Recensie

G.I. Joe: Rise of Cobra (2009)

Missie op de automatische piloot met personages die net zo plastic zijn als de poppetjes van Hasbro.

door Frank Stol om 01:03 in RECENSIES
G.I. Joe: The Rise of Cobra poster
Regie: Stephen Sommers | Cast: Dennis Quaid (General Hawk), Christopher Eccleston (McCullen / Destro) Ray Park (Snake Eyes), Sienna Miller (Ana / The Baroness), Channing Tatum (Duke), Jonathan Pryce (U.S. President), Marlon Wayans (Ripcord), Byung-hun Lee (Storm Shadow), Joseph Gordon-Levitt (The Doctor / Rex) e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2009

Stephen Sommers mag zijn films altijd graag larderen met bombastische actiescènes, karikaturale personages en melodramatische onzin. Ongetwijfeld zijn bekendste filmische kinderen zijn het cruiseschip aanvallende hellegedrocht (), de uit zijn eeuwenlange slaap gewekte mummie () en de langharige vampierjager (). Al waren deze films niet bepaald hoogvliegers, vermakelijk waren ze stiekem wel, zo lang je ze maar niet té serieus nam. Voor zijn nieuwste film liet Sommers zijn oog vallen op de tekenfilmserie uit de jaren tachtig, en de daarbij behorende speelgoedlijn van Hasbro. De transformatie naar het witte doek is echter teleurstellender dan je zou hopen. Wat je in je schoot geworpen krijgt is een zielloze film waarin de personages bijna twee uur lang door het beeld springen, rennen en gillen.

Na de overbodige proloog ontvouwt het weinig opzienbarende verhaal van zich. McCullen is een rijke wapenhandelaar die geavanceerde kernkoppen heeft laten fabriceren. De eerste exemplaren zijn verkocht aan de NAVO en worden tijdens het vervoer bewaakt door een stel militairen, onder wie Duke en Ripcord. Wanneer The Baroness haar entree maakt, blijkt het militaire team niet zo vaardig in het veilig stellen van de kernkoppen als ze aanvankelijk dachten. Natuurlijk komt het team Joe’s de militairen tegemoet. De wapens worden veilig gesteld, maar het zal niet lang duren voordat de Cobra’s opnieuw toeslaan. Ondertussen worden Duke en Ripcord ingelijfd in het wereldje van het internationale elitekorps en blijkt McCullen met de Cobra-groep te sympathiseren.

Eenmaal terug in het bezit van de Cobra, dient er uiteraard een kernkop getest te worden. De metalen trots van Parijs blijkt een interessant doelwit. Onbedoeld doet deze sequentie in Parijs denken aan een ander eliteteam dat daar al de boel onveilig maakte. In ging de Eiffeltoren al even hard tegen de vlakte. Misschien dat het om die reden is, dat sommige achtervolgingen eerder op je lachspieren werken dan op je zenuwen. Want échte dreiging is er nauwelijks; een aanval kan soms zelfs letterlijk met één druk op de knop worden afgeslagen.

Natuurlijk hoef je van een dergelijke blockbuster niet te verwachten dat een bijzonder verhaal aan de basis ligt, maar het valt de makers wel kwalijk te nemen dat er bijna geen moeite is genomen om de gaten op een creatieve manier in te vullen. De knallende actiescènes worden regelmatig afgewisseld met overbodige flashbacks die het verband tussen de personages moeten verduidelijken. Niet dat we daar ook maar iets aan hebben, want de kijker heeft de links zelf al lang gelegd.

Wat wellicht nog had kunnen redden, was het uitbouwen van de personages die stuk voor stuk totaal verschillend van elkaar zijn. Stephen Sommers koos er echter voor ze allemaal met dezelfde domheid en zouteloze humor te begiftigen. De enige uitzondering hierop is The Doctor, gespeeld door Joseph Gordon-Levitt. Met zijn halfverbrande gezicht, zuurstofmasker en macabere stem, vormt hij als enige een noemenswaardige vleeswording uit het oorspronkelijke materiaal. Juist doordat hij zijn megalomane schurk zo karikaturaal neerzet, krijgt het geheel wat verfrissends.

