Recensie

Chappie (2015)

Neill Blomkamps nieuwste sf-film begint met een aantal merkwaardige plotelementen, maar wordt daarna steeds intrigerender.

door Fabian Melchers om 20:10 in RECENSIES
Chappie poster
Regie: Neill Blomkamp | Cast: Sharlto Copley (Chappie), Dev Patel (Deon Wilson), Ninja (Ninja), Yo-Landi Visser (Yolandi), Hugh Jackman (Vincent Moore), e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2015

In Steven Spielberg’s A.I. was het makkelijk te begrijpen dat een moeder net zo veel om een robot gaf als haar eigen kind. Het geavanceerde stukje technologie leek immers zo veel op een echt jongetje dat je zijn geraamte van computerkaarten en draadjes al snel vergat. In Chappie zit een vergelijkbare ouder-kindliefde tussen mens en machine, alleen is de robot in dit geval ook overduidelijk een robot. Dat heeft een merkwaardig en soms lachwekkend effect. Maar hoe verder deze nieuwste film van regisseur Neill Blomkamp vordert, hoe intrigerender hij wordt.

Chappie speelt zich af in het Johannesburg van 2016. De stad is vergeven van criminaliteit, dus worden politiemachten in hun strijd bijgestaan door Scouts, robots voorzien van kunstmatige intelligentie. Oorlogsveteraan Vincent is het daar niet mee eens. Hij ziet veel liever dat vechtmachines kunnen worden bestuurd door echte mensen, zoals het geval is bij de Moose (qua ontwerp een ironische knipoog naar de verraderlijke, zelfdenkende machine uit Robocop). Whizzkid Deon wil intussen juist graag dat de politierobots een upgrade krijgen, want hij heeft ontdekt hoe hij computers een bewustzijn kan geven. Geen van beiden krijgt toestemming om hun plan door te zetten, maar daar laten ze het niet bij zitten.

Nadat Deon stiekem een robot van de sloop heeft meegenomen om zijn uitvinding op uit te testen, wordt hij overvallen. Het duurt niet lang tot het tuig erachter komt wat het in handen heeft. Dit apparaat leert als een echt mens, dus met een pistool op hem gericht krijgt Deon een duidelijke opdracht: ‘We want you to turn this robot into the illest gangster on the block.’ Deon gehoorzaamt deels. Hij installeert het nieuwe programma, maar probeert de robot wel een goede opvoeding mee te geven. De criminelen (het Zuid-Afrikaanse rapduo Die Antwoord, dat min of meer zichzelf speelt) willen hem intussen juist klaarstomen voor een grote overval.

Tenminste, het is vooral Ninja die dat plan op heeft gevat. Zijn vriendin Yolandi ontfermt zich al snel als een moeder over Chappie, een naam die ze zelf verzint. Een bizar uitgangspunt: Chappie ontvouwt zich als een gezinsdrama over een jongetje dat in een spagaat terecht komt doordat zijn ouders er verschillende opvoedingsideeën op na houden. Alleen dat jongetje is in dit geval dus een machine van twee meter. Nogal een vreemde gewaarwording, zeker wanneer het stuk metaal bijvoorbeeld als een gepest schoolkind huilend thuiskomt of onder de dekens een verhaaltje krijgt voorgelezen. ‘Mommy loves you’, zegt Yolandi dan tegen hem. En dat meent ze.

Wie op dat punt nog niet is afgehaakt, zal beginnen te merken dat Chappie naast een film met sterke visuele effecten en een handjevol overtuigende actiescènes, ook heel interessant materiaal is. Want wat betekent het eigenlijk dat deze zelfverklaarde moeder van het apparaat houdt dat ze heeft volgestopt met haar eigen karakteristieken? Het is puur narcisme. Deon en Vincent worden daar net zo goed door gedreven, ook al geloven ze er zelf - net als Yolandi - heilig in dat ze uitsluitend nobele bedoelingen hebben.

Waar Blomkamp met Elysium nog open deuren intrapte en bovendien zijn boodschap te duidelijk uitspelde, gaat hij met zijn nieuwste film verrassend creatief te werk. Chappie illustreert mooi hoe de samenleving door technologische ontwikkelingen steeds egoïstischer wordt. Dat begint als een enigszins ongeloofwaardige en maffe satire, maar sluit uiteindelijk veel sterker af met ethische en existentiële kwesties. Blomkamps nieuwste film is even curieus als fascinerend.

