Recensie

A Sound of Thunder (2005)

Vervalt helaas al snel in het gebruikelijk ren- en schietwerk.

door Gert de Haan om 14:22 in RECENSIES
A Sound of Thunder poster
Regie: Peter Hyams | Cast: Edward Burns (Travis Ryer), Ben Kingsley (Charles Hatton), Catherine McCormack (Sonia Rand), Jemima Rooper (Jenny Krase), Wilfried Hochholdinger (Dr. Lucas) e.a. | Speelduur: 103 min.

Misschien ten overvloede maar ik zeg het nog maar eens een keer: mocht je binnenkort een keer terugreizen in de tijd, zorg er dan voor dat je daar niets verandert. Dat kan namelijk rampzalige gevolgen hebben voor het heden. En dan heb ik het niet over zoiets banaals als: je overgrootvader vermoorden zodat je zelf niet geboren kan worden. Nee, zelfs de kleinste verandering kan al funest zijn. En hoe verder je teruggaat in de tijd hoe groter het effect wordt. Stel dat je 65 miljoen jaar terugreist en daar een mug doodslaat of een twijgje breekt, dan zou dat een kettingreactie in gang kunnen zetten die de hele evolutionaire loop dusdanig beïnvloed, dat de mens zich nooit zal ontwikkelen. Ook in A Sound of Thunder worden ze er nadrukkelijk voor gewaarschuwd maar toch gaat het mis. Dus pas alsjeblieft op, de volgende keer als je je Flux-capacitor weer eens opstart.

Chicago 2055. Het hi-tech bedrijf Time Safari Inc. van Charles Hatton heeft dankzij gloednieuwe tijdreis-technologieën een gat in de markt gevonden. Waar men vroeger naar Afrika reisde om daar voor de lol een olifant neer te kogelen, daar biedt nu ‘time safari’ de ultieme kick voor ontaarde mensen met te veel geld. Zij krijgen de mogelijkheid om terug te reizen naar de prehistorie en daar een hele echte dikke vette dinosaurus neer te schieten. Voor deze peperdure safaritripjes gelden echter wel drie essentiële basisregels: laat niets achter; neem niets mee terug; en het allerbelangrijkste, verander niets in het verleden. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen, waaronder aangepast wapentuig, aparte kleding en een speciaal pad waar de jagers onder geen beding vanaf mogen stappen, gaat het uiteraard toch een keer mis. Wanneer er tijdens een tripje toch iemand van het pad af stapt en daarbij een vlinder onder zijn schoenzool plet (is dat dan wat ze bedoelen met het ‘butterfly effect’?) is het mis, en dreigt de evolutie uit de bocht te vliegen. Travis Ryer, de expeditieleider en Dr. Sonia Rand, het brein achter de tijdmachine, moeten een mogelijkheid zien te vinden om te herstellen wat er is mis gegaan en daarmee de totale mensheid voor een zekere ondergang te behoeden

De oorsprong voor deze film ligt in een kort verhaal van sf-schrijver Ray Bradbury. De scripschrijvers hebben eigenlijk alleen de basis gebruikt en zijn voor de rest lustig aan het fantaseren geslagen, wat de logica niet ten goede is gekomen. De paradox van het tijdreizen speelt de filmmakers ook hier behoorlijk parten. Daarom hebben ze bedacht dat de veranderingen als gevolg van de geplette vlinder niet direct plaats vinden, maar dat ze vertraagd en in golven komen, waardoor onze helden tenminste nog tijd hebben om de boel recht te zetten voordat ze met de volgende golf (voorgesteld als een soort atmosferische tsunami) weggeëvolueerd worden. Dit nogal gezochte fenomeen wordt als vanzelfsprekend gepresenteerd, maar er wordt geen enkele verklaring voor gegeven. Het lijkt dan ook alleen bedoeld om het schamele verhaal enig bestaansrecht te geven, en zo zijn er nog wel meer zaken in de film die de kijker maar het beste met de nodige korrels zout tot zich kan nemen.

