Featured

Special: Alle Marvel After-Credits scènes op een rij

Alle scènes tot aan Guardians of the Galaxy Vol.2 en hun belang in het MCU.

door Jim Pedd om 19:31 in Featured
Het moge duidelijk zijn: als je naar een Marvel-film gaat, moet je blijven zitten tot na de aftiteling. De studio beloont kijkers die dat doen met een extra scène. Soms zit die midden in de aftiteling, soms op het eind en andere keren allebei. Die scènes bevatten regelmatig belangrijke onthullingen of plotpunten voor toekomstige films. Vandaag zetten we ze allemaal op een rij. UITERAARD BEVAT DIT BERICHT SPOILERS.

Iron Man

Als de eerste MCU-film eindigt, is het net bekend dat Tony Stark (Robert Downey Jr.) Iron Man is. Hij gaat 's avonds terug naar huis, en ontmoet daar Nick Fury (Samuel L. Jackson), directeur van S.H.I.E.L.D.. Hij vertelt Tony dat hij nu deel geworden is van een groter universum en niet de enige held is. Fury wil het hebben over het Avengers initiative en dat blijkt een groep superhelden te zijn die het op mag nemen tegen grote schurken. Uiteraard wordt dat initiatief op een later moment daadwerkelijk gevormd, maar daar komen we later in dit bericht aan toe.


The Incredible Hulk

The Incredible Hulk heeft een scène die vrijwel niets toevoegt aan het filmuniversum en eigenlijk ook weinig opzet. Na de aftiteling zien we General Ross (William Hurt) alleen in een bar zitten. Dan komt Tony Stark naar hem toegelopen en vertelt hij over het Super Soldier programma. Hij meldt ook dat er een team opgebouwd wordt. Daarmee eindigt de scène al, zonder dat er echt grote onthullingen gedaan zijn. Tegelijk laat de scène overigens wel zien dat ook The Incredible Hulk deel uitmaakt van een breder universum. Daarna zou Marvel de film en Hulk lange tijd negeren, tot men een andere richting insloeg...


Iron Man 2

Iron Man 2 heeft aan het eind een teaser voor de volgende film in het MCU. Daarmee werd een trend ingezet die een flink aantal films gevolgd is, waarbij er altijd een stinger te zien is voor de volgende film in de franchise. Aan het eind van de aftiteling zien we dat Clark Greggs Phil Coulson aankomt bij een grote krater, die gemaakt blijkt te zijn door Thors hamer Mjölnir. De scène is geregisseerd door Kenneth Branagh, die ook Thor maakte.


Thor

Thor introduceert kosmische invloeden in het MCU. We ontmoeten in de film onder meer Dr. Selvig (Stellan Skarsgård) die daar expert in blijkt te zijn. Na de aftiteling is het Selvig die gerekruteerd wordt door Nick Fury. Daarnaast wordt de Tesseract onthuld, de macguffin voor The Avengers. En we zien een shot van Loki (Tom Hiddleston), waarmee duidelijk wordt gemaakt dat hij helemaal niet dood is zoals het leek. Daarmee is meteen een deel van The Avengers opgezet.


Captain America: The First Avenger

The First Avenger was de laatste standalone film in het MCU, hierna werd alles expliciet aan elkaar verbonden met The Avengers. Aan het eind van de film stort het vliegtuig van Steve Rogers (Chris Evans) neer en raakt hij vast in het ijs. Hij ontwaakt jaren later in het heden. Daarop zien we hem in een gym trainen en vraagt Nick Fury aan Steve of hij wil helpen met het redden van de wereld. De scène werd geregisseerd door Joss Whedon en zit ook letterlijk in The Avengers.


The Avengers

Marvel koos er voor het eerst voor om twee scènes toe te voegen aan de aftiteling van een film. Eentje halverwege de aftiteling, en eentje helemaal aan het eind. De eerste past het meest bij het MCU, aangezien deze dingen opzet. Het is een scène tussen opperschurk Thanos (Josh Brolin) en the Other. Thanos wordt met deze scène duidelijk geïntroduceerd als de man die de touwtjes in handen heeft en de toekomstige schurk. Ook zet de scène het idee van de Infinity Stones op en het feit dat Thanos daar achteraan zit.


Dan een korte scène die niets met de films te maken heeft en deel is van de nieuwe trend. Vanaf dit moment was er gewoonlijk een geinig bedoelde scène en een promo voor de volgende film. Als de slag om New York gewonnen is, ligt Tony Stark op de grond en merkt hij op dat iedereen - als alles voorbij is - eens naar een shoarmatent moet gaan. En dat doen ze nu daadwerkelijk. De scène werd de avond van de wereldpremière opgenomen en toegevoegd aan de bioscoopversie.


