Recensie

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Heerlijke horrormusical met een aantal mooie songs, sterk acteerwerk en veel bloed.

door Kaj van Zoelen om 23:33 in RECENSIES
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street poster
Regie: Tim Burton | Cast: Johnny Depp (Sweeney Todd), Helena Bonham Carter (Mrs. Lovett), Alan Rickman (Judge Turpin), Timothy Spall (Beadle Bamford), Sacha Baron Cohen (Signor Alfredo Pirelli) e.a. | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2007

De gothicinvloeden zijn op het gros van Tim Burtons werk zichtbaar geweest. Van het expressionistische Gotham in zijn Batman-films tot het naargeestige bos en verhaal van Sleepy Hollow. Wat dat betreft past de inhoud van Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street perfect bij de zonderlinge regisseur. Van de musical van Stephen Sondheim maakt hij dan ook volledig zijn eigen film en één van de beste van zijn carrière. Zijn eerste filmmusical is een bloederige, fantastisch gestileerde horrorfilm en muzikaal erg sterk dankzij Sondheims composities.

Sweeney Todd heeft misschien echt bestaan en zou samen met ene weduwe Lovett tientallen mensen hebben vermoord in het Londen van de achttiende eeuw. Goedkope boekjes maakten zijn verhaal, waar of niet, erg populair en halverwege de negentiende eeuw volgde de eerste van een aantal succesvolle toneeladaptaties. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw werd een nieuwe versie geschreven waarin een wraakmotief werd geïntroduceerd. Hier baseerde Stephen Sondheim een paar jaar later zijn Broadwaymusical op.

Sondheim liet zich voor de muziek inspireren door filmcomponist Bernard Herrmann, die de horrorfilmmuziek voorgoed deed veranderen met zijn beroemde werk voor Psycho. Een verfilming van Sondheims musical was dus een logische stap. Maar op de muziek na is de film niet meer Sondheims drie uur durende musical. Het verhaal is een uur korter, waardoor de focus meer gericht is op het titelpersonage en op Mrs. Lovett, in de film een sympathieker en daardoor tragischer figuur.

Zij houdt met heel haar hart van de duistere Sweeney Todd, die echter geen oog voor haar heeft: hij denkt alleen maar aan wraak, het liefst bloedig. Ooit heette hij Benjamin Barker en was hij een eerlijke jonge kapper met een mooie vrouw en kleine dochter. De vileine Judge Turpin verbant hem ten onrechte omdat hij Barkers vrouw en dochter begeert. Vijftien jaar later keert Barker terug als Todd. Hij trekt weer in boven de taartenwinkel van Mrs. Lovett die hem vertelt dat zijn vrouw overleden is. Vervolgens helpt ze hem bij het beramen van zijn wraak op Turpin.

Todd zet een kapperszaak op en wacht geduldig af tot het moment waarop Turpin langs zal komen voor een fatale scheerbeurt. Een oude bekende lijkt roet in het eten te gooien, maar voor Sweeney is het slechts een oefening voor de grote finale. Mrs. Lovett komt dan op de proppen met een ingenieus en diabolisch plan om het lijk - en toekomstige lichamen - te laten verdwijnen.

Samen vormen de twee een verrukkelijk slecht koppel, niet in de laatste plaats dankzij Johnny Depp en Helena Bonham Carter, die hun rol ijzersterk vertolken inclusief de zang. Beiden maken zich hun rollen volledig eigen, net zoals Burton dat doet met de film. De prachtige vormgeving is daar het beste voorbeeld van: het grauwe, bijna zwart-witte kleurenpalet maakt van het achttiende-eeuwse Londen een akelige, nare en grimmige stad en zet de toon en sfeer van de film. Alleen het rijkelijk vloeiende bloed is roder dan rood en steekt fraai af tegen al het andere.