De totstandkoming van A Sound of Thunder ging overigens niet bepaald van een leien dakje. De opnames in Tsjechië (die al in 2002 plaatsvonden) werden flink gehinderd door de zware overstromingen die er toen waren. Vervolgens lag de productie een hele tijd stil omdat het geld op was (de productiemaatschappij ging failliet). Het geldgebrek moet ongetwijfeld de oorzaak zijn van de bij vlagen erg matige CGI. Vooral de beelden waarin het futuristische straatverkeer van Chicago aan de hoofdrolspelers voorbij zoeft, doet het plaatsvervangende schaamrood naar de kaken stijgen. Verder lijdt de film ook behoorlijk aan het ‘blue screen syndrome’, dat wil zeggen dat de interactie tussen de echte mensen en de CGI-creaturen en settings niet bijzonder overtuigend overkomt: hordes extreem moordlustige beesten komen met grote snelheid aanstormen en laten hun dodelijke kaken links en recht dichtklappen, maar de hoofdpersonen lijken zich niet bijzonder druk te kunnen maken om deze hachelijke situatie. Dat is ook niet zo heel raar, want tijdens de opnames stonden ze natuurlijk gewoon voor een groot blauw scherm (vaak is het ook groen, maar dat terzijde) en er gaat nu eenmaal maar weinig dreiging uit van een groot blauw scherm.

A Sound of Thunder is dus gebaseerd op een interessant gegeven maar vervalt helaas al snel in het gebruikelijk ren- en schietwerk. De gedegen regie van Peter Hyams (Capricorn One, Outland, 2010) heeft er voor gezorgd dat het ondanks de vele tekortkomingen toch nog best een pakkende film is geworden met een lekker tempo en genoeg spanning, maar daar zul je het dan ook mee moeten doen.

25 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Keyser Söze

Avatar

Ze gaan dus terug in de tijd, je mag absoluut niks veranderen in het verleden, maar ze gaan wel gewoon dino's afknallen ??

Mcjansen

Avatar

De teaser trailer zag er zo belovend uit kan ik mij herinneren, de echte trailer zag er al weer een stuk minder uit, de matige CGI kwam al gelijk voren en ik zag dat edward burns de hoofdrol had ( dat zegt al genoeg )

wie weet ga ik hem ooit nog wel eens zien, maar ik had dit al zien aankomen, flop?

Sai

Avatar

Keyser Söze "Ze gaan dus terug in de tijd, je mag absoluut niks veranderen in het verleden, maar ze gaan wel gewoon dino's afknallen ??"
De dino ging toch al dood door lava. Logisch, toch?

sickboy1984

Avatar

Nee niet logisch, want er zullen vast ook vlinders wel zijn doodgegaan toch?
Doordat ze door lava zijn doodgegaan is het zo gelopen, als ze dan opeens op een andere manier sterven, dan zou dat ook grote gevolgen moeten hebben.
Dit is echt weer een prutsfilm waar ik mn geld zeker niet aan ga verspillen!!

movietwister

Avatar

Sai "De dino ging toch al dood door lava. Logisch, toch?"


Helaas Sai, was t maar zo simpel....
Stel je schiet een Dino dood die eigenlijk net van plan was om de laatste Dingessaurus op te eten. Nu je dat hebt verijdeld lukt het de Dingessaurussen toch om te overleven. Aangezien deze (zoals iedereen weet...) een groot deel van hun leven onder de grond doorbrengen, overleven zij meteorieten e.d.. Vervolgens worden zij de heersende ras op aarde omdat de Homo Erectus hun favoriete voedsel is. Uiteindelijk worden de Dingessaurussen bezocht door de Vulcans die besluiten dat deze aardbewoners te onderontwikkeld zijn en zijn overtuigd van de logica om de hele aarde maar op te blazen. The End, live long and prosper (not!!!!!!).

Zeg, het is echt niet moeilijk om een script te bedenken. Ik word rijk!!!!!!!!!!!

