Zabij Mnie, Kochanie [Netflix]
Recensie

Zabij Mnie, Kochanie [Netflix] (2024)

In deze zouteloze romkom over twee echtelieden die aanslagen op elkaar beramen wens je dat iederéén wordt vermoord.

in Recensies
Leestijd: 2 min 17 sec
Regie: Filip Zylber | Scenario: Hanna Wesierska | Cast: Weronika Ksiazkiewicz (Natalia), Mateusz Banasiuk (Piotr), Agnieszka Wiedlocha (Agata), Piotr Rogucki (Lukasz), Paulina Galazka (Dagmara), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2024

Natalia en Piotr vieren hun houten huwelijk in een winkelcentrum met een maaltijd betaald van tegoedbonnen. Zíj is ontevreden met het strijkijzer dat ze krijgt, maar heeft zelf blijkbaar niet eens de moeite genomen om iets voor hém te kopen. De rek is wel uit hun relatie. Als ze even later vijf miljoen zloty (een miljoen euro) winnen, heb je de poppen aan het dansen, want beiden zien totaal andere bestemmingen voor het geld en lijken elkaar eigenlijk gewoon niet te mogen. Zabij Mnie, Kochanie (vermoord me, mijn liefste) blinkt uit in vervelende protagonisten, geforceerde plottwists en overdreven acteren.

Elk deel van het echtpaar heeft ook een regelrechte intrigant als beste vriend. Deze Agata en Lukas weten Natalia en Piotr er in geen tijd van te overtuigen dat de wederhelft de ander naar het leven staat om er met de volle buit vandoor te gaan. Als hier dan ook de nodige signalen voor worden opgepikt door de twee loterijwinnaars is er blijkbaar maar één oplossing: de ander eerder vermoorden. Dit leidt tot een reeks van plannetjes en aanslagen, waarbij de vrienden van het stel zich eensklaps als rucksichtslose misdadigers manifesteren.

Natalia, Piotr, Agata en Lukasz zijn stuk voor stuk uiterst onsympathieke mensen, ook nog voordat er een miljoen euro in het spel is. Het echtpaar dat duidelijk bovenmodaal leeft is desondanks alleen maar bezig met wat anderen hebben en wat zij tekort komen. Omdat de liefde tussen de twee (ondanks ongeloofwaardige verzoeningspogingen later in de film) wel over lijkt, vraag je je als kijker af waarom niet gewoon de scheidingspapieren aanvragen en allebei met een half miljoen vertrekken? Dan was ons ook deze zielloze romkom bespaard gebleven, want hier wordt niemand vrolijker van.

Je hebt nog geen duim nodig om het aantal geslaagde grappen in Zabij Mnie, Kochanie te kunnen tellen. De tweede akte waarin de partijen elkaar dan weer wel, dan weer niet willen vermoorden zou het komische zwaartepunt moeten zijn, maar is vreselijk ongeloofwaardig en simpelweg oninteressant. Er is geen enkel raffinement in het plot en de dialogen en iedereen acteert als in een aflevering van Bassie en Adriaan. De gezichtsuitdrukkingen zijn raar en de emoties zijn nep. En om een of andere reden loopt Natalia om de haverklap in haar ondergoed rond.

Het uitgangspunt van een stel in een onbevredigende relatie dat de loterij wint kan best tot komische haat en nijd om het fortuin leiden, maar wordt in Zabij Mnie, Kochanie zo flauw en geforceerd uitgewerkt dat de kijker bij deze film de grootste verliezer is.

Zabij Mnie, Kochanie is te zien bij Netflix.