Featured

FilmTotaal Filmoverzicht September

Met o.a. A Most Wanted Man, The Prince, The Equalizer en The Maze Runner.

door Jim Pedd op 31.08.2014 om 20:16 in Featured
Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

A Most Wanted Man (4 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Andrew Bovell
Genre:
...
Thriller


De nieuwe film van Nederlander Anton Corbijn is tevens de laatste waarvan de in februari overleden Philip Seymour Hoffman de opnames afrondde. De film ging in première tijdens het Sundance Film Festival, won daar geen prijzen, maar werd wel zeer positief ontvangen door critici. Kijken we bijvoorbeeld naar RottenTomatoes, blijkt dat de film het ook buiten festivals goed doet; deze scoort daar 91 procent op basis van 117 recensies. De consensus is dat A Most Wanted Man een slimme en subtiele film is, die wederom laat zien dat een John le Carré-verfilming garant staat voor een scherpe thriller. Ditmaal volgen we de gewonde Tsjetsjeense-Russische Issa Karpov. Hij vlucht naar Hamburg en dan gaan alle alarmbellen bij de Duitse en Amerikaanse veiligheidsdiensten af. De man heeft bakken geld bij zich en probeert zich te verschuilen bij de islamitische gemeenschap van de stad. De autoriteiten doen er alles aan om hem op te sporen en tegelijk is er de advocate Annabel (McAdams) die hem met gevaar voor eigen leven probeert te beschermen.

» Bekijk de trailer


Chef (4 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jon Favreau
Genre:
...
Komedie


Chef is de nieuwe film van Jon Favreau, die eerder zorgde voor films als Iron man en Cowboys & Aliens. Ditmaal brengt de regisseur ons een comedy, waarin hij zelf de hoofdrol speelt. Hij is de professionele chefkok Carl Casper, die na een slechte recensie ontslag besluit te nemen bij het prominente restaurant in Los Angeles waar hij voor werkt. Hij vertrekt naar Miami en knapt daar met hulp van zijn ex-vrouw (Sofia Vergara), beste vriend (Leguizamo) en zoontje (Anthony) een oude foodtruck op. Hij begint een restaurant op wielen en vertrekt samen met zijn familie en vrienden op een culinaire roadtrip, waarbij Carl zijn creativiteit en passie voor het koken, het leven en de liefde opnieuw ontdekt. De comedy is volgens critici bijzonder goed geslaagd. De consensus is ongeveer als volgt: Chef heeft een charmante cast en een scherp en grappig script om mee te werken en is daarmee een goede film.

» Bekijk de trailer


The Tale of Princess Kaguya (4 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Isao Takahata, Riko Sakuguchi
Genres:
...
Animatie, Drama, Fantasy


The Tale of Princess Kaguya, of beter Kaguyama-hime no Monogatari, is (voorlopig) een van de laatste films die Studio Ghibli gemaakt heeft. De animatiestudio besloot na het pensioen van Hayao Miyazaki zijn productie in ieder geval tijdelijk stil te leggen. Het is verder de vijfde film van Isao Takahata, die eerder voor Studio Ghibli het zeer indrukwekkende Grave of the Fireflies maakte. Voor The Tale of Princess Kaguya baseerde hij zich op een oeroude Japanse mythe. Op een dag vindt een kinderloze bamboesnijder een duimgroot prinsesje in een magisch bamboewoud. Hij besluit haar mee te nemen naar huis en voedt haar samen met zijn vrouw op. Ze groeit snel op en wordt een prachtige vrouw, geliefd door de rijkste en mooiste mannen van het land. Zelfs de keizer dingt naar haar hand, maar Kaguya weigert zich in een keurslijf te laten dwingen. In Japan werd de film met lof ontvangen en verdiende de film zo'n 22,6 miljoen dollar aan de box office.

» Bekijk de trailer


Kreuzweg (4 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Anna Brüggemann
Genre:
...
Drama


Tijdens de Berlinale won een opvallende film de Zilveren Beer voor het beste scenario: Kreuzweg. De film van regisseur Dietrich Brüggemann handelt over de moeizame relatie tussen opgroeien en religie. We volgen het leven van de veertienjarige Maria (Lea van Acken). Ze komt uit een zeer streng gelovig katholiek gezin en neemt haar geloof uiterst serieus. Sterker nog, het is een van de belangrijkste onderdelen van haar persoonlijkheid. De beginselen die haar familie en dan vooral haar rigide moeder en de priester haar hebben bijgebracht, domineren haar leven. Het grote verschil tussen de strenge regels van haar familie en haar geloof enerzijds en het meer wereldse leven van een middelbare scholier, zetten Maria onder enorme druk. In 14 scènes, verwijzend naar de 14 kruiswegstaties, wordt het verhaal verteld van een meisje dat haar leven volledig aan Jezus wil wijden.

