uit een helikopter viel, en schreef een boek over de uitdagingen die volgen na, en de levensveranderende natuur van een dergelijk ongeluk.

Die twee verhalen worden mooi gelinkt door te switchen tussen het heden en verleden op basis van overeenkomende thema's. Trevor kunnen we volgen in het heden, en de nabestaanden van Corbet vertellen met behulp van zelfgemaakte beelden over zijn leven. Hierdoor krijgt de documentaire een prettige opbouw en structuur die makkelijk te volgen is en blijft boeien.

Daarnaast blijf je door de levensgevaarlijke capriolen die Trevor uithaalt in zijn zitski op het puntje van je stoel zitten. Het is bijna moeilijk om te blijven kijken op het moment dat het misgaat, maar als hij de landing veilig maakt, is het nog moeilijker om geen opluchting en euforie voelen. Dit is mede te danken aan het fantastische camerawerk. Wel had de film ongeveer vijftien minuten korter mogen zijn, om te voorkomen dat het tempo er tegen het einde uit gaat.

Full Circle laat het volledige plaatje van leven met een beperking zien. Het ene moment staat Trevor juichend op de piste, het andere ligt hij depressief in bed, moet zijn katheter verwisselen of brengt een bezoek aan de eerste hulp uit angst voor een secundaire breuk in zijn ruggengraat. Ongemakkelijke onderwerpen als toiletbezoeken en seks worden ook niet gemeden. Uiteindelijk doet de documentaire zijn naam eer aan, door af te sluiten op de berg waar het zo vreselijk misging.



Full Circle is te zien bij Netflix.