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

eltorro

Avatar

Gaaf, nu wil ik hem alleen maar liever zien. Toch maar een bioscoop bezoekje plannen.

SunChaser

Avatar

De trailers zijn raar, eerst was t n soort ET nu een oorlogsfilm

Dacht al, R en familiefilm?

Banned

Avatar

Wel benieuwd naar deze. De soundtrack viel wel een beetje tegen. Bijna volledig elektronisch en vaak deed deze terug denken aan Tron en The Dark Knight…

Mark

Avatar

Blergh! Dit is dus geen film om speciaal voor naar IMAX te gaan :/

skullsplitter

Avatar

Die Antwoord schijnen achter de schermen vooral erg irritant en lomp te zijn geweest. In hoeverre dat een act is, wat ik wel vermoed, wordt uit de stukken niet duidelijk. Wel ga ik volgende week graag kijken.

Olrik

Avatar

Na deze recensie te hebben gelezen ben ik toch wel benieuwd geraakt naar Chappie. Denk dat ik er wel een bezoekje op ga wagen.

Ed Crane

Avatar

Banned "Wel benieuwd naar deze. De soundtrack viel wel een beetje tegen. Bijna volledig elektronisch en vaak deed deze terug denken aan Tron en The Dark Knight…"


Klinkt positief, die van Tron (Legacy, neem ik aan?) was erg goed :+

Darthmar

Avatar

Ik zag de trailer in bios en ik en mijn gezelschap riepen meteen in koor; "Number 5 is alive!"

FilmMaster

Avatar

Blij dat ie hier nog 4sterren krijgt.

Banned

Avatar

Airbender "Inderdaad, ben benieuwd nu. Waar heb je de soundtrack geluisterd Banned?"


Stond vandaag op Youtube maar lijkt overal te zijn verwijderd. Ik verwacht dat deze vrijdag op Itunes verschijnt en anders op 10 maart…

Verwacht wel geen muziek à la Tron Legacy… De score is redelijk anders, ik bedoelde gewoon dat de underscore vaak herinneringen oproept aan Tron Legacy en Dark Knight omdat vaak zelfde geluidseffecten worden gebruikt. Kan natuurlijk iets persoonlijks zijn. De een moet eraan denken de andere niet.

DeMuizenkoning

Avatar

Ik vond Elysium redelijk, geen topper maar wel een goeie, vermakelijke film, maar ik wist niet precies wat te denken van de Chappie, maar na deze recensie heb ik toch wel zin om hem in de cinema te kijken, ben benieuwd!

Goov25

Avatar

Nice. Veel meer dan een actievolle schi-fi dus, wat je uit de trailers zou kunnen denken. Deze ga ik zien!

Chris23

Avatar

Menselijk bewust zijn op `n usb stickje?
En meer vraagtekens tijdens het kijken van deze film.
Weer `n beetje het zelfde gevoel als dat ik bij Elysium had eigenlijk; wat goeie ideeen (vraagstuk over eeuwig leven en a.i. die niet ons wil uitmoorden maar met oplossing komt voor bewustzijnstransfer)en wat hele slechte.(kindarachtige bad guy diewel even het hele roboleger een voor een onschadelijk ging maken en dacht dat niet alle digisporen naar hem zouden wijzen, een bazin van een techbedrijf die niet geintereseerd is in vernieuwende A.I. enz.
Soms entertainend en soms tenenkrommend;Dat intimidatiegeintje wat wolverine met Deon uithaald in het openbaar zonder dat ie gelijk ontslagen en gearresteerd word b.v.(en dat waarheidwijfie ken echt niet acteren.)
ik probeerde `m goed te vinden maar `t is gewoon geen District 9 kwaliteit.
Kmoet `m misschien nog `s kijken.
`n beetje ongerust over Alien 5 ook nu.

benjamin

Avatar

Ondertussen ook helaas wat negatieve recensies die opduikenChris23

Avatar

Antwoordwijfie bedoelde ik

jantje123

Avatar

Chris23 "Menselijk bewust zijn op `n usb stickje?
En meer vraagtekens tijdens het kijken van deze film.
"


Ik denk dat als de technologie zo ver is om zulke robots en A.I te maken, een usb stickie ook wat meer aankan dan wij nu gewend zijn