» Bekijk de trailer


The November Man (11 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Michael Finch, Karl Gajdusek, e.a.
Genres:
...
Actie, Thriller


Oud James Bond-acteur Pierce Brosnan doet met The November Man weer een gooi naar het actiegenre. Ditmaal speelt hij ex-CIA agent Peter, die rust hoop te vinden in het runnen van een vredig Zwitsers hotel. Een oud-collega van hem brengt hem vervolgens terug in het spel. Als een vriendin van Peter niet lang daarna vermoord wordt, is het voor hem duidelijk dat er dubbelspel gespeeld wordt. Zijn protegé David (Luke Bracey) opent de jacht op hem, maar zal heel wat uit de kast moeten trekken om zijn leraar af te troeven. Tegelijk moet Peter al zijn kennis en ervaring aanwenden, als blijkt dat zijn missie hem naar het Kremlin brengt. De enige die hij daar lijkt te kunnen vertrouwen is de mysterieuze advocate Alice (Kurylenko), maar waarom wil zij hem helpen? Ondanks dat de film het niet goed doet bij critici (met op RottenTomatoes een percentage van 33 procent op basis van 45 recensies), is er al een vervolg in de maak. Hoe dat vervolg gaat heten is niet bekend, maar we weten dat de thriller gebaseerd is op een boekenreeks van Bill Granger en dat Brosnan & co dus nog genoeg materiaal hebben om zich op te baseren.

» Bekijk de trailer


Clouds of Sils Maria (11 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Olivier Assayas
Genre:
...
Drama


Clouds of Sils Maria mocht tijdens het Cannes Film Festival meedoen voor de Palme d'Or. De film won de hoofdprijs niet (die ging naar Winter Sleep, dat ook deze maand uitkomt), maar werd alsnog goed ontvangen door critici. Vooral de complexiteit van de film en het sterke acteerwerk worden geprezen. In Clouds of Sils Maria volgen we de actrice Maria Enders (Binoche). Zij wordt op het hoogtepunt van haar internationale carrière gevraagd om de hoofdrol te spelen in een toneelstuk dat haar twintig jaar geleden als ster lanceerde. Destijds speelde ze de rol van Sigrid, een verleidelijke jonge vrouw die haar oudere baas Helena in een spel van liefde en zelfmoord drijft. Nu krijgt ze de rol van Helena aangeboden. Voor de repetities reist Maria samen met haar assistente en vriendin Valentine (Stewart) naar het afgelegen plaatje Sils Maria, in de Alpen. Jo-Ann Ellis (Moretz), een Hollywoodsterretje dat voortdurend in schandalen is verwikkeld, zal de rol van Sigrid spelen. Oog in oog met het gezicht van jeugd en ambitie, ziet Maria zich geconfronteerd met de eindigheid van haar carrière en tast ze de grenzen van vriendschap en liefde af.

» Bekijk de trailer


The Prince (18 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Andre Fabrizio, Jeremy Passmore
Genres:
...
Actie, Thriller


Ondanks dat Bruce Willis halverwege vorig jaar nog vertelde weinig interesse meer te hebben in het maken van actiefilms, is hij dit jaar gewoon weer in een actiefilm te zien. In The Prince keert ex-crimineel Paul (Patric) na jaren van rust terug naar de onderwereld van New Orleans. hij heeft een rustig leventje als automonteur aan de andere kant van Amerika, maar vermoedt dat zijn dochter Beth tegen haar wil wordt vastgehouden door The Pharmacy (Jackson), moet hij weten wat er speelt. Zijn oud-collega's helpen hem op weg, maar laten ook meteen aan zijn aartsvijand Omar (Willis) weten dat Paul weer in actie gekomen is. Een gevecht om zijn dochter loopt uit op een explosieve afrekening met zijn vorige bestaan. Aan Paul de taak om te bewijzen dat hij nog niet verleerd is. Veel recensies van de film zijn er nog niet, maar de eerste reacties zijn niet heel positief.

