Algemeen

Meest gedownloade films 2014

Wat is de top tien meest gedownloade films van het afgelopen jaar?

door Jim Pedd op 29.12.2014 om 12:44 in Algemeen
Dit jaar is het niet Torrentfreak, maar het bureau Excipio dat de eer heeft om bekend te maken welke film het meest gedownload is afgelopen jaar. Die twijfelachtige eer valt ten beurt aan de films The Wolf of Wall Street en Frozen. Beiden werden meer dan dertig miljoen keer gedownload door torrentgebruikers.

De nummer drie op de lijst is Robocop, dat 29,8 miljoen keer gedownload werd. De top vijf wordt afgerond door Gravity (29,4 miljoen downloads) en The Hobbit: The Desolation of Smaug (27,6 miljoen downloads). Het bedrijf bekeek de cijfers van de periode 1 januari tot en met 23 december 2014 en die compilatie laat duidelijk zien dat superheldenfilms, science fiction, fantasy, actiefilms en Oscar-genomineerde films het goed doen.

1. The Wolf of Wall Street: 30.035 miljoen downloads
2. Frozen: 29.919 miljoen downloads
3. RoboCop: 29.879 miljoen downloads
4. Gravity: 29.357 million (Warner Bros., Oct. 4, 2013)
5. The Hobbit: The Desolation of Smaug: 27.627 miljoen downloads
6. Thor: The Dark World: 25.749 miljoen downloads
7. Captain America: The Winter Soldier: 25.628 miljoen downloads ‘
8. The Legend of Hercules: 25.137 miljoen downloads
9. X-Men: Days of Future Past: 24.380 million (20th Century Fox, May 23, 2014)
10. 12 Years a Slave: 23.653 miljoen downloads
11. The Hunger Games: Catching Fire: 23.543 miljoen downloads
12. American Hustle: 23.143 miljoen downloads
13. 300: Rise of an Empire: 23.096 miljoen downloads
14. Transformers: Age of Extinction: 21.65 miljoen downloads
15. Godzilla: 20.956 miljoen downloads
16. Noah: 20.334 miljoen downloads
17. Divergent: 20.312 miljoen downloads
18. Edge of Tomorrow: 20.299 miljoen downloads
19. Captain Phillips: 19.817 miljoen downloads
20. Lone Survivor: 19.130 miljoen downloads

Bekijk hier de lijsten met de meest gedownloade films van 2013, 2012, 2011 en 2010.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Legend Of Hercules?

johnwayne

Avatar

benjamin "Legend Of Hercules?"


Die begrijp ik wel, daar zou ik ook niet voor willen betalen.
Van de andere kant begrijp ik jou ook, want ik zou hem ook niet eens gratis willen zien.

mooffie

Avatar

johnwayne "Die begrijp ik wel, daar zou ik ook niet voor willen betalen.
Van de andere kant begrijp ik jou ook, want ik zou hem ook niet eens gratis willen zien."

Dan zou je de film wel eerst moeten zien om daar over te kunnen oordelen. (bijv. een voorproefje nemen via een download ;))

geertvdheide

Avatar

Je ziet aan deze lijst goed terug dat de doelgroep voor het downloaden toch nog overwegend nerdy is. Veel sci-fi, superhelden en dergelijke. Was te verwachten uiteraard.

Daarnaast zie ik hier een aantal titels die al vroeg in bluray-kwaliteit te downloaden waren, terwijl de films in veel landen nog in de bios draaiden. Dat gefaseerd uitbrengen van films blijft daarmee een onverstandige zet voor de filmindustrie; hopelijk zien ze ooit in dat gelijktijdige wereldwijde releases geld besparen.

Persoonlijk zou ik films ook via streaming / dvd / bluray uitbrengen tegelijk met de bios. Nu gaan mensen vaak naar de bios omdat het de enige manier is om een nieuwe film te zien; en niet omdat ze specifiek graag naar de bios willen (als uitje). Eigenlijk is dat waanzin; ik heb al tientallen keren in de bios gezeten (€9 kaartje + parkeren + brandstof + eten / drinken + 3D-toeslag) terwijl ik dacht: Als ik deze film thuis kon kijken met wat vrienden en een biertje, dan had ik dat liever gehad. Zou mooi zijn als we die keuze ooit nog eens gaan krijgen, ook voor gloednieuwe films. Wie houdt van de bios kan dan gewoon blijven gaan natuurlijk. Maar op dit moment wordt de bios een hand boven het hoofd gehouden door selectief films alleen daar te vertonen. Ik vind dat klant-onvriendelijk en onflexibel. En het werkt het downloaden alleen maar in de hand door zaken zo te willen inperken.

Maar goed, zo'n verandering zou waarschijnlijk een daling betekenen voor de bioscoopomzet. Een terechte daling naar mijn mening, omdat die nu kunstmatig hoog gehouden wordt, maar dat zal de industrie wellicht anders zien. Inkomsten uit streaming, dvd en bluray zouden dan wel weer stijgen; ik ben wel benieuwd of het voor de filmindustrie per saldo positief of negatief zou uitpakken. Maar voor de bioscopen zelf zou 't hoogstwaarschijnlijk negatief zijn, en de filmindustrie denkt graag in hokjes en korte termijnen. Helaas.

