op tv

War of the Worlds (2005)

They're already here.

Reviews (28)

lekkergenieten

Avatar

Ik vind het een geweldige film en eens iets helemaal anders dan de standaard alien invasie films.Deze film gaat gewoon om een normaal gezin die willen overleven in een situatie dat geen enkel mens ooit zou denken in terecht te komen.Ik leef dan ook helemaal mee met het gezin om veilig weg te komen en te overleven.In de scenes met de aliens krijg je nagelbijtende momenten zoals de bootscene,kelderscene etc.Ik vind het echt tof dat er gefocust werd op een doodnormaal gezin.En dat mensen zitten te klagen op het einde begrijp ik wel aan de ene kant,maar ik vond het wel passen bij deze film.Het enigste minpuntje aan de film vond ik de zoon met zijn achterlijk gedrag die constant de held wou gaan uithangen door bij het leger te willen aansluiten in plaats van zijn kleine zus te beschermen.

Glennekeeeee

Avatar

Nog eens herbekeken, en ik blijf bij mijn 8.

De film is één grote rit vol spanning waarin Tom Cruise naar mijn gevoel éen van zijn beste prestaties aflevert (in een blockbuster bedoel ik dan). Het verschil met andere rampenfilms en alien-invasies en deze film is dat war of the worlds niet echt naar hoogtepunten toewerkt en ook de personages niet onderdrukt voor de actie. zelfs in de actiescènes zijn de personages belangrijk en hoe ze zijn. De cast doet het voortreffelijk al ligt de nadruk toch op Cruise's personage en zijn 2 kinderen wat ook wel het beste was. De actie is van topniveau, er zijn films uit die tijd die al gedateerd zijn maar dat is bij deze niet het geval. Ook de kleine spannende momenten zonder groteske actie zijn echt een topper en geeft een ander niveau tegenover andere gelijkaardige films. Toch is de film zeker niet volmaakt. De relatie tussen Cruise en zijn zoon is wat warrig bijtijd (de relatie met de dochter is beter uitgewerkt) en het happy end van de zoon is een domper, een happy end mag, maar zijn zoon nog levend en wel was raar en werd ook niet uitgelegd dus blijft het onlogisch .

War Of The Worlds is een blockbuster zoals hij moet zijn. Spanning van begin tot eind met een uitstekende cast waarin actie en personages perfect samensmelten zonder elkaar te onderdrukken.

8/10

BaronBrood

Avatar

Ik vind War of the Worlds een van Spielberg's meest ondergewaardeerde films. (Samen met A.I.)
De opbouw van de spanning in de scenes in de kelder is ontzettend goed gedaan, de spiegel-scene is bijvoorbeeld een echte nagelbijter.
In de kritiek op het einde kan ik me totaal niet vinden, deze is in het originele boek namelijk vergelijkbaar, en vind ik ook veel passender met de film op zich. Het klinkt misschien gek, maar dit is gewoon totaal geen film voor een of ander zielig einde.
Van mij krijgt ie een 9/10.

Olrik

Avatar

War of the Worlds is een film die veel indruk op me heeft gemaakt betreft de special effects en de locaties die uitgekozen zijn voor de film, maar waar ik me heel erg aan ergerde zijn de kinderen van Ray.
Natuurlijk zijn kinderen vaak irritant is films, maar meestal zijn de kinderen in de films van Steven Spielberg alles behalve irritant, maar Ray's dochtertje bleef maar doorblerren en Ray's zoon was erg egoïstisch en te oppervlakkig tegenover iedereen.
War of the Worlds had beter gekunt op sommige momenten, maar in het algeheel is het zeker geen afrader en ik heb me er zeker mee vermaakt!

7,0 / 10

Roeltje

Avatar

Zonet op tv gezien en ik moet zeggen dat ik hem heel goed vond.
Deze film richt zich niet op het hele verhaal om die aliens heen, maar op de angst die Ray en Rachel voor de kiezen krijgen. Het werkt heel goed. Zoals veel mensen hier vond ik het einde ook wat raar en rommelig Robbie kon niet leven! Ik zag duidelijk alles exploderen, echt niet goed over na gedacht!