Juist in dit opzicht had Sommers’ eerdere werk nog wel een bepaalde entertainmentwaarde, maar moet er maar weinig van weten. Veel liever wil het die supercoole film over ‘real American heroes’ zijn. Met stoer bedoelde slowmotion en dialogen die op zijn minst een “go, go, go!” of “come on!” bevatten. Terwijl de film voortdendert neemt ook het aantal ontploffingen toe en lijken er bij iedere slag of stoot spontaan elektriciteitskabels te knappen en vonken woest om zich heen te slaan. Op sommige momenten in de film is de CGI zelfs nog bedroevender. Zo zien we in een achtervolgingsscène de houterige manoeuvres van Scarlett op motor, lijken de vliegtuigen nog in de eerste laag van opmaak en ogen de duikbootjes kitscherig. is een missie op de automatische piloot geworden waarbij zowel de personages als de CGI net zo plastic zijn als de poppetjes van Hasbro.

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

setheelen

Avatar

Er staat wel een redelijke grote spoiler in deze recensie!! mbt 'The Doctor - Joseph Gordon Levitt'!!!!

btw, ik vond de film pure fun, stoort me niet om eens een hersenloze actiefilm te bekijken, net zoals ten tijde van The Mummy..

Wessel

Avatar

setheelen "Er staat wel een redelijke grote spoiler in deze recensie!! mbt 'The Doctor - Joseph Gordon Levitt'!!!!"

Welkom op SpoilerTotaal.nl. :P

LMF

Avatar

setheelen "btw, ik vond de film pure fun, stoort me niet om eens een hersenloze actiefilm te bekijken, net zoals ten tijde van The Mummy.."

Die eerste 'Mummy' was anders een aardige film, mogelijk Sommers' beste en enige geslaagde...

Steadicam

Avatar

setheelen "Er staat wel een redelijke grote spoiler in deze recensie!! mbt 'The Doctor - Joseph Gordon Levitt'!!!!"
Leg eens uit, want ik zie hem niet.

timdekw

Avatar

Ik zat nog te twijfelen of ik zaterdag naar de bios zou gaan en die twijfels zijn er niet persé minder op geworden.

Aan de ene kant ben ik wel benieuwd naar de film, maar aan de andere kant ben ik bang dat ik zeer teleurgesteld zal zijn, zoals met wel meer actiefilms van de laatste tijd.

What to do, what to do.....

Kurtje79

Avatar

Van mij mogen ze, die Sommer publiekelijk lynchen, voor wat hij gedaan heet met GI Joe.
Vanaf het begin werden we getrakteerd op een voorproefje van, slechte CGI, belachelijke oneliners, slechte acteerwerk en die stomme Wayans Brothers humor.
Walgelijk gewoon.
Ik snap niet, waarom ze Sommer als regisseur hebben aangesteld. Het was verdoemd te mislukken gewoon.
Hopelijk leren ze dat je geen film kan maken op basis van naam, populariteit, ect ect. De inhoud is even belangrijk als de regisseur die ervoor moet zorgen dat het een leuke film wordt, zonder dat je beledigd wordt met achterlijke achtervolgingen, stomme dialogen (vooral Sienna Miller) en die ‘metalenpakken’, hahah, kom op zeg! Walgelijk allemaal!
Zo, ik heb mijn gal gespuugd.

roberto

Avatar

Geweldige film! De actie is visueel goed... en ik hou van zulke films met oneliners en humor... maar gi joe 2 mogen ze van mij toch ook over een andere boeg gooien... wat donkerder mss

Dopekoei

Avatar

Wat maken de personages in zo'n film nou uit...

Deze film is een popcornfilm en zo is ie ook bedoeld...
Als je een film met veel diepgang wilt zien dan ga je maar naar een filmhuis....

Kurtje79

Avatar

Dopekoei "Wat maken de personages in zo'n film nou uit...

Deze film is een popcornfilm en zo is ie ook bedoeld...
Als je een film met veel diepgang wilt zien dan ga je maar naar een filmhuis...."


Nou veel! Je wilt toch geen film kijken zonder inhoud?
Een film is pas leuk, wanneer jezelf in het personage kan verplaatsen, of iets erin herkent.
Ik ben zeker voorstander van popcorn-movies, maar het moet geen intellectuele belediging zijn.
Ik heb gauw zoiets van: hoe dom denk je dat het publiek is.

Moffy

Avatar

Waarom al dat gezeik net zoals bij transformers 2.... de tekenfilm was al hersenloos alleen die werd zo goed bevonden omdat we allemaal 10 waren toen we het keken nu zijn de boys ouder en dan is de film ineens verkracht?? ik denk dat veel 10 jarige hier aan hun trekken komen. Ik ga in ieder geval wel naar de bios en zal waarschijnlijk net zo genieten als ik van transformers 2 heb gedaan, wat een coole actiefilm was

Cee van Lleef

Avatar

Moffy "waarom al dat gezeik net zoals bij transformers 2.... de tekenfilm was al hersenloos alleen die werd zo goed bevonden omdat we allemaal 10 waren toen we het keken nu zijn de boys ouder en dan is de film ineens verkracht?? ik denk dat veel 10 jarige hier aan hun trekken komen. Ik ga in ieder geval wel naar de bios en zal waarschijnlijk net zo genieten als ik van transformers 2 heb gedaan, wat een coole actiefilm was"


Mag ik hieruit afleiden dat jij 10 jaar bent? Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt namelijk. Als je consequent gebruik maakt van interpunctie en hoofdletters, dan komt dat de leesbaarheid van je bericht ten goede. Niet lullig bedoeld; gewoon een tip.