FrEaKyLeGeNd

Avatar

movietwister "Helaas Sai, was t maar zo simpel....
Stel je schiet een Dino dood die eigenlijk net van plan was om de laatste Dingessaurus op te eten. Nu je dat hebt verijdeld lukt het de Dingessaurussen toch om te overleven. Aangezien deze (zoals iedereen weet...) een groot deel van hun leven onder de grond doorbrengen, overleven zij meteorieten e.d.. Vervolgens worden zij de heersende ras op aarde omdat de Homo Erectus hun favoriete voedsel is. Uiteindelijk worden de Dingessaurussen bezocht door de Vulcans die besluiten dat deze aardbewoners te onderontwikkeld zijn en zijn overtuigd van de logica om de hele aarde maar op te blazen. The End, live long and prosper (not!!!!!!).

Zeg, het is echt niet moeilijk om een script te bedenken. Ik word rijk!!!!!!!!!!!"


lol.. behalve die laatste zin moet ik je verder echt helemaal gelijk geven :D

Arthaum

Avatar

Dit klinkt als een hele domme film...

Rooster

Avatar

Tja, het klinkt inderdaad raar dat het pletten van een vlindertje zulke enorme gevolgen heeft maar het neerknallen van en 2 ton zware allosaurus schijnbaar geen probleem is. Maar, let op! daar is een goede verklaring voor. Ze kiezen namelijk een heel specifiek punt in de tijd voor hun jachtpartij. namelijk: enkele minuten voor een grote vulkaanuitbarsting. De allosaurus die ze afschieten zou ander nog geen minuut daarna door de lava worden verzwolgen. Zijn invloed op de evolutie is dus nihil. En die vlinder? Tja, die kan vliegen hè (ofzo)

Steadicam

Avatar

Had een andere ploeg niet een paar minuten verder terug in de tijd gekund om te voorkomen dat die vlinder werd doodgetrapt?

Verder wil ik even kwijt dat ik verschrikkelijk moe wordt van dat tijdreizen en al die bijbehorende paradoxen.

Kenji

Avatar

Steadicam "Had een andere ploeg niet een paar minuten verder terug in de tijd gekund om te voorkomen dat die vlinder werd doodgetrapt?

Verder wil ik even kwijt dat ik verschrikkelijk moe wordt van dat tijdreizen en al die bijbehorende paradoxen."
Precies. Was er nou maar een manier om dat soort films ongedaan te maken...

movietwister

Avatar

Steadicam "Verder wil ik even kwijt dat ik verschrikkelijk moe wordt van dat tijdreizen en al die bijbehorende paradoxen."


Gelijk heb je. Zullen we het er dan maar niet over hebben? Of ik moet ik soms in m'n DeLorean stappen, wéér zo hard rijden dat ik twee brandende sporen achterlaat en vervolgens mezelf ervan weerhouden om hierover te schrijven?

Rooster

Avatar

Steadicam "Had een andere ploeg niet een paar minuten verder terug in de tijd gekund om te voorkomen dat die vlinder werd doodgetrapt?"

Neeh natuurlijk niet. De reeds in gang gezette veranderingen maken dat erg lastig, althans volgens de logica die in de film wordt gebruikt en bovendien weten ze eerst nog niet wat de veranderingen heeft veroorzaakt.. Als je het allemaal precies wil weten moet je gewoon de film gaan kijken Smiley face

Steadicam "Verder wil ik even kwijt dat ik verschrikkelijk moe wordt van dat tijdreizen en al die bijbehorende paradoxen."
Hmmm, slik je ook dramamine tijdens het tijdreizen?

Elias

Avatar

Na het lezen van het verhaal en het zien van de trailer kan ik maar 1 ding zeggen SAAI!!

WoUtoMatiC

Avatar

movietwister "Helaas Sai, was t maar zo simpel....
Stel je schiet een Dino dood die eigenlijk net van plan was om de laatste Dingessaurus op te eten. Nu je dat hebt verijdeld lukt het de Dingessaurussen toch om te overleven. Aangezien deze (zoals iedereen weet...) een groot deel van hun leven onder de grond doorbrengen, overleven zij meteorieten e.d.. Vervolgens worden zij de heersende ras op aarde omdat de Homo Erectus hun favoriete voedsel is. Uiteindelijk worden de Dingessaurussen bezocht door de Vulcans die besluiten dat deze aardbewoners te onderontwikkeld zijn en zijn overtuigd van de logica om de hele aarde maar op te blazen. The End, live long and prosper (not!!!!!!).