Maar verder vond ik hem zeker goed :Y

Tarkus

Avatar

Het verhaal van H.G. Wells werd wereldberoemd toen Orson Welles het in de jaren '30 op de radio zo goed vertelde dat half Amerika het geloofde dat er een buitenaardse invasie aan de gang was.
Deze film van Spielberg is hetzelfde verhaal, maar het komt zeker niet zo indrukwekkend over als Welles' zijn interpretatie.
Ondertussen heb ik ook de DVD gezien van de bewerking van Jeff Wayne en ook die vond ik indrukwekkender dan deze prent.
Het is en blijft wel een mooie film, daar niet van, maar toch een van de mindere films van de hand van Spielberg.

Commentaar 2005:
Best aardige film. Maar ik had er eerlijk gezegd wat meer van verwacht. Het verhaal wordt niet heel duidelijk verteld. En zeker op het einde niet... waarom sterven de monsters plots ?? Iedereen die het originele verhaal kent weet dat, maar in de film wordt dit niet echt duidelijk verteld. Wel een pluim voor Cruise en zeker voor Dakota Fanning, zij spelen hun rol beiden prachtig. Ook de special effects zijn fantastisch. Dat maakt de film zeker het bekijken waar.. Maar hij verliest dus een half puntje door het ontbreken van een duidelijk einde. Men had Morgan Freeman misschien meer van het verhaal op de achtergrond moeten laten vertellen. Ook de muziek die Jeff Wayne ooit maakte bij dit verhaal was veel beter dan de muziek uit deze film.

Bartelo

Avatar

In de bios had de film nog wel wat indrukwekkends door de mooie special effects.
Maar wat een waardeloze film verder. De oppervlakkigheid ten top.
Een neergestort vliegtuig, maar dat is ook alles wat je ziet, totaal geen sporen van de passagiers zelf, behalve hun bagage dan.

En wat een vreselijk kind, dat dochtertje van Cruise. 1 keer zien daarna nooit meer want dan is de film ineens zo saai en afgezaagd en langdradig.
Ik snap niet dat 'ie zo hoog scoort. Van nog niet meer dan een 4 waard.

morpheus32

Avatar

Ik vond de film wel aardig, vooral Tim Robbins is geweldig (zal verder nix vertellen voor de mensen die hem nog niet gezien hebben).

Alleen dat einde was een zware teleurstelling, net alsof ze met een stopwatch stonden te timen dat de film nu wel lang genoeg was en het hele zooitje afkappen.

Maar goed...film van de dag is wel teveel. Het zal wel door de naam van de regisseur komen...

hewk

Avatar

Deze film zit vol irritante personen:


-Dochter van Cruise die constant on niks hard loopt te schreeuwen.
-Zijn puberende broertje die de hero wilt uithangen.
-Een ouder echtpaar die het kutkind willen meenemen.
-De automonteur die maar blijft doorlullen.
-Tim Robbins die uit de hele mensen massa alleen Cruise naar binnenlokt om vervolgens tegen Cruise zijn wil tegen de aliens te vechten.


Verder is de film geregiseerd door John Williams (een top film componist). Volgens mij heeft hij er niet meer dan een uurtje voor uitgetrokken.

Ook is er iets teveel naar het topgame Half-Life 2 gekeken. Kwa machines, omgeving, geluid, sfeer....

Angel_2000

Avatar

Waarom is dit film van de dag? Deze film is me erg tegengevallen. Waarom? Check de spoilers.

Robots of robotachtigen als aliens? Ik dacht het niet. Ik vind het niet passen bij een dergelijke film met zo'n titel. (Raar, maar het werkte wel bij Transformers vond ik)

Dakota Fanning die in de hele film gilt, is al een reden op zich om de film niet te kijken.

Sommige scenes zijn veel te langdradig en dat maakt de film saai.

Ik heb niet alleen slecht dingen over deze film te vertellen hoor.

De beelden vond ik goed en de reden waarom de aliens vanzelf zijn gestorven, vond ik zeer goed gevonden en zeer realistisch. Good job, H.G. Wells!

