FilmTotaal Filmoverzicht Maart

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

1 maart: Project X, 170 Hz, Young Adult
8 maart: John Carter, The Grey, Extremely Loud and Incredibly Close
15 maart: Wanderlust, Chronicle, A Dangerous Method, Monsieur Lazhar
21 maart: The Hunger Games
22 maart: Quiz, Intouchables
29 maart: Haywire, Hemel, Wrath of the Titans


1 maart Project X (Nima Nourizadeh)



Enkele jaren geleden plaatste de Australische tiener Corey Delaney een bericht op zijn MySpace. Daarin meldde hij het beste feest ooit te organiseren in het huis van zijn ouders, die op dat moment op vakantie waren. Het gevolg: meer dan vijfhonderd bezoekers en ongeveer 20,000 dollar aan schade. Todd Phillips, de man achter de The Hangover-films, vond hierin inspiratie voor deze film. Hij besloot de film niet te regisseren, in plaats daarvan produceerde hij de film en werd hij de zogenaamde ‘creatieve godfather’ van het project. De film volgt drie scholieren die een groot verjaardagsfeest organiseren om hun populariteit op te krikken. Steeds meer mensen krijgen lucht van het feest en vanzelfsprekend loopt het volledig uit de hand. Er zijn nog geen beoordelingen over de film binnen, hoewel het testpubliek sprak over een supergrof geheel.


1 maart 170 Hz (Joost van Ginkel)



170 Hz is een film die twee verliefde dove tieners volgt, de negentienjarige Nick en de zestienjarige Evy. Wanneer Evy’s ouders de relatie afkeuren besluiten de twee te vluchten en zich schuil te houden in het wrak van een onderzeeër. Daar wordt echter de invloed van Nick’s verleden duidelijk, en begint Evy zich langzaam te realiseren dat haar vrijheid niets meer dan een illusie is. De film werd genomineerd voor twee Gouden Kalveren, namelijk die voor het Beste Geluid en hoofdrolspeelster Gaite Jansen werd genomineerd voor de Beste Actrice. Daarvan werd er geen verzilverd, hoewel de film wel de Film1 Publieksprijs won. De poster van de film werd wel bekroond met de afficheprijs van 2011, en liet daarmee onder andere Sint en Code Blue achter zich.


1 maart Young Adult (Jason Reitman)



Regisseur Jason Reitman kennen we van films als Up in the Air, Thank You for Smoking en Juno. Na Juno is Young Adult de tweede film die hij maakt op een scenario dat geschreven is door Diablo Cody. De film volgt schrijfster Mavis Gary (Charlize Theron), die na haar scheiding teruggaat naar haar geboorteplaats om haar leven weer op een rijtje te krijgen. Daar ontmoet ze al snel haar oude jeugdliefde (Patrick Wilson), die nu getrouwd is en niets moet hebben van haar romantische avances. Volgens RottenTomatoes wordt de film goed beoordeeld. Op basis van 167 getelde recensies scoort de film namelijk een percentage van 82 procent, wat inhoudt dat er 137 positief waren. De consensus is als volgt: Despite its somewhat dour approach, Young Adult is a funny and ultimately powerful no-holds-barred examination of prolonged adolescence, thanks largely to a convincing performance by Charlize Theron.


8 maart John Carter (Anton Stanton)



Er is waarschijnlijk geen enkele film die net zolang in de productiefase heeft gezeten als John Carter. De preproductie van de peperdure film met een budget van meer dan 250 miljoen dollar begon namelijk al in 1931. Toen werd Robert Clampett aan het werk gezet om Edgar Rice Burroughs “A Princess of Mars” tot een animatiefilm te bewerken. Het zou daarmee de allereerste animatiefilm worden, maar helaas slaagden die plannen niet en bleef de film tot januari 2010 in de productiehel. Het sciencefiction avontuur volgt oorlogsveteraan John Carter (Taylor Kitsch), die op mysterieuze wijze terechtkomt op Mars. Daar ontdekt hij in tegenstelling tot de verwachtingen een weelderige wereld waar metershoge groene barbaren de dienst uitmaken. Hij wordt gevangengenomen maar weet al snel te ontsnappen en ontmoet vervolgens prinses Dejah Thoris, die naarstig op zoek is naar een held.


8 maart The Grey (Joe Carnahan)



The Grey volgt een groep arbeiders in Alaska, die na een klus op afgelegen terrein terugvliegen naar huis. Hun vliegtuig stort echter neet, en de mannen merken al snel dat ze in wolvengebied zijn gestrand. Om te overleven moeten ze niet alleen een sneeuwstorm zien te overleven, maar ook een groep nietsontziende wolven. Volgens hoofdrolspeler Liam Neeson waren de temperaturen tijdens de opnames in British Columbia vaak zo laag als -40 graden Celcius. Hij vertelde daarnaast dat de sneeuwstorm niet gemaakt is met special effects, maar dat het gewoon de werkelijkheid was. De zware omstandigheden hebben Neeson, de cast en crew niet voor niets doorstaan; recensenten zijn volgens RottenTomatoes best positief over de film. The Grey scoort namelijk een percentage van 78% op basis van 170 recensies, waarbij de consensus als volgt is. The Grey is an exciting tale of survival, populated with fleshed-out characters and a surprising philosophical agenda.