Benieuwd of deze mening enig draagvlak heeft op FT Smiley face

Blockbuster

Avatar

Beetje slordig gedaan, nummer 5 en 6. Nogal onduidelijk zo. Maar ik heb begrepen dat het The Hobbit en Thor is.

M0vieFreak

Avatar

De helft van de films hebben het goed gedaan in de bioscopen.

johnwayne

Avatar

mooffie "Dan zou je de film wel eerst moeten zien om daar over te kunnen oordelen. (bijv. een voorproefje nemen via een download ;))"


Of, zoals ik gedaan heb, de trailers bekijken en de diverse kritieken lezen om tot de conclusie te komen dat de film brandhout is en dus mijn tijd niet waard is.

YOLO

Avatar

geertvdheide "Daarnaast zie ik hier een aantal titels die al vroeg in bluray-kwaliteit te downloaden waren, terwijl de films in veel landen nog in de bios draaiden. Dat gefaseerd uitbrengen van films blijft daarmee een onverstandige zet voor de filmindustrie; hopelijk zien ze ooit in dat gelijktijdige wereldwijde releases geld besparen."
Gelijktijdige wereldwijde releases gebeurt alleen bij grote blockbusters zie ik. Bij films zoals Captain America Winter Soldier en Edge Live Die of Tommorow kwamen zelfs hier eerder uit dan in de USA. Ik denk dat bij de grote blockbusters een stuk makkelijker is om zoiets te doen. Tenslotte is daar gewoon meer interesse dan een kleinere film zoals Birdman oid.
Dat gefaseerd uitbrengen van films zou van mij ook wel korter mogen.

Het zal wel aan mij liggen, maar ik zie de volgende trend al voorbijkomen. Eerst de VOD versie uitbrengen en daarna de Blu-ray. O.a. was dat het geval bij Guardians of the galaxy waarbij de illegale versie van de VOD al snel op het internet kwam.

geertvdheide "Persoonlijk zou ik films ook via streaming / dvd / bluray uitbrengen tegelijk met de bios. Nu gaan mensen vaak naar de bios omdat het de enige manier is om een nieuwe film te zien; en niet omdat ze specifiek graag naar de bios willen (als uitje)."
Onlangs was bekend geworden dat AMC alsnog The Interview niet in de bioscoop wil gaan releasen. Niet vanwege de dreigingen, de conccurentie blijkt geen last daarvan te hebben. AMC wilt het doen, omdat The Interview als reeds te huur/te koop is op Google Youtube/iTunes. En ik weet dat Pathé ook heel erg moelijk doet als het gaat om te vroege releases van DVD's o.a. Alice in Wonderland. Bisocopen staan hier niet om te springen. Logisch, want thuisblijvers zijn geen inkomsten voor de bioscoop. Voor Hollywood echter it's one way or the other, but they prefer both.

geertvdheide "
Maar op dit moment wordt de bios een hand boven het hoofd gehouden door selectief films alleen daar te vertonen. Ik vind dat klant-onvriendelijk en onflexibel. En het werkt het downloaden alleen maar in de hand door zaken zo te willen inperken.

Maar goed, zo'n verandering zou waarschijnlijk een daling betekenen voor de bioscoopomzet. Een terechte daling naar mijn mening, omdat die nu kunstmatig hoog gehouden wordt, maar dat zal de industrie wellicht anders zien. Inkomsten uit streaming, dvd en bluray zouden dan wel weer stijgen; ik ben wel benieuwd of het voor de filmindustrie per saldo positief of negatief zou uitpakken. Maar voor de bioscopen zelf zou 't hoogstwaarschijnlijk negatief zijn, en de filmindustrie denkt graag in hokjes en korte termijnen. Helaas."

Scheer je de filmindrustie niet over 1 kam? Tenzij je de bioscopen meetelt, maar ik zie dat toch anders.

Oké de core buisness van de bioscopen zijn wel films. Maar de bioscopen kunnen meer dan alleen films vertonen. Zoals opera's, voetbalwedstrijden, Tv afleveringen van Breaking Bad, videogame wedstrijden, videoconferencing, live muziek concerten,etc.

De filmindrustie zie ik meer voor bedrijven zoals Warner Bros en Sony Pictures.
Een Warner Bros kan zijn films op meerdere plaatsen distribueren ook voor TV zenders (ook daar komen inkomsten vandaan). Hoe dan ook. De ene kant is de bioscoopsector onafhankelijk van de grote 6 filmbedrijven. Althans de grote 6 zijn geen eigenaren van deze bioscopen. Zie Hollywood Antitrust Case of 1948
En aan de andere kant zijn ze wel afhankelijk, vanwege content. Ik weet het net zo niet. Die verandering voor de bioscopen die volgens jou terecht is, kan dus wel banen gaan kosten. Bioscopen kunnen net zo goed gaan sluiten, want hun exclusiviteit is wel erg gelimiteerd.