Mijn rating [rating 2]

Cee van Lleef

Avatar

Want jullie wilden Cruise met die irritante grimas eigenhandig die robots uit elkaar zien trekken? De robots zichzelf zien overgeven omdat ook zij het irritante gezeur van Dakota Fanning niet meer aan konden horen? Dat de Transformers onder aanvoering van Bumblebee de mensheid kwamen redden van de ondergang? Was inderdaad een beter einde geweest, op de eerste optie na dan. Maar goed, de mensen die het boek niet hebben gelezen waren op zijn minst verrast denk ik. Ik vond het een tamelijk briljante vondst van H.G. Wells.

hetisjantje

Avatar

Matig star vehicle met mislukt personal pov want Tom Cruise speelt Tom Cruise en de thema's zijn van het niveau Aaron Spelling - BH 90201. Errug interessant allemaal - maar niet heus. Bovendien blijf je dan als een domme kneus bij die dingen rondhangen ipv survival instinct te tonen. Wat betreft SF en verhaal te vaag door bovenstaande, te langzaam, en hilarische effects (wapperende kleertjes die overblijven). Het einde doet ook al niks. Voor iemand die is opgegroeid met de Jeff Wayne muziek - niets hier wat dat niveau ook maar enigszins benadert, laat staan hetzelfde gevoel oproept. Had ik al gezegt dat Tom Cruise irritant is? 5/10

Genlock

Avatar

Ik moet je op dat punt gelijk geven Darthmar, ik heb de scene met de Thunderchild in eerste instantie ook gemist. Ik dacht dat deze zou komen in de veerboot scene, maar toen dat niet het geval was heb ik er verder niet meer bij stil gestaan en dus ook niet meer gemist. Dit is echter een moderne versie en het idee van de forcefields is zelfs Wells niet te binnen is geschoten, ik vind het niet storend en misschien zelfs dramatischer dat de mensheid met al haar weapons of mass destruction NIET in staat was op de tripods op deze manier te stoppen.

Darthmar

Avatar

Genlock volgens jouw lagen de "aliens" al onder de grond - dan moet je de film toch nog een keer gaan kijken want er wordt uitgelegd dat de "aliens" meeliften op de bliksem inslagen

Ten tweede ken ik het boek ook zeer goed maar deze film lijkt nergens op het boek. Ja, ze hebben de uitgangspositie genomen van een invasie uit de ruimte en het einde maar alles wat er tussen in zit niet. in het boek konden de tripods wel worden gedood door de artillerie en de Thunderchild alleen waren er te veel tripods

Genlock

Avatar

Ik heb de film meteen in de premiere gezien en, afgezien van het wat zoetige einde, heeft het al mijn verwachtingen waargemaakt. Ik heb het boek meerdere malen gelezen, de eerste film gezien en de dubbelcd van Jeff Wayne vaker geluisterd. Ik wist eigenlijk al wat er ging gebeuren, maar dat deed niks af aan de ervaring van deze film. Tom Cruise speelt geen all-American hero, maar een bezorgde vader. De meeste mensen zijn deze film denk ik ook gaan zien als SF-spektakel, terwijl het eigenlijk een oorlogsfilm is met de focus op het overleven van een aantal personen. Wat dat betreft vallen er vergelijkingen te treffen met Saving Private Ryan, alleen zijn het nu burgers die proberen te overleven. Ik heb begrepen, dat in deze film de aliens ook niet echt van Mars komen, maar eerder uit een andere dimensie. Dit zijn speculaties die ik heb gelezen in bladen en op sites, gebaseerd op het feit dat in deze tijd bekend is dat er geen leven op Mars zou zijn. De "rode drap" of "weed" zoals het op de cd genoemd wordt, wordt in het boek gebruikt om te verklaren waarom Mars zijn rode kleur heeft. Nogmaals, toen het boek geschreven werd, had niemand ooit iets van de oppervlakte van Mars gezien.
Wat betreft de reactie dat de aliens bestand hadden moeten zijn tegen onze bacterien omdat ze al enorm lang onder de grond zaten valt
, als je opgelet hebt, ook te weerleggen. Ten eerste kunnen we onmogelijk weten of deze aliens wel in staat waren om microscopische wezens te "zien" en ten tweede, zolang ze achter hun forcefields bleven, was er niets aan de hand. Zodra ze van de mensen begonnen te voeden werden ze er aan blootgesteld. Dat gebeurde meteen toen de aanval geopend werd, dus ze begonnen meteen met sterven).
De voice-over van Morgan Freeman is grotendeels overgenomen van de intro van de muziek-cd en zet naar mijn mening de mood van de film heel goed neer.

