Zomer 2012 is de slechtste filmzomer in jaren

Alle blockbusters ten spijt, de films brachten maar weinig geld in het laatje.

Er werd erg veel verwacht van filmzomer 2012. De studiobonzen verwachtten de hoogste opbrengsten ooit, maar komen van een koude kermis thuis. De zomer van 2012 bleek als gekeken wordt naar de box office opbrengsten van de films waarvan de verwachtingen het grootste waren een grote teleurstelling.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er helemaal geen films waren die het goed deden, dus laten we maar beginnen met het positieve nieuws. Vooral The Avengers deed het erg goed. De film sleepte wereldwijd meer dan 1,5 miljard dollar binnen met de verkoop van 3D kaartjes. Ook The Dark Knight Rises doet het niet slecht, hoewel niet zo goed als gehoopt. Desondanks staat de film ondertussen al boven de één miljard dollar. Maar er waren ook wat kleinere producties die veel geld binnensleepten, zoals Ted, Magic Mike.

Als er iemand blij mag zijn met zijn resultaten deze zomer, is dat overigens Channing Tatum wel. In één zomer tijd kwamen er drie films uit waarin hij de hoofdrol speelt, die elk meer dan honderd miljoen in de VS opbrachten. Daar horen dus Magic Mike, The Vow en 21 Jump Street.

Om maar enig vergelijkingsmateriaal te bieden, Tom Cruise en Adam Sandler, die de afgelopen jaren toch wel publiekstrekkers bleken, konden niet op tegen de stripperspraktijken van Tatum in Magic Mike. Dat zelfs niet als je de opbrengst van alle drie de films van Cruise en Sandler van deze zomer bij elkaar opbrengst. Rock of Ages, The Watch en That's My Boy waren wereldwijd goed voor 142.740.101 dollar. In de VS waren ze goed voor 109.299.504 dollar, terwijl Channing Tatum wereldwijd 154.485.818 dollar bij elkaar danste, en in de VS 113.485.818 dollar.

Genoeg over de wonderlijke prestaties van Channing Tatum. Welke andere films deden het lang niet zo goed als de bedoeling? Een van die films is The Amazing Spider-Man dat minder dan de drie Spider-Man-films van Sam Raimi verdiende. Ook Total Recall, The Bourne Legacy, The Watch en Abraham Lincoln: Vampire Hunter deden het minder goed dan gehoopt.

Maar een van de films die vooral opvalt is Dark Shadows. De vorige keer dat Tim Burton en Johnny Depp samenwerkten voor Alice in Wonderland, was dat goed voor meer dan een miljard dollar aan opbrengsten.

Verder blijkt Taylor Kitsch definitief geen publiekstrekker te zijn, gezien de prestaties die Battleship leverde. De film was een grote teleurstelling, met een opbrengst van 65,2 miljoen dollar in de Verenigde Staten. Dat is nog slechter dan John Carter, dat een van de grootste flops ooit bleek. Die film bracht nog 73,1 miljoen dollar op in de VS.

Nog iemand die niet zo presteerde als gehoopt werd is Steve Carrell. Hij besloot in 2011 een pauze te nemen van Hollywood maar kwam deze zomer terug. Helaas niet glorieus, want zijn nieuwste film, Seeking a Friend for the End of the World bracht wereldwijd nog geen 8 miljoen dollar op.

De totale opbrengsten van de box office in de Verenigde Staten eindigden op 4,29 miljard dollar. Dat is slechts 2,6% minder dan vorig jaar, toen er een record brekende 4,4 miljard dollar werd verdiend met de verkoop van bioscoopkaartjes. Echter, gezien de opkomst in de bioscopen stelt de zomer toch flink teleur. Er werden in de VS slechts 534 miljoen kaartjes verkocht, waarmee de zomer alsnog flink teleurstelt. Uiteindelijk is er maar één echte conclusie uit al deze cijfers te trekken, namelijk dat deze zomer er vooral eentje was van winnen of verliezen. De meeste films behoorden helaas tot dat laatste kamp.



NieuwsFilm

meest populair