» Bekijk de trailer


Alphabet (18 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Sabine Kriechbaum, Erwin Wagenhofer
Genre:
...
Documentaire


Alphabet is een documentaire van Erwin Wagenhöfer, die na documentaires over voedsel (We Feed the World) en geld (Let's Make Money) zich nu de vraag stelt hoe we in de huidige crisissen terecht zijn gekomen. Hij vraagt zich vooral af in hoeverre de opzet en de kwaliteit van ons onderwijssysteem deel uitmaakt van het probleem. Daarbij neemt regisseur Wagenhofer de stelling van Sir Ken Robinson als uitgangspunt: we beschikken over de buitengewone kracht van de verbeelding, maar dit talent vernietigen we systematisch in onze kinderen en in onszelf. In Die Zeit schreef recensent Oliver Kaever het volgende over Alphabet. Al in 'We feed the World' stelde Wagenhofer dat we anders moeten gaan leven. Met 'Alphabet' laat hij wederom zien hoe verkeerd het systeem is."

» Bekijk de trailer


The Equalizer (25 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Richard Wenk
Genres:
...
Actie, Misdaad, Thriller


Tussen 1985 en 1989 liep de populaire televisieserie The Equalizer, die draaide om een gepensioneerde geheim agent, die er zijn werk van maakte mensen met problemen te helpen. Reden genoeg voor een film, dachten ze bij Universal. In deze versie speelt Denzel Washington de rol van Robert McCall. Hij woont in Boston en leidt daar een onopvallend bestaan. Als hij en jonge prostituee, Teri (Moretz) probeert te redden, verandert zijn leven. Robert komt oog in oog te staan met zeer gewelddadige Russische gangsters en mensenhandelaren die hij één voor één probeert uit te schakelen. Ondanks dat de film toen nog lang niet uit zou komen, kondigden Sony Pictures en Escape Artists in februari al aan een vervolg te willen maken. Richard Wenk, die het scenario van deze film verzorgde, werkt momenteel aan het script voor het vervolg.

» Bekijk de trailer


The Maze Runner (25 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Noah Oppenheim, Grant Pierce Myers, e.a.
Genres:
...
Actie, Mysterie, Sci-Fi


Sinds het succes van films als The Hunger Games en Twilight proberen filmstudio's met enige regelmaat een nieuwe Young Adult-franchise, gebaseerd op een populaire boekenreeks, naar het witte doek te brengen. Eerder dit jaar lukte dat met Divergent en nu komt The Maze Runner uit, dat net als al die andere films gebaseerd is op een meerdelige boekenreeks. The Maze Runner speelt zich af in een post-apocalyptische wereld, waarin Thomas (O'Brien) wakker wordt in een gemeenschap van jonge mannen. Hij is zijn geheugen kwijt en weet niet waarom hij daar is. Al snel ontdekt Thomas dat de mannen gevangen zitten in een doolhof en besluit Thomas zich bij de 'runners' aan te sluiten. Die proberen een uitweg uit het labyrint te vinden en ook het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen. De ongewone komst van het meisje Teresa (Scodelario) zorgt voor een keerpunt in het oplossen van het mysterie.

» Bekijk de trailer


Winter Sleep (25 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan
Genre:
...
Drama


De winnaar van de Palme d'Or van het Cannes Film Festival en de FIPRESCI Prijs, Winter Sleep (Kış Uykusu) komt eindelijk uit in de Nederlandse bioscoop. De film neemt de kloof tussen rijk en arm en machtig en machteloos in Turkije onder de loep en speelt zich af in Anatolië. In Winter Sleep runt de gepensioneerde acteur Aydin (Bilginer) een hotelletje in Centraal-Anatolië. Dat doet hij samen met zijn jonge vrouw Nihal (Sözen), met wie hij een stormachtige relatie heeft en zijn zus Necla (Akbag), die nog herstelt van haar recente scheiding. 's Winters bij het vallen van de eerste sneeuw, vormt het hotel hun schuilplek, maar evenzeer een onontkoombare plaats die hun onderlinge rancunes aanwakkert. Winter Sleep is tevens geselecteerd als de Turkse inzending voor de Best Foreign Language Film bij de uitreiking van de 87ste Academy Awards (die op 22 februari 2015 plaats zal vinden).