Quistnix

Avatar

Ik heb hem zojuist gezien, en liep naar buiten met gemengde gevoelens. Aan de ene kant was de film best boeiend en behoorlijk spannend, maar anderzijds was het ook een behoorllijk knullig en soms slecht aan elkaar geplakt werkje.

Wat het in ieder geval wel onderstreepte was dat Spielberg toch vooral een one-trick dog is, maar dat ene truukje verstaat hij wel zo goed dat het over heel wat films uitgesmeerd toch altijd erg amusant blijft.

In tegenstelling tot veel anderen vond ik het einde wel erg sterk (afgezien van de oversentimentaliteit), en zeker niet overhaast en onduidelijk. Acteerprestaties waren degelijk tot goed, en de spanningsopbouw was ook prima. Helaas duurden sommige scene's (de kelder bijvoorbeeld) te lang om de spanning de hele tijd vast te kunnen houden.

En wat kan ik er verder nog over zeggen? De film is zeker beter dan ID4, en het gebrek aan amerikaanse vlaggen deed ook wel eens goed.

En als slotgedachte: Ga bij een buitenaards invasie altijd in Boston wonen, daar kan je met je hele familie veilig in een huis zitten terwijl de rest van de aarde platgebrand wordt. Blijkbaar is Boston zelfs voor aliens niet intressant.

gert

Avatar

Het wordt hoogste tijd dat Spielberg eens van zijn vadercomplex afkomt; zijn films worden nu wel erg voorspelbaar...
Daarnaast vond ik dat er weinig met de spanning werd gefaseerd; toen het eenmaal spannend was, was er nooit sprake van een pauze of een climax. Het einde was natuurlijk weer een anticlimax.

Al met al een mooi geschoten film met voor de verandering een keer een persoonlijke benadering (altijd bij Spielberg) ipv een wereldreddende held, maar te sentimenteel en voorspelbaar (altijd bij Spielberg)

Ouwe Lul

Avatar

Gewéldige film!! Spielberg is getrouw geweest aan het oorspronkelijke verhaal (1898?!) en de eerdere verfilming in de 70'er jaren. Heeft het alleen naar de tegenwoordige tijd getild om, naar ik vermoed, de impact nóg groter te maken. Ik vind dat hij hier zeer goed in geslaagd is. De genialiteit van Spielberg in schuilt in het feit dat hij van een 'onzin-verhaal', want dat is het, een zéér meeslepend en bij vlagen geloofwaardig geheel kan maken. Ik vond de vormgeving (Spielberg beheerst de kunst van het weglaten als geen andere) en met name het geluid (van bijv de Tripods :-S) geniaal! Het verhaal denderde letterlijk en figuurlijk voort als een sneltrein. De kijkers die kritiek hebben op de logica van het verhaal snappen mijns inziens de strekking van deze film niet. Nogmaals: de logica en het plot van dit verhaal is te idioot voor woorden, maar "I bought it!"
Omdat de namen Spielberg en Cruise aan deze film zijn verbonden mag je het bijna geen CULT-film noemen maar het is het in feite wél. Wat betreft het einde; ik vond de film dermate goed dat ik een kraamvisite aan Willem Alexander en Maxima als einde ook had gepikt. Wederom is Spielberg trouw gebleven aan het oorspronkelijke verhaal. So what
Na de Star Wars II deceptie weer eens een heerlijke ouderwetse SF die van het doek af spat!!!
[rating 4.5]