1 ding is wat zeker is. Bioscopen zijn al te bewust van downloads en sinds de jaren 50 hebben ze concurrentie van de TV in de huiskamer.
Toen hebben ze widescreen e.d. in de bioscopen geplaatst. Nu merk je weer dat men flink bezig is met innovatie. Van digital projectoren, 4K, 3D, Dolby Digital, DTS naar Dolby Cinema, Dolby Vision, Dolby Atmos, XD Experience, blockbusters in IMAX (3D) e.d. Verder zijn de Cineville pas en de Pathé Unlimited Card ook een uitkomst. Met dat soort abonnementen zouden meerdere bioscopen moeten hebben.

patrick_h

Avatar

YOLO "Gelijktijdige wereldwijde releases gebeurt alleen bij grote blockbusters zie ik. Bij films zoals Captain America Winter Soldier en Edge Live Die of Tommorow kwamen zelfs hier eerder uit dan in de USA. Ik denk dat bij de grote blockbusters een stuk makkelijker is om zoiets te doen. Tenslotte is daar gewoon meer interesse dan een kleinere film zoals Birdman oid.
Dat gefaseerd uitbrengen van films zou van mij ook wel korter mogen. "
Punt is ook dat de grote studio's al een wereldwijd distributienetwerk hebben. Voor kleinere films moet de distributie apart geregeld worden. Ik las eerder dit jaar een artikel van een producent van een kleine onafhankelijke film (weet niet meer welke, dus kan ook niet echt gericht terugzoeken). Hij wilde de wereldwijde distributierechten regelen voor de US-release, onder andere om illegaal downloaden te voorkomen. Hiervoor moest hij wel screeners van de film rondsturen, die dan weer bronmateriaal van illegale downloads werden, wat dan weer negatieve invloed had op de Amerikaanse opbrengst van zijn film... En voor een onafhankelijke film is de thuismarkt sowieso het belangrijkst.
Onlangs was bekend geworden dat AMC alsnog The Interview niet in de bioscoop wil gaan releasen. Niet vanwege de dreigingen, de conccurentie blijkt geen last daarvan te hebben. AMC wilt het doen, omdat The Interview als reeds te huur/te koop is op Google Youtube/iTunes. En ik weet dat Pathé ook heel erg moelijk doet als het gaat om te vroege releases van DVD's o.a. Alice in Wonderland. Bisocopen staan hier niet om te springen. Logisch, want thuisblijvers zijn geen inkomsten voor de bioscoop. Voor Hollywood echter it's one way or the other, but they prefer both.
Pathe en Wolff hebben als regel dat ze een film niet draaien als deze binnen 4 maanden op een andere manier te krijgen is (dus DVD/Blu-Ray/VOD/TV-uitzending). Hetzelfde geldt voor de grote Amerikaanse bioscoopketens.

patrick_h

Avatar

geertvdheide "Maar goed, zo'n verandering zou waarschijnlijk een daling betekenen voor de bioscoopomzet. Een terechte daling naar mijn mening, omdat die nu kunstmatig hoog gehouden wordt, maar dat zal de industrie wellicht anders zien. Inkomsten uit streaming, dvd en bluray zouden dan wel weer stijgen; ik ben wel benieuwd of het voor de filmindustrie per saldo positief of negatief zou uitpakken. Maar voor de bioscopen zelf zou 't hoogstwaarschijnlijk negatief zijn, en de filmindustrie denkt graag in hokjes en korte termijnen. Helaas.

Benieuwd of deze mening enig draagvlak heeft op FT Smiley face"
Ik kan je vertellen dat de bioscopen het anders zien. Die hebben het idee dat het verkorten van de 'window' tussen bioscoop en home-video (op de lange termijn) een negatieve invloed op de inkomsten van de filmindustrie zal hebben. Naast natuurlijk een desastreuze invloed op de inkomsten van de bioscopen zelf. Bioscopen zijn geen onderdeel van de filmindustrie.

benjamin

Avatar

YOLO "Tenslotte is daar gewoon meer interesse dan een kleinere film zoals Birdman oid.
Dat gefaseerd uitbrengen van films zou van mij ook wel korter mogen. "
Bij films als Birdman speelt ook mee dat ze in Amerika op bepaald moment moeten uitgebracht zijn om voor de Oscars mee te spelen en bij ons ze dus even wachten tot die meer aandacht krijgt juist door die prijzen.

Ed Crane

Avatar

Haha, mensen die Gravity downloaden! En dan na het kijken de film natuurlijk maar niks vinden en zeggen niet te begrijpen waarom sommigen de film zo goed vinden :+

DeMuizenkoning

Avatar

Kan begrijpen dat 'Wolf of Wall Street' nummer 1 is geworden, zal wel voor een groot deel komen met al dat vrouwelijk naakt. Je hebt gewoon een halve porno video op je laptop staan, maar als iemand er ooit naar vraagt zeg je gewoon dat het een bekende film is.

nieuwslaatste nieuws

meest populair