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street is een heerlijke klassieke horrorfilm in de Grand Guignoltraditie, wat kort door de bocht neerkomt op veel bloed en drama. Het muzikale aspect is niet altijd even geslaagd, maar sommige songs zijn een genot om naar te luisteren en te kijken, zoals ‘My Friends’, waarin Johnny Depp zijn scheermessen als oude vrienden toezingt en het duivelse ‘A Little Priest’. Ze passen goed binnen de film die gelukkig zelden zijn theaterorigine verraadt. Een messcherpe, fantastisch vormgegeven en zeer dramatische horrormusical met geweldige acteerprestaties en heel veel bloed.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Vond t een goede film, de muziek, de aankleding, het spel was geweldig. Het verhaal was totaal ondergeschikt aan de rest en vond er niet veel horror aan, het dorosnijden van de kelen was lekker over de top.

Spider-fan

Avatar

Ik heb er echt zin in. Ik ken de liedjes (nog) niet, maar het ziet er allemaal weer verrukkelijk uit. Smiley face

Lumière

Avatar

Ik vond er weinig aan. Wéér hetzelfde stijltje, wéér Johnny Depp... Daarbij zijn de liedjes erg matig en jammer genoeg moet er om de minuut wel even gezongen worden.
[rating 2.5]

Queenfan

Avatar

Lumière "en jammer genoeg moet er om de minuut wel even gezongen worden.
[rating 2.5]"
Zie hier het hele idee van een musical :X

Ik vond hem erg mooi in ieder geval Smiley face

Lumière

Avatar

Musicals zijn oke, maar niet als er om de minuut weer een weinig interessant lied ter gehore wordt gebracht. Het is niet divers en niet bijzonder goed in de uitvoering.

Lord Bono

Avatar

Geweldige film T+) De sfeer is de hele film geweldig en de muziek is ook erg goed :E Zeker een van de betere films van dit jaar :W
Ruim: 8.5/10

Queenfan

Avatar

Lumière "
Het is niet divers en niet bijzonder goed in de uitvoering."
Daar heb je inderdaad gelijk in.

robbieraider

Avatar

:|:| viel zwaar tegen :|:|

De liedjes waren niet sterk genoeg laat staan de stemmen ( depp is oke, maar kon echt beter ).
Tja, het was matig tot saai af en toe.

Ik hou heel veel van musicals en films maar dit is toch een film om te vergeten gezien dat ie echt maar dan echt geen indruk achterlaat !!!!!

Eerlijk

Avatar

Heb de film niet gezien voor de goede orde. Dat stijltje alleen, hebben we dat al niet 8x eerder gezien? Sleepy Hollow, Edward Scissorhands, etc..

Het zal vast wel weer goed zijn, maar Johnny Depp heeft me nooit enorm kunnen betoveren. Ik vind dat ie teveel zichzelf neerzet ipv een karakter. Kwestie van smaak neem ik aan

Ravaged

Avatar

Eerlijk "Heb de film niet gezien voor de goede orde. Dat stijltje alleen, hebben we dat al niet 8x eerder gezien? Sleepy Hollow, Edward Scissorhands, etc..

Het zal vast wel weer goed zijn, maar Johnny Depp heeft me nooit enorm kunnen betoveren. Ik vind dat ie teveel zichzelf neerzet ipv een karakter. Kwestie van smaak neem ik aan"


Mjah, het is een Gothic stijltje, maar onderling verschillen de films redelijk veel in uitwerking. En Depp's character's ook altijd. Ik vind dat hij juist ontzettend diverse rollen kan spelen. Als je een rol als Willy Wonka vergelijkt met Donny Brasco, en een rol als Sweeney Todd met Icabod Crane (Sleepy Hollow) zijn het heel verschillende rollen.

Ik vond deze film wel de moeite waard. Niet geweldig goed, als musical, maar in tegenstelling tot sommige musicals gingen de songs me niet echt irriteren. En het verhaal vond ik weer heerlijk... Burton staat niet bovenaan m'n lijst favoriete regisseurs, maar kan wel zeker altijd genieten van zijn films.

major malfunction

Avatar

Horror en humor gaan al zelden goed samen, maar horror en muziek???? Ehhhh.... nee dank je.

The Watcher

Avatar

major malfunction "Horror en humor gaan al zelden goed samen, maar horror en muziek???? Ehhhh.... nee dank je."


In deze film ging het juist heel goed samen Smiley face

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

acties