Iron Man 3

The Avengers bouwde een mini-trend op met de scènes na de aftiteling, maar Iron Man 3 deed daar niet helemaal aan mee. Voor het eerst was er geen scène die gekoppeld was aan een toekomstige film, maar enkel eentje die liet zien dat de film zich echt in eeen gedeeld universum afspeelt. Na de aftiteling blijkt dat Tony het hele verhaal verteld had aan Bruce Banner (Mark Ruffalo), die tijdens het verhaal in slaap was gevallen.


Thor: The Dark World

Met The Dark World was er weer ruimte voor twee scènes na de aftiteling. De eerste daarvan biedt het publiek een eerste blik op de wereld van de Guardians of the Galaxy. De personages Volstagg (Ray Stevenson) en Sif (Jaimie Alexander) bezoeken Benicio del Toro's Collector en geven hem de Aether. Als zij weg zijn, zegt hij "Een binnen. Vijf te gaan." Kortom: Marvel laat weten dat de Tesseract en de Aether allebei een van de Infinity Stones zijn. En zet alvast de Collector op voor Guardians of the Galaxy, waarin hij uitlegt wat ze zijn en iets duidelijk wordt over het potentieel van de mysterieuze stenen. Helaas konden we van deze scène geen betere versie vinden dan onderstaande.


De tweede scène is wat warriger en draait om Jane (Natalie Portman en Thor. Aan het eind van de film vertrekt Thor weer naar Asgard en zien we niet hoe het verder gaat tussen de twee. Maar deze scène laat zien dat het gewoon goed komt. Overigens was het mogelijk de laatste scène in een Marvel-film van Portman.


Captain America: The Winter Soldier

Deze film bevat ook twee scènes na de aftiteling. Eerst een die als opzet van Avengers: Age of Ultron dient. We zien niet alleen Baron von Strucker (Thomas Kretschmann), maar worden ook voorgesteld aan Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson) en Scarlet Witch (Elizabeth Olsen). Het duo is van belang voor de toekomstige richting van de franchise.Verder was er een korte scène die ons liet zien dat Bucky (Sebastian Stan) nog leefde en in de toekomst een belangrijke rol zou spelen in de Marvel-franchise (om precies te zijn, in Civil War).


Guardians of the Galaxy

Na de aftiteling van Guardians of the Galaxy is er maar één scène en meteen een die vooral wat easter eggs bevat. We zien de Collector in zijn verwoeste paleis en getroost worden door Cosmo the Spacedog. En dan is er nog Howard the Duck (Seth Green). Daarmee werd er nu weer gekozen voor een geinige scène zonder verdere invloed.


Avengers: Age of Ultron

Nadat we aan het eind van The Avengers leerden dat Loki weinig meer dan een stroman voor Thanos was, bleven acties van die opperschurk lange tijd uit. Maar na de aftiteling van Age of Ultron zagen we dat hij niet helemaal stil gezeten heeft. Hij pikt in deze scène een Infinity Gauntlet op, waarmee hij de Infinity Stones kan gebruiken. Toen deze scène te zien was, had Marvel al wat kritiek te verduren gekregen: het duurde wel erg lang voordat Thanos in actie kwam.


Ant-Man

Er zitten twee stukjes achter deze film. Ditmaal gaat het om twee teasers voor de toekomst. De eerste clip draait om Hank Pym (Michael Douglas) zijn dochter Hope (Evangeline Lilly). Na lang geprobeerd te hebben haar van superheldenactie te weerhouden, laat hij nu het Wasp-kostuum zien. Daarmee werd bevestigd dat Evangeline Lilly de volgende vrouwelijke heldin speelt in het MCU.


Dan een clip uit Captain America: Civil War, de volgende film in de reeks. We zien dat Cap en Falcon (Anthony Mackie) Bucky gevangen hebben. En ze denken erover na om Scott Lang (Paul Rudd) te werven als bondgenoot.