avic

Avatar

Iets wat ik TOTAAL niet snap aan de film is de begin & eind voice-over.
In het begin komt het er op neer dat we eigenlijk maar een 'test' zijn, een mierenhoop die bestudeerd wordt. Aan het einde wordt verteld dat de aliens dood gaan doordat 'onze wijze god' bactieren op aarde heeft gezet waar ze dus uiteindelijk niet tegen kunnen. Maarum... als wij dankzij die aliens hier zijn, dan is er toch geen god? of zie ik dat nu verkeerd O+

petervdn

Avatar

Ik vond het echt een slechte film.
Het was prima in het begin tot de tripods de grond uit kwamen
Vanaf daar heb ik me gewoon constant zitten ergeren Tripods vernietigen iedereen die rond Cruise heenstaat.
huis ex:Vliegtuig neergestort, alles kapot, maar auto blijft heel en ze rijden netjes door 'n pad weg
Het gaat verder...
de kelder: Die aliens blazen alles op, maar de kelder doorzoeken ze
'mandje' van de tripod, storten ze 30meter naar beneden en iedereen wandelt er uit
En het toppunt is de terugkeer van de zoon..... wat een afknapper..
Ik snap trouwens niet dat iedereen het einde zo slecht vond, dat vond ik nou net een van de weinig geloofwaardige elementen in het verhaal.

P@tch

Avatar

Die bacterien waren toch wel duidelijk?
De film begint nota bene bij een pantoffeldiertje!
Hint hint...

Ik raad iedereen aan om het boek eens te proberen. Dat ligt al zo'n 107 jaar in de bibliotheek!
Die bacterien waren toen een super-origineel idee. bedenk wel dat het verhaal eigenlijk een metafoor is:
wij denken de machtigsten der aarde te zijn, maar enige nederigheid is wel op zijn plek. Wij zijn maar een klein en kwetsbaar radartje van het leven op deze planeet.

Fonkmeistah

Avatar

Gisteren de film gezien, hij viel me tegen.

Het begin is uitermate spannend, de opbouw en hoe ze aanvallen is schitterend gedaan.

Daarna komt het irritatie gevoel omhoog; de woordenwisselingen met de 'dochter' van Tom Cruise en zijn zoon die maar wilt vechten tegen de Aliens komt opgegeven moment ook mijn strot uit..

Het vluchten is wel leuk weergegeven hoewel ik meer verschillende aanvallen van die Aliens had verwacht, het ziet er allemaal wat kinderachtig uit met die Tripods, alsof de aliens niks anders kunnen bedenken dan deze robots.

Verder lijken de Aliens verdomt veel op die van Indepence Day en kan het schuilen van Tom Cruise zo van "Signs' afkomen..

Wat ook idioot is dat die robot slang die mensen zoekt in die kelder hun niet kan vinden dmv een warmte detector maar wel een miljoen jaar onder de grond heeft gezeten zonder dat zijn technologie ook maar enigzins werd aangetast.. lekker ongeloofwaardig Steven!

Ook Tim Robbins speelt een irriterende rol, wanneer Tom Cruise hem eindelijk doodmaakt gaat hij zelf daarna DOODLEUK zo'n robot doden, terwijl dat de reden was waarom hij Tim vermoordde, omdat hij geen geluid mocht maken, hoe achterlijk!

Van Tim Robbins had ik iig wat meer verwacht in de film.

En dan het einde;

Nog steeds is niet echt duidelijk wat die waterdruppels nou betekenen, konden de aliens niet tegen de bacterien van de mens of wat?? Ze vielen opeens zo achterlijk allemaal neer...

Bij Independence day lieten ze tenminste nog zien hoe het kwam dat die aliens niet tegen de mensen opgewassen waren, bij deze film is het kompleet onduidelijk.

Ik geef de film een 7,5 en hoef hem niet nog eens te zien. (te langdradig) Krijg een beetje hetzelfde gevoel als bij de nieuwe Starwars, wellicht verwacht je er teveel van dat het sowieso tegenvalt..

