'Tell Them You Love Me': indringende maar incomplete documentaire
Recensie

'Tell Them You Love Me': indringende maar incomplete documentaire (2023)

Documentaire over gefaciliteerde communicatie is ironisch genoeg lastig te volgen voor mensen met een zintuiglijke beperking.

in Recensies
Leestijd: 2 min 45 sec
Regie: Nick August-Perna | Cast: Kate Dulcich (Anna), Jerron Herman (Derrick), Brenda McCullough (Daisy), Richard Rampolla (Howard), Julian Thomas (John), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2023

Tell Them You Love Me krijgt op SkyShowtime een cryptische synopsis die veel aan de fantasie overlaat. Wat er precies is gebeurd met de zwaar gehandicapte Derrick en zijn familie en zorgverleners blijft tot bijna tot halverwege deze documentaire in geheimzinnigheid gehuld. Helaas is een deel van het mysterie te wijten aan onleesbare ondertiteling en verdwenen teksten, wat deze anders intrigerende documentaire jammerlijk verstoort.

De makers nemen wijselijk de tijd om Derrick en zijn familie goed te leren kennen. Met de focus op wat de belangrijkste personen in dit verhaal te zeggen hebben komt goed naar voren hoe het voor hem is om cerebrale parese te hebben - tot op zekere hoogte. Want wat er nu echt in zijn hoofd omgaat is moeilijk te achterhalen door zijn spraakgebrek. En dat is precies wat gefaciliteerd communiceren voor iemand als Derrick mogelijk zou moeten maken.

Dankzij een apparaat met toetsenbord en beeldscherm en ondersteuning van een zorgverlener komt Derrick een heel eind. Hij kan gesprekken voeren, zichzelf uiten en zelfs naar school gaan. Het vooroordeel dat mensen met een zware fysieke beperking (met name rondom spraak) vast ook een verstandelijke beperking zullen hebben wordt hierdoor mooi ontkracht. Er is echter een keerzijde die de documentaire niet schroomt om te onderzoeken, ook al zijn de bevindingen soms confronterend.

Natuurlijk is het nobel en noodzakelijk om vooroordelen te bevechten. Echter, het zou prettig zijn als dit op een goede manier gebeurt. De insteek die de documentairemakers hebben is zeker sympathiek, maar de uitvoering laat te wensen over. Dikwijls komt er een leeg camerashot in beeld, waarvan te raden is dat er een tekst had moeten staan. Mogelijk belangrijke informatie ontbreekt zomaar. Gelukkig staat er in de Nederlandse ondertiteling een vertaling van de onbekende informatie.

Helaas is de Nederlandse ondertiteling opvallend vaak niet of nauwelijks te lezen door een witte achtergrond. Een grijs balkje om dit te verhelpen was blijkbaar te veel gevraagd. De Engelse dovenondertiteling valt dan weer herhaaldelijk plotseling weg. Zo wordt de documentaire moeilijk te volgen voor bijvoorbeeld doven en slechthorenden, of niet Engelstalige slechtzienden. Alleen wie de Engelse taal voldoende beheerst en geen last heeft van beperkingen aan zicht of gehoor krijgt deze documentaire volledig mee. Pijnlijk, gezien het onderwerp.

Het rustige tempo wekt nieuwsgierigheid op en de spanning zakt ondanks het lange wachten niet in. Het duurt lang voordat de gebeurtenis waar de documentaire in feite over gaat aan bod komt. Kijkers die het nieuws hierover gemist hebben kunnen zich opmaken voor een plottwist die uit een spannende film lijkt te komen: er wordt langzaam naar de onthulling toegewerkt en de kijker zal vlak ervoor een aha-moment beleven, wanneer de eerste hints worden gedropt.

Hoewel de details van de zaak bij vlagen onvoorstelbaar en desillusionerend zijn, is Tell Them You Love Me zeer objectief. Alleen tegen het einde wordt plotseling een vrij ongenuanceerd standpunt ingenomen over gefaciliteerde communicatie, ook al zijn er vele gevallen bekend waarbij de gebruiker er baat bij had. Toch blijft het een interessante documentaire, vooral voor wie nog niet van deze zaak in het nieuws gehoord had. Alleen jammer van de ondertitels.

Tell Them You Love Me is te zien bij SkyShowtime.