Spijker

Avatar

Cee van Lleef "Mag ik hieruit afleiden dat jij 10 jaar bent? Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt namelijk. Als je consequent gebruik maakt van interpunctie en hoofdletters, dan komt dat de leesbaarheid van je bericht ten goede. Niet lullig bedoeld; gewoon een tip."


Overbodige tip. Niet lullig bedoeld, ik ben al een enorme zeikstraal maar z'n bericht is goed te lezen. En te begrijpen ook nog. Waarschijnlijk kun je je gewoon niet vinden in z'n commentaar...

Benja11

Avatar

Betere beoordeling dan transformers ???

Darthmar

Avatar

Benja11 "betere beoordeling dan transformers ???"


De beoordelingen op deze site neem ik niet serieus want de recenten zijn vaak bevooroordeeld heb ik het gevoel. Vooral bij zogenaamde popcorn films. Vaak vindt ik films die hier hoog worden beoordeeld zeer matig en films met slechte waardering vallen vaak mee. Maar smaken verschillen eenmaal.

Cee van Lleef

Avatar

Spijker "Overbodige tip. Niet lullig bedoeld, ik ben al een enorme zeikstraal maar z'n bericht is goed te lezen. En te begrijpen ook nog. Waarschijnlijk kun je je gewoon niet vinden in z'n commentaar..."


Ik heb de film niet gezien en het was mij niet duidelijk wat 'ie wilde zeggen, dus weet ik niet of ik me kan vinden in zijn commentaar. Zal wel aan mij liggen dan. Ontopic dan maar?

Sandvink

Avatar

Gelukkig ben ik niet de enige die denkt dat de recensie te zwaar tilt aan de film. Verwacht iemand meer dan een hersenloze popcornfilm? Dit heeft niets meer te maken met een verschil van mening.

Merlin

Avatar

Sandvink "Verwacht iemand meer dan een hersenloze popcornfilm?"

... neen

Lloyd1988

Avatar

setheelen "Er staat wel een redelijke grote spoiler in deze recensie!! mbt 'The Doctor - Joseph Gordon Levitt'!!!!"


spoiler? de goeie man was ook al te zien in één van de trailers..

Havoc

Avatar

Ik wilde gewoon de bios uitrennen, wat een slechte film was dit..
Die special effects.... Transformers Beast Wars zag er 10 jaar geleden gewoon beter uit!

Quistnix

Avatar

Dan maak je een film met een personage genaamd "The Doctor", heb je Christopher Eccleston in je cast en combineer je die twee niet eens...

LittleFighter

Avatar

Ik vond het een goeie film..maar je moet er niet teveel achter zoeken lekker veel actie en een redelijk verhaal

timbo75

Avatar

Bij deze film moet je echt geen diepgaand verhaal of uitgewerkte karakters verwachten. Deze film hoort van het doek te knallen en die verwachting wordt waargemaakt! Het verhaal loopt vlot, alles is of wordt uitgelegd en met de actie zit het wel goed. Dus niet nadenken maar gewoon lekker zitten en kijken maar!

MysticEarth

Avatar

timbo75 "Bij deze film moet je echt geen diepgaand verhaal of uitgewerkte karakters verwachten. Deze film hoort van het doek te knallen en die verwachting wordt waargemaakt! Het verhaal loopt vlot, alles is of wordt uitgelegd en met de actie zit het wel goed. Dus niet nadenken maar gewoon lekker zitten en kijken maar!"


Dat je geen diepgaand verhaal of uitgewerkte karakters moet verwachten, ok. Maar dit was wel heel erg triest.

Zoals in de recensie ook al wordt gezegd: het is vaak alsof de CGI niet eens af is, de grappen en one-liners zijn zo fout dat ze niet eens leuk meer zijn en de actie is 9 van de 10 keer één grote blur (en ik zat niet eens voor in de zaal). Zo kunnen we nog wel even door gaan.

Dit is echt de meest trieste film die ik de afgelopen tijd heb gezien

G.I. Joe: The Rise of Cobra

acties