Michaell

Avatar

Gister (woendag) geweest en ik moet zeggen dat het een vet ruige film is. Eerst was ik niet echt voorstander van Tom Cruise, maar nu begin ik hem steeds beter te vinden.
De Tripods, bliksemflitsen, de trombone geluid dat de Tripods maken allemaal helemaal geweldig. Dakota Fanning was ook goed!!! Die meid gaat het maken in Hollywood. Ik geen War of the Worlds een 8 uit 10. T+) Weer een meesterwerk van Spielberg! :W

daantje18

Avatar

He ik heb net wow gezien het is echt ( miin mening dan) de best film voor Tom Cruise en Steven Spielberg
het is echt net dat je in een achtbaan zit dat even stopt als hij in een kelder zit voor ruim 10 tot 15 min.
maar dan gaat het gewoon door :W:W

er zitten prachtige schrikmomenten in echt je blijft gewoon bij het verhaal hangen.

het duurt voor mij wel een paar dagen om echt over deze film te komen ZO :-S TOP was wow

T+) T+) T+)

P@tch

Avatar

Cultuurbarbaren! lol

War of the Worlds is een van de bekendste SciFi werken van de vorige eeuw en idd volgt de film het gevoel van dat boek heel trouw, vertaald naar anna nu, maar het boek speelde toen ook in de "moderne"tijd.
En ja, het eind IS nu eenmaal zo in het fraaie boek van mr. HG Wells.

Persoonlijk heb ik intens genoten van de film en elke SF fan zou WotW niet mogen missen.

major malfunction

Avatar

Gisteren naar de premiere geweest, vond de film toch wat tegenvallen. Wat ik er goed aan vond: film was op zich wel spannend, goeie effecten e.a. Daar is wat mij betrefd ook meteen alles mee gezegd. Wat me tegenviel: het matige acteerwerk en de 2d uitdieping van de personages. Hierdoor overtuigt de film niet echt. En het einde vond ik echt RUK! Heb het boek niet gelezen, maar als buitenaardse wezens slim genoeg zijn om op zo'n geavanceerde wijze onze aarde ff in te nemen en ze die ... over het hoofd zien, sorry hoor. How stupid can they be... Verder was de functie van die rooie 'drap' ook totaal onduidelijk, vond ik ook storend. Helaas, na A.I wederom een gemiste kans voor Spielberg. Best een aardige film maar hij scoort bij mij niet hoger dan een 7.

...Vond Close Encounters en ET 10x beter dan deze film.

Mcjansen84

Avatar

Ik hem hem net gezien, en ik had er toch iets meer van verwacht... er waren een aantal scene's die ik persoonlijk overbodig vond, en ik zat me ook af en toe een klein beetje te ergeren aan dakota fanning in de allereeste scene's vooral de scene in de auto... Wat je wel duidelijk ziet is dat dit geregiseert is door spielberg, mooie scene's verschillende camera punten continue, op een aparte manier spannende momenten in beeld brengen... etc, de film duurt net aan een uur en 3 kwartier had langer gekund, en het einde vond ik ook te snel gaan en beetje te 'kazig'... het had allemaal iets beter gekund...

War of the worlds is zeker een vermakelijke film van af het begin tot het eind vol gevuld met actie & spannende momenten, maar na alle hype en spielberg kennende had ik er toch wel een klein beetje meer van verwacht... Maar ik ben ook nog steeds hevig onder de indruk van Batman Begins, misschien dat ik daarom een iets minder positieve blik nu heb op War of the worlds ;)

deze film krijgt van mij:
7/10

theshadow

Avatar

Er zijn heel veel goede recencies te vinden op rottentomatoes. Een site die alle recencies in Amerikaanse kranten registreert. Het overgrote meerdendeel is positief tot zéér positief. Een paar mindere rencecies, maar dat zijn er echt niet veel.

Er wordt zelfs heel veel gerept over de beste en donkerste Spielberg film in jaren en één van de beste films deze zomer.

Ik had al veel trailers gezien en daar een goed gevoel bij gekregen, na het lezen van veel van de reviews neemt het goede gevoel alleen maar verder toe.
Veel actie en blijkbaar behoorlijk 'creepy'/ spannend

Het moet haast een hele goede film zijn en ik ga hem dus zeker kijken.