Captain America: Civil War

Captain America: Civil War dreef een wig tussen de Avengers. Maar de film introduceerde ook de superhelden Black Panther (Chadwick Boseman) en Spider-Man (Tom Holland). De teasers draaiden dan ook om die nieuwe helden. De eerste laat zien dat Black Panther terug is in Wakanda, samen met Cap en Bucky. Daarmee zagen we ook voor het eerst het land Wakanda, waar een van de toekomstige films zich af gaat spelen.De tweede scène na de aftiteling is iets vrolijker en laat zien hoe Spider-Man de upgrades van zijn kostuum ontdekt. Die zijn gemaakt door Tony Stark en de scène zet vooral de relatie tussen die twee personages op. Peter en Tony verschijnen binnenkort samen in Spider-Man: Homecoming.


Doctor Strange

Ook Doctor Strange had twee scènes na de aftiteling. De eerste diende als teaser voor Thor: Ragnarok. In deze scène bezoekt Thor het Sanctum Santorum om hulp te vragen bij het vinden van Odin (Anthony Hopkins). Daarmee weten we ook meteen dat Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) in die Marvel-film te zien is.Baron Mordo (Chiwetel Ejiofor) was een goeierik in Doctor Strange die aan het eind van de film gedesillusioneerd raakte door een onthulling rond The Ancient One (Tilda Swinton). Met deze scène hint regisseur Scott Derrickson ernaar dat Mordo in de toekomst de schurk wordt: hij ontneemt het personage van Benjamin Bratt zijn krachten en zegt dat er teveel tovenaars op de wereld zijn.


Guardians of the Galaxy Vol.2

Deze Marvel-film heeft maar liefst vijf scènes tijdens en na de aftiteling. Welke dat zijn zullen we nog niet beschrijven, maar ze zetten voor een deel de toekomst van de Guardians-franchise op en voor een ander deel zijn het gewoon geinige clips.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ereptile

Avatar

Het begon allemaal met Iron Man en een simpele post credit scene Smiley face Moet je zien waar we nu zijn beland met het MCU! Ik vind het geweldig hoe de meeste Marvel films een hint bevatten naar de volgende films of personages en hoe alles aan elkaar is verbonden in zekere mate Smiley face

Robbepost

Avatar

Is dit bericht opnieuw geplaatst of naar boven verplaatst omdat verwacht wordt dat hier veel reacties op komen?

Decepticon

Avatar

@Robbepost
Wat denk je? Clickbaitwoord Marvel.

Maar heel leuk artikel, kun je alle post-credit filmpjes achter elkaar kijken.

chefry1983

Avatar

Geen poll erbij? Welke after credits scene vind je de beste?

Leuk om ze allemaal weer eens te zien

Robbepost

Avatar

Ja dat dacht ik dus al Decepticon. Volgens mij om 12:00 gepost en geen reacties dus om 19:30 omhoog gehaald.
Maar idd wel leuk artikel.

benjamin

Avatar

Volgens mij zijn jullie er iets te veel achter aan het zoeken hoor, dit artikel staat onder de categorie "featured" en dergelijke berichten worden wel vaker nog eens naar boven geplaatst op het einde van de dag.

Jim

Avatar

Het omhoog plaatsen van 't artikel had inderdaad niks met reacties te maken Smiley face Meer dat we dit soort artikelen 's avonds altijd nog eens bovenaan zetten, omdat ze zo'n prominente plek verdienen.

Robbepost

Avatar

^ ok helder!
Dus eigenlijk om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen het bericht lezen ongeacht of er op gereageerd wordt.
Er wordt nu iig wel op gereageerd Smiley face

Master Of Films

Avatar

Oh, mag ik ook reageren....please. Ja, mag ik. Mag ik. Ik wil ook. Ok dan. Ik heb ze allemaal gezien, want ik bleef gewoon lekker zitten tijdens de end credits. Nog steeds zie ik bij MCU films dat mensen toch gaan opstaan en weglopen. Daar kan je wel 1000 reden voor verzinnen, maar ik heb meer het idee dat de meeste mensen het nog steeds niet eens weten dat je zulke scenes kan verwachten bij een MCU film. Al gaan de lichten ook aan in de zaal, dus mensen worden net zoals honden getriggerd alsof ze een schoolbel horen.

Ook zoiets...bij GoTG 2 met 5 end credits zag ik mensen opstaan, wouden weg gaan lopen, komt er een credit scene. Gaan die gasten staan ergens midden/eind van de rij (gelukkig niet voor mijn gezicht). Als je zonodig weg moet ga dan weg, anders zit je gewoon tot het eind.

Jim

Avatar

@Robbepost: Precies! Dit soort artikelen verdwijnen overdag vrij snel en dan is het handig om ze 's avonds nog eens te bumpen Smiley face

Master Of Films

Avatar

Dus vanavond staat deze weer bovenaan. Cool :D

NieuwsFilm