3D-Films om naar uit te kijken!

Een lijstje van de top 10 aankomende 3D-films.

Ondanks het feit dat maar liefst één op de vijf mensen hoofdpijn krijgt van het kijken naar 3D films, lijkt het erop dat we er niet meer omheen kunnen. Ze zijn hier om te blijven, en daarmee uit, zo lijkt het. Vandaar dat we bij FilmTotaal maar hebben besloten een lijstje te maken van 10 aankomende 3D films, die je minstens in de bioscoop zou moeten zien. En we hebben als bonus nog een kort lijstje met films waarvan het enigszins verwonderlijk is dat ze niet in 3D uitgebracht worden. Maar eerst de 3D films.



Toy Story 3: 23 juni 2010
De film begint tien jaar ná de gebeurtenissen van Toy Story 2. In die film werd een van onze favoriete speelgoedstukken, Woody (ingesproken door Tom Hanks) gestolen door een speelgoedverzamelaar. Hierop moesten Buzz Lightyear (Tim Allen) en de rest van de speelgoedbende hem komen redden. Ditmaal raken ze wederom in een groot avontuur verstrengeld, als Andy naar de universiteit gaat. De speelgoedstukken worden daarop aan een dagopvang gedoneerd, waar het niet zo leuk blijkt te zijn als gedacht... Hoe ze zich daaruit redden kunnen we vanaf 23 juni in de bioscopen zien.



The Last Airbender: 29 juli 2010
Het was oorspronkelijk niet eens de bedoeling dat deze film in 3D uit zou komen. Hij was namelijk allang gepland voordat James Cameron de 3D hype in gang zette met zijn nieuwste film Avatar. De studiobazen bij Paramount Pictures besloten echter, in navolging Clash of the Titans dat de nieuwe film van regisseur M. Night Shyamalan ook in 3D omgezet moest worden. Hieraan wordt dus nog gauw gewerkt voor de release van 29 juli. Net als de serie zal de film zich concentreren rondom de nieuwe Avatar, Aang (Noah Ringer). Aang wordt gevonden in een wereld die in roerige tijden verkeert. Er bestaan namelijk vier verschillende stammen, die allemaal één van de vier elementen beheersen: water, aarde, vuur en lucht. De Avatar, in dit geval dus Aang, is de enige die ze allevier beheerst. De oude Avatar verdween echter, en kon daardoor zijn taak van balans brengen niet vervullen en dit maakte het mogelijk dat de vuurnatie de andere naties kon veroveren. Zo’n honderd jaar daarna wordt Aang door Katara (Nicola Peltz) en haar broer Sokka (Jackson Rathbone) gevonden. Samen gaan ze, opgejaagd door de kwaadaardige Zuko (Dev Patel), op een queeste om de balans op de wereld te herstellen.



Piranha 3D: 2 september 2010
Goed, dit wordt waarschijnlijk niet zo'n topfilm als andere films op de lijst mogelijk worden, maar dat neemt niet af dat hij wel eens interessant kan zijn. De film van regisseur Alexandre Aja moet een eerbetoon zijn aan de monsterfilms van vroeger, zoals Braindead en Gremlins. Het plot is vrij simpel gehouden: een aardbeving zorgt ervoor dat de bodem van een meer openscheurt, waardoor er honderden hongerige prehistorische piranha's vrijkomen. Overigens was het in 1978 verschenen origineel, Piranha, een parodie op Steven Spielberg's Jaws.



Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole: 29 september 2010
De nieuwste film van regisseur Zack Snyder, die eerder met films als Watchmen en 300 bewees wel te weten hoe je een film op visueel vlak moet aanpakken. Ditmaal schotelt de regisseur ons een 3D film voor met een sterrencast die onder andere bestaat uit Hugo Weaving, Emilie de Ravin en Geoffrey Rush. Guardians of Ga'Hoole is gebaseerd op de gelijknamige kinderboekenreeks van Kathryn Lasky. De serie is vrij succesvol, aangezien er al 'n stuk of 15 boeken bestaan, en daarnaast nog 4 boeken die ook in de serie thuishoren. De boeken spelen zich af in het bos van Tyto, waar het koninkrijk van de kerkuilen bedreigd wordt door duistere krachten. Om het koninkrijk te redden besluit de jonge uil Soren (Jim Sturgess) om samen met zijn vrienden op zoek te gaan naar de mythische Guardians.



