Recensie

The Heat (2013)

Prettige combinatie tussen chickflick en actiefilm.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Yara Plasman om 18:29 in RECENSIES
The Heat poster
Regie: Paul Feig | Cast: Sandra Bullock (Sarah Ashburn), Melissa McCarthy (Shannon Mullins), Demian Bichir (Hale), Marlon Wayans (Levy), Michael Rapaport (Jason Mullins), Jane Curtin (Mrs. Mullins), Tom Wilson (Captain Woods), Spoken Reasons (Rojas), Dan Bakkedahl (Craig) | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2013

Allesweter Sarah Ashburn is een exact volgens het boekje werkende FBI-agente. Hiermee maakt ze zich niet echt geliefd bij haar collega’s. Reden te meer voor haar baas om Ashburn ondanks haar topprestaties niet zomaar te promoveren. Hij besluit haar naar Boston te sturen voor een zaak en als ze die goed afrondt, wil hij er nog wel een keer over nadenken. Ashburn gaat met liefde naar Boston, tot ze ontdekt dat ze moet samenwerken met de grove niet zo volgens het boekje werkende agente Shannon Mullins.

The Heat benadert een baan als agent vanuit een vrij vrouwelijk perspectief. Dat terwijl in Miss Congeniality juist extreem ingespeeld werd op de mannelijkheid van Bullock’s personage. Ondanks dat beide vrouwen in The Heat niet op en top vrouwelijk zijn, zitten er onder hun harde koude buitenkant toch best wat zachte vrouwelijke trekjes. Zo lijkt Mullins zich in eerste instantie weinig om haar familie te bekommeren, tot blijkt dat de zaken toch net iets anders liggen. Ook vallen er wel af en toe opmerkingen over het feit dat het als vrouw soms lastig werken is in de mannenwereld van ordehandhavers. Een originele invalshoek die het voor het vrouwelijk publiek makkelijk maakt zich met beide hoofdrolspelers te identificeren.

Toch is de film daarmee niet een softe vrouwenfilm. Al lag dit ook niet bepaald in het verwachtingspatroon van regisseur Paul Feig, die met Bridesmaids al liet zien dat hij zelfs een film over het ultieme vrouwenonderwerp kan omtoveren tot een grof maar zeker wel hilarisch tafereel. Melissa McCarthy is als agente Mullins wederom best wel grof. Zo scheld ze zelfs haar baas Captain Woods de huid vol. De grofheid van haar personage zit hem niet alleen in haar woorden, maar tevens in haar daden. Ook allesweter Ashburn begaat in de film een grote fout, die nogal bloederig gevolgen heeft. Dit plaatje wordt gecomplementeerd met explosies, moord en wapens.

De chemie tussen Sandra Bullock en Melissa McCarthy is fantastisch. Het lijkt alsof de dames al jaren op elkaar ingespeeld zijn en vraagt zeker om veel meer van dit duo. Hun goede chemie komt ook de relatieontwikkeling tussen hun personages ten goede. Ondanks dat ze lijnrecht tegenover elkaar staan bij hun eerste ontmoeting, voel je als kijker toch ook meteen een connectie tussen de twee. Dat de dames een uitstekende klik hebben samen, blijkt ook wel uit het feit dat ze in het echte leven vriendinnen zijn geworden. Zoiets vertaalt zich prachtig op het witte doek.

Het is dan ook jammer dat de rest van het verhaal eigenlijk helemaal niet zo interessant is. Het lijkt er maar een beetje bij te hangen om de grappen aan elkaar te plakken en maakt verder weinig indruk. Nog een storende factor is het hoogtepunt uit de carrière van Ashburn. Ze loopt er zelf steeds mee te pronken en aan het eind komt ze erachter dat de dader onschuldig is. Maar wat de zaak precies inhoudt en hoe ze tot die conclusie komt blijft nogal vaag. Dit detail lijkt graag op de voorgrond te willen treden, maar blijft daarvoor veel te onsamenhangend. De makers hadden hierin duidelijker een keuze kunnen maken: beter uitwerken of gewoonweg schrappen.

Al met al is The Heat een prettige combinatie tussen chickflick en actiefilm. Hierdoor zal de film aanspreken bij zowel het mannelijk als vrouwelijk filmpubliek. Dat maakt hem tot de perfecte film voor date night.

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Baron Von Marlon

Avatar

jaime91 "Wederom jammer van die spoiler in de recensie waarin weer een gedeelte van het eind verklapt wordt maar goed...."


Lijkt tegenwoordig een trend.
Reviews, trailers,... Best allemaal mijden als je verrast wilt worden.

PKP

Avatar

Vanavond gezien en heb enorm moeten lachen. Meer kan ik er niet echt over kwijt. :P

jaime91

Avatar

Wederom jammer van die spoiler in de recensie waarin weer een gedeelte van het eind verklapt wordt maar goed....

Dit lijkt mij echt een hilarische film! Bij de stukjes die ik hiervan gezien heb lach ik al helemaal in een deuk. En dat kwam voornamelijk door Melissa McCarthy. Ik vind haar zo ontzettend grappig. Bullock is ook een hele leuke actrice die cliché romcoms als The Proposal al veel leuker weet te maken door haar aanwezigheid. Dus leuk om te zien dat die dames nu een duo spelen.

En ja voor films als dit is chemie ook het allerbelangrijkste. Een buddycop film staat met een leuk duo die het op de set ook goed met elkaar moeten kunnen vinden, en dan maakt een matig verhaal eigenlijk niet eens zo heel veel uit. Althans voor mij dan. Ik weet nog niet of ik deze in de bios ga zien, maar ik ga hem hoe dan ook een keer bekijken.

acties