» Bekijk de trailer


Bloedlink (25 september)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Kate Frank Ketelaar
Genre:
...
Thriller


Joram Lürsen kennen we van komedies als Alles is Liefde, Alles is Familie en familiefilm Dolfje Weerwolfje. Dit jaar komt voor het eerst een thriller van hem uit, Bloedlink getiteld. Daarin hebben de ex-gedetineerden Rico (Kenzari) en Victor (Gernandt) een waterdicht plan gemaakt om de 25-jarige Laura Temming (Chronis) te ontvoeren. Daarmee willen ze de slag van hun leven slaan. Als ze op klaarlichte dag Laura een bestelbus insleuren en vasthouden in een flat, beginnen al snel de onderhandelingen over het losgeld met haar rijke vader. Tussendoor verschuift de onderlinge machtsverhouding tussen Laura en haar kidnappers Rico en Victor in hoog tempo. Wie is nu eigenlijk de dader en wie is het slachtoffer?

» Bekijk de trailer

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

johnwayne

Avatar

Deze maand lijkt vooral leuk te zijn voor de arthouse-liefhebber. The Most Wanted Man vind ik de meest interessante titel. Voor simpel vermaak wil ik The Equilizer bekijken.
Ik snap niet dat The Prince hier uitkomt, in de VS is hij vorige week gelimiteerd in de bioscoop verschenen (tot nu heeft de film een 0% score bij rotten tomatoes) en kwam hij gelijktijdig op VOD.
Bloedlink klint als een remake van 'The Disappearance of Alice Creed'.

Olrik

Avatar

A Most Wanted Man is denk ik de enige film waar ik deze maand een bezoekje aan ga brengen.
Lijkt me een goede film!

benjamin

Avatar

A Most Wanted Man lijkt wel goed en de Belgen krijgen ook The Drop, wat ook iets is om naar uit te kijken.

Brein8998

Avatar

Verdomme is het nou nog geen November.
:-S Ik wil Interstellar!!

adofmirosch

Avatar

September valt tegen dit jaar.

Glennekeeeee

Avatar

adofmirosch "September valt tegen dit jaar."


zoals zo vaak... krijgen we the loft ook niet in september of is dat pas oktober?

thehungergames

Avatar

adofmirosch "September valt tegen dit jaar."


Dit komt omdat september volgens mij na oktober de slechtste tijd van het jaar is om een film uit te brengen (box office).

sonnycorleone

Avatar

Glennekeeeee "zoals zo vaak... krijgen we the loft ook niet in september of is dat pas oktober?"
15 oktober!

SunChaser

Avatar

Loft, tweede overbodige remake

FilmMaster

Avatar

Amwm is de leukste titel ertussen.

Roeltje

Avatar

The Maze Runner ben ik heel benieuwd naar wat waarschijnlijk een bios wordt, en A Most Wanted Man lijkt mij ook wel wat.

B@chelor

Avatar

Meh...The Equalizer en wellicht Bloedlink. Verder vrij weinig voor mij.

YOLO

Avatar

The Equalizer, A Most Wanted Man & The November Man must see. Twijfelgeval voor The Maze Runner. Hopelijk maakt men geen slechte verfilming(en) zoals The Mortal Instruments, Vampire Academy, Twilight en Harry Potter.

Chef, The Prince, Bloedlink zijn voor thuis. Ik ken het werk van Erwin Wagenhofer niet, maar ik zie dat hij documentaires heeft gemaakt over voedsel (We Feed the World) en geld (Let's Make Money). Lijkt mij interessanter dan het onderwijssysteem (Alphabet).

Brein8998

Avatar

YOLO " Twijfelgeval voor The Maze Runner. Hopelijk maakt men geen slechte verfilming(en) zoals The Mortal Instruments, Vampire Academy, Twilight en Harry Potter. "

Mortal Instruments, jep die is slecht
Vampire Acedemy, jazeker. Kutfilm
Twilight, vereselijk. Inderdaad
Harry Potter, nee....nee die is helemaal niet slecht. Ik snap niet waarom die er tussen is gezet. Harry Potter is de reden dat ze steeds proberen filmreeksen gebaseerd op boeken proberen te maken. Nooit zal bet zo succesvol of goed worden als HP.

NieuwsFilm