Jackass 3: 21 oktober 2010
Jackass 3 is de volgende film waarin Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O, Ryan Dunn, Chris Pontius, PrestonLacy en Rob Stull allerlei domme acties voor de camera uitvoeren. Het grote verschil met de andere films is dat deze daadwerkelijk in 3D zal zijn. De film verschilt voor de rest vrij weinig van de anderen: zo heeft volgens Bam Margera minstens de helft van de cast al in het ziekenhuis gelegen. Margera zelf brak tijdens de opnames drie ribben, zijn schouder en verdraaide zijn enkel (en dat alleen al in de eerste maand van het opnemen).



Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I: 18 november 2010
Het eerste bericht dat we plaatsten over deze film, meldde dat het laatste boek van de enorm succesvolle Harry Potter-serie in twee delen gemaakt zou worden. Dit zou volgens ingewijden puur om artistieke redenen zijn: er zou in het boek teveel gebeuren om in één film te proppen. Anderen denken dat het gewoon is omdat de eerste zes films ruim 4 miljard euro opleverden. Door het laatste boek in tweeën te splitsen, komt er simpelweg meer geld in het laatje. Niet lang daarna berichtten we dat de laatste twee films waarschijnlijk in 3D uitgebracht zouden worden. Dit was nog voordat men besloot om Clash of the Titans gauw om te zetten in drie dimensies. Uiteindelijk werd het nieuws bevestigd: de laatste twee films zouden volledig in 3D uitgebracht worden. In de film gaan Harry (Daniel Radcliffe), Hermione (Emma Watson) en Ron (Rupert Grint) op zoek naar de gruzielementen van Voldemort (Ralph Fiennes), om hem zo definitief te kunnen stoppen. Dit deel komt in november uit in de bioscopen, en het tweede deel in juli 2011.



Tron Legacy: 26 januari 2011
Het vervolg op het in 1982 verschenen origineel, Tron, met wederom Jeff Bridges in de hoofdrol. Tevens een van de weinige films op 't lijstje waarbij het al vanaf het begin de bedoeling was dat de film in 3D gemaakt zou worden. Daarnaast bracht men een tijdje geleden het nieuws dat er al gewerkt wordt aan een vervolg. Daartoe heeft Disney al twee schrijvers ingehuurd, met de optie op nog een derde deel. Men verwacht dus een hoop van de film, waarin Sam Flynn (Garett Hedlund) op zoek gaat naar zijn vader, Kevin (gespeeld door Jeff Bridges), die ontvoerd wordt in dezelfde digitale wereld waar het origineel zich afspeelde. Samen met een trouwe vriendin (Olivia Wilde) gaat Sam op een levensgevaarlijke reis door de digitale wereld, op zoek naar zijn vader.



Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides: 20 mei 2011 (USA Release)
Er is nog niet zo heel veel bekend omtrent het vierde deel in de enorm succesvolle franchise. Een van de weinige dingen die bekend zijn is dat Orlando Bloom en Keira Knightley die in het origineel een grote rol speelden, niet terugkeren voor dit vierde deel. Johnny Depp en Geoffrey Rush, die in de originele trilogie Jack Sparrow en Captain Barbossa speelden, keren wel terug. De film moet meer terug gaan naar de basis, en daarbij dichter bij het eerste deel staan dan de overige twee. Jack Sparrow gaat ditmaal op zoek naar de fontein van de eeuwige jeugd, en neemt het daarbij op tegen Captain Barbossa en de legendarische Blackbeard (Ian McShane). De opnames beginnen later deze maand op Hawaï en de film zal volledig in 3D gemaakt worden, en zal dus niet zoals eerder bij Clash of the Titans en Alice in Wonderland gebeurde, later omgezet worden. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.



The Smurfs: 28 juli 2011
Heel veel hebben we nog niet gezien van The Smurfs. Een van de weinige dingen die we al hebben gezien is de boosaardige tovenaar Gargamel (Hank Azraria), die zoals altijd op onze kleine blauwe bosvrienden jaagt. We zagen zelfs al eerste beelden uit de film, in de vorm van enkele setopnames. Daarin doet Gargamel datgene wat hij altijd doet: jagen op de smurfen. Uit de setopnames blijkt dat de smurfen ook in de echte wereld (en in de grote stad) zullen voorkomen, dus niet alleen in het bos rondhangen. Verder ging een tijdje het gerucht dat regisseur Quentin Tarantino de stem van brilsmurf in zou spreken. Dit werd later ontkracht. Wie brilsmurf wel inspreekt is nog niet bekend. Wel weten we dat Jonathan Winters de Grote Smurf inspreekt, Katy Perry Smurfin, Alan Cumming Potige Smurf en George Lopez Moppersmurf.