Chris23

Avatar

jantje123 "Ik denk dat als de technologie zo ver is om zulke robots en A.I te maken, een usb stickie ook wat meer aankan dan wij nu gewend zijn"


menselijk brein heeft meer dan duizend miljard neuronen , maargoed inderdaad, zou kunnen.
Een kwestie van suspension of disbelief die van de kijker verwacht word om het verhaal door te kunnen laten gaan i guess.
Maar daar zaten er net iets te veel van in deze film voor mijn beleving om in het verhaal te kunnen blijven (bij mijn eerste zit).zoals Deon, die ternauwernood meerdere keren aan de dood onsnapte toen hij ontvoerd was door een paar onstabiele, tot de tanden bewapende, waarschijnlijk aan de meth verslaafde gettho gangsters, vervolgens terwijl hij toch tegen alle kansen in vrij gelaten word schreeuwend belooft de volgende dag (ongewapend) terug te zullen komen.

SunChaser

Avatar

Wat een slechte film, slecht geacteerd, clice en slecht verhaal, kinderachtig en voorspelbaar
Bah afrader

KeesjeNL

Avatar

SunChaser "Wat een slechte film, slecht geacteerd, clice en slecht verhaal, kinderachtig en voorspelbaar
Bah afrader"
Net als Elysium eigenlijk? Heb me kapot geërgerd aan Elysium terwijl ik wel een fan ben van District 9, Sciencefiction én Mat Damon.

GenerationTracks

Avatar

Gister met een maat naar Chappie geweest.

We waren de enige 2. En wat is dat jammer.

Ik ben het zeer eens met de 4 sterren. Van begin tot eind vond ik dit het geld voor een bioscoopkaartje méér dan waard.

Visueel gezien is deze film een absoluut PARELTJE. De interactie tussen mens en robot ziet er verbluffend uit. Ik ging er echt op letten en ik zag gewoon nergens dat het uit de computer kwam. Ziet er verdomd natuurgetrouw uit, echt, heel heel mooi.

Chappie is een robot die een bewustzijn krijgt. En juist dát is goed doorgevoerd. Door hele subtiele bewegingen van bewegende delen op zijn hoofd of door 'menselijke' schrikbewegingen krijg je echt gevoel bij Chappie. De rest van de robots zijn ook echt gewoon robots. Of die aan flarden geschoten worden kan niemand wat schelen, maar Chappie wist mij in mum van tijd te ontroeren. Ondermeer door zijn mimiek, spraak en aanvankelijke kinderlijke onschuld.

Dat alleen al vind ik knap.

Het acteerwerk vond ik prima in orde, heb mij aan niemand gestoord. Je kunt je misschien storen aan het Zuid-Afrikaanse accent, maar juist dat vond ik dan wel weer ok.

Ik kan deze film iedereen aanraden!!!

chrissie107

Avatar

Echt een topfilm, zéér goed geacteerd en het verhaal was erg verrassend. Vond de film een hele aparte ervaring en werd er helemaal ingezogen en dat gebeurt mij niet vaak.

De actie was ook helemaal goed!

Komt helemaal goed met de nieuwe Alien verfilming denk ik!

meanrat

Avatar

Wederom geen slechte film van meneertje Blomkamp. Wel heel eigenzinnig en daar is denk ik waarom er zoveel kritieke geluiden komen. Bewustzijn op een usb-stick kan best.

In je hersenen gebeuren heel veel electronische dingen die je herinneringen en doen en laten vormen. Daarvan kun je in de toekomst best een kopie maken. Tenminste, in een film kan je dat best aannemelijk maken dat je van al die hersenactiviteiten een digitaal kopietje maakt. Als je dat dan in een robot installeert zou je het ook aannemelijk kunnen maken dat die robot ongeveer zo doet als jij zou doen. Of het werkelijk je bewustzijn is betwijfel ik. Dat suggereert de film wel, omdat Dean direct dood is als het bewustzijn wordt getransporteerd. Maar zo onwerkelijk als het lijkt vind ik het niet. Het enige wat ik wel echt stom vond was de enorme reclamestunt voor Die Antwoord op het einde, waarin Yo-Landi in volle glorie als robot te zien is. En ook een closeup van een t-shirt van Ninja met "Die Antwoord" erop.

Al met al vond ik deze film drie sterren waard en blijf ik vertrouwen hebben in Alien 5.

acties