Zeg, het is echt niet moeilijk om een script te bedenken. Ik word rijk!!!!!!!!!!!"

Iedereen weet dan Dingessaurussen elke 2 jaar bovengronds komen.

SunChaser

Avatar

Arrogant van Time Safari dat ze met hun techniek alleen mensen naar het Juratijdperk laten afreizen voor vertier. Ze kunnen intussen toch ook Jeanne D'Arc van de brandstapel redden, Socratess naar het heden halen voor een dicussie, Atilla De Hun naar 2005 halen als huurmoordenaar en Mozart in een winkelcentrum een deuntje laten spelen op een keyboard. En als bonus transporteer je Napoleon ook naar het nu, puur voor de comic relief.

Dáár moet toch ook wel een leuke film in zitten? Iets voor deel 2? Smiley face

Keyser Söze

Avatar

SunChaser "Arrogant van Time Safari dat ze met hun techniek alleen mensen naar het Juratijdperk laten afreizen voor vertier. Ze kunnen intussen toch ook Jeanne D'Arc van de brandstapel redden, Socratess naar het heden halen voor een dicussie, Atilla De Hun naar 2005 halen als huurmoordenaar en Mozart in een winkelcentrum een deuntje laten spelen op een keyboard. En als bonus transporteer je Napoleon ook naar het nu, puur voor de comic relief.

Dáár moet toch ook wel een leuke film in zitten? Iets voor deel 2? Smiley face"


Bil & Ted's anyone ? :E

Rooster

Avatar

SunChaser "Arrogant van Time Safari dat ze met hun techniek alleen mensen naar het Juratijdperk laten afreizen voor vertier. Ze kunnen intussen toch ook Jeanne D'Arc van de brandstapel redden, Socratess naar het heden halen voor een dicussie, Atilla De Hun naar 2005 halen als huurmoordenaar en Mozart in een winkelcentrum een deuntje laten spelen op een keyboard. En als bonus transporteer je Napoleon ook naar het nu, puur voor de comic relief."

Verdomme SunChaser hoe vaak moet ik het nog zeggen!!??
Je snapt natuurlijk wel dat ik dit soort uitspraken moet melden bij de IPSTC (International Protection of the Space-Time Continuum)

SunChaser

Avatar

Hoe komt t dat Ben Kingsley zovaak in crap speelt?

Rooster

Avatar

SunChaser "Hoe komt t dat Ben Kingsley zovaak in crap speelt?"

Geen idee maar dit vond ik op IMDb
IMDb gooft "
Crew or equipment visible: In some shots the barrel of the gun that is held agains Ben Kingsley's head is stil visible."

;)

denxsation

Avatar

Gisteravond heengeweest.. echt een prut film!! :r
Dat ze zulke films nog durven uit te brengen in de bioscoop.. Veel te véél CGI.. al die beesten in die film zagen TE nep uit, net plastic..
Was ook een scene liep een persoon langs een winkelruit met een close-up aan de zijkant dat persoon zag je niet eens terug in dat glas.
Ze rijden allemaal in dezelfde auto's alsof we in de toekomst allemaal dezelfde auto kopen..
Maja er is nog veel meer te klagen over deze film maar dat doe ik maar niet :X
Het huren van deze film raadt ik jullie zelfs niet aan :E

Jusjuh

Avatar

O mijn god, wat was dat een slechte film. De dialogen zijn AFGRIJSELIJK, de CGI is zooo erg. De dino is dood, ligt op de grond, maar 10 seconden later kijken de acteurs nog steeds omhoog |-). Een van de slechtste films die ik ooit heb gezien. Zelfs de sets zijn lelijk, en de personages slecht uitgewerkt (arrogante eigenaar, domme neger, slimme vrouwlijke wetenschapper, enz enz) Pfft...

Albert020

Avatar

Heb ik veder niks op aan te merken whahahaha T+)

SunChaser

Avatar

Ik heb m net gehuurd, ben moe en heb zin in een baggerfilm :D

Thyplosion

Avatar

Belabberd...Zelfs de dinosauriers op zo'n National Geographic Channel documentaire zijn echter....

A Sound of Thunder

acties