8 maart Extremely Loud and Incredibly Close (Stephen Daldry)



In 2005 verscheen het boek Extremly Loud & Incredibly Close, en al vrij snel werd er gewerkt aan de verfilming ervan. De film volgt Oskar (Thomas Horn), die ervan overtuigd is dat zijn vader (Tom Hanks) hem een boodschap achtergelaten heeft. Zijn vader kwam om tijdens de aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center in New York. In een vaas op zijn vaders kamer vindt Oskar een sleutel, maar geen slot waar deze in past. Daarom besluit de negenjarige jongen op zoek te gaan naar het slot waar deze in past. Men hoopte de film uit te kunnen brengen vóór 11 september 2011, toen het precies tien jaar geleden was dat de aanslagen plaatsvonden, maar helaas lukte dat niet. Ondanks milde beoordelingen (RottenTomatoes: 46% op basis van 155 recensies) wist de film Oscarnominaties voor Beste Film en Beste Mannelijke Bijrol in de wacht te slepen. Hiervan werd geen enkele verzilverd.


15 maart Wanderlust (David Wain)



George (Paul Rudd) en Linda (Jennifer Aniston) kopen een appartement in New York, maar dan verliest George plotseling zijn baan. Met geen andere opties besluit het stelletje te vertrekken naar Atlanta, om bij George zijn broer te gaan wonen. Op weg daar naartoe komen ze langs een hippiecommune, en besluiten daar te blijven. Het verhaal op zich mag dan misschien niet het origineelste zijn, er komt tenminste iets voor in de film wat nooit eerder gedaan is. Hoofdrolspeelster Jennifer Aniston zal namelijk topless gaan. Desondanks zijn de critici verdeeld over de film, want deze scoort op RottenTomatoes slechts 59%, op basis van 86 recensies. It isn't always as funny as it should be, but Wanderlust benefits from an extremely talented cast and some of David Wain's most confident, assured work behind the camera.


15 maart Chronicle (Josh Trank)



In Chronicle doen drie vrienden een waanzinnige ontdekking, waardoor ze krachten ontwikkelen waar ze nooit van hadden durven dromen. Terwijl ze deze nieuwe krachten leren kennen, en deze vooral gebruiken voor hun eigenbelang, verliezen ze langzaam de grip op hun levens en komen de duistere kanten van hun karakters langzaam naar boven. De studiobonzen van 20th Century Fox zijn blijkbaar wel tevreden met het werk dat regisseur Trank heeft afgeleverd met de film. Hij wordt nu namelijk genoemd als favoriet om de Fantastic Four-reboot te regisseren. Het blijkt ook dat de critici het wel eens zijn met de studiobonzen: op RottenTomatoes scoort de film een percentage van 84%, op basis van 141 recensies. De consensus: It arrives during a glut of found-footage films, but Chronicle transcends its gimmicks with a smart script, fast-paced direction, and engaging performances from its young, talented cast.


15 maart A Dangerous Method (David Cronenberg)



Geïntrigeerd door een schijnbaar onmogelijke zaak neemt Dr. Carl Jung (Michael Fassbender) de onstabiele maar aantrekkelijke Sabine Spielrein (Keira Knightley) onder zijn hoede als patiënt. Gewapend met de methode van zijn leermeester, Sigmund Freud (Viggo Mortensen), gaat hij aan de slag. Al snel vallen beide mannen als een blok voor de jonge dame en raken ze verstrikt in een web van intriges. In eerste instantie was Christoph Waltz gecast om Freud te spelen, maar hij liet de kans schieten. Men overwoog vervolgens Mortensen maar ook Christian Bale voor de rol. Blijkbaar is toch een goede keus gemaakt, want critici zijn positief over de film. Op RottenTomatoes scoort deze namelijk een percentage van 77% op basis van 143 recensies, waarbij de consensus als volgt is. A provocative historical fiction about the early days of psychoanalysis, A Dangerous Method is buoyed by terrific performances by Michael Fassbender, Keira Knightley, and Viggo Mortensen.


15 maart Monsieur Lazhar (Philippe Falardeau)



Monsieur Lazhar is een Algerijnse immigrant die leraar wordt op een lagere school in het Canadese Montréal. Hij neemt de plaats in van een lerares die zichzelf om het leven bracht, en moet de leerlingen dus helpen om te gaan met hun verlies. Tegelijkertijd heeft hij zelf ook baat bij hun onschuld, gezien een verlies dat hij zelf geleden heeft. De film was Canada’s officiële inzending voor de Oscars en werd genomineerd voor Beste niet-Engelstalige Film. Monsieur Lazhar verloor uiteindelijk van het Iraanse A Separation.


