Recensie

Fall into Winter [Netflix] (2023)

Mierzoet afgezaagd kerstdrama waarin het woord Kerst angstvallig wordt vermeden. Orders van de Kerstman?

in Recensies
Leestijd: 2 min 39 sec
Regie: T.W. Peacocke | Scenario: Cara J. Russell| Cast: Lori Loughlin (Kerrie), James Tupper (Brooks), Cherion Drakes (Alexandra), Darrin Baker (Jake), Marc Senior (Adam), Allan Royal (Papa Joe), e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2023

De naam Lori Loughlin zal bij menig komediefan een belletje doen rinkelen. De acteur werd wereldberoemd in haar rol van de wederhelft van Uncle Jessie in Full House. Privé ging het Loughlin wat minder voor de wind toen ze in 2020 negatief in het nieuws kwam. Samen met haar echtgenoot rommelde ze met de toelatingsformulieren voor de universiteit waar ze hun dochter graag naartoe zagen gaan. Ook collega wanhopige moeder Felicity Huffman raakte bij het schandaal betrokken. Loughlin belandde twee maanden in de bak en haar carrière kwam tot stilstand.

Het frauderen met schoolpapieren was nog tot daaraan toe, maar een veel grotere misdaad is Loughlins deelname aan de zoetsappige kerstfilm Fall Into Winter. Opvallend detail hierbij is dat de naam Kerst geen enkele keer genoemd wordt. Alles draait om Loughlins personage Kerrie, die al sinds mensenheugenis een snoepwinkel runt en elk jaar weer uitziet naar de viering van het fictieve 'Winterfest'. Kerrie heeft het bedrijf van haar grootouders overgenomen en wil alles het liefst laten zoals het al eeuwen is.

Helaas gooit haar broer Jake, mede-eigenaar van de zaak, roet in het eten. Hij besluit met zijn vrouw naar Londen te verhuizen. Als vervanger weet hij de gladde zakenman Brooks McLeod te strikken. Kerrie kent hem nog van vroeger, toen hij als beste vriend van haar broer voortdurend zat te klieren. Lang gaat de nieuwe samenwerking niet goed. Brooks begint zich met van alles te bemoeien, van het logo tot de indeling van de winkel en van het businessmodel tot de service aan de klanten. Maar iedereen weet: meisjes plagen is kusjes vragen.

Fall Into Winter zorgt niet alleen met de onbeduidende titel voor een waar raadsel. De televisiefilm komt uit de stal van het kabelkanaal Great American Family, dat zulke zoete producties aflevert dat het glazuur spontaan van je tanden springt. Wat dat betreft sluit de strategie van het kanaal feilloos aan bij de zoetigheden die Kerrie in haar keuken bereidt. Vraag is of het de bedoeling was om zulke mierzoete, op momenten tergend saaie verwikkelingen van een zo mogelijk nog saaier hoofdpersonage op het publiek af te vuren.

Loughlin staat op standje automatische piloot en speelt een vrouw waarvan het haar altijd in model zit, de outfit altijd in de plooi en die zich enkel uit in tegeltjeswijsheden. Tot overmaat van ramp hebben de producenten hun kerst-, sorry Winterfestdrama vol geplamuurd met liftmuziek. Er vallen nauwelijks stiltes tussen Kerrie en Brooks. Zodra er maar een beetje gepoogd wordt chemie tussen de acteurs op te roepen wordt de kabbelende soundtrack - bestaande kerstliedjes mochten kennelijk ook weer niet - weer van stal gehaald. Dit gaat ook nog eens gepaard met veel te lange clichématige dialogen.

Het heeft geresulteerd in een dertien-in-een-dozijn feelgooddrama, dat meent te moeten afsluiten met de gebruikelijke misverstanden om uiteindelijk op de verwachte uitkomst uit te draaien. Voor Loughlin, die nog een kerstfilm voor het kanaal uitpoepte, is het een hopeloos mislukte comeback.

Fall Into Winter is te zien bij Netflix.