Recensie

Tomb Raider (2018)

Lara Croft is terug! Maar zitten we daar op te wachten?

door Arjan Welles om 23:13 in RECENSIES
Tomb Raider poster
Regie: Roar Uthaug | Cast: Alicia Vikander (Lara Croft), Dominic West (Richard Croft), Walton Goggins (Mathias Vogel), Daniel Wu (Lu Ren), Kristin Scott Thomas (Ana Miller), Derek Jacobi (Yafle), e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2018

Lara Croft is een pittige dame die ook in de boksring haar mannetje staat. Maar soms verliest ze, zo wordt duidelijk in de opening van de reboot van Tomb Raider. Maar onze Lara kan ook lekker scheuren op een fiets door de smalle straatjes van Londen, zo blijkt als ze voor wat cash meedoet aan een achtervolgingswedstrijd. En in Hongkong laat Lara zien dat ze zich niet zomaar van haar tas laat beroven, dus zet ze het op een sprintje en springt en klautert zich een weg door en langs de boten van de haven terwijl ze de dieven op de hielen zit.

Het beeld van de actieheldin, bekend van de games, wordt haast met een checklist samengesteld. Met flashbacks naar de tijd met haar inmiddels overleden vader Richard bijvoorbeeld. Lara kon best alleen thuisblijven als pa weg moest voor zaken. In de tuin van haar immense landshuis schiet ze met pijl en boog op een appel. De makers van Tomb Raider anno 2018 doen er alles aan om het iconische beeld van het gamepersonage te doen herleven; tot aan het slotshot aan toe.

Maar zitten we vandaag de dag nog te wachten op een nieuwe Lara Croft? De eerste versie met Angelina Jolie is alweer vijftien jaar oud en zelfs de gamereeks herleefde enkele malen. De centrale vraag is vooral of we nu nog behoefte hebben aan een archetypisch rolmodel als Lara Croft. Of is dit inmiddels in genoeg andere films, zoals het recente Wonder Woman, vormgegeven? Je zou daarentegen ook kunnen stellen dat Lara Croft toevallig een vrouw is en dat je er niet al te veel achter moet zoeken.

De Noor Roar Uthaug legt het er met zijn eerste Engelstalige regieproject allemaal te dik bovenop. Van dik hout zaagt men planken, is de gedachte die vaak opdoemt. Lara moet de eindjes aan elkaar knopen terwijl ze eigenlijk schathemeltjerijk is. Haar pa is een gefortuneerd zakenman, maar hij is zeven jaar geleden op een Japans eiland verdwenen op zoek naar het graf van een enge bloeddorstige prinses. Lara staat op het punt om zijn dood met een handtekening te bekrachtigen tot ze een Japanse puzzel in handen krijgt met aanwijzingen voor pa's missie.

Wat volgt is een achtbaanrit naar Azië, die overigens grotendeels werd opgenomen in studio's in Groot-Brittannië en op locatie in Zuid-Afrika. Lara rent, smijt, gooit, vlucht, schiet, springt, ontwijkt, vecht, duikt en zwemt heel wat af om tot de kern van het verhaal te komen. De jonge vrouw mag nauwelijks op adem komen. Haar regisseur doet in feite hetzelfde. Samen met een Chinese kapitein belandt ze op een eiland waar ze voor penibele situaties komt te staan.

Titelvertolkster Alicia Vikander doet haar best Croft menselijke trekjes mee te geven. De Zweedse is zelfs niet bang om wat angstkreten te slaken of een traantje weg te pinken. Maar echt invoelbaar wordt het nooit, nog afgezien van het gegeven dat dit hier ook helemaal niet het type film voor is. En daar wringt hem vooral de schoen: alles aan deze derde Tomb Raider voelt afgemeten en kunstmatig. Tot de schurk aan toe die geen enkele nuance kent.

Tamelijk obligaat zijn de vele actiesequenties waarbij de stunts eruitzien als stunts. Op momenten krijg je het idee dat je een stuntshow in een attractiepark aan het bekijken bent. Uthaug brengt de elementen van zijn actiescènes een voor een in beeld en de kijker kan vervolgens min of meer wel uittekenen hoe Lara zich uit bepaalde benarde situaties zal redden.

De vrouwen spelen ondanks de hoofdrolspeelster een ondergeschikte rol. Kristin Scott Thomas komt er met slechts drie scènes het bekaaidst vanaf. Met name de tweede akte, die zich vrijwel geheel afspeelt in een tot aan de nok met boobytraps gevulde tempel, is een samenraapsel van Indiana Jones, National Treasure en een beetje Dan Brown. Het toont aan dat Tomb Raider prettig popcornvermaak is, maar niets toevoegt aan de emancipatie van de vrouw en al helemaal niet aan het canon van baanbrekende avonturenfilms.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Met name de tweede akte, die zich vrijwel geheel afspeelt in een tot aan de nok met boobytraps gevulde tempel, is een samenraapsel van Indiana Jones, National Treasure en een beetje Dan Brown.
Grappig dat las ik nou ook in de recensie van Dennis Mons (want game websites bespreken deze film uiteraard ook).

Raadsels die een prominente plek krijgen in films als Indiana Jones and the Last Crusade, of zélfs National Treasure en The Da Vince Code zouden alle ruimte moeten hebben in deze film, maar worden nu afgeraffeld en opgelost ...

Spider-fan

Avatar

Op IMDb stonden een redelijk aantal erg positieve recensies (naast ook meer negatieve), maar deze recensie klinkt meer zoals het eruit ziet: vrij gewoontjes.
Of we nog op Lara wachten anno 2018? Ik denk het wel, dit soort helden zijn tijdloos, maar het is moeilijk er steeds een nieuwe invalshoek voor te vinden. In de recente games was het haar jeugdige onervarenheid, en als dat niet duidelijk in deze film naar voren komt, dan weet ik niet waarom ze het op die recente games hebben gebaseerd.

SeanDeNiro

Avatar

Ik denk anderhalve ster teveel maar daar zal ik nooit achter komen.
Ik zit niet te wachten op een inferieure versie van Indiana Jones.

Sir

Avatar

Als de film vergelijkbaar is met de inleiding van deze recensie dan is hij inderdaad niet heel goed.

Dirk Diggler

Avatar

@MoF Mag Mons heel graag (jammer dat ie weg is bij Gamekings), maar ben het zeker niet altijd eens met hem, hoewel we wel dezelfde smaak hebben. Tis geen hoogvlieger maar lees/ kijk graag zijn recensies.

Dat TR een flop zou worden is niet geheel onverwacht.
Wacht wel op Shadow of the Tomb Raider volgend jaar.

Gek ik lees heel weinig filmrecensies, maar aan gamerecensies hecht ik wel veel waarde.

Master Of Films

Avatar

Dirk Diggler "Gek ik lees heel weinig filmrecensies, maar aan gamerecensies hecht ik wel veel waarde."
Tja ik lees wel meer filmrecensies dan gamerecensies. Weliswaar kijk ik wel gamerecensies naar o.a. AngryJoe, Jim Sterling, Boogie2988, HappyConsoleGamer e.d.

Gamekings allang afgehaakt, al maakte ik voor Mons (vanwege Filmkings) wel weer een uitzondering voor de welbekende film en Star Wars besprekingen.

Niet dat het jullie boeien, maar ik kom hem wel eens tegen in de trein. Veel praten wordt het niet, want hij haalt al heel gauw zijn Switch uit zijn rugtas.

Dirk Diggler

Avatar

^Hecht vnl. waarde aan de oude garde van Gamekings in het bijzonder Skate, zelfde smaak en praat niet mee met de meute.

Master Of Films

Avatar

^er is niet veel van over van die oude garde over als ik nu een blik op GK gun. Maaja THE BOX (music television you control) zendertje bestaat ook niet meer hé. Wel mijn petje af dat ze meer dan 15 jaar hebben volhouden in de gamenews scene.

drsentertainment

Avatar

Net terug van de 4DX voorstelling. Heb er erg van genoten. Alicia is mijn insziens boeiender dan Angeline.

noosso

Avatar

Gisteren in Dolby Cinema gezien, vind dat je TR net even tekort doet. Snap de vergelijking al niet met National Treasure.. je moet deze film op zichzelfstaand bekijken, iets wat blijkbaar zeer moeilijk is. Personages zijn goed uitgelicht en hebben diepte, actiescenes vermakelijk bedacht en geen popcorn(neppe)gehalte en ik vind het juist goed doorkomen hoe Alicia haar rol vertolkt. 3 sterren

SunChaser

Avatar

ik had m slechter verwacht en ja de film is voorspelbaar en ja de film komt 10 jaar te laat maar vikander is leuk en het is al met al vermakelijk

Goov25

Avatar

Net geweest, en de film viel me mee! Ik denk dat de recensent met iets te hoge verwachtingen naar de bios is gegaan..
De film had echt de feeling van de game (met name de reboot uit 2013) met de traps en de sfeer ondergronds. Alicia Vikander is een geloofwaardige jonge versie van Lara Croft zo raakt haar eerste kill haar duidelijk . En realistisch is de badguy inderdaad niet, maar dat vond ik juist bij een game verfilming passen.
Wat ik jammer vond was dat de franchise het geloof in magie kwijt blijkt geraakt de vloek blijkt een ziekte, dat ze maar weinig in haar eentje aan het 'raiden' was, en dat er geen gefaalde pogingen zijn in het oplossen van de puzzels (waar dat in de games natuurlijk heel vaak voorkomt). Lang niet alles is perfect, maar ik heb me hier absoluut mee vermaakt!
7/10
Het einde wijst op een vervolg, ik ben zeker benieuwd!

Agent-P

Avatar

De film kwam erg traag op gang. Bleef teveel hangen in het begin. Hierdoor moest het einde, met daarin dus de puzzels, afgeraffeld worden..

Verder inderdaad best een oké film. Gewoon een dikke voldoende als je mij vraagt.

Tomb Raider

acties