The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn: 26 oktober 2011
De film combineert een aantal verhalen van de Kuifje serie, en laat Kuifje's (Jamie Bell) eerste ontmoeting met Kapitein Haddock (Andy Serkis) zien. Samen gaan ze op zoek naar een schip, dat ooit bevaren werd door een voorouder van Haddock. Dit doen ze met hulp van een ontsnapte gevangene, op de hielen gezeten door rechercheurs Jansen en Janssen (Simon Pegg en Nick Frost). De film, die geregisseerd werd door Steven Spielberg en geproduceerd door Peter Jackson, heeft nog even nodig voordat ‘ie uitkomt, ondanks het feit dat de opnames al in november van het vorige jaar werden afgerond. Dit komt omdat de film volledig digitaal zal worden gemaakt, een beetje in dezelfde stijl als de in 2007 verschenen film Beowulf. Volgens Spielberg doet dat meer recht aan de wereld die Hergé tekende. Of dit ook daadwerkelijk zo is zien we pas in oktober 2011, want dan pas komt de film uit in de bioscopen.

De volgende Batman film van regisseur Christopher Nolan is toch wel een film waarvan je zou verwachten dat 'ie in drie dimensies uitgebracht wordt. Niet al te lang geleden hadden we echter een artikel waarin Wally Pfister, de director of photography van Batman Begins en The Dark Knight, een tip van de sluier oplichtte over of Nolan de film in 3D zou willen uitbrengen. Het lijkt erop dat dit niet het geval gaat zijn. Volgens Pfister, die naar eigen zeggen met Nolan erover had gepraat, en daaruit zou zijn gebleken dat Nolan het interessanter vindt om de hele film in IMAX formaat uit te brengen. Dit zou eerder gebeuren dan dat de film volledig in 3D uit wordt gebracht. Het vooralsnog titelloze volgende Batman-project van Nolan staat gepland voor een release op 20 juli 2012 in de VS.

Het lijkt niet de vraag te zijn of de film er komt: The Hobbit. Door de aanhoudende problemen met studio MGM besloot Guillermo del Toro een tijdje geleden namelijk om uit het project te stappen. Peter Jackson, de regisseur van de originele trilogie, stelde dat hij, als het nodig zou zijn, de regie van de film op zich zou nemen. Voordat del Toro uit het project stapte, was er een tijdje het gerucht dat de film in 3D uit zou komen. Del Toro ontkende dit; het scenario zou niet geschreven worden voor 3D. Echter na het gigantische succes van Avatar zouden de studiobazen hun interesse in een 3D-verfilming hebben uitgesproken, zonder al teveel druk op de regisseur te leggen. Nu del Toro echter uit het project is gestapt is niet bekend welk lot de film te wachten staat. Als Jackson de regie op zich zal nemen (wat niet perse het geval hoeft te zijn, aangezien laatstgenoemde een tijdje geleden vertelde dat ze op zoek zijn naar een nieuwe regisseur), kan het best zo zijn dat de film daadwerkelijk in 3D uitgebracht wordt. Hij is, zoals eerder gezegd, namelijk verbonden aan de aankomende Kuifje-film, en die komt ook in 3D uit. Zolang MGM in de problemen zit, zal de film er waarschijnlijk niet zo snel komen, met name door het hoge prijskaartje dat eraan klampt. Als de studio, die met flinke geldproblemen zit, de film toch uit wil brengen, zou het wel eens mogelijk kunnen zijn dat de film in 2D komt, aangezien dat wat goedkoper is dan een 3D-film.

Transformers 3 is misschien wel een van de grotere films waarvan je zou denken dat 'ie in 3D uit zal komen. Dit is vreemd genoeg niet het geval. Regisseur Michael Bay velde onlangs namelijk zijn harde oordeel over 3D-films. "I shoot complicated stuff, I put real elements into action scenes and honestly, I am not sold right now on the conversion process... Right now, it looks like fake 3D, with layers that are very apparent..." Klaarbijkelijk heeft Bay wel al getest met 3D conversies, dan wel 3D camera's. Hij is er niet zo tevreden mee en dus komt de film niet in 3D uit. Transformers 3 komt in Amerika uit op 1 juli 2011.


Nog een keer alle releasedata op ‘n rijtje:
Toy Story 3: 23 juni 2010
The Last Airbender: 29 juli 2010
Piranha 3D: 2 september 2010
Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole: 29 september 2010
Jackass 3: 21 oktober 2010
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I: 18 november 2010
Tron Legacy: 26 januari 2011
Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides: 20 mei 2011 (USA Release)
Transformers 3: 1 juli 2011 (USA Release)
The Smurfs: 28 juli 2011
The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn: 26 oktober 2011
Batman 3: 20 juli 2012 (USA Release)
The Hobbit: release onbekend.



NieuwsFilm

meest populair