21 maart The Hunger Games (Gary Ross)



The Hunger Games speelt zich af in de verre toekomst waarin de Verenigde Staten zijn opgedeeld in twaalf districten die allen onder bewind staan van een centrale overheid. Elk jaar dwingt deze overheid elk district om twee kinderen te kiezen die moeten deel nemen aan de live op tv uitgezonden Hongerspelen, een gevecht op leven en dood die naast eer en glorie ook voedsel oplevert voor het winnende district. Jennifer Lawrence speelt een van de deelnemers aan de Hongerspelen. Mocht de film genoeg geld opbrengen, dan zijn er nog twee boeken die verfilmd kunnen worden: Catching Fire en Mockingjay. Lionsgate heeft aangegeven dat een eventuele verfilming van die twee boeken af hangt van de hoeveelheid geld die deze film in het laatje brengt.


22 maart Quiz (Dick Maas)



Quiz volgt de bekende quizmaster Leo (Barry Atsma), die met zijn vrouw (Kim van Kooten) en dochter (Susan Radder) in een Italiaans restaurant heeft afgesproken. Terwijl hij in het restaurant wacht op zijn vrouw en dochter, wordt hij aangesproken door een wat vreemde man (Pierre Bokma). De man vertelt Leo dat hij zijn vrouw en dochter ontvoerd heeft en laats zelfs een foto van de twee waarop de vastgebonden te zien zijn zien. In eerste instantie denkt Leo dat de man onzin vertelt, maar al snel raakt hij ervan overtuigd dat de onbekende man toch de waarheid vertelt. Leo krijgt tien vragen voorgeschoteld, die hij binnen een uur goed moet beantwoorden, anders zullen de gevolgen dodelijk zijn. Quiz is de nieuwste film van regisseur Dick Maas.


22 maart Intouchables (Olivier Nakache & Eric Toledano)



Miljonair Philippe is aan een rolstoel gekluisterd. In hartje Parijs woont hij in een kast van een huis. Driss, een jonge Senegalees, woont daar ver vandaan, in een van Parijs’ grimmige voorsteden. Verdient Driss zijn geld niet met schimmige zaakjes, dan trekt hij wel een uitkering. Maar, wie bijstand wil, moet solliciteren, dus plotseling zit Driss met een echte baan opgescheept, als persoonlijke verzorger van Philippe. Met zijn tomeloze energie zet hij Philippes stijve huishouden binnen de kortste keren op z’n kop, maar ook zijn eigen leven zal nooit meer hetzelfde zijn. De film is op Welcome to the Sticks na de best bezochte Franse film aller tijden. Daarnaast werd de film een cultureel fenomeen in Frankrijk, toen deze tot het culturele evenement van 2011 benoemd werd.


29 maart Haywire (Steven Soderbergh)



Mallory Kane is een ‘Black Ops’-militaire, die de vuilste klusjes opknapt voor de regering, in de gevaarlijkste delen van de wereld. Nadat ze een Chinese journalist uit een gijzelneming bevrijdt, wordt ze verraden door een collega en voor dood achtergelaten. Plotseling is Mallory het doelwit van de mensen die haar ooit opgeleid hebben. Woedend gaat ze op zoek naar de waarheid, en tegelijkertijd moet ze proberen te overleven. Steven Soderbergh’s nieuwste film is goed ontvangen. De film scoort een percentage van 80% op RottenTomatoes, op basis van 161 recensies. De consensus is als volgt: Haywire is a fast and spare thriller, with cleanly staged set pieces that immerse you in the action.


29 maart Hemel (Sacha Polak)



Hemel volgt het leven van de jonge vrouw Hemel (Hannah Hoekstra), die alleen opgegroeide met haar vader, de charmante veilingmeester Gijs (Hans Dagelet). Hemel kan zich een bestaan zonder Gijs niet voorstellen en neemt andere mannen niet serieus. Die zijn alleen om te versieren, waarbij haar spel soms grensoverschrijdend en gevaarlijk is. Wanneer Gijs in Sophie (Rifka Lodeizen) zijn grote liefde vindt, moet ook Hemel in beweging komen.


29 maart Wrath of the Titans (Jonathan Liebesman)



In dit vervolg probeert Perseus (Sam Worthington) een rustig leven op te bouwen. Hij is visser en heeft een tien jaar oude zoon. In de tussentijd woedt de strijd tussen de Titanen en de Goden in alle hevigheid voort. Door de afnemende religiositeit van de mensheid nemen de krachten van de Goden af, waarop de leider van de Titanen, Kronos, weet te ontsnappen. Hij ontvoert zijn zoon, Zeus (Liam Neeson), die hem ooit opsloot in de Tartarus. Aan Perseus de taak om Zeus te redden, de titanen te verslaan en de mensheid wederom te redden. Oorspronkelijk zou Gemma Arterton terugkeren om de rol van Io wederom te spelen, maar helaas kon ze niet. Daarnaast zou Alexa Davalos weer terugkeren om de rol van Andromeda te spelen, maar ook zij kon uiteindelijk niet. Die rol zal nu gespeeld worden door Rosamund Pike.



